Ne znam koliko sam postova na temu cijepljenja već pročitala, glava mi je kao Jupiter, ali uglavnom se radi o cijepljenju manje djece, barem nisam našla ništa konkretno o cijepljenju (ili docijepljivanju) djece na sistematskim pregledima prije polaska u školu.
Eto, baš smo jučer bili na sistematskom, ali sam odbila (bar zasad) cijepljenje nakon što mi je na neka moja pitanja dr odgovorila:
- slijedećih oko mjesec dana dijete je moguće zarazno, u slini može biti virusa ovih boleština, savjetuje se da ne dijeli pribor za jelo, piće i higijenu s drugima, nema ljubljenja u usta
- druženje s trudnicama izbjegavati.
Kako nju sad čeka proslava rođendana,a u općem kaosu se može dogoditi da se pomiješa nešto od čaša, vilica..., a kako nam u posjete uskoro treba doći i moja trudna sestrična, odlučila sam to odgoditi.
U međuvremenu bih sebi voljela raščistiti neke stvari vezane uz nuspojave:
- jesu li one kod veće djece jednako izražene (i opasne) kao i kod ovih mlađih ?
- Mo-Pa-Ru ili Priorix (kao beba je cijepljena s Mo-Pa-Ru, nisam primijetila neke nuspojave, ili ih barem nisam vezala uz cjepivo)?
- može li se tražiti (makar uz plaćanje) cijepljenje sa svakom komponentom posebno i za dijete koje nije neurorizično i u tom slučaju tražiti da se cijepi npr. samo protiv rubeole; ima li to smisla ako je već jednom cijepljena s Mo-Pa-Ru?
Davore, mujica, Saradadevii, mama Ju, svi ostali... javite se.