Radila sam tri vrste kolača za Uskrs. U nedjelju bili na ručku kod MMovih, u ponedjeljak kd mojih. Jednostavno je bilo previše kolača. A uglavnom sam ju samo ja jela.
Ja sam skoro sigurna da je Vodica od bjelanjaka, kombinacija kraćeg pečenja i dužeg stajanja.
Koristim vrhnje za slag iz tetrapaka tako da sigurno nije od njega.
vrhnje za slag iz tetrapaka moze biti tuceno slatko vrhnje, a moze biti i ona biljna zamjena.
bjelanjci kad se posuse nista ne pustaju (makaronsi, puslice...)
jennifer - drugi pojedu odmah![]()
Vrhnje u tetrapaku nikad nije tučeno![]()
Na biljnima ne piše vrhnje, kladila bih se da vrhnje piše samo na vrhnju.
Ja pečem 10+10 (čak do 15) minuta.
Zna pisati: vrhnje za šlag na bazi biljne masti
a pri kraju je pisalo "procijediš juhu kroz tu i ti procidaču". I on je procijedi - u sudoper![]()
![]()
![]()
bila je tema prije par godina, neka pa je jedna forumašica pisala kako je procijedila juhu u sudoper, još smješnije je što joj je cimerica držala cijedilo.
Nego beze, pravila sam neki beze i kremu ala ledeni ali bez voća i pustilo je vodu i to fest. Još veći problem je što sam stavila u duboku posudu pa je sve plivalo u toj vodici.
guglajte weeping meringue, pa ćete doznati kako nisu u pitanju obični bjelanjak i šećer već cijela alkemija.
piškeći beze odnosno weeping meringue događa se ako bjelanjke tučete prekratko ili predugo, ako ste stavili gram šećera premalo ili previše, ako koru pečete prekratko ili na previsokoj temperaturi, ako pada kiša ili je južina, ako vam u frizu ima puno vlage ili naprosto zato što niste na oltar božici meringue kao zavjetnu žrtvu položili bar deset svojih drugih slastičarskih uspjeha.
ne pitajte odakle sve ovo znam.![]()
Traumice?
Ja beze (mislila sam) propisno satima susim u pecnici i uredno stavljam papirnate rucnike na mjesto pojedenog dijela ledenog vjetra da upija tu slatku juhicu.
Zahvaljujem na smjerokazu. Bacam se u izucavanje tajne bezea, a kad/ako savladam gradivo, mozda napisem doktorsku disertaciju na tu temu![]()
Uf, uf, uf...mora da sam ukleta kad meni plače SVAKI put...
ni to nije isključeno.
negdje kada se ovdje otvorio topic o urocima, MM je usisavajući ustvrdio da nam je kuća puna prašine jer je to "nabac".
Angie75, bilo mi je žao svih tih silnih propalih jaja pa sam jedno popodne provela izučavajući majstorstvo pripreme bezea. Martha zna sve o tome.
Ja zahvaljujem i klanjam se božici meringuea![]()
nakon ovoliko preporuka samo bi se luda oglušila i neispekla roladu. peći ću je i ja pa kud curilo!
Može li rolada, nakon ovoliko preporuka, ne biti razočaranje? :D
ahaMože li rolada, nakon ovoliko preporuka, ne biti razočaranje? :D
a za to se ne sekiram. imam cureće iskustvo s beze korama jer ih radim brat-bratu dvaest godina, to mi malo flisanjane može zgaditi jer mi nije novost.
još dok niste pisale o tome ja sam mislila da se baš tako priliči![]()
Ja ne mogu vjerovati koliko ste se raspisale o, zapravo, jagodama sa slagom
Sad i ja moram probati![]()
cvijeta, pukotina ti, nemoj ju peći dan ranije, pa sad smo se usuglasile da ju je najbolje peći isti dan kad se jede, zar ne?
ma i mislila sam na četvrtak, al sam nekako preskočila da je sutra još radni dan![]()
Prijavite svako curkanje, molim, s detaljnim opisima standardnih operativnih postupaka.
![]()
Entuzijasti, oprez. Martha kaže:
Avoid making meringue on humid days
pa ne znam, koji preporučujete?
je li bademe već kupite gotove nasjeckane ili ne daj bože sjeckate?
dakle, da ponovimo.
vertex kaže da stučene bjelanjke rasporedi po papiru za pečenje i po njemu posipa tostirane bademe, da je tako jednostavnije nego obrnuto?
i koja je još razlika, u duljini i temperaturi pečenja?
u krpu se ne umata. puknuti malo mora, ali se to zagladi. šta ima još za ponoviti?
kad vidim ovo odmah mi se ne peče da je ne znam koliko fino.
ja bademe skuham, ogulim, tostiram pa malo istučem batom za meso, ne da mi se sjeckati.
I jesu jednako fini? Meni je uvijek bed kupiti jer ovaj kolač počiva na bademima, a ovi listići mi izgledaju kao dekoracija.
Ja ih jako volim, nisu samo dekoracija. Vjerujem da je doživljaj dosta drugačiji, ovako dobiješ tanke hrskave pločice i meni je baš to jako drago. Ali ne mogu usporediti, ovaj rolat sam radila samo s listićima. Moj dojam je da mi sve drugo bilo manje dobro pa nisam ni probavala. Sad me baš zanima koliko je drugačije sa krupnijim komadima.
koliko treba tih listića, od koliko je paket?
peče se u crnom limu od pećnice?
baš sam naporna sad o tome ponovno na 4. stranici, ali po kojem receptu radite?
svekrva radi po aninom
i stvarno je fantastičan
ona kupi te švartauove (kako god da se piše) listiće badema
https://www.saymo.de/images/produkte/i32/32004.jpg
ja sam preškrta za to![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 29.04.2014. at 14:37
Jučer radila ovu roladu. Danas nije procurilo
Koristila sam kupovne listiće (vrećica od 100g) i ne mogu reći da su mi se osjetili nešto posebno - drugi put ću domaće orahe nalupati na sitno. Ja sam imala nesreću da mi se vrhnje nije htjelo dobro umutiti i mislila sam da će sve skupa biti katastrofa, ali se lijepo stisnulo i čak se dalo rezati nakon par sati u frižideru.
Nisam sigurna kako ide ovo da se listići badema stavljaju gore - jel se onda rola suprotno - listići moraju biti izvana? Tada površina rolade nije ravna kao što je ako su lisitći dolje.
Ali stvarno se lako i lijepo zarola - iznenadila sam se! Čak mi je bilo za krug i pol!
Ja sam radila u crnom plehu koji ide uz pećnicu - pekla na sredini - ni gore ni dolje. Po receptu sa coolinarke, samo što sam stavila cijelo vrhnje od 0,5l.
U svakom slučaju lijep kolač, ali nije sad baš nešto posebno - jagode sa šlagom na fancy način.
AM stavi mascarpone u slag sigurno je cvrsca krema i puno je lijepsi presjek.
I jedan vanili u slag isto.
volim sama napraviti te bademe, ali onda to više nije kolač od 15 minuta.
ima jedan drugi recept u kombinaciji jagode, šlag i hrustave kore s bademom. hvala marti koja mi ga je otkrila!
samo kore nisu beze (puj puj puj da me ne urekne božica meringue).
http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...e/3388396.aspx
ako vam se čini pipkavo, znajte da meni svaki put uspije.
I ja koristim te bademe u listićima, a slaganje badema po bjelanjcima mi se ne čini ništa manjim i lakšim poslom od obrnutog redoslijeda.
aaaa, ovo se napuhalo u pećnici, bajame zagorile, sve u nekim valovima, izašlo iz pleha, sve ću vas zadaviti, hebo vas taj beze, aaaaaa, šta ću sad s tim. sad je na 160, a sve je napuhano, aaaa
hebi ga, otvorila sam malo pećnicu i sve se sad spljoštilo, nema više tijesta uopće. ote vrit, imam sad samo šlag i maline iz leda
šlag ću zamotati u papir za pečenje i izgorene bademe. sve ide u smeće.
joj cvijeta, zabogamiloga, pa kako? pa samo si trebala pratit recept. normalno da se napuhalo. napravi novo. a sutra rožatu.