Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 131

Tema: Ivf i krema protiv celulita, sunce, more...

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Ivf i krema protiv celulita, sunce, more...

Kupila sam anticelulitnu kremu, a kako se spremam u postupak, palo mi je na pamet smijem li ja to uopće koristiti. Ima li kakvih štetnih utjecaja? Onda još bi kao počela s njom u kombinaciji malo trnušnjaka i trčanja, ali ne znak koliko je to pametno? Ako netko ima iskustva neka piše.
    Isto tako se spremam na more, ne znam koliko je dobro i kupati se i sunčati i kroz postupak i nakon njega dok budem čekala betu ili kojim slučajem ostanem trudna :/

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja stalno koristim neke kremice i nikad nisam ni pomislila da bi moglo skoditi
    A sto se vjezbanja tice to izbjegavam od lijenosti a ne zbog postupka
    Mislim da more nikako ne moze skoditi, ali danas se vise nista ne moze sa sigurnoscu tvrditi. Ja znam da cu ja otici na more bez obzira na IVF postupak i cekanje bete. Znam da cu tamo biti opustenija

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cure, mozda grijesim, ali mislim da sve to ima vise veze nakon zaceca, odnosno transfera. Meni nista nisu branili prije T, ali cim je beta bila pozitivna doktor je zabranio sljedece: odnose, orgazam, plivanje, kupanje u kadi, bilo kakvo vjezbanje (ne smijem niti yogu), tampone, veliki fizicki napor. Opca preporuka od doktora: sto vise odmaranja i lagani tempo.
    Mislim da prije samog transfera plivanje i more moze samo koristiti, ali nakon toga stvarno treba paziti.
    Sto se krema tice protiv celulita tice, mozda da probate s nekom prirodnom varijantom? Znam da ucinak mozda nije isti, ali bolje biti siguran da se stetni sastojci nece apsorbirati kroz kozu.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako je to sve tako onda mi je glupo, početi bilo s kakvim kremicama(koje su skupe), trbušnjacima, ako ću morati posliije transfera prekinuti s tim. Ja ću prije transfera ići par puta na more, ali me pravi odmor i ljetovanje čeka nakon transfera. :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Privh par transfera tj. prvih par godina sve pazila, sve slušala, stalno vrtila scenarije if-than-go to (možda sam trudna, ne bih trebala sad trbušnjake, možda to loše djeluje na jajne stanice, sad kad sam dočekala postupak i sl.). Gledajući unazad, svi se mi ponašamo kao da smo trudne godinama - dok god traje MPO. Onda sam poslije prestala jer se taj MPO rastegnuo previše da bi se to izdržalo (preko 5 godina i nisam više pazila ništa, u stilu - a, dite moje buduće, šta ću ti ja, ako ti je suđeno, bit će, ako nije, neće). Mislim, nisam sad pušila, ispijala alkohol, pretjerivala u trbušnjacima i sl. (ne bih recimo radila trbušnjake ipak nakon transfera ili u stimulaciji, ali bih prije transfera u FET-u di nema lupanja hormonima pretjeranog). Prvi dan po pozitivnoj beti išli normalno na more, kupali se, dobila čak i amen od ginića (Šparac) za kupanje na Visu (čisto more). Neki (Luči) su oko toga dosta konzervativni pa rađe ne ovo, ne ono, možda malo i preziheraški. Učini kako ti paše i tvoja savjest kaže, ostajući u nekim granicama. Ja bih ovako - trbušnjaci u stimulaciji ne (ne dao Bog neke HS), u FET-u i inseminaciji da, kupanje u čistome uvijek da, po bazenima ne (ali ja sam ekstremno osjetljiva na sve žive bakterije i ne znam hoću li se u životu uvalit u bazen, kreme za celulit - da, možda samo prvih 10 dana nakon transfera ne - ionako možeš vadit betu već nakon 10 dana od transfera, računajući njega kao nulti, pa ti je "žrtva" samo 10 dana). Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sunce da, ali nije nikome zdravo usred podneva (na Visu sam išla i u te nezdrave sate, ali sa suncobranom kojeg je nosio rastvorenog moj muž i štitio me kao da sam neka Kleopatra, na veselje promatrajućoj raji ).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I trbušnjaci u FET-u i inesminaciji nakon transfera tj. inseminiranja - ne. Ali, kažem, to ti je samo apstinencija nekih 10-tak dana (prije transfera bi ih radila). Tako bi (sam) ja .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Trčanje ipak ne bih isto nakon transfera, prije da, ali ne u stimuliranome (u FET-u i inseminaciji bih (da mogu trčat vis a vis kuka, mislim)). Sunce, more, ljetovanje - laganini style - svakako da. I na taj penzionerski način nema stvarno potrebe da se sad, ako slučajno ne uspije, vrte misli - a da to nije zato što sam se kupala/sunčala itd. Ako u svemu tome ne pretjeruješ, nema šanse da škodi. Evo, ja sam ti se najnormalnije kupala i sunčanala na Krku nakon pozitivne bete. Jedino nemoj pit utrogestane ako si u nekoj aktivnosti, zamantaju strašno, skoro sam pala po krčkim sikama.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Svašta sam se i ja toga naslušala ( od usko ti je to, što si bosa...). Na ljetovanje definitivno idem, ovo ostalo može sve pričekati. Ne volim niti u čemu pretjerivati, i nisam tip koji vjeruje u gluposti. Ja uvijek radim po onome kako se osjećam, i stvarno uvijek dobro ispadne. A babske priče me u sekundi dovedu do ludila. Ono u čemu moram iz opravdanih razloga pripaziti, onda to i učinim. Ako krema nije dobra u određenom periodu postupka ili poslije onda je neću niti koristiti, ili trbušnjaci. Malo me je jedino strah toga mora radi bakterija :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, nisu ti to na što sam ja mislila bapske priče, nego svaki doktor (i klinika) ima svoju paradigmu toga što je preporučljivo, a što ne. Maribor je u tome najlabaviji što sam dosad srela (i meni, narafski, najviše paše jer sam tip "Don't fence me in", tj. užasno teško podnosim to ne ovo, ne ono, a možda ni ono, itd.), Sv. Duh najrigorzoniji, s ležanjima nakon transfera (bez dizanja i sl.), VV je neka sredina, ali to ti se sve kreće prema tome - nije dokazano da šteti ovo, nije dokazano da šteti ono. Ponašaj se onako - umjereno. Nema ti u moru bakterija, to moraš pazit za bazene, saune, wellnesse, eventualno neka mala jezera, ali more ti je srkoz OK - naravno, ako se ne misliš kupat (a sigurno ne misliš) u gradskim lukama, mjestima dolazaka velikih trajekata, jako zatvorenim plažama s tisućama ljudi (teško mi se kod nas sjetit jedne takve - možda je Zrće takva (nisam bila) i slično.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, ja sam mislila i na jedne i druge priče. Ja sam prošle godine bila na Zrću, i općenito na Pagu. Ove godine ću morati malo paziti da izbjegnemo taj tip zatvorenih plaža. znam da u moru nema bakterija, ali na plažama tog tipa gdje je hrpa ljudi, malo se bojim

