Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 561

Tema: Spermiogrami... 3. dio

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

može li meni netko pomoći oko nalaza spermiograma prvi je od prije tri mj a dr od neki dan
    prije 3 mj sada
    VOLUMEN 3.5 4.0 (>2)
    PH 8.0 7.7 (7.2-8.0)
    KONC SPREMIJA 17 5 (>20)
    BR SPERMIJA U SJEMENU 60 20 (>40)
    LIKVEFAKCIJA 1-nORMALNO 2 NENORMALNO
    VITALNOST 68 47 (>75)
    MOTILITET 62 40 (>50 )
    BRZO PROGRESIVNI 50 25
    SPOROPROGRESIVNI 10 12
    STACIONARNI 2 3
    NEPOKRETNI 38 60
    CINK 1.2 1.0 (1.2-3.5)

Hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pozdrav,

Imamo istih problema, meni je razina testosterona isto 3,60...nazalost meni je endokrinolog rekao da mi je nalaz savrsen i to je potvrdio jedan urolog (specijalista) iako znam da nije. Za muskarce u 30-tima prosjecan razina testosterona je 6,4...mi imamo razinu testosterona kao da imamo 70 godina. Procitao sam hrpu tekstova o tome i iako ima muskaraca koji imaju i nize razine testosterona i funkcioniraju normalno, ali u vecini slucajeva muskarci pocinju prijavljivati probleme ako ima razina padne ispod 5,0.

Ja sam napravio prosirene nalaze, tipa vitamin d, estradiol e2, slobodni testosteron, LH i FSH...
    LH i FSH su pri dnu referentnih vrijednosti...

Jel imas problema sa libidom? da li imas jutarnje i nocne erekcije? Jel dobro spavas? Jel znas nekog urologa ili endokrinologa koji je upoznat sa prosjecnim razinama testosterona i koji se bavi takvim slucajevima u HR?

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Gospodo cemu tolika briga, ako imate probleme te? Vama ja preporucujem da lagano odete negdje kupiti sebi oraha, meda, badema. Redovno to jedite i vidjet cete rezultate za kratko vrijeme na zeni..hehhe

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Apstinencija: 4 dana *WHO ref.vrijednosti(1999):

Volumen ejakulata: 7 ml (≥ 2ml )

Viskoznost: normalna

Broj spermija: 9.5 x 106/ml (≥20 x 106/ml )

Broj spermija u ejakulatu: 66.5 x 106 (≥40 x 106 )

Pokretljivost:
    pokretni: 1.5 x 106/ml (16 %) ( a+b >50% )
    nepokretni: 9.0 x 106/ml

Kinetika: 2 ( sporo neusmjereno gibanje ) (> 2)

Morfologija: 1 (% normalnih) ≥ 30% (≥ 15 %)

Okrugle stanice: - x 106/ml

Dijagnoza: OLIGOASTHENOTERATOZOOSPERMIA

može li mi netko zdravo seljački pojasniti?? vidim i sama da je ovo boldano u biti problematično. u lab mogu ujutro nazvati jer su tam do 14h

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

pokusat cu ja..
    oligo - smanjen volumen spermija u ejakulatu po mililitru
    astheno - slabo pokretni spermiji, al ima ih nesto pokretnih, to je dobro
    terato - spermiji koji su izgledom nepravilni, to je kod vaseg nalaza kriticno, 1% morfoloski ispravnih je malo.
    nalaz je los, ali postoje i puno losiji nalazi.
    ono sto bih jos izdvojila je izuzetno velik volumen ejakulata (cak mislim i preko gornje granice, al neka se javi netko tko zna), sto onda daje normalan broj spermij u ejakulatu, iako su oni po mL zapravo u smanjenom broju.

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

bubi, ovo što je boldano je problematično a to je broj spermija (broj spermija u ejakulatu je uredan), pokretljivost i ta morfologija

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

da, ali napominjem, broj spermija u ejakulatu je uredan jer je veliki volumen ejakulata...
    i sad vidim da imam tipfeler - oligo - smanjem broj spermija po mililitru ejakulata.

tikki avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Moja razmisljanja su potpuno u skladu s ovim sto je bubi napisala. Matematicki gledano, ima ih dovoljno i ima dovoljno pokretljivih (malo manje nego referentno, ali ne kriticno manje). Morfologija je najlosja (terato) i moguce da to radi probleme. Nazalost neki labaratoriji ne rade detaljnu analizu tog morfoloskog djela, pa je tesko tumaciti samo postotke (npr. nepravilnosti mogu biti nepravilnosti glave, ili dupli repici, ili nedostatak repica...).

Jos je bitno napomenuti da nikako se konacna diagnoza ne postavlja nakon samo jednog s-grama. Trebalo bi za cca2.5-3 mjeseca napraviti jos jedan da se vidi jesu li vrijednosti i dalje iste ili je ovo bio izoliran slucaj (npr. ako je bio bolestan i imao povisenu temperaturu i sl.).

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

da ne čitam sve postove od početka.....
    mm je jučer radio spermiogram i bio je katastrofa 99% nepokretnih, ali to nije jedini problem. uzorak je jako sluzav - dali je netko imao isti problem??

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

jojo nama je isto loš, ali je uzorak odnosno viskoznost bila normalna... jeste dobili kakvu konačnu dg na nalazu?
    imaš naš s gram 2-3 posta iznad
    Posljednje uređivanje od ljubilica : 19.10.2012. at 16:24

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj ljubilica prvotno napisa Vidi poruku
    jojo nama je isto loš, ali je uzorak odnosno viskoznost bila normalna... jeste dobili kakvu konačnu dg na nalazu?
    imaš naš s gram 2-3 posta iznad
    dijagnoza je azzo ali uz to još provjerit uzrok tolike sluzavosti

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

jojo koliko je spermija nadjeno u uzorku? mi imamo 100% nepokretne, ali ih je 4,5mil/mL, doduse volumen ejakulata 0,3mL.
    Posljednje uređivanje od bubekica : 20.10.2012. at 10:37

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    jojo koliko je spermija nadjeno u uzorku? mi imamo 100% nepokretne, ali ih je 4,5mil/mL, doduse volumen ejakulata 0,3mL.
    nađeno ih je 45 X 10 na 6.. izgled normalan, likvefakcija normalna viskoznost: sluzav, dijagnoza asthenozoospermia

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Gore si napisala da je azoo, a to znaci da nema uopce spermija (azoospermia), a bilo mi je nespojivo s 99% nepokretnih. Znaci, kolicina je ok, ali su nepokretni... Za sluzavost nemam odgovor.. Jesu nadjeni leukociti? Mm je nakon nalaza radio uzv skrotuma, briseve i mikrobiologiju ejakulata..

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

krivo sam napisala u prvom postu jer nisam imala nalaz u sebe ( a sve ovo mi je još novo). nađeni su mu i leukociti

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ako su nadjeni leukociti, moguce je da je neka upala. Preporucam da napravite briseve uretre (aerobi, anaerobi, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma) i isto to, ali kultura ejakulata. Na zaraznoj to moze obavit na uputnicu opce prakse.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Alo! Molim tumačenje:

broj spermija: 17 mil. u ml prosječno po vidnom polju
    u ejakulatu 42,5 mil., stanje spermatogeneze: 3-4
    % vitalnih: 29
    % pokretnih: 29
    od toga % progresivno pokretnih: 0
    Leukociti: 1-2
    Eritrociti: 0-1
    bakterije: /
    ostalo: /
    patološki oblici:
    glave 47%
    vrata 19%
    repa 0%

likvefakcija: produženo
    boja: bijela
    bistrina: zamućena
    konzistencija: rjeđa

Što kažete??!?!?

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj marinkooo prvotno napisa Vidi poruku
    Gospodo cemu tolika briga, ako imate probleme te? Vama ja preporucujem da lagano odete negdje kupiti sebi oraha, meda, badema. Redovno to jedite i vidjet cete rezultate za kratko vrijeme na zeni..hehhe
    samo bih poručila marinku da ne svraća više...

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    samo bih poručila marinku da ne svraća više...
    Ovo moram potpisati jer mi je digao tlak na 250 ali nisam vidjela "na vrijeme" da mu spustim nešto...pa se sad mirne duše pridružujem ovom komentaru!
    ančica, ja ti nemam pojma o tumačenju s-grama, sorry
    Posljednje uređivanje od Muma : 25.10.2012. at 12:35

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Joj - Muma - valjda će se netko naći tko zna....

Ja sam evo napeta kao puška - ali ne slutim na dobro

kik@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i ja malo pa malo provirim da vidim jel ti tko sto napisao
    ja se takoder ne razumijem u nalaz ali ne djeluje mi los,cim ima pokretnih

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hm pokusaj se javiti tikki ona je strucna na tom podrucju. Ja ovdje vidim da nemate nijedan progresivno pokretni a mislim da je to bitno. Dalje se ne kuzim ni ja. Znam da bi trebalo bit 20mil prog.pokretnih i morfoloski ispravnih. Ispricavam se ak sam kaj krivo napisala

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

nisam se bavila posebno spermiogramima, ali kod anke vidim više problema-smanjen broj, smanjena progresivna pokretljivost, morfologija izgleda loša (nisam uspjela vidjeti koliko je % morfološki ispravnih)

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo istražujem na net-u - i što više vidim to više mi dođe da zaplačem.

Navodno da je to loše skoz što nema progresivno pokretnih - jer to znači da se kreću ali na mjestu - koliko sam shvatila.

Očajno!

Beilana - zamolila sam tikki i bubekicu da protumače nalaz!

Ne piše nigdje direktno koliko ima morfološki ispravnih - sve što piše sam prepisala.
    Posljednje uređivanje od nestrpljiva anka : 25.10.2012. at 13:21

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

cure vi ovdje znate bolje od bilo kojeg specijaliste... super ste!
    vec kad se govori o sgramovima, cisto da napisem i mm dg. njemu su u kbc ri napisali kryptozoospermia... i da u nativnom nalazu nije pronađen ni jedan spermij, a nakon centrifuge u svakom drugom vidnom polju po jedan, od 10 vidnih polja... nemamo pojma o tome ali znamo da smo veliki kandidati za icsi.. pozz

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj nestrpljiva anka prvotno napisa Vidi poruku
    Evo istražujem na net-u - i što više vidim to više mi dođe da zaplačem.

Navodno da je to loše skoz što nema progresivno pokretnih - jer to znači da se kreću ali na mjestu - koliko sam shvatila.

Očajno!

Beilana - zamolila sam tikki i bubekicu da protumače nalaz!

Ne piše nigdje direktno koliko ima morfološki ispravnih - sve što piše sam prepisala.
    anka- kad ides kod gin? ja bi ti pomogla ali stvarno se ne razumijem... nadam se da i nije tako los... (losije od mm nije sigurno ) ajde javi kad nesto saznas, bas me zanima...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

anka

smanjena je i vitalnost spermija

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Tek 7.11 sam naručena kod svog MPO-doktora!

I nadam se jako da će mi netko moći protumačiti nalaz- predugo mi je biti toliko dugo u neizvjesnosti. Rekla sam MM preko telefona da mi ne izgleda dobro - jadan se sav zabrinuo i izbezumio.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

I vitalnost i pokretljivost su loše, i likvafakcija, i to što postoje leukociti, eritrociti, patološki oblik isto nije sjajan.....

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

anka krenula sam ti pisati s moba, ali sam skuzila da sturo pisem pa sam cekala da dodjem doma da napisem nesto suvislo.
    prvo bih ti htjela naglasiti da je spermiogram nesto sto se jako mijenja od pretrage do pretrage pa makar ne promijenili nista u nacinu zivota. tako da - glavu gore!
    ono sto je lose u vasem nalazu su ti cure vec napisale, 0% progresivno pokretnih znaci da nema deckiju koji ce usmjereno ici prema jajnoj stanici.
    broj spermija po mL vam je nizi, ali ne drasticno nizak. morfologija mi se takodjer cini malo losija. vasa vjerojatna dijagnoza ce biti oligoasthenoterato...
    ono na sto bih ti preporucila da obratite paznju su leukociti u ejakulatu sto moze biti znak infekcije. preporucam ti da tm s nalazom sto prije otidje svojoj opcoj praksi i zatrazi uputnice za briseve i mikrobiologiju ejakulata. to je napravio moj kad je varikokela iskljucena kao uzrok. a za pusenje si definitivno u pravu. neka tm poveca unoc vitamina c, on dosta znaci po tom pitanju. nadam se da sam pomogla i oprosti ako zvucim grubo, jako mi je tesko pisati analize losih nalaza. saljem hug.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Hvala ti Bubekice!! Nisi gruba - samo mi reci direktno što je. Tako mi je lakše - više volim golu istinu nego da sam u nedoumici. Zato mi reci sve što vidiš iz nalaza!

Dakle, preporuka je:

1. Piti vitamin C
    2. Prestati pušiti (to ne znam da li će uspjet - stvarno je velik pušač)
    3. Provjeriti da li ima upala

A recite, za ovaj sexovit da li to vrijedi? I bilo je još nekih preporuka: folna, čajevi,.....?

Što su vaši muževi koristili?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

sexovit je za neke ok, ono sto je ja mislim tikki napisala, ako nekom nedostaje nekog vitamina/minerala. recimo kod tm sigurno pusenje utjece na vitamin c (pusacima se opceito preporuca da trose puno vit c jer je on antioksidans), a mm znam da nedostaje cinka jer ima one bijele mrljice po noktima. a sexovit sadrzi cink i vit c izmedju ostalog. tako da neke koristi sigurno ima, al ne treba od toga ocekivati cuda.
    sto se cajeva tice, iskreno - mozda moze imati efekta, ali mislim da vise znace ako nesto ne valja s hormonalnom slikom. kod mm su hormoni ok pa se nisam previse time opteresivala. ja sam pila cajeve 6 mjeseci, redovito da redovitije ne moze i nije bilo ama bas nikakvog pomaka.
    folna kiselina ne moze stetiti, ali oprezno - otvara apetit

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj nestrpljiva anka prvotno napisa Vidi poruku

Što kažete??!?!?
    Pogledaj malo i ovaj link
    http://www.berlin-baby.co.uk/inferti...miendiagnostik

Sve u svemu, nije to tako loš nalaz. Mislim da ne trebate prejako brinuti. To se da popraviti.

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

anka
    ja bih rekla da ti je to oat (oligoasthenoteratospermija) i da vam slijedi icsi (jer nema progresivno pokretnih)
    ali ne kužim ti ga dobro, vrijednosti nisu precizno izražene, nema po mililitru koncentracije, niti ovo s pokretljivosti nije jasno (obično imaš a,b,c, d pokretljivost ili koliko je nepokretnih, slabo pokretnih, sporo pokretnih, brzo pokretnih);
    i morfologija nije u postotku izražena.
    gdje ste ga radili?
    ALI u svakom slučaju dobro je da znate, sad ćete krenuti rješavati problem, nije li tako !?!?
    I nije ono, da ih nema, ima ih, i nije da nećete moći do T, samo nažalost, kao i većina nas ovdje, težim putem.
    sve bude ok, drž se

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

MM ima i ovako velik apetit! Danas moramo razgovarati - a on radi do kasno.

Da vidim s njim - i objasnim mu neke stvari. Radije bi da je u meni problem - nego u njemu. Ovo je neki worst-case-scenario koji se ostvario - noćna mora.

Dobro je jedino što znamo sad u čemu je problem bio ovih 17. ciklusa neuspjeha.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

strumfi koncentracija je 17mil/mL, 29% je slabo i sporo pokretnih, brzih nema, nepokretnih je 71%, mofroloski ok ih je 34%, anomalije su glave 47%, vrata 19%, tak sam ja to iscitala...
    anka bitno je da ste otkrili zasto nejde. dajte si par dana, razgovarajte, isplacite, grlite, tjesite, a onda kad se slegne cete dogovoriti s doktorom sto i kako dalje. problem imate, ali nije nerijesiv. sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

beti je rekla da to nije tako loš nalaz..
    istina, nalaz nije loš za ICSI

a popravljanje nalaza spermiograma? uglavnom, sporadično se to događa...
    u velikoj većini slučajeva ne pomažu ni vitamini, ni minerali, ni kojekakvi pripravci... nalazi sermiograma istina variraju, ali magičnih promjena od lošeg do normalnog nalaza uglavnom-nema. i to je bolna istina.

prestanak pušenja-uvijek i svakome preporučiti! ali ni promjene stila i poboljšanje kvalitete života nisu magiči ključ za popravljanje nalaza spermiograma...
    Posljednje uređivanje od Inesz : 25.10.2012. at 14:20

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ali da, kao što kaže bubi, spermiogram može puno varirati, ali s obzirom da si ti ok, i da vam je ovo 17 ciklus, brijem da mu je sgram već dulje takav.
    mm je pio profertil, naručivala sam mu preko neta iz austrije ili njemačke, ak te zanima, budem ti poslala link na pp.
    i bioastinom sam ga jedno vrijeme šopala.

imaš i navodno jako dobre preparate od Marilyn Glenville
    http://www.marilynglenville.com/wome...s/infertility/

koje možeš naručiti, al fakat koštaju, a i računaj da ti treba tura za bar 3 mjeseca da se nekaj vidi.
    mm-u od ničega nije bilo bolje, ali mnogima se popravi.
    morate probati da bi znali.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ne znam kako će reagirati kad mu kažem za ICSI i sve ovo drugo. Bojim se za njegovu psihu i samopouzdanje, a pogotovo s obzirom na to koje pretrage ga čekaju - brisevi, ponovni spermiogram i dr.

Radili smo u Brodu - u općoj bolnici spermiogram.

Jedva čekam kraj radnog vremena da se mogu isplakati.

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

29% je slabo i sporo pokretnih
    aha, da, pretjerala sam, krivo sam skužila, vjerojatno nije za icsi
    sooori anka
    a i morfologija je prolazna, ak je 34% ok
    ali ostaje oligoastheno

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Štrumfeta - našla sam Profertil na internetu. A reci koja im je cijena?

Ako nije za ICSI - za čega je onda?
    Posljednje uređivanje od nestrpljiva anka : 25.10.2012. at 14:31

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mislila sam možda može ivf, ma nemojte me slušati.... kaj ja znam

ja sam htjela ivf odmah samoj sebi (tj mužu i meni) pa me jedva gin odgovorio i nagovorio na aih- koji je upalio.
    što znači da ja možda ipak gledam jednu varijantu unaprijed.
    anka, bude on ok, nikome to nije lako, daj mu vremena, reci da vjeruješ da ćete uspjeti i ne daj da se osjeća krivim nikako, jer i nije.
    (kriv je černobil)

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

gledam sad na netu, cca 100 eura plus 20 eura dostave. treba ti pakiranje od 180 komada (60 komada mjesečno pije).
    ja sam naručivala preko njemačkih online apoteka, nekak nijemcima najviše vjerujem.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ono što mene deprimira je činjenica da prirodno sigurno nećemo uspjeti - bez medicinske pomoći i bez Zagreba.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ono što mene deprimira je činjenica da prirodno sigurno nećemo uspjeti - bez medicinske pomoći i bez Zagreba.

Imam nekoga tko mi može to donijeti iz Njemačke, pa neću morati plaćati poštarinu. Vjerojatno ću to i nabaviti. Dakle 100 EUR za 3 mjeseca. Čitam na njihovoj stranici- da se tri mjeseca minimalno koristi - i onda se nastavlja sve dok se ne ostvari trudnoća.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

anka mislim da sa 0% prog. pokretnih nitko nece sugerirati aih. a po meni i klasican ivf je upitan, ali razlika ivf i ivf(icsi) je samo ono sto biolozi rade u labu, nema nikakve veze s pacijentom, tako da oko toga ne moras brinuti.

nestrpljiva anka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Što je onda moguće?

Sorry - ne snalazim se još u toj temi - red je da počnem proučavati MPO.
    Posljednje uređivanje od nestrpljiva anka : 25.10.2012. at 14:45

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

krivo si me skuzila, aih gotovo sigurno ne, ivf mozda da, icsi vjerojatno da, uz napomenu - to je moje misljenje, a ne procjena mpo doktora

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ako nekog zanima, evo c/p par savjeta, iako se vjerojatno već pisalo, nije naodmet ponoviti. :

1. Ukoliko muskarac ima klamidiju, ureaplazmu, bakterije u nalazu spermokulture, varikocelu (prosirenu venu koja dovodi vece kolicine krvi u predjelu testisa, zagrijava ih i tako ubija spermatozoide) – prvo te probleme treba resiti, naravno na nacin na koji liječnik odredi (antibiotici, operacija varikocele i sl.).

2. Prestati sa konzumiranjem cigareta, kafe, alkohola.

3. Slip gacice ili bilo koji uzi ves odmah zameniti sirim (npr. boksericama).

4. Predio testisa ne zagrijavati - visoka temperatura ubija spermatozoide (za njih je optimalna temperatura 33 stupnja), te se zato preporucuje tusiranje tog dijela tijela samo sa mlakom vodom (nikako ne vrelom), nosenje sire garderobe, spavanje bez vesa itd. – jednostavno hladjenje tog dijela tijela.

5. Kloniti se stresnih situacija.

6. Izbjegavati sredine sa povecanom koncentracijom zracenja i otrova (npr. oni koji rade u stamparijama gde udisu cestice olova i dr. treba da promene posao; oni koji vise sati dnevno koriste lap-top ne smiju da ga drze u krilu.

7. Izbegavati duge i forsirane voznje sportskih bicikala (problem je pre svega u onom sportskom sicu bicikla (tzv. banani) jer prilikom voznje tezina tijela pritiska predio testisa, sto naravno nije dobro i moze se mjeriti jacim udarcem u taj predeo).

8. Spermogram raditi na 3 meseca, jer spermatogeneza traje 72 dana. Ne radite spermogram ukoliko ste prije toga bili prehladjeni, gripozni, sa visokom temperaturom, groznicom i sl. – nalaz uslijed navedenog moze biti znatno losiji nego inace.

9. Nikako ne vjerovati slijepo samo jednom doktoru (urologu). Uvek potraziti misljenje sa vise strana.

10. Odmah poceti sa stalnim konzumiranjem vitamina, minerala i aminokiselina (da li u tabletama ili kroz namirnice – izbor je na vama); za pravilnu i aktivnu spermatogenezu svakom muskom organizmu treba:

- vitamin E (dnevno 400 i.u.)
    - vitamin C (dnevno 1000 mg)
    - vitamin B12 (dnevno do 300 mcg)
    - folna kiselina (dnevno do 800 mcg)
    - selen (dnevno od 100 do 800 mcg)
    - cink (dnevno 60 mg)
    - L-karnitin (2g dnevno)
    - acetil-L-karnitin (1g dnevno)
    - L-arginin (4g dnevno)

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno