Citiraj destiny prvotno napisa Vidi poruku
Poštovane,

trebao bih savjet. Uradio sam nalaz spermiograma, no ne kužim se u podatke i malo me strah. Nalaz je sljedeći:

Viskoznost: uredna
Izgled: žućkast
Likvefakcija: uredna
Aglutinacija: 0
PH: 7,6
Volumen: 3,80ml
Leukociti: 0,000 mil/ml
Epitelne stanice: NEMA

Koncentracija: 6,00 mil/ml
Spermija u ejakulatu: 22,800 mil/ejakul.
Vitalnost: 70%
Patološki oblici: 80%
Ukupno pokretni: 64% - 3,840 mil/ml
Progresivno pokretni: 35% - 2,100 mil/ml
Pokretni (neprogresivno): 29% - 1,740 mil/ml
Nepokretni: 36% - 2,160 mil/ml

Pokretljivost nakon 24sata: PP: 0% P:0%

Dijagnoza: OLIGOZOOSPERMIA

Po preporuci sam napravio mikrobiološki nalaz ejakulata pa se uočio streptokokus, koji je sada u fazi liječenja antibitiotikom kroz 6 dana.

Nisam znanstveni stručnjak, ali već duže pokušavamo ostati noseći pa nikako... Imate koji savjet?

Nazvao sam i gospodina Miju K. koji mi je preporučio uzimanje vitamina E uz 10dag svježeg sira dnevno, caj je na putu dolaska...
Destiny, dobro došao na forum.

Smatra se da je za uredan nalaz broj spermija u 1 ml ejakulata 15 000 000-20 000 000.

Destiny, ti imaš 6 000 000 spermija/ml ejakulata, radi toga imaš postavljenu dijagnozu oligozoospermije, tj. smanjenog broja spermija u ejakulatu.

Na žalost, uz ovako mali boroj spermija u ejakulatu, šanse za spontanu trudnoću su male.

Spermiji često imaju nepravilan oblik-patološki oblici. Nalaz od 80% nepravinih oblika ne treba te uznemiravati. Broj morfološki normalnih oblika je 20% što predastavlja urednu vrijednost.

Problem je mali broj spermija u ejakulatu, a tu, na žalost nema čuda koje pomoći. Vrijednosti spermiograma prirodno variraju unutar određenih granica. Nema lijeka, niti bilo kakvih proizvoda (čajevi, minerali, vitamini i sl.) koji će višestruko povećati broj spermija, niti značajno utjecati na druge paremetre (morfološke oblike i pokretljivost). Na tržištu je mnogo onih koji obećavaju čuda iz čajeva i sličnih pripravaka, ali jedino što jest sigurno to je zarada onih koji to prodaju.

Kod lošeg nalaza spermiograma, vrijede opće zdravstvene preopruke-postići o održati normalnu tjelesnu masu, pravilna prehrana, umjerno bavljenje tjelesnom aktivnošću, nepušenje, nošenje šireg donjeg rublja.

Iako ste mladi, ako pokušavate ostvariti trudnoću dulje od godinu dana, preporuka je da se javite liječniku subspecijalistu humane reprodukcije.

Koliko dugo pokušavate ostvariti trudnoću? U kojem dijelu Hrvatske živite?