Drage mame ispunite mi tu želju da mi opišete kako je protekao vaš prvi mjesec s novim članom obitelji.Znači spavanje,cicanje,njega,ostatak obitelji,kučanski poslovi,kad su vam počeli dolaziti gosti,kada ste sa bebom izašle van...?![]()
Drage mame ispunite mi tu želju da mi opišete kako je protekao vaš prvi mjesec s novim članom obitelji.Znači spavanje,cicanje,njega,ostatak obitelji,kučanski poslovi,kad su vam počeli dolaziti gosti,kada ste sa bebom izašle van...?![]()
Uh pa tu bi se dalo pisati danima. A što te konkretno zanima? Ustvari već si napisala, samo što traži opsežan odgovor.
Uglavnom da jako, jako sažmeme bila sam presretna i zbunjena, uplašena i sretna, sve novo, čudno, ništa me nije moglo na to pripremiti. Dojenje je isšlo mukom, ali je uspjelo. Gosti su počeli dolaziti nakon 2-3 tjedna, a ja sam bila jako ponosna kada sam ga mogla nekom pokazati. Van smo počei ići nakon 2 tjedna
Došla mi svekrva na 10tak dana i pokazala nam kako se mijenjaju pelene. Nisam imala pojma ništa. Pokazala nam je i kako ga okretati, prati, zamotati, obući... Muž mi je bio na kolektivnom godišnjem malo više od mjesec dana pa mi je bio desna ruka. Neznam kako bi to sve uspjela bez njega 24 sata uz mene. On ga je u početku i presvlačio i kupao jer je mene bilo strah, ali kad sam se opustila to je bila milina
![]()
Dojenje je krenulo uz puno masiranja dojki i tuširanja da razbijem kvržice. Nije bilo posebnih problema. Mrzila sam noć jer sam vječito bila budna zbog držanja malog da podrigne. Izašli smo u šetnju sa mjesec dana jer je bilo zima. Od onda smo doslovno svaki dan u điru...
ako se dobro sjećam, ti trebaš roditi drugo dijete, pa ću i ja pisati o drugom.
prva 2 tjedna svi smo bili doma, MM nije radio, zara nije išla u vrtić.
Peti dan nakon rođenja otišli smo na ručak kod jedne bake i dede, šesti dan kod druge bake i dede, sedmi dan smo šetali po parku s margitom u slingu. odonda smo svaki dan vani.
negdje deseti dan smo svi skupa otišli na prijavu u matični ured.
margita je samo spavala, budila se za dojenje svakih par sati, dojila po 10-15 minuta i opet spavala. inače smo co-sleeperi, tako da je i margita od prvog dana zajedno sa svima nama u krevetu.
goste smo imali vrlo brzo, jer mi volimo primati goste i ići u goste i jedva smo čekali da svi dragi prijatelji upoznaju margitu.
također, imala sam pregenijalan porod nakon kojeg sam bila totalno fit, tako da mi kućanski poslovi, izlasci van i nalaženje s prijateljima nisu bili nikakav problem.
nakon 2 tjedna, MM je otišao raditi, a zara u vrtić. s tim da smo ju svaki dan margita i ja vodile i odvodile iz vrtića, dakle margita je od rođenja u vrtiću![]()
Sa drugim i trećim djetetom samo sam nastavila gdje sam stala prije nego što sam otišla u rodilište,samo sa još jednim članom.I što se fizičkih poslova tiče i što se tiče starije djece.Dojenje-kad zaplače stavim na cicu i to je to.Kad je pokakano mijenjam pelene.Jedina mana u svemu ovome je što idem leći kad svi zaspu,znači ikakav odmor-nula bodova.Kućanske poslove sam radila sama jer nisam dala nikome ništa.Jedino mi je mama vodila djecu na plažu jer ja nisam mogla,imala sam mengu![]()
.Posjete su dolazile u hodu,ono,nije to više prvo dijete pa da svi nahrle odjednom nego su babinje trajale nekoliko mjeseci.Babe i didovi su bebu došli vidjeti još u rodilištu.Eto.Ali moram napomenuti,što je jako važno u svemu tome,da na drugom i trećem porodu nisam rezana,tako da sam se fizički osjećala dobro.
Sa prvim sam bila ko Alisa u zemlji čudesa![]()
evo jos jedne AliseTrina prvotno napisa
![]()
ja imam tek jedno i nakon poroda nije sve teklo onako kako sam ja htjela nego onako kako je moralo jer sam se lose osijecala. al da ne pilam sa detaljima recimo da smo izasli cim sam se ja osjetila dovoljno snaznom da mogu prosetat i jedva san docekala. bake i dide su dosli po nas u rodiliste i bili s nama od prvog dana. zajedno sa mojom i mm bracom i sestrama. najveca pomoc mi je bila mama.njezina zapovjed je bila: ti lezi sve cu ja i pitaj sta ti treba. i to mi je jako puno znaci jer mi je stvarno pomoc trebala. barem oko onis stvari koje je ona radila. iako sam ja htjela sta vise sama ali nisam fizicki mogla. mm je bio na godisnjem par dana al je i u to vrijeme morao nesto i obavit na poslu. pa je mama kuhala, cistila, spremala, mm je zapca mijenjao, dizao na podrigivanje, divio mu se
opremao goste a prvo vrijeme su dosli samo najnajblizi prijatelji.
a ja? ja sam dojila, jela, dojila, spavala, dojila, spavala, dojila, jela, dojila, dojila, spavala, dojila, jela, dojila, spavala, dojila, jela, dojila ... jel dovoljno slikovito?![]()
jedva sam docekala da se dignem, prosetam vani i pocnem kuhat.
Nisam uočila ovu sitnicu. Pričekat ćemo do mog iskustva sa drugim djetetomLutonjica prvotno napisa
![]()
Prvih mjesec dana....![]()
Da mi je bar netko rekao da će mi biti teško, da se psihički pripremim...
Ja naime nisam odmah imala mlijeka, borila sam se sa izdajanjem, dodatnim bočicama dohrane (pa zbog toga alergijom i osipom zbog kojeg smo bile cijeli jedan vikend na Šalati..)
Uglavnom, bilo mi je jako teško i često sam plakala... Sestre na Šalati su me gledale kao da nisam normalna, a moja curica je većinom bila gladna...
Tek kad mi je muž nakon tri tjedna mučenja rekao da se prestanem mučiti i odustanem (od pokušaja dojenja), sve je krenulo kako treba!
Nevjerojatan je taj naš mozak...![]()
Tek tada je mlijeko krenulo i mi smo bacili bočicu u smeće![]()
![]()
A poslije toga..., nas dvije smo nerazdvojne
![]()
Sad imamo problem sa spavanjem... ali i to će se riješiti!
E da, van smo izašle već sa 10 dana (bilo je proljeće...)
I patronažnu sam tih prvih dana čekala ko![]()
Kućanske poslove sam ignorirala, pomagao je MM i moja mama.
Gosti su mi smetali i jedva sam čekala da svi odu doma (da mogu nastaviti sa izdajanjem..). A počeli su dolaziti već drugi tjedan...
MM je rješavao pupak (mene je bilo strah..)
Kupanje je pričekalo da se pupak potpuno očisti (do tada samo sa krpicama i vodom)
Prvih mjesec dana...hmmmm... Nakon prvog i drugog poroda odmah kuhala, čistila, ustajala noću, nosila kante i kante mokrog veša na sušilo, peglala...ništa novo. Nakon drugog poroda mi je nešto malo MM pomogao, ali se i ona vratio na posao za 3 dana pa niš od prevelike pomoći. Nitko mi nije ni kavu skuhao, a kamoli mi pomogao oko bilo čega.
meni je prvi i drugi porod bio drastična razlika, tako se i razlikovao taj prvi mjesec.
oba puta mi je došla mama na ispomoć, ali kad sam rodila Ivu bila sam psihički opterećena, nisam znala hoću li ja sve to moći i bila sam u grčevitom strahu za nju, ma u stvari imala sam opak baby blues.
oko djeteta sam odmah sve radila sama, ali mi je spas bio što mi je mama kuhala, prala, peglala i općenito mi pomogla svojim smirenim i zdravo-razumskim stavom.
sad kad sam rodila Jakova sve je išlo glatko, od poroda koji je bio prekrasan, nama epi, treći dan od poroda sam bila kao da nisam rodila, od baby bluesa ni b , mami sam opet dopustila da me mazi ali ovaj put samo 2 tjedna jer sam stvarno odmah bila sposobna nastaviti punom parom.
on je jako dobra beba, naravno nema ni kolike koje je Iva imala, jer sam ovaj put totalno 8) .
a MM.... ni prvi ni drugi put mi nije bio od neke pomoći jer radi 12-14 sati dnevno.
ovaj put se baram ne boji djetetapa ga primi ili čak premota, sa Ivom jadan nije znao šta bi, nedavno mi je priznao da je se stvarno bojao jer je bila premalena i uplakana
Nama je bilo divno tih prvih tjedana. Nas troje sami, po cijele dane smo se izležavali, cicali, ljubili i mazili, pjevali i ljuljali i spavali. Ustvari, iz sobe i kreveta smo izlazili jedino kad bi došla patronažna. Generalku sam napravila prije poroda, nakuhala sam i zamrznula ćušpajza pa ni to nismo morali. Radili smo samo nužno, prvih dana MM, a onda kasnije po dogovoru. Ostalo mi je to u krasnom sjećanju, totalno sam bila u sedmom nebu. Prvo mi je dijete, a sve je išlo nekako glatko, bez straha.
Sveki je skuhala ručak samo kad smo došli iz rodilišta, stalno smo bili sami, posjete su po mojoj želji počele tek nakon mjesec dana. Zapravo, tlaka mi je bila i kad je patronažna dolazila, iako mi je puno pomogla.
U prvu šetnju smo izašli kad je mališa imao 2 tjedna, ja nisam bila prije sposobna a i tek tad smo nabavili maramu i kolica.
Eto, kad se sjetim![]()
![]()
Blago tebi misica kad je sve islo bez straha. A ja se opet pitam radim li kako treba. Inace nisam bojazljiva, bas naprotiv ali ova briga o tom malom ljudskom bicu budi u meni do sada nepoznate strahove. Imam veliku podrsku i pomoc u suprugu i zapravo nista nije tako strasno, ali ja se bas bojim[/b]
Nas dvije smo bile uglavnom puuuuuno u krevetu na ciki. MM je išao raditi odmah drugi dan. Moja mama nam je svaki dan nosila ručak da ne moram kuhati. Sve oko bebe sam radila sama bez problema, kao da to radim cijeli život. U šetnju smo izašli nakon 5-6 dana. Noći su bile zanimljive, puno je cicala. Prvi mjesec je u isto vrijeme najljepši i najteži. Uživaj.
Mi smo četveročlana obitelj već 2 tjedna,još koji tjedan pa ću i ja imati nešto nadam se pametno za napisati. :D
prošlo je i naših prvih mjesec dana.Nakon 8 dana smo došli iz bolnice doma i to zbog carskog.Prva 2 tjedna mi je mama kuhala i čistila,a ja sam bila posvečena bebici i starijoj kčerkici.Prošli ponedjeljak mama krenula na posao,a ja počela kuhati,čistiti i općenito ući u svakodnevnu rutinu.Nije mi teško jer mi je mali izuzetno dobra beba koja stalno spava,a i ta 3 intervala kad je budan po kojih sat vremena samo gleda i da ga ja sama ne uzmem na ruke on se ne bi ni javio.Počela sam i auto voziti,i sve u svemu sve je super.Za mjesec dana ćemo na more i jedva čekam. :D
:D :D :D
vidis da nije tako strasno![]()
![]()
![]()
jos jednom cestitam na bebici!![]()
Hvala ti.I da ,nije tako teško.Ovako dobrih bebača bih mogla ima ti još sigurno 2. :D
Ovo mi je super topic! Sada (3 mjeseca do poroda) sam u fazi da podosta razmišljam o ovim stvarima - kako organizirati život kad beba dođe doma.
Da ne otvaram novu temu, imam pitanje i trebam savjet. Kako organizirati život u kući u kojoj su u prizemlju boravak, kuhinja, blagavaona i kupaona (tuš-kabina, umivaonik, veš-mašina, WC), a na katu spavaće sobe i kupaona (kada, umivaonik, WC). Ja sam nekako mislila imati sve duplo - i gore i dolje imati kinderbet, pelene, robicu, pelene, kozmetiku ... Što mislite? Kakva su vaša iskustva?
Koncentriši se na prizemlje, tj. prostor u kojem ste najveći dio dana, a u spavačoj ćeš imati krevet za bebu (ako nećete spavati zajedno) i eventualno pelene i vlažne maramice za brzinsko nočno mjenjanje pelena na krevetu. Ja prvo dijete nisam presvlačila noču, ali sina sad moram jer pelene jednostavno ne izdrže cijelu noč (11-7)