Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Opet o cijepljenju - polazak u školu i MoPaRu

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Opet o cijepljenju - polazak u školu i MoPaRu

Ne znam koliko sam postova na temu cijepljenja već pročitala, glava mi je kao Jupiter, ali uglavnom se radi o cijepljenju manje djece, barem nisam našla ništa konkretno o cijepljenju (ili docijepljivanju) djece na sistematskim pregledima prije polaska u školu.

Eto, baš smo jučer bili na sistematskom, ali sam odbila (bar zasad) cijepljenje nakon što mi je na neka moja pitanja dr odgovorila:
    - slijedećih oko mjesec dana dijete je moguće zarazno, u slini može biti virusa ovih boleština, savjetuje se da ne dijeli pribor za jelo, piće i higijenu s drugima, nema ljubljenja u usta
    - druženje s trudnicama izbjegavati.

Kako nju sad čeka proslava rođendana,a u općem kaosu se može dogoditi da se pomiješa nešto od čaša, vilica..., a kako nam u posjete uskoro treba doći i moja trudna sestrična, odlučila sam to odgoditi.

U međuvremenu bih sebi voljela raščistiti neke stvari vezane uz nuspojave:
    - jesu li one kod veće djece jednako izražene (i opasne) kao i kod ovih mlađih ?
    - Mo-Pa-Ru ili Priorix (kao beba je cijepljena s Mo-Pa-Ru, nisam primijetila neke nuspojave, ili ih barem nisam vezala uz cjepivo)?
    - može li se tražiti (makar uz plaćanje) cijepljenje sa svakom komponentom posebno i za dijete koje nije neurorizično i u tom slučaju tražiti da se cijepi npr. samo protiv rubeole; ima li to smisla ako je već jednom cijepljena s Mo-Pa-Ru?

Davore, mujica, Saradadevii, mama Ju, svi ostali... javite se.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanima me ista stvar
    nama je prije par dana trebao biti sistematski na žalost morali smo ga otkazati jer nam je u isto vrijeme isti dan i sat upala završna priredba u kojo moj školarac ima ulogu.
    odgođeno nam je tek za početak 7.mjeseca

sad mene zanima, koliko je bitno to cjepivo?
    koliko koristi od njega?

rekli su mi da se cjepivo dobija u obje ruke i da je dijete kojih 15 min nakon cijepljenja dosta "zamantano" te da mora bar sat vremena nakon cjepljenja doma mirovati

info molim vas
    prihvatiti ili odbiti
    do sad smo redovito cijepljeni za svoju dob

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bih cijepila ljeti. nuspojave su cesce i jace izrazene. 2-3 mjeseca odgode nis ne znaci.

brane, mislim da se tu radi o 2 cjepiva, MoPaRu i DiTe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moj stav o cijepljenju ti je jasan i neću ga ovdje podebljavati. Od svih komponenata s godinama života jedino pertusis postaje osjetno reaktogeniji pa se većim klincima daje samo DiTe. Dakle, ako te reaktogenost cjepiva nije brinula do sada - slobodno nastavi tako i dalje.

Sistematski - šmistematski. Mogu te zastrašivati s čime hoće, ali te na ništa ne mogu natjerati. Kvaka je samo da s upisom u školu dijete dobije novog liječnika, a po automatici taj je vrlo teritorijalan.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Opet o cijepljenju - polazak u školu i MoPaRu

Citiraj Audrey prvotno napisa

U međuvremenu bih sebi voljela raščistiti neke stvari vezane uz nuspojave:
    1... - jesu li one kod veće djece jednako izražene (i opasne) kao i kod ovih mlađih ?
    2.... - Mo-Pa-Ru ili Priorix (kao beba je cijepljena s Mo-Pa-Ru, nisam primijetila neke nuspojave, ili ih barem nisam vezala uz cjepivo)?
    3.... - može li se tražiti (makar uz plaćanje) cijepljenje sa svakom komponentom posebno i za dijete koje nije neurorizično i u tom slučaju tražiti da se cijepi npr. samo protiv rubeole; ima li to smisla ako je već jednom cijepljena s Mo-Pa-Ru?

Davore, mujica, Saradadevii, mama Ju, svi ostali... javite se.
    0.....Nisi trebala odgoditi cijepljenje MoPaRu. Nema veze što će ići na rođendan.
    1.... Nuspojave na MoPaRu se kod djece koja se upisuju u prvi razred, javljaju puno rjeđe nego kod jednogodišnjaka, jer su prvaši već ranije primili to cjepivo i imaju imunitet na viruse iz cjepiva. Ali se zato nuspojave na Difteriju i tetanus javljaju čeće. U obliku lokalnih reakcija na mjestu primjene (oteklina i crvenilo) i eventualno u obliku povišene tjelesne temperature.
    2...... Bez ikakvog problema može primiti domaći MoPaRu. Tim više što ga je već primila prije 5-6 godina. Sad je šansa za nuspojave još manja nego tada.
    3.... Može se tražiti ako postoji medicinska indikacija. Ali zapravo ne postoji medicinska indikacija zbog koje bi dijete trebalo primiti sve tri komponente odvojeno. Šteta bi bila cijepiti samo rubeolu, jer zaštita od ospica i mumpsa nije doživotna nakon jedne doze. A, obzirom da svako malo izbije neka manja epidemija ospica i mumpsa, bolje je da se cijepi MoPaRu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zbog topica o cijepljenju, "mrzim" ovaj forum. sad mi istovremeno stižu dva - mara s godinu dana i juraj prije škole. majko moja, sekiram se grozno, a nemam herca ne cijepiti. pročitam mujicin post pa se smirim, ali eto onda davora, pa se opet us..m. a prije šest godina sam bezbrižno cijepila juraja, da mi je vratiti to vrijeme. nisam vjernik, ali ima nešto u onoj ...blago siromašnima duhom...
    jel vas ima još koji se tako osjećaju?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ...blago siromašnima duhom...
    Ooooo daaa, što više čitam to sam više rastrzana. Ja sam svoje klince prije također cijepila po inerciji, jer je bilo na programu, jer svi cijepe...
    Sada mi je jako teško reći odlučno da ili odlučno ne, pokušavam pronaći neku varijantu gdje je omjer koristi i rizika najmanji, ali sam samo u sve većoj nedoumici.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam u mogućnosti sve potrebne info pohvatat (a meni kao laiku to zahtjeva dodatan napor), a donekle mi je žao i vremena koje bi utrošila na to, stoga, za svaku domenu (nevezano za cijepivo) nađem osobu, ne samo dovoljno stručnu, nego i od povjerenja i nju pitam za savjet. i vjerujem joj.

za cijepljenje tu je jedan i jedini - mujica. za matematičke zavrzlame - maria je zakon , magriz mi se opasno penje na ljestvici popularnosti za dio gdje me sramota pitati moju bližu obitelj: kemija.

smireno i zadovoljno se mogu posvetiti djetetu, umjesto da isčitavam knjiga i knjiga i surfam do po noći po netu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

MC , ti si jedna mudra žena... 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •