Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: dojenacki karijes

Početno dojenacki karijes

Moj jednogodisnji djecak ima tek osam zubica(4 gore i 4 dole)a vec su mu napadnuti karijesom a jedan mu je (dvojka)vec propao jos ga uvijek dojim kad god trazi a to je jako cesto i po noci nekoliko puta.Pedijatar i zubarka su rekli da se to dogadja,dali nam tablete fluora i rekli da cetkamo zubice sto i cinimo ali zanima me dali se taj proces kvarenja moze zaustaviti i zubici sanirati jer ce mu ovako svi propasti.Osjecam se jako krivom jer sam ,dok sam dojila uzimala cokoladu misleci da to ne moze stetiti te nisam ni znala da postoji karijes prednjih zubica tako rano, pretpostavljam da je od toga mogao dobiti,a povremeno je pio prirodne sokove bez secera ali moze i od toga biti... Kako ce mi dijetetu biti bez zubica do seste godine,kakve to posljedice moze imati na trajne zube,ima li itko takvog iskustva i sto mogu uciniti???Drage iskusne rode pomozite molim vas...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne vjerujem da je to od toga sto si jela cokoladu.
    Moj Luka ima 3.5 godine i 5 zuba u komi. Sto je najgore ne da ih popravljati, makar se zubarka na glavu postavila da ga nagovori. Cak se doma igramo zubara, svima popravlja zube svojim djecjim priborom.
    Poceli su se kvariti sa cca godinu i pol, sad ih je 5 pokvareno.
    Moja zubarka kaze da su to takvi geni (sto je istina, ja ne znam imam li sa 32 godine ijedan zub koji nije popravljan) :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moze bit da su geni, moze bit da ima povoljne uvjete u ustima za razvoj karijesa.

Izbaci sokove iz upotrebe, posebno jabucni, a ako ih moras davati, dobro ih razrijedi s obicnom vodom.

Pazite na higijenu zubi, perite ih temeljito, dugo (barem tri minute po pranju) i redovito (dva-tri puta dnevno). I pokusaj ga vec sada privikavati na ciscenje izmedu zubiju zubnim koncicem (naravno, ti ces morat cistiti izmedu njegovih zubica koncicem, ne on ).

Ako ce ih morati vaditi, prezivjet ce do novih, pravih zubiju. Nis se ne brini. Al to vrijeme u meduvremenu iskoristite za uspostavljanje dobre dentalne higijene tako da kad pravi zubici dodu, da imaju sansu za prezivjeti do penzije.

E, da, i tvoja prehrana nema utjecaja na njegove probleme sa zubima. Osim primjerom - nemoj jesti stvari za koje znas da su stetne za zubice (i tvoje i njegove ) ala bomboni i previse slatkog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj sebe okrivljavati. ako ga dojis probaj mu nakon nocnog podoja dati i malo vode da se napije a zubice mu perite poslije svakog obroka. za pice najbolje je da se nauci samo na vodu ( sta je i najzdravije) a sokice ako bas zelis daj u sklopu sa nekim obrokom pa poslije obavezno operi mu zubice.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zar ne bi bilo koristi od češćeg premazivanja onim jačim fluorom kod zubara?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

I mi imamo tih problema. U vrijeme kad su se Ledi pokvarili zubici (cetvorke, jos nisu bile ni potpuno izrasle) osim dojenja jela je - smoki! Sakriveni seceri isto ucine svoje. Uzimanje secera (nije u pitanju kolicina, vec frekvencija uzimanja) najvise utjece na truljenje zuba. To se odnosi na sve secere u hrani i picu te secere u lijekovima za djecu.

Osim secera, bitna je i streptococcus mutans bakterija – Za pojavu karijesa vazno je vrijeme kad se dijete zarazilo te koliku je kolicinu bakterija pri tom primilo.

Djeca se najcesce zaraze od roditelja ili drugih. To se moze dogoditi na vise nacina, npr. preko pribora za jelo ili cetkice za zube ili poljupcem. Kad je bakterija jednom u djecjim ustima, moze se razmnoziti vrlo brzo i ima svojstva da zaustavlja razmnozavanje slicnih bakterija i mnogih drugih organizama i tako postaje najzastupljeniji organizam u ustima.

Sto sad napraviti? Nemam pojma. Leda kod zubara uopce ne zeli otvoriti usta. Zato je redovito vodim kad ja idem, u nadi da ce jednom ...

Početno

Hvala vam svima na savjetima, ici cemo sutra opet na premazivanje fluorom kod zubara,cetkamo zubice,pije samo vodu,ne jede nista slatko a ja vise ne tamanim cokolade ali izgleda mi da nista vise ne moze puno pomoci ,danas mu je ispao komadic druge dvojke...NatasaM,to s bakterijom streptococcus mutans nisam znala, jeli to bakterija koja uzrokuje upalu krajnika jer ja imam kronicni tonzilitis i trebam vaditi krajnike sto bi onda znacilo da je od mene to dobio i ako jest sto da radimo,treba li uzimati antibiotike ili sto?I jos da vas pitam gdje da kupim Elmex pastu za zube, u ducanima je nisam nasla a vidjela sam na drugom topicu da je svi koriste..?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Elmex (dječji) imaš u DM-u a valjda i u apotekama.
    Streptococcus mutans je bakterija baš specifična za karijes - za tonzilitis su druge vrste S.-a (beta hemolitični iliti pyogenes, pa pneumoniae - taj je obično u nazofarinksu bez simptoma ali ako se proširi je gadan...)
    S. m. se najčešće prenese upotrebom istog jedaćeg pribora i sl. Mislim da ga većina odraslih ima u ustima. Ne vjerujem da antibiotici pomažu jer bi onda karijes već 50 godina bio iskorjenjen. Kod djece je obrana od tih bakterija slabija pa zato tako dramatično propadnu zubi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

možeš si pogledati i temu o ozonoterapiji koja je također na forumu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: dojenacki karijes

Citiraj moira prvotno napisa
    Moj jednogodisnji djecak ima tek osam zubica(4 gore i 4 dole)a vec su mu napadnuti karijesom a jedan mu je (dvojka)vec propao jos ga uvijek dojim kad god trazi a to je jako cesto i po noci nekoliko puta.Pedijatar i zubarka su rekli da se to dogadja,dali nam tablete fluora i rekli da cetkamo zubice sto i cinimo ali zanima me dali se taj proces kvarenja moze zaustaviti i zubici sanirati jer ce mu ovako svi propasti.Osjecam se jako krivom jer sam ,dok sam dojila uzimala cokoladu misleci da to ne moze stetiti te nisam ni znala da postoji karijes prednjih zubica tako rano, pretpostavljam da je od toga mogao dobiti,a povremeno je pio prirodne sokove bez secera ali moze i od toga biti... Kako ce mi dijetetu biti bez zubica do seste godine,kakve to posljedice moze imati na trajne zube,ima li itko takvog iskustva i sto mogu uciniti???Drage iskusne rode pomozite molim vas...
    Čitala sam da djeca koja prije sna dobinu bočicu sa bilo kakvim slatkim napitkom često imaju karijes baš od toga.
    Ja Mii prije spavanja dajem samo vodu...
    Ni mlijeko, ni kakao... Slatkiši s tim nemaju veze...

Potvrdio zubar!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi dobili karijes, na jedinici. Još dojimo.
    znači, kako sam skužila, 3stvari su mi za činit: prat zube često, premazivat fluoridom, i vidit zubara...a hoće li mu usta otvoriti?????????
    Tako me rastužilo što ima karijes

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Eto i nas da se prijavimo s istim problemom. Ja sam već pisala o tome i na zpb, ali ovdje ćemo to valjda konkretnije.

M ima naslage na jedinicama i dvojkama. I iako redovito "peremo" zube. Naime to pranje baš i nije najuspješnije. Isprobali smo sve moguće načine (osim nasilnog guranja četkice što mi ne pada na pamet). Nekad ide super, nekad nikako. I sad sam primjetila da su zubići ispod tih naslaga oštećeni. Vjerojatno moramo kod zubara. Mislim, sigurno moramo. Ali kamo, gdje i kako? Bojim se da neće htjeti otvoriti usta jer ni meni ne da da vidim zube a kamo li zubaru.

Znam da se pisalo o tome, ali molim ako znate dobrog dječjeg zubar...
    Bar link da ne pretražujem cijeli forum....

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

M. također ima naslage na gornjim jedinicama i dvojkama, ne znam što da radim?! Ne jede slatkiše, ne pije sokiće, ali vjerojatno su geni u pitanju, a i nedovoljno pranje zubića. Vjerojatno bi trebali kod zubara, ali kako to izvesti?! Jedva otvori usta za pranje zubića, ma nema šanse da bi zubar išta uspio napraviti!
    Kako vi izlazite na kraj s pranjem zubića? M. obožava četkicu i sam "pere" zubiće(moš misliti kako ih opere, malo ljubi četkicu), ali kad ja uzmem četkicu u svoje ruke, neće da otvori usta. Ne želim mu ih prati na silu, ali kako da to onda izvedem?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vidim da nekoliko vas spominje fluorid kao nesto sto bi moglo biti od pomoci. Nasa Ema ima skoro 17 mjeseci i taj famozni tjesiteljski karijes (onaj bijeli) na cetirima gornjim zubicima. Prije nekoliko dana sam na jednom od tih zubica otkrila i smedi karijes. Kad sam Eminoj pedijatrici rekla da mi je djecja stomatologinja preporucila da joj zubice premazujem fluoridom, zena je toliko pobjesnila da sam mislila da ce me izbaciti iz ordinacije. Ona kaze da je fluorid kancerogen, da studije o tome postoje vec deset godina, te da nijedan stomatolog to ne bi dao svome djetetu. Takoder kaze da se taj dojenacki karijes ne moze nicim ni izlijeciti ni zalijeciti; da se ne moze napraviti nista. Pa kome bismo mi roditelji-laici sad trebali vjerovati?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •