Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 237

Tema: Rolada od jagoda by Ana Ugarković

  1. #151
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    uvjerena sam da je vrhnjeu pitanju. tuceno slatko vrhnje :bond, james bond:
    curi drugi dan iz svakog kolaca u kojem je ono (švarcvalica i svaki drugo kolac)

    pa ako izmiksas tuceno slatko vrhnje i ostavis ga stajati par sati (i u hladnjaku) na dnu ce se skupiti tekucina, a gornji dio ce ostati normalan.

    to ne vrijedi za umjetne tvorevine tipa slag iz vrecice ili biljno (oni uzasi od hopli, hula i ne znam kako se sve vec ne zovu)

    koristim ili dukat, ili veroniku. najradije veroniku jer je bez ikakvih aditiva, ali trajnost joj je stvarno kratka...
    Pa moguce zapravo, u drugom kolacima vjerojatno biskvit upije tu vodu.
    Ali kako onda drugima ne curi? :zona sumraka:

  2. #152
    Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,926

    Početno

    Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    Nakon 4 dana? Pa nije ni čudo, ja ju više ne bih ni jela nakon što je stajala toliko dugo.

    Jel vam nije fina kad ju niste brže pojeli?
    Radila sam tri vrste kolača za Uskrs. U nedjelju bili na ručku kod MMovih, u ponedjeljak kd mojih. Jednostavno je bilo previše kolača. A uglavnom sam ju samo ja jela.

    Ja sam skoro sigurna da je Vodica od bjelanjaka, kombinacija kraćeg pečenja i dužeg stajanja.
    Koristim vrhnje za slag iz tetrapaka tako da sigurno nije od njega.

  3. #153

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    vrhnje za slag iz tetrapaka moze biti tuceno slatko vrhnje, a moze biti i ona biljna zamjena.
    bjelanjci kad se posuse nista ne pustaju (makaronsi, puslice...)

    jennifer - drugi pojedu odmah

  4. #154
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Vrhnje u tetrapaku nikad nije tučeno
    Na biljnima ne piše vrhnje, kladila bih se da vrhnje piše samo na vrhnju.

    Ja pečem 10+10 (čak do 15) minuta.

  5. #155
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

  6. #156
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Bome!

  7. #157
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    je, baš, to vertex i ti tvrdite, a nabrale se 3 strane topika
    Šta si zločesta, pa garant bi se i o friganim jajima moglo na tri strane :D
    Znaš kad je jednom poznaniku žena ostavila detaljne upute o kuhanju juhe, a pri kraju je pisalo "procijediš juhu kroz tu i ti procidaču". I on je procijedi - u sudoper

  8. #158
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    a pri kraju je pisalo "procijediš juhu kroz tu i ti procidaču". I on je procijedi - u sudoper

  9. #159
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno


  10. #160
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,983

    Početno

    bila je tema prije par godina, neka pa je jedna forumašica pisala kako je procijedila juhu u sudoper, još smješnije je što joj je cimerica držala cijedilo.
    Nego beze, pravila sam neki beze i kremu ala ledeni ali bez voća i pustilo je vodu i to fest. Još veći problem je što sam stavila u duboku posudu pa je sve plivalo u toj vodici.

  11. #161
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    guglajte weeping meringue, pa ćete doznati kako nisu u pitanju obični bjelanjak i šećer već cijela alkemija.


    piškeći beze odnosno weeping meringue događa se ako bjelanjke tučete prekratko ili predugo, ako ste stavili gram šećera premalo ili previše, ako koru pečete prekratko ili na previsokoj temperaturi, ako pada kiša ili je južina, ako vam u frizu ima puno vlage ili naprosto zato što niste na oltar božici meringue kao zavjetnu žrtvu položili bar deset svojih drugih slastičarskih uspjeha.

    ne pitajte odakle sve ovo znam.

  12. #162
    maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Lokacija
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Postovi
    3,666

    Početno

    Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    guglajte weeping meringue, pa ćete doznati kako nisu u pitanju obični bjelanjak i šećer već cijela alkemija.


    piškeći beze odnosno weeping meringue događa se ako bjelanjke tučete prekratko ili predugo, ako ste stavili gram šećera premalo ili previše, ako koru pečete prekratko ili na previsokoj temperaturi, ako pada kiša ili je južina, ako vam u frizu ima puno vlage ili naprosto zato što niste na oltar božici meringue kao zavjetnu žrtvu položili bar deset svojih drugih slastičarskih uspjeha.

    ne pitajte odakle sve ovo znam.
    Traumice?

    Ja beze (mislila sam) propisno satima susim u pecnici i uredno stavljam papirnate rucnike na mjesto pojedenog dijela ledenog vjetra da upija tu slatku juhicu.

    Zahvaljujem na smjerokazu. Bacam se u izucavanje tajne bezea, a kad/ako savladam gradivo, mozda napisem doktorsku disertaciju na tu temu

  13. #163
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Specifična vodica, slatka juhica... beze

  14. #164
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    trauma pod šifrom-piši kući propalo.

  15. #165
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Uf, uf, uf...mora da sam ukleta kad meni plače SVAKI put...

  16. #166
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    guglajte weeping meringue, pa ćete doznati kako nisu u pitanju obični bjelanjak i šećer već cijela alkemija.


    piškeći beze odnosno weeping meringue događa se ako bjelanjke tučete prekratko ili predugo, ako ste stavili gram šećera premalo ili previše, ako koru pečete prekratko ili na previsokoj temperaturi, ako pada kiša ili je južina, ako vam u frizu ima puno vlage ili naprosto zato što niste na oltar božici meringue kao zavjetnu žrtvu položili bar deset svojih drugih slastičarskih uspjeha.

    ne pitajte odakle sve ovo znam.
    :respect:

  17. #167
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Uf, uf, uf...mora da sam ukleta kad meni plače SVAKI put...
    ni to nije isključeno.
    negdje kada se ovdje otvorio topic o urocima, MM je usisavajući ustvrdio da nam je kuća puna prašine jer je to "nabac".


    Angie75, bilo mi je žao svih tih silnih propalih jaja pa sam jedno popodne provela izučavajući majstorstvo pripreme bezea. Martha zna sve o tome.

  18. #168
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno


  19. #169
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja zahvaljujem i klanjam se božici meringuea

  20. #170
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    nakon ovoliko preporuka samo bi se luda oglušila i neispekla roladu. peći ću je i ja pa kud curilo!

  21. #171
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Može li rolada, nakon ovoliko preporuka, ne biti razočaranje? :D

  22. #172
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    sutra ju radim, kud puklo da puklo

  23. #173
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kud puklo da puklo
    doslovno :D

  24. #174
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Može li rolada, nakon ovoliko preporuka, ne biti razočaranje? :D
    aha
    a za to se ne sekiram. imam cureće iskustvo s beze korama jer ih radim brat-bratu dvaest godina, to mi malo flisanja ne može zgaditi jer mi nije novost.
    još dok niste pisale o tome ja sam mislila da se baš tako priliči

  25. #175
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    Ja ne mogu vjerovati koliko ste se raspisale o, zapravo, jagodama sa slagom
    Sad i ja moram probati

  26. #176
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    cvijeta, pukotina ti, nemoj ju peći dan ranije, pa sad smo se usuglasile da ju je najbolje peći isti dan kad se jede, zar ne?

  27. #177
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    ma i mislila sam na četvrtak, al sam nekako preskočila da je sutra još radni dan

  28. #178
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne mogu vjerovati koliko ste se raspisale o, zapravo, jagodama sa slagom
    Sad i ja moram probati
    Došla i ja vidjeti zašto je ova tema stalno na vrhu :znatiželjna:

  29. #179
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Prijavite svako curkanje, molim, s detaljnim opisima standardnih operativnih postupaka.


  30. #180
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Entuzijasti, oprez. Martha kaže:

    Avoid making meringue on humid days

  31. #181
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    A mene zanima hocete li peci na AG ili coolinarka nacin.

  32. #182
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    pa ne znam, koji preporučujete?
    je li bademe već kupite gotove nasjeckane ili ne daj bože sjeckate?

    dakle, da ponovimo.
    vertex kaže da stučene bjelanjke rasporedi po papiru za pečenje i po njemu posipa tostirane bademe, da je tako jednostavnije nego obrnuto?
    i koja je još razlika, u duljini i temperaturi pečenja?
    u krpu se ne umata. puknuti malo mora, ali se to zagladi. šta ima još za ponoviti?

  33. #183
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    kad vidim ovo odmah mi se ne peče da je ne znam koliko fino.

  34. #184
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    vertex kaže da stučene bjelanjke rasporedi po papiru za pečenje i po njemu posipa tostirane bademe, da je tako jednostavnije nego obrnuto?
    Ah, zaboga, pa kako ćemo ovako?!?
    NE TREBA prethodno tostirati bademe, tostiraju se dok se kora peče, jer su na vrhu...

  35. #185
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    ja bademe skuham, ogulim, tostiram pa malo istučem batom za meso, ne da mi se sjeckati.

  36. #186
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja za ovaj kolač kupim listiće.

  37. #187
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    I jesu jednako fini? Meni je uvijek bed kupiti jer ovaj kolač počiva na bademima, a ovi listići mi izgledaju kao dekoracija.

  38. #188
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja ih jako volim, nisu samo dekoracija. Vjerujem da je doživljaj dosta drugačiji, ovako dobiješ tanke hrskave pločice i meni je baš to jako drago. Ali ne mogu usporediti, ovaj rolat sam radila samo s listićima. Moj dojam je da mi sve drugo bilo manje dobro pa nisam ni probavala. Sad me baš zanima koliko je drugačije sa krupnijim komadima.

  39. #189
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    koliko treba tih listića, od koliko je paket?

    peče se u crnom limu od pećnice?
    baš sam naporna sad o tome ponovno na 4. stranici, ali po kojem receptu radite?

  40. #190
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    svekrva radi po aninom
    i stvarno je fantastičan
    ona kupi te švartauove (kako god da se piše) listiće badema

    https://www.saymo.de/images/produkte/i32/32004.jpg

    ja sam preškrta za to
    Posljednje uređivanje od apricot : 29.04.2014. at 14:37

  41. #191
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    I jesu jednako fini? Meni je uvijek bed kupiti jer ovaj kolač počiva na bademima, a ovi listići mi izgledaju kao dekoracija.
    Mislim da su listići stvarno dobra opcija.
    Meni tekstura utječe i na okus. Ili barem na ukupni doživljaj.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 29.04.2014. at 14:35

  42. #192
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Jučer radila ovu roladu. Danas nije procurilo
    Koristila sam kupovne listiće (vrećica od 100g) i ne mogu reći da su mi se osjetili nešto posebno - drugi put ću domaće orahe nalupati na sitno. Ja sam imala nesreću da mi se vrhnje nije htjelo dobro umutiti i mislila sam da će sve skupa biti katastrofa, ali se lijepo stisnulo i čak se dalo rezati nakon par sati u frižideru.
    Nisam sigurna kako ide ovo da se listići badema stavljaju gore - jel se onda rola suprotno - listići moraju biti izvana? Tada površina rolade nije ravna kao što je ako su lisitći dolje.
    Ali stvarno se lako i lijepo zarola - iznenadila sam se! Čak mi je bilo za krug i pol!
    Ja sam radila u crnom plehu koji ide uz pećnicu - pekla na sredini - ni gore ni dolje. Po receptu sa coolinarke, samo što sam stavila cijelo vrhnje od 0,5l.
    U svakom slučaju lijep kolač, ali nije sad baš nešto posebno - jagode sa šlagom na fancy način.

  43. #193
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    AM stavi mascarpone u slag sigurno je cvrsca krema i puno je lijepsi presjek.
    I jedan vanili u slag isto.

  44. #194
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    kad vidim ovo odmah mi se ne peče da je ne znam koliko fino.

    već vidim ovu svoju kao ova od foodfun-a, prva na linku

  45. #195
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    volim sama napraviti te bademe, ali onda to više nije kolač od 15 minuta.

    ima jedan drugi recept u kombinaciji jagode, šlag i hrustave kore s bademom. hvala marti koja mi ga je otkrila!
    samo kore nisu beze (puj puj puj da me ne urekne božica meringue).

    http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...e/3388396.aspx

    ako vam se čini pipkavo, znajte da meni svaki put uspije.

  46. #196
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    I ja koristim te bademe u listićima, a slaganje badema po bjelanjcima mi se ne čini ništa manjim i lakšim poslom od obrnutog redoslijeda.

  47. #197
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    aaaa, ovo se napuhalo u pećnici, bajame zagorile, sve u nekim valovima, izašlo iz pleha, sve ću vas zadaviti, hebo vas taj beze, aaaaaa, šta ću sad s tim. sad je na 160, a sve je napuhano, aaaa

  48. #198
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    hebi ga, otvorila sam malo pećnicu i sve se sad spljoštilo, nema više tijesta uopće. ote vrit, imam sad samo šlag i maline iz leda

  49. #199
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    šlag ću zamotati u papir za pečenje i izgorene bademe. sve ide u smeće.

  50. #200
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    joj cvijeta, zabogamiloga, pa kako? pa samo si trebala pratit recept. normalno da se napuhalo. napravi novo. a sutra rožatu.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •