Dragi roditelji!

Evo post od jednog budućeg tate, i spletom okolnosti predsjednika Inline Koturaljkaškog Kluba TROL.

Zadnjih dana sam vidio mnogo posjeta klubskom siteu s linka na roda.hr i tako pronašao ovu temu.

Pokušati ću pomoći svima s problemima oko dječjeg rolanja.

Nekoliko osnovnih pravila:
1. dob djeteta nije toliko bitna, već svaki roditelj može procijeniti motoričke sposobnosti svog djeteta. Obično je najranija dob oko 3 godine

2. Djetetu se treba kupiti udobna i fleksibilna rola....izbjegavati plastične!!!!
U Mercatoneu se za stotinjak kuna daju nabaviti neke žute role koje zvuče kao da se gajbe vuku po cesti. Nemojte to niti slučajno uzimati čak i iz siguronosnih razloga. Varijabilne role su uobičajene. Savjetujem marke: Powerslide, Roces, Rollerblade, K2(skupo zbog imena)

3. Bez kacige i štitnika za dlanove nema rolanja !!!!!!!!!!!!!!!! To vrijedi u pravilu i za odrasle!

4. Savjet je da prve korake dječica naprave uz stručnu osobu. To će im dati osnove za daljnje usavršavanje ravnoteže i pokreta, te nadasve sigurnu vožnju.

To su neka osnovna pravila.
Mnogo roditelja rolera imaju dilemu kakva kolica izabrati za rolanje s malim djetetom. Zadnjih desetak dana sam baš utrošio na proučavanje kolica. Rekao bih da je nekoliko osnovnih elemenata:
dijete bi svakako trebalo gledati prema roditelju dok se rola zbog vjetra.Nama odraslima mali dašak vjetra normalna stvar ali bebe su jako osjetljive na to, pa je dobro potražiti kolica na kojima se da okretati pozicija sjedalice ili se ručka seli. Poželjno je uzeti kolica s kočnicom (kao na biciklu) jer je dosta teško zakočiti i samom roleru. Ljudi pitaju da li uzeti trokolicu ili s 4 kotača. To je po meni svejedno, no bitno je da na trokolici prvi kotač može skretati. Ja sam za bebu izabrao s 4 kotača
Veliki kotači na pumpanje, amortizeri za ublažavanje vibracija. Čak ni cijena nije velika cca 1600kn http://www.abc-design.de/

Kako ovaj post ne bi ipak bio pre veliki, stavljam znanje kluba članovima Rode i ostalim roditeljima na raspolaganje. Za sve informacije možete me kontaktirati na uprava@ikk-trol.hr a i predlažem da se možda organizira mali sastančić gdje bi se usmeno razjasnila sva pitanja oko rolanja roditelja i malih budućih rolera

Puno sreće svima uz rolerski pozdrav,

Hrvoje
http://www.ikk-trol.hr
uprava@ikk-trol.hr