Krojachica ja mislim da je razlog što diagnoza nije terato zato što postoje 2 metode za određivanje morfologije.

Prva metoda kaže da barem 60% spermija treba biti morfološki normalnog oblika (prirodno je da u sjemenu bude određen broj morfološki nepravilnih spermija, no dok je broj onih koji su ok preko 60% to se smatra normalnim nalazom).

Druga metoda se služi istom metodom za ocjenu "normalnog" spermija, ali ima strože kriterije. Prema toj metodi više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza).

E sad, budući da je vaš broj 18%, ako se radi o ovoj drugoj metodi... to je onda super morfološka karakteristika Ja vjerujem da je to u pitanju, čim nisu naveli kao problem u dijagnozi.

Inače, konc. je isto na donjoj granici. Koliko je ukupni volumen na nalazu (makar ako se pola prolilo, neće taj podatak biti relevantan), Neke smjernice WHO kažu kako bi ukupan broj progresivno pokretnih trebao biti barem 8 mil/ml što je kod vas na granici, ali opet u slučaju većeg volumena taj se broj može "kompenzirati".

Eto, nadam se da sam pomogla. Sretno