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, ako vala nije zatvorena, bit će ti to OK. Ako možeš i nije bed zbog društva, otiđi češće na neku drugu zatvoreniju, ako je bed, ne mislim da će ti išta bit, more je ipak otvorenije od bazena, jedino ako to nije nekakva plićina a la ona rapska plaža. Jedino pazi da ne nosiš sama kufere, ako nije nužno, nošenje težih stvari bi, nekako mi se čini, trebalo izbjegavat.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

drugu zatvoreniju = drugu otvoreniju, s manje ljudi

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ok, ina33
    kreme za celulit - da, možda samo prvih 10 dana nakon transfera ne
    Misliš da je ok da kremu koristim za vrijeme stimulacije, baš sam kupila onu za stomak, jer su mi se navukli šlaufčići. :?

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mogu se ja malo ubaciti sa pitanjem nevezanim za kremice? Mene zanima da li se u trudnoći smije letiti prekooceanski? Nije da sam trudna ali sam već kupila kartu za let pa se onako samo informiram šta ako u međuvremenu ostanem T

daria avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam sad trudna (15 tjedana) i planiram let na Cipar. Kad sam pitala svog doktora rekao je da nema problema, samo nek idem, ali je spomenuo da nebi bilo dobro da idem prekooceanskim letom...zbog visine na kojoj ti avioni lete. E sad, očito to i nije baš poželjno u trudnoći, ja preporučam da pitaš ginića.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za letove u trudnoći mislim da detaljno zna forumašica pino - te malo duže letove, mislim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj rebeca prvotno napisa
    Ok, ina33
    Misliš da je ok da kremu koristim za vrijeme stimulacije, baš sam kupila onu za stomak, jer su mi se navukli šlaufčići. :?
    Ja mislim da je OK, pročitaj sastav te kreme i pitaj ginića. Sumnjam da ima nešto u njoj što sprječava rast folikula, eventualno bi mogla imat neki sastojak koji šteti trudnoći, ali sumnjam, onda na uputama piše nešto da je kontraindicirano u trudnoći, ali mislim da te kreme nisu tako opasne. Meni vjerojatno ne bi niti palo napamet promislit da bi to eventualno štetilo, znam da sam pazila a propos lijekova koje koristim i losiona s kortikosteroidom, s njima bih uvijek apstinirala u drugom dijelu ciklusa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ok, ina33
    Ja mislim da je OK, pročitaj sastav te kreme i pitaj ginića. Sumnjam da ima nešto u njoj što sprječava rast folikula, eventualno bi mogla imat neki sastojak koji šteti trudnoći, ali sumnjam, onda na uputama piše nešto da je kontraindicirano u trudnoći, ali mislim da te kreme nisu tako opasne. Meni vjerojatno ne bi niti palo napamet promislit da bi to eventualno štetilo, znam da sam pazila a propos lijekova koje koristim i losiona s kortikosteroidom, s njima bih uvijek apstinirala u drugom dijelu ciklusa.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hajde, da još malo proširim ovu problematiku....odlazak u solarij nakon inseminacije, odnosno u fazi iščekivanja bete? Naravno, mislim na onaj stojeći, vrlo umjereno sunčanje.... Što mislite?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da bih otišla, neka pita doktora just in case, ili nek' pita u salonu smiju li trudnice. Jedino, zdravije se sunčat mislim na suncu u ranojutarnje sate, ali ako joj treba neko brzinsko osunčavanje onda bih ja na njenom mjestu išla. A koji put sam ja i rezonirala ovako - u stimulaciji bih se najviše pazila (kao najveće su šanse), u FET-u nešto manje, u inseminaciji bih se najmanje pazila jer je to kao najprirodnije pa bih se ponašala kako bi se i inače ponašala kao žena koja želi zatrudnit. Iz moje perspektive dugoročnog MPO-isanja, na kraju sam radila one izbore i donosila one odluke koje me ne bi previše maltretirale i skretale s nekog normalnog života, ako nisu baš totalno kontraindicirane. Sve to opet ovisi u kojoj je žena/par fazi. Na početku su svi skloni više se čuvat, kako vrijeme ide (ne dao Bog, ali ako to potraje) onda se i to olabavljuje jer ko će tako godinama.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da bih otišla, neka pita doktora just in case, ili nek' pita u salonu smiju li trudnice. Jedino, zdravije se sunčat mislim na suncu u ranojutarnje sate, ali ako joj treba neko brzinsko osunčavanje onda bih ja na njenom mjestu išla. A koji put sam ja i rezonirala ovako - u stimulaciji bih se najviše pazila (kao najveće su šanse), u FET-u nešto manje, u inseminaciji bih se najmanje pazila jer je to kao najprirodnije pa bih se ponašala kako bi se i inače ponašala kao žena koja želi zatrudnit. Iz moje perspektive dugoročnog MPO-isanja, na kraju sam radila one izbore i donosila one odluke koje me ne bi previše maltretirale i skretale s nekog normalnog života, ako nisu baš totalno kontraindicirane. Sve to opet ovisi u kojoj je žena/par fazi. Na početku su svi skloni više se čuvat, kako vrijeme ide (ne dao Bog, ali ako to potraje) onda se i to olabavljuje jer ko će tako godinama.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ina 33, thx! Ma ne znam ni sama...dosada nisam nikada bila u solariju, a sad mi baš nešto došlo....Pokušavam normalno živjeti svoj život nakon inseminacije, odrekla sam se fitnessa, nošenja teških stvari i općenito sam malo usporila... Najteže mi pada što sam se odrekla vožnje biciklom (naravno, ne mislim ovdje na vožnju po idealno ravnim površinama, već na stalno drmusanje i treskanje usljed pukotina i neravnina u asfaltu, da ne spominjem biciklističke staze sa završnom oblogom u betonskoj kocki...).

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Superman,
    ja sam trenutno u postupku za IVF (punkcija u utorak) i pitala sam doktora smijem li u solarij. Odgovor je bio DA do punkcije
    Ja sam išla na stojeći.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da tvoj postupak uspije.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

bok cure upravo sam se sad mazala s kremom za celulita koristim onu od AVON al kak redovno namazem i stomak, ovaj put sam njega preskocila malo mi je bed da tu trljam a kod mene je faza stimulacija, tako da masiram samo noge. nek stmak raste i onako mi se od ove hormone bas udebljao. mislila sam da pitam ovo vec dugo vreme al nekako sve drugo mi je bilo bitnije, pa drage moje super sto ste ovo potakli.po pitanju solarijuma , ja koja ovo doba godine sam vec pravi crnac ( od solarijuma) ove godine sam to preskocila. neznam, al kazu da osobeno one rane trudnice ne bi trebale ici na solarijum. odmor, more,pa svakako sve koje su prosli postupak IVF zasluzuju to

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    ina 33, thx! Ma ne znam ni sama...dosada nisam nikada bila u solariju, a sad mi baš nešto došlo....Pokušavam normalno živjeti svoj život nakon inseminacije, odrekla sam se fitnessa, nošenja teških stvari i općenito sam malo usporila... Najteže mi pada što sam se odrekla vožnje biciklom (naravno, ne mislim ovdje na vožnju po idealno ravnim površinama, već na stalno drmusanje i treskanje usljed pukotina i neravnina u asfaltu, da ne spominjem biciklističke staze sa završnom oblogom u betonskoj kocki...).
    Sori, al' bicikl bi, mislim, čak i u Mariboru stavili na "no" listu - zbog drmusanja, izdrži tih 10-tak dana od transfera do bete, u trudnoći je isto bicikl više-manje no-no .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    Superman,
    ja sam trenutno u postupku za IVF (punkcija u utorak) i pitala sam doktora smijem li u solarij. Odgovor je bio DA do punkcije
    Ja sam išla na stojeći.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da tvoj postupak uspije.
    Jesi pitala zašto? Ma, ne vole ti naši dr-ovi (znam za Lučingera) ništa od toga, meni je jednom isto sugerirao apstinenciju od laserskog prženje madeža nakon transfera, jednostavno, ne vole da se išta što nije apsolutno provjereno radi tih 10-14 dana nakon IVF-a, ide se ziheraški kad je već uložen toliki trud. Njihova je logika - što je moguće više se ponašat da se dođe do trudnoće, jedino kad to gledaš u protoku vremena (ja od 2002-2007), onda sam sve te zabrane (nakon što sam jednom pročitala mariborsku brošuru) i ja sama ukidala. Dakle, pacijent to strpljivo prvo vrijeme sluša, a onda, kako ko, većina ukida te zabrane jednu po jednu jer postaje preopterećujuće, a kako ne dolazi do trudnoće sve se manje čini da išta ima s ičim veze. Opet, ovisi ti kakav je ko tip, neko bi se grizao radi toga, najbolje slušat tu sebe, opet naglašavam, uz neku razumnu mjeru. U Mariboru je paradigma - ma, možete na posao, možete sve, samo ne sex, orgazam, nošenje teškog, džogiranje, brdski biciklizam. Drugo sve je OK - more, radit sutradan nakon transfera, ustajat nakon transfera odmah (iščuđavaju se ako ko kao ide prileć - ja prvi put nisam skužila pa sam krenula u prostoriju di se leži nakon punkcije, pa me zaskočilo - ne, vi, ne).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Što vam pokušavam reći je da u MPO-u nema apsolutno provjerenih odgovora - ovo DA, ovo NE (tipa solarij DA, ali anticelulitna krema JOK, brajko, karikiram), to su više neke smjernice ponašanja koje jako fluktuiraju od klinike do klinike. Neke klinike i dokovi su tu jako strogi, neki su sredina, neki su većina toga je OK jer "nije znanstveno dokazano da šteti", kako je navedeno u novoj Rodinoj brošuri o neplodnosti. Dakle, ovi najliberalniji (Maribor) na našim prostorima samo zabranjuju gore navedeno - sex, orgazam, ekstremne napore, sve drugo je - it's OK. Meni je na kraju pasao taj najliberalniji pristup i zakon mi je bilo što kažu ovi u Mariboru. Na početku mi je zakon bilo što kaže moj doktor i tako to. To pridržavanje-nepridržavanje pravila je jedna dinamika.

kjb avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja baš dana pitala doktora za vozit bicikl nakon transfera (pritom mislim ovaj gradski biciklizam, laganini, do posla) - rekao je ne, a razlog je što imam povećane jajnike usred hiperstimulacije pa da se ne bi "uvrnuli" kad opetovano radiš neku radnju. No osobno krugove oko Jaruna planiram raditi kad se sve ovo smiri, trudna ili ne

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Pa naravno...u pitanju je dr. L. On je uvijek na oprezu, ali mi nije rekao razlog zašto NE nakon punkcije i transfera. Nisam posebno niti inzistirala na odgovoru jer sam htijela otići samo par puta (naravno da inače ne idem u solarij, ali eto baš sad kad sam u postupku ja dobila želju ah, žene. Kako mi je ovo prvi postupak i to prvi IVF odlučila sam ga poslušati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    Pa naravno...u pitanju je dr. L. On je uvijek na oprezu, ali mi nije rekao razlog zašto NE nakon punkcije i transfera. Nisam posebno niti inzistirala na odgovoru jer sam htijela otići samo par puta (naravno da inače ne idem u solarij, ali eto baš sad kad sam u postupku ja dobila želju ah, žene. Kako mi je ovo prvi postupak i to prvi IVF odlučila sam ga poslušati.
    Slažem se skroz . Razlog je vjeorjatno da je punkcija stres, a onda si poslije možebitno trudna. Nema tu crno-bijelo, niti po jednom pitanju u IVF-u (recimo, stav VV-a je da je najbolje vraćat više embrija pa onda oni jedni drugom pomažu, Maribor maks 2, za vraćanje 3 embrija 3x pitaju jeste li sigurni itd.). Sve to treba gledat u kontekstu, svak' sebe i svoju fazu najbolje zna i nek' svak učini ono s čime je miran, jesu li to krugovi po ravnom betonu Jaruna ili apsintencija od solarija. I ja sam tako postupala, to je skroz normalno i ljudski. Sretno !

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Babel, pa i ja isto tako (nikad dosad solarij, a sad me baš nešto vuče)!!!! Ali bit ću dobra pa ću se strpiti....
    kjb, i ja sam mislila na gradsku vožnju biciklom...al šta vrijedi kad su nam staze i pločnici puni rupa...ništa, ja pospremila bicikl bar na 14 dana (a iskreno se nadam i puno duže )
    ina33, i meni je zasad zakon što moj doc kaže, a kako sam ja (još uvijek) na inseminacijama, dozvoljen mi je i sex i orgazam pa upražnjavam oboje bez nekih ograničenja vidjet ćemo što će reći ako dođem do IVF-a.....al neću, sad ću ja ostati trudna...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kjb prvotno napisa
    a razlog je što imam povećane jajnike usred hiperstimulacije pa da se ne bi "uvrnuli" kad opetovano radiš neku radnju.
    E, oko ovoga bi se većina složila i zato sa mja isto u stimulacijama uglavnom mirovala, nisam imala niti potrebu kretanja, boluckalo bi me od prvog dana, a i stimulacija nije skroz normalna situacija - to uvrtanje jajnika je opasno. Ali, zato bi se ja više raspojasavala u FET-ovima kojih je bilo ihajhaj u mojoj povijesti bolesti, a u ovom zadnjem je bilo action baby, osim ovih mariborskih zabrana.

storiatriste avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Naomi prvotno napisa
    ali cim je beta bila pozitivna doktor je zabranio sljedece: odnose, orgazam
    :shock: Na koliko dugo????? 12 tjedana ili ? :?
    Još i to, uza sve žrtve....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj storiatriste prvotno napisa
    Citiraj Naomi prvotno napisa
    ali cim je beta bila pozitivna doktor je zabranio sljedece: odnose, orgazam
    :shock: Na koliko dugo????? 12 tjedana ili ? :?
    Još i to, uza sve žrtve....
    Mi smo uzeli 12 tjedana, a hopsanje u trudnoći (nije ipak bilo često, moglo se izbrojit na prste jedne ruke) je bila jedna milina - ali je trudnoća bila više-manje OK. Računaj da je prvih 12 tjedana većinom zabrana, a poslije ide odnos s prezervativom (da slučajno ne bi kakve bakterije). Neki izdrže i cijelu trudnoću bez hopsanja, to ti je individualno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ipak sam pretjerala - na prste dvije ruke .

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hm, znači prekooceanski letovi baš i nisu preporučljivi. Dobro, onda će mi kanada ostati onako kao utješna nagrada ako ne uspijem zatrudniti do tada :/

storiatriste avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Na kraju ove borbe kad uspijem zatrudnit muž će me ostavit zbog nesexanja!!!! Nać će neku mlađu, podatnu.....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj storiatriste prvotno napisa
    Na kraju ove borbe kad uspijem zatrudnit muž će me ostavit zbog nesexanja!!!! Nać će neku mlađu, podatnu.....
    Ne beri brigu. Ima i MPO muževa koji baš ne žele u trudnoći. A i ta trudnoća prođe dok si rekao - k(s)eks!

storiatriste avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ina, iz tvojih usta.....

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne smije se u solarij za vrijeme trudnoce

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo ga svašta zanimljivoga. Ima li nešto posebno na što bi trebalo obratiti pažnju prilikom stimulacije i poslije transfera. Debljaju li lijekovi za stimulaciju? Hoću li nabaciti koje kilo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima li nešto posebno na što bi trebalo obratiti pažnju prilikom stimulacije i poslije transfera. Debljaju li lijekovi za stimulaciju? Hoću li nabaciti koje kilo?
    Pazi na znakove hiperstiulacije - pročitaj novu Rodinu brošuru o neplodnosti. Da, lijekovi za stimulaciju u pravilu debljaju, nabacit ćeš koju kilo - 2-3 do 4, sve to brzo poslije opet brzo ode uz malo discipline (ako postupak, ne daj Bože, ne uspije, mislim).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    Hajde, da još malo proširim ovu problematiku....odlazak u solarij nakon inseminacije, odnosno u fazi iščekivanja bete? Naravno, mislim na onaj stojeći, vrlo umjereno sunčanje.... Što mislite?
    ja ne bih nikad isla u solarij generalno, a kamoli u postupku. Neke dvostruke kovalentne veze su osjetljive na UV zračenje i ukoliko se nešto sastoji od biomolekula koje sadrže takve veze, one će se umrežiti (stvara se slobodan elektron koji traži svoj par kod druge molekule). Sunce zrači veliki spektar, različite valne duljine, dok UV aparati samo neku UV (cca 400nm) koja definitivno djeluje na neke molekule. ne znam koji su to intenziteti, jesu li usporedivi s intenzitetom zračnjem sunca. UV svjetlo najvjerojatnije neće prodrijeti na dubinu od nekoliko mm, ali ja bih se suzdržala za svaki slučaj barem u postupku i prva tri mjeseca trudnoće. sigurno je sigurno. osim toga UV zračenje je toplinsko, a zna se i to da biomolekule denaturiraju na povišenim temperatrama iznad 40°C. vjerujem da je moguće da se npr. samo lokalno zagrije na iznad 40°C i to baš tamo gdje ne treba (ovo lokalno je samo moje razmišljanje). a kažu i da su majke djece s downovim sindromom često imale povišene temperature iznad 38°C u prva tri mjeseca trudnoće.

znamo i da se UV zračenjem mogu liječiti neke kožne bolesti tipa psorijaza, ali znamo isto da je rak kože česta posljedica takvog tretmana. jest da se i tu sve zadržava na površini-koži, tj. do malih dubina, ali očito je da biomolekule reagiraju na UV zračenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    [a kažu i da su majke djece s downovim sindromom često imale povišene temperature iznad 38°C u prva tri mjeseca trudnoće.
    Down sindrom je kromosomska nepravilnost i nastaje u trenutku začeća - znači takav embrij je već stvoren npr. u labu ili nastao inseminacijom, ne može nastati zato jer je majka imala povišenu temperaturu. Evo malo iz udruge roditelja djece s down sindromom:

"ŠTO JE DOWN-OV SINDROM ?
    Down-ov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća."

Link:

http://www.udrugapuz.hr/down1.htm

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Što se bicikla tiče, ja sam u prvom postupku išla cijelo vrijeme biciklom i na posao i u kliniku. Budući da su korjeni drveća izbili dio asfalta, bilo je tu drmuskanja i kad sam se požalila svojoj dr da vozim uglavnom stoječki jer fest osjetim jajnike, ona mi je na to rekla samo da je to normalno kad su mi jajnici nekoliko puta veći, nego inače, ali mi nije rekla da prestanem voziti sve do transfera kad mi je preporučeno 4 dana mirovanja.
    Grad je bio pun žena s trbusima na biciklima (tamo je sve prilagođeno biciklima, i malotko ide autom bilokamo na udaljenost manju od 10km).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo još s iste stranice:

"DA LI SE MOŽE SPRIJEČITI DA NAŠE DIJETE IMA DOWN-OV SINDROM ?
    Važno je zapamtiti - niste Vi krivi što Vaše dijete ima Down-ov sindrom. Ništa što ste učinili prije ili za vrijeme trudnoće nije ga uzrokovalo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    ona mi je na to rekla samo da je to normalno kad su mi jajnici nekoliko puta veći, nego inače, ali mi nije rekla da prestanem voziti sve do transfera kad mi je preporučeno 4 dana mirovanja.
    Ma da.. Užasno se razlikuju te upute od klinike do klinike. Voženje bicikle, drmusanje, potencijalan pad s te visine - sve to može biti faktor rizika. 4 dana mirovanja - u Mariboru kažu da se normalno sutradan može na posao. Iskreno, ja sam uvjerena da je samo pitanje vremena kad će MPO struka ukinut sve zabrane jer se i tretiranje MPO trudnoće sve više približava tretiranju normalne trudnoće. Jedino bih u stimulaciji ja više pazila jer stvarno postoje jedino ti rizici - uvrtanje jajnika, hiperstimulacija u kojoj treba ipak odmirovat itd.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo još s iste stranice:

"DA LI SE MOŽE SPRIJEČITI DA NAŠE DIJETE IMA DOWN-OV SINDROM ?
    Važno je zapamtiti - niste Vi krivi što Vaše dijete ima Down-ov sindrom. Ništa što ste učinili prije ili za vrijeme trudnoće nije ga uzrokovalo.
    moguće ina. ja sam tu informaciju dobila od jedne starije defektologinje iz obitelji pa je moguće da je to zastarjela teorija, zato sam i napisala kažu da se ogradim.

ne znam ništa o biotehnologiji, odnosno o kromosomskim promjenama, ali znam podosta o biofizici i sigurno je da molekule denaturiraju na povišenim temperaturama i to je reverzibilno ukoliko je niska koncentracija, ali ako je visoka koncentracija kao u kokošjem jajetu (a vjerojatno i u ljudskom) onda je ireverzibilno.

ina, super je što si se javila, jer je ružno ispalo to što sam ja napisala, pogotovo ako je neistinito. hvala ti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mislim si da i kod inseminacije može doći do promjene DNK zbog povišene temperature. doduše nitko ne radi inseminaciju u solariju pa onda to ovdje nema veze, ali čisto si razmišljam (ja sam dr. prirodnih znanosti,a pogodila me UV tema pa možda previše dosađujem )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •