Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: tikvice

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno tikvice

60 dkg tikvica,3 jaja,pola gl.luka,3 žl.brašna,3 žl.ulja,10 dkg šunke,10 dkg sira

tikvice naribati i posoliti.nakon 10 min ih procijediti i dodati šunku i luk izrezane na kockice,te brašno,žutanjke,peršin i vegetu.izmješati,te dodati snijeg od bjelanjaka.
    u nauljenoj protvi peći oko 40 min na 200 c
    pred kraj posuti ribanim sirom

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ovo mi izgleda super, a tikvice obožavam !

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u smjesu stavila malo svjezeg kravljeg sira (cca 2 zlice) i mozda 5 dag naribanog ementalera.

problem je bio jedino sto se sve primilo za protvan, iako je bio nauljen :/

inace je odlicno, MM koji "ne voli tikvice" ja sam pojeo pola 8)

Početno

Probaj prije stavljanja smjese nauljeni protvan posipati prezlama.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zapamtit cu za slijedeci put

ima netko jos kakav recept sa tikvicama?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moja mama dobro zagrije ulje u plehu prije nego sto istrese smjesu i bude i rumeno i ne zalijepi se

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je najdraže tikvice pripremit tako da ih narežem na kolutiće, uvaljam u brašno i pržim da porumene. Onda u zdjelu slažem red tih tikvica(soliti po želji), red kiselog vrhnja, posipam sjeckanim češnjakom pa opet tikvice....najgornji red je vrhnje. Ubacim u frižider, što hladnije - to bolje.
    Najviše mi paše po vrućinama uz pečeno meso.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja tikvice najčešće dinstam (pirjam) i to jedemo kao prilog. Na malo maslinovog ulja prodinstam kapulu i mrkvu izrezanu na kolutiće, pa tome dodam tikvice izrezane na kockice i polako podlijevam vodom, a kad su već napola gotove dodam i malo pelata, posolm, povegetiram i skuham do kraja.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pohane su OK. Ako mi slučajno ostane pohanih tikvica, poslažem ih u tepsiju sa sirom polijem jajem+brašno i zapečem.

Volim i raditi polepete. Naribam tikvice, posolim i pustim da odstoje, ocjedim, dodam, jaje, namočene i iscjeđene luskice soje, kadulje, malo uvaljam u brašno i pržim. Ako se ne da povezati dodam malo prezle.

Super su mi i pečene na roštilju ili gril tavi. Začinim ih češnjakom, soli i maslinovim uljem.

Kako ih volimo jesti zdinstam više tikvica s kapulom i pomidorom te zaledim u poricijama tako da ih imam i zimi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Skuham ih u vodi (ne slanoj!) prerežem po dužini (kao za banana split) i oprezno, iz žličice, polijem tamarijem. On je slan, zato se voda ne soli. Vjerojatno je fino i sa soja-sosom. Uz to šnicli na naglo.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Super recepti za tikvice!
    Ja ih stvarno obozavam, a sada imam vise nacina da ih i MM-u prosvercam

Evo rjesenja za lijepljenje za protvan -
    najbolje je takve stvari raditi u teflonskom protvanu!
    Stvarno se isplati imati takvu stvar u kuhinji!

A evo jos jedan recept moje mame za tikvice:
    naribati ih, posoliti, staviti razmuceno jaje i malo brasna da se stvori smjesa (ne prerijetka ni pregusta).
    Vecom zlicom se uzima smjesa i stavlja u vruce ulje na przenje.
    Mljac!
    Je przeno i mozda ne tako zdravo, al je ukusno.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mislim da su to popečci od tikvica,i moja mama to radi :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    Mislim da su to popečci od tikvica,i moja mama to radi :D
    da i ja ih tak radim i baš je mljac.volim tikvice na sve načine

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Vidim da su popečki popularni, ja uz tikvice naribam i jednu svježu mrkvu na sitniji ribež. Onda budu i zanimljive boje, a slatkasti su zbog mrkve pa prolazi kod klinaca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja (osoba koja nema pojma o kuhanju i nakon x godina braka) tikvice spremam na turbo jednostavan nacin.

Razrezem na kolutice, dinstam na maslinovom ulju, po potrebi malo podljevam vodom. Zavegetiram i na kraju dodam vrhnje.

Voila. Divota. Pal i ja se davimo u tome. MM ne voli tikvice. Iako ne razumijem sto se tu ima nevoljet'. :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam danas u musaku ubacila i tikvice. Znaci, red krompira, red fasiranog sa lukom, te red na kocke narezanih tikvica. Sve sam to prelila jajima , pa vidimo kako bude. Jos se uvijek krcka u rerni.

p.s naribala sam i tvrdog sira odozgo, mljac, mljac...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM koji je nevjerojatno izbirljiv kad je hrana u pitanju obožava tikvice zapečene s tjesteniniom.

Tikvice se narežu na kolutiće ( s korom) i izdinstaju na malčice ulja ili ako netko voli maslac može i to.
    Napravi se malo bešamela u koji se rastopi sira ( ja stavim koji imam, gaudu i sl. topive, a nekad i pašku pujinu, meni je sa svakim super). Razmutë se dva jaja i dodaju u umak. Skuhanu tjesteninu ( ja volim pennete ) slažemo u protvan ( što manji to bolje da ima više redova), pa zatim tikvce i zalijemo malo umakom i tako dok ne potrošimo sve sastojke. Stavi se u pećnicu na nekih 200 stupnjeva 20 min. Mljac!!!

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja prelijevam manistru sa njima. na kapuli izdinstam tikvice na komadicke, dodam bijelog vina, zacina po zelji, malo vrhnja i prelijem manistu.divota....
    inace ih obozavam i popecke i dinstane sa krumpirima i mrkvama....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj luciana prvotno napisa
    MM koji je nevjerojatno izbirljiv kad je hrana u pitanju obožava tikvice zapečene s tjesteniniom.

Tikvice se narežu na kolutiće ( s korom) i izdinstaju na malčice ulja ili ako netko voli maslac može i to.
    Napravi se malo bešamela u koji se rastopi sira ( ja stavim koji imam, gaudu i sl. topive, a nekad i pašku pujinu, meni je sa svakim super). Razmutë se dva jaja i dodaju u umak. Skuhanu tjesteninu ( ja volim pennete ) slažemo u protvan ( što manji to bolje da ima više redova), pa zatim tikvce i zalijemo malo umakom i tako dok ne potrošimo sve sastojke. Stavi se u pećnicu na nekih 200 stupnjeva 20 min. Mljac!!!
    Sta je besamela?Pennete su Penne? Protrvan je tepsija?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u frižideru uvijek imam tikvice kad im je sezona i najčešće ih radim u ove tri varijante:

1/ naribati cca 3 tikvice, zdinstati na maslinovom ulju i malo češnjaka (na laganoj vatri), dodati vrhnje za kuhanje i na kraju umutiti jedno jaje. od začina samo malo soli i papra. pomiješati s finom pastom.

2/ naribane tikvice zdinstati na malo maslinovog, dodati vrhnje za kuhanje i kuhanu rižu. odličan prilog uz glavno jelo.

3/ ratatui (ne znam kako se piše na francuskom): na maslinovom i češnjaku dinstaju se tikvice, patliđani i paradajz i paprika. super ljetna klopa.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Besamel je jednostavni sos od brasna i mlijeka, pennete su male penne, a protvan je pleh/tepsija

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ide mi voda na usta. Ovo sam isprintala i nosim MM-u koji vec 5 dana kuka kako ce mu propast tikvice (koje ne voli i koje je sam kupio). A ja, seljak, znam samo za pohovane (sto mi se ne da) i punjene (sto ne volim) tikvice....

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Bas razmisljam mogui li se ovi recepti primijeniti i za patlidjan?
    On je dosta gorkastog okusa, ali ipak vrlo slican tikvicama.

Ja ga spremam jedino tako da ga posolim, ostavim da odstoji i pusti gorcinu i onda uvaljam u brasno i na ulje :/
    Nije nesto mastovito, al eto.

Ni to, ko ni tikvice, MM ne voli, a s njim mi se ne da, ko s tikvicama, nesto previse eksperimentirat, jer mi oduzima dosta vremena kod pripreme za spremanje

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meni patliđan izgubi svaku gorčinu kad ga nasolim stavim u duboki tanjur i zalijem sa mlijekom i pustim da odstoji 15ak min,a onda ga stavim na jedan ubrus i sa drugim ga pritisnem :D

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mony kad ga tako ispohaš možeš u protvan slagati red patliđana,pelata,sira i na kraju posipati sa parmezanom i zapeći

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    Besamel je jednostavni sos od brasna i mlijeka, pennete su male penne, a protvan je pleh/tepsija
    Bravo wewa!!!
    Samo što u bešamel ide i maslac, ali mislim da Snorki to znaš, samo su te ove promjene vremena malo kako bi mi dalmoši rekli, smantale.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

luciana; a kaj je to paška PUJINA; to je nekakav paški sir ili kaj ?:zbunjol:
    mislim, ja kupujem nekakav običan paški sir, ne piše da je -pujina, ali paški mi je sir dosta tvrd pa sam sad zbunjena ?!
    daj i mene prosvijetli, pliz

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    a kaj je to paška PUJINA
    To je skuta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pujina je onaj mekani bijeli kravlji sir. Izleda kao abc namaz, ako znaš što mislim.Ja ga znam samo pod tim nazivom pa ne znam kako bi objasnila. Viđala sam ga i u većim supermarketima, bude u onim zdjelama u nekakvoj "vodi" a režu ga na trokute.
    Baš sam ga zakomplicirala, ali zbilja ne znam kako ga vi kontinentalci nazivate.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

[quote="luciana"]Pujina je onaj mekani bijeli kravlji sir.... Viđala sam ga i u većim supermarketima, bude u onim zdjelama u nekakvoj "vodi" a režu ga na trokute.
    quote]

Ne, ne i ne! Paška skuta ili puina (bez "j") nema veze s kravljim sirom, a ni jedno ni drugo nema veze s ovim što pluta po supermarketima u nekakvoj "vodi".
    Paška skuta jedan je od jako finih proizvoda koji nastaju u procesu nastanka paškog sira od ovčjeg mlijeka, a i evo jedan tekstić u kojem je to lijepo opisano.

Za jedan kilogram sira potrebno je šest litara mlijeka. Mlijeko se zagrijava na živoj vatri, u velikoj posudi uz dodavanje sirišća, na temperaturi koja ne smije prijeći 37 stupnjeva. Nakon toga se ponovno zagrijava, a onda se iz smjese vadi zgusnuti dio i stavlja u kalupe. To je embrio paškog sira. To je zametak koji će dozrijevanjem koje traje oko tri do četiri mjeseca nastati takozvani »majski sir«.
    Ono što ostane u posudi, skuplja se i vadi, pa stavlja u platno koje mora biti propusno. Obično se radi o platnu koje je nalik gazi i koje se naziva »peca«. Platno se sveže i objesi i tako se ostavi kako bi istekla sva tekućina. Nakon nekoliko sati u platnu ostane zgusnuta, kao snijeg bijela i već na pogled primamljiva skuta.
    Ono što je u posudi ostalo nakon pravljenja skute, to je sirutka. Sirutka se mora jesti (ili piti, kako neki kažu) svježa, jer ni na nižim temperaturama nije dugog vijeka. Skuta, međutim, može trajati i nekoliko dana.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj luciana prvotno napisa
    Pujina je onaj mekani bijeli kravlji sir. Izleda kao abc namaz, ako znaš što mislim.Ja ga znam samo pod tim nazivom pa ne znam kako bi objasnila. Viđala sam ga i u većim supermarketima, bude u onim zdjelama u nekakvoj "vodi" a režu ga na trokute.
    Baš sam ga zakomplicirala, ali zbilja ne znam kako ga vi kontinentalci nazivate.
    skužila sam

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mislim da ste opisale sve načine kako (osim na lešo sa milijun ostalih vrsta povrća) degustiramo tikvice, ali ja imam super recept za balancane :
    1.balancane se očiste, izdube, unutrašnjost se dinsta sa mljevenim mesom i začinima na kapuli, pa kad je gotovo puni u balancane (one šta smo izdubili), posloži u tepsiju, na vrh se stavi feta topljivog sira i kolut pome, pa ispeče
    2.balancane se izrežu na fete(kolutove), posole i ostalo, odstoje da puste vodu i gorčinu pa slažu u tepsiju, poviše ide šalša, pa se nariba sir i tako dok ih ima, završi se sa tvrdo kuhanim jajima, posloženim na kolutove na vrhu-zapeče se i liže prste

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A šta su balance? Tikvice?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

balancani = balancane = patlidžani

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

a daj ivančice ubit ću te, ja sam mislila da su slavonci sve to naučili koliko je jaka veza dalmoša i slavonaca
    balancane-jel da da je lipše nego neki patlidžani..

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm, nisam imala pojma. Ja ih jako rijetko radim i to obično pohane. MMajica, super za recept!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo jedan: tikvice na male kvadratiće popeći u pećnici. kad su gotove preliti ih umakom kojeg ste prethodno napravili. umak: 1 rajčica, maslinovo ulje, česan (bijeli luk), obični crveni luk, vlasac, bosiljak, sol. i sve to smiksate i usput ne žalite na maslinovom ulju. tikvice složite u posudu i prelijete umakom, onda opet red tikvica pa umak i sve tako. neka odstoje neko vrijeme (kod bude to pola dana uz stalno povririvanje i probavanje ).

evo još jedan: tikvice na kolutiće izrezati i obući u smjesu od: brašna oštrog, jaja, mlijeka, malo vrhnja, soli i origana.

u slast!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    mislim da ste opisale sve načine kako (osim na lešo sa milijun ostalih vrsta povrća) degustiramo tikvice, ali ja imam super recept za balancane :
    1.balancane se očiste, izdube, unutrašnjost se dinsta sa mljevenim mesom i začinima na kapuli, pa kad je gotovo puni u balancane (one šta smo izdubili), posloži u tepsiju, na vrh se stavi feta topljivog sira i kolut pome, pa ispeče
    2.balancane se izrežu na fete(kolutove), posole i ostalo, odstoje da puste vodu i gorčinu pa slažu u tepsiju, poviše ide šalša, pa se nariba sir i tako dok ih ima, završi se sa tvrdo kuhanim jajima, posloženim na kolutove na vrhu-zapeče se i liže prste
    ja ovo isto radim i s tikvicama. bude super! s balančanama je ipak malo bolje.,

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja danas kupila tikvice i mislim da ću sutra isprobati dolegin recepis!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

na receptima 14 ima moj recept za složenac od tikvica s prosom - probala danas, odličan je!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    na receptima 14 ima moj recept za složenac od tikvica s prosom - probala danas, odličan je!
    Odo i na 14

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Jel mogu prosene pahuljice?
    E što mi radiš... sada moram odlučiti između dva recepta

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

duboko se ispričavam što sam te bacila u tako groznu dilemu :ceeer:

pahuljice bi možda popile previše vode, ne znam. ali možeš umjesto prosa uzeti kuskus, jednako će se ponašati.

i naribaj krumpir, ja sam ga jako tanko rezala ali sam ipak morala peći 15 min dulje.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja sam danas kod moje mam jela super stvar sa tikvicama

tikvice se izrezu na kolutice i malo proprze na masl.ulju sa svake strane.Zatim se u vatrostalnu pos udu slozi red tikvica,red ribljih fileta(iako moja mama kaze da isto ukusno bude ako se stave pileci fileti ili fasirano meso proprzeno sa malo luka i vegete.Pa opet tikvive.
    Zatim se sve zalije sa supom od paradajza(u 1l vode,kad prokuha dodati paradajz konc., vegetu i kopar) u koju se stavi 1 kasika kopra.
    To tako lijepo mirise i tako je ukusno.MLJAC

Ja cu danas ovu verziju sa fasiranim, samo sto ja necu tikvice prziti nego cu ih onako sirove, isjecene na kolutice redati u vatrostalnu posudu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I tako ja imala tikvice, ali mi za svaki recept nešto nedostajalo, pa napravila slijedeće.... Bijelo meso izrezala na komadiće i naglo ispekla na ulju, izvadila meso i na tom ulju dinstala tikvice narezane na tanke ploške. Sve pomiješala, prelila vrhnjem za kuhanje, gore stavila malo naribanog sira trapista i parmezana, nasjeckala peršinov list i bosiljak. Zapekla!
    I sada moram ponovo po tikvice da isprobam navedene recepte jer ih svi volimo jesti.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imam pitanje pa da ne otvaram novi topik: da li netko od vas zna kako se tikvice mogu spremiti za zimu? Konzerviranje u octu,slanoj vodi ili možda zamrznuti?
    Ove godine ih na vrtu imam na bacanje,a znam da ću po zimi misliti: e da mi je sad koja!
    Inače,ja ih često koristim i za nadjev u savijači (piti) sa malo luka i vrhnjem.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja ih naribam ili narežem na kockice i zamrznem!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tikvice se može i na salatu napraviti, tako da se skuhaju (vrlo brzo su gotove) i eventalno koji krumpir lešo i zalije sa maslinovim uljem, česšnjakom i peršinom.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj Fran i ja obožavamo tikvice na sve načine. On ih doduše najviše voli na 'čušpajz' sa paradajzom. I meni je to super i još je jednostavno i brzo za pripremu (a najbolje paše uz pire od krumpra)
    Dakle:
    ČUŠPAJZ od TIKVICA
    tikvice prvo naribati (količina po ukusu-mi volimo kada ih ima dosta) i lagano posoliti. Prije kuhanja ih ocjediti.
    Napraviti laganu zapršku sa malo maslaca i brašna pa podliti 1/3 vode-2/3 paradajz sosa. Kada prokuha dodati tikvice, malo pošećeriti da se ublži kiselost paradajza i posoliti po ukusu. uhati još desetak minuta ne predugo da se tikvice ne raskuhaju.

Unutra ja volim ubaciti malo mlijeka ili vrhnja.. i to je to.
    Varivo koje je gotovo ali fakat gotovo za 20 minuta!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ja to puno jednostavnije.... naribam tikvice, osolim, bacim višak tekućine, pa onda nalijem vode, posolim, malo crvene paprike pred kraj i to je to.
    Može se napraviti i zaprška pa u nju staviti bijeli luk i crvena paprika, ali rijetko koristim zapršku!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •