Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 101 to 150 of 237

Thread: Rolada od jagoda by Ana Ugarković

  1. #101
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    očito je rješenje da se rolada radi onaj dan kad će se pojest
    Je, ja mislim da je to jedino rješenje :D
    I sad, kad već seciramo rolat u detalje, zbog čega se sve više čini da se radi o projektu svemirske stanice, a ne brzinskom kolaču, meni je recimo dosta bitno da ne stučem pretjerano vrhnje. Znate onaj moment kad postane pretvrdo i nekako suho.

  2. #102
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    da, i teško razmazivo!
    i još samo da kažem da ne koristim više vindijino nego dukatovo. nakon 2,3 godine skužila sam da me vindijino zna zezati, ne da se baš ulupati. s dukatom još nisam imala taj problem.
    i ne radi se o nepropisno prohlađenom vrhnju nego vrhnju koje zeza, bar mene

  3. #103

    Default

    meni je najbolje pik-ovo

  4. #104

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    vrhnje iz Lidla je super i cini mi se da je najpovoljnije, cca 6kn za 2 dcl.

  5. #105
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Sličnu radi i Almo http://www.youtube.com/watch?v=YPhgpQzq1tI
    Uh kak je pimplava...ali mi dojde da ju mam idem slagat.
    Imm jagode u škrinji,budem ih ostavila nek se cijede kroz noć,valjda nebude prevodeno.

  6. #106
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Isuse Bože, što ste napravile od krasnog kolača koji je gotov za 15 min! Za ne povjerovati!

    Ja koristim najobičniji Hulala za šlag, svejedno mi je koliko ga miksam, uvijek je ok. I jagode mi ne cure.

  7. #107
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Bome ste ga zakomplicirale!

    I kod mene je to 15-minutni kolač, najdulje mi traje dok operem i nasjeckam jagode.

    Vjera tj. okusni pupoljci mi brane korištenje biljnih vrhnja.
    Lidlovo mi je uvijek prerijetko.
    Vjerna sam Vindijinom koje za ovaj kolač dobro izmiksam i mažem nožićem da rolada bude što čvršća i postojanija.

    Smućkam, ispečem.
    Narežem, smućkam, složim.
    Frknem u škrinju na 20 minuta i pojede se u 20 minuta, nekad i brže.

    Moram probati ovo sa obrnutim slijedom bjelanjaca i badema, jer mi razmazivanje preko badema malkoc kida živce. Hvala na ideji!

  8. #108
    Bubimitka81's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1,522

    Default

    Moram ovo probati, ledeni vjetar mi super ispadne iako inace ne pecem kolace...
    Nego, zanima me jel bas moraju ici bademi ili ljesnjaci ili moze i bez toga?!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  9. #109
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    I sad, kad već seciramo rolat u detalje, zbog čega se sve više čini da se radi o projektu svemirske stanice, a ne brzinskom kolaču, meni je recimo dosta bitno da ne stučem pretjerano vrhnje. Znate onaj moment kad postane pretvrdo i nekako suho.
    Odmah me podsjetilo na epizodu Friendsa kad Rachel miksa slatko vrhnje i pita Monicu kad bi to trebalo biti gotovo, a ova joj odgovori: "a few moments before it starts looking like this "

  10. #110

    Default

    Često radim ovu roladu, svi je obožavaju. No mora se raditi točno dan kad će se jesti, inače počne puštati neku vodu (?), nemam pojma što je, izgleda grozno.
    Ja sam sad za Uskrs radila duplu mjeru, ali sam napravila dan prije, pa se pola bacilo
    Jel vama pušta neku vodu dan poslije??

  11. #111
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Mislim da bjelanjak uvijek pusti tu vodicu kad odstoji

  12. #112

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Mislim da bjelanjak uvijek pusti tu vodicu kad odstoji
    to sam i ja mislila, ali ne znam jer je ovo jedini kolač koji radim od bjelanjaka.

    svekrvin ledeni vjetar nikad ne pušta vodu

  13. #113
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    to sam i ja mislila, ali ne znam jer je ovo jedini kolač koji radim od bjelanjaka.

    svekrvin ledeni vjetar nikad ne pušta vodu
    ah, godine iskustva valjda

  14. #114
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by Bubimitka81 View Post
    Moram ovo probati, ledeni vjetar mi super ispadne iako inace ne pecem kolace...
    Nego, zanima me jel bas moraju ici bademi ili ljesnjaci ili moze i bez toga?!
    Može sigurno i bez. S lješnjacima nisam probala, ali meni oni tanki listići bajama daju ono nešto posebno kolaču.

    Bjelance mi dosad nije curilo, ono što narednog dana iscuri je definitivno samo sok malina. Ali je poznato da zna iscuriti iz ovakve kore. Možda je do pečenja? Nije da znam u čemu je tajna, samo nagađam.

  15. #115

    Default

    ne bi smio pečeni bjelanjak puštati vodu, jedino ako nije dosta pečen

  16. #116

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ne bi smio pečeni bjelanjak puštati vodu, jedino ako nije dosta pečen
    Mislim da ga dosta ispečem, bude lagano smećkast. Možda jagode puštaju?

    Baš me to nervira, a super mi je kolač.

  17. #117
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Jagode sigurno, probaj ih rezati na veće komade da manje puštaju (zvuči smiješno, ali je istinito). Iako, ne sjećam se kad mi je rolada dočekala idući dan, jest jednom kad sam je pola zamrznula i zaboravila u škrinji

  18. #118
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mislim da ta vodica zbog šećera curi.
    nema se tu što povezati sa šećerom, upiti ga, jer je kora od samih bjelanjaka.

  19. #119

    Default

    misliš rastopljeni šećer?

  20. #120
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    pa da, mislim da da.

  21. #121
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Nije li ipak do jagoda, pa pune su vode, a k tome su još izrezane? Nisam pravila roladu, samo pratim temu, ali ovo mi zvuči jedino logično.

  22. #122
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ja sam shvatila da se priča o onoj specifičnoj vodici koju pušta kora od bjelanjaka.
    ako ne mislite na to, onda ne znam, nisam pekla tu roladu.

  23. #123
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ja sam shvatila da se priča o onoj specifičnoj vodici koju pušta kora od bjelanjaka.
    Fuj Nisam znala da postoji specifična vodica, nikad nisam pekla koru od bjelanjaka, a sad sam skoro sigurna da niti neću

  24. #124

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Fuj Nisam znala da postoji specifična vodica, nikad nisam pekla koru od bjelanjaka, a sad sam skoro sigurna da niti neću
    Ne daj se obeshrabriti, rolada je prefina, čak je i mm jede koji mrzi kolače, a slatko vrhnje mrzi iz dna duše

    ja bih stvarno samo htjela riješiti tu misteriju te vodice, radila sam roladu bar 20 puta, i svaki put dan poslije ta vodica. ne bih rekla ni da je od bjelanjaka ni od jagoda (onako je bjeličasta i homogena), mogao bi biti šećer. jagode sam zadnji put baš zbog toga oprala, izrezala i stavila na papir da upiju vodu. i opet

  25. #125

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Jagode sigurno, probaj ih rezati na veće komade da manje puštaju (zvuči smiješno, ali je istinito). Iako, ne sjećam se kad mi je rolada dočekala idući dan, jest jednom kad sam je pola zamrznula i zaboravila u škrinji
    A gle, meni je premala i prelagana pa uvijek radim duplu mjeru čak sam je znala slagati ko tortu, koru na koru.

  26. #126
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Hajde, ja ću detaljno objasniti postupak kako je ja radim, možda nekoga prosvijetli.

    1. Stavim papir za pečenje u pleh, onaj plitki, što dođe sa pećnicom i namastim ga.
    2. Pospem papir šećerom u prahu, onako ravnomjerno po cijeloj površini.
    3. Isto to učinim sa listićima od badema.
    4. Upalim pećnicu da se grije i ubacim pleh unutra, da se bademi lagano tostiraju dok se pećnica zagrijava.
    5. Istučem bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
    6. Izvadim pleh sa bademima iz pećnice i ravnomjerno pospem snijeg po njima.
    7. Ostavim 10-ak min da se peče, dok tijesto lagano ne požuti (jaaako svijetlo žuto, ne smije se prepeći).
    8. Izvadim pleh sa tijestom na hlađenje. Vrlo često ostavim i čitav dan da se hladi, nigdje mi se ne žuri.
    9. Dobro izmiksam hulala šlag, a jagode narežem na ploškice.
    10. Ravnomjerno premažem roladu šlagom i pospem jagodama.
    11. Odvojim pažljivo tijesto od papira sa onom špatulom za kolače, jer se zna ponegdje zalijepiti (ali ne mičem tijesto s papira!) i uz pomoć papira pažljivo zarolam.
    12. Stavljam u hladnjak na hlađenje.
    13. Uzmem nož pilu, polako režem deblje šnite i jedem dok ne padnem u nesvijest

  27. #127
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    A gle, meni je premala i prelagana pa uvijek radim duplu mjeru čak sam je znala slagati ko tortu, koru na koru.
    I nama je premala i ode začas. Ali zato je još slađa Uvijek su slađe stvari koje ne možeš imati (onoliko koliko bi htio)

  28. #128
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Radila sam ju jučer ali sam šlag smanjila i dodala mascarpone sira cca 200 g i stavila u škrinju da imamo za večeru i zaboravila dok nisam vidla temu
    Al zato imamo danas desert poslije ručka

  29. #129

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Hajde, ja ću detaljno objasniti postupak kako je ja radim, možda nekoga prosvijetli.

    1. Stavim papir za pečenje u pleh, onaj plitki, što dođe sa pećnicom i namastim ga.
    2. Pospem papir šećerom u prahu, onako ravnomjerno po cijeloj površini.
    3. Isto to učinim sa listićima od badema.
    4. Upalim pećnicu da se grije i ubacim pleh unutra, da se bademi lagano tostiraju dok se pećnica zagrijava.
    5. Istučem bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
    6. Izvadim pleh sa bademima iz pećnice i ravnomjerno pospem snijeg po njima.
    7. Ostavim 10-ak min da se peče, dok tijesto lagano ne požuti (jaaako svijetlo žuto, ne smije se prepeći).
    8. Izvadim pleh sa tijestom na hlađenje. Vrlo često ostavim i čitav dan da se hladi, nigdje mi se ne žuri.
    9. Dobro izmiksam hulala šlag, a jagode narežem na ploškice.
    10. Ravnomjerno premažem roladu šlagom i pospem jagodama.
    11. Odvojim pažljivo tijesto od papira sa onom špatulom za kolače, jer se zna ponegdje zalijepiti (ali ne mičem tijesto s papira!) i uz pomoć papira pažljivo zarolam.
    12. Stavljam u hladnjak na hlađenje.
    13. Uzmem nož pilu, polako režem deblje šnite i jedem dok ne padnem u nesvijest

    Pa ti je peces krace nego je u receptu, ja pecem 20 min.

    I jos ti stoji cijeli dan...ne kuzim, ovo je mozda za temu o urocima.

  30. #130
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Jao jao Pa da ovo nije najjednostavniji i najbrži kolač na svijetu, ne bi riječ rekla.

    Kao prvo, u kojem ti receptu vidiš da piše da se tijesto peče 20 min? Ja imam Ugarkovićkinu knjigu i piše samo da se "tijesto peče dok lagano ne požuti, ali je još dovoljno mekano". Kod mene je dosta jaka pećnica, pa je meni potrebno cca 10-ak min (isto odokativna metoda).

    Drugo, ne stoji mi uvijek cijeli dan, ja sam inače lijena napraviti kolač iz cuga i vrlo često napravim, štajaznam, ujutro biskvit, u podne kremu, navečer šlag Ali nastojim uvijek ostaviti da se dooooobro ohladi inače ode sve u klinac.

  31. #131

    Default

    https://www.coolinarika.com/recept/r...ana-ugarkovic/

    Evo tu pise. 10 min na 200 pa jos 10 min na 160.

    Ovo je za muldera i scully.

  32. #132
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    Ovo je za muldera i scully.
    Za vidovitog Milana

  33. #133
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ma daj.

    Moja se peče na 150 oC. "Dok tijesto lagano ne požuti, ali još uvijek bude mekano". Tako piše u knjizi, a ako je rolada od Ane Ugarković, onda bi valjda trebalo biti točno ono što piše u knjizi od Ane Ugarković

    Samo mi jedna stvar nije jasna, po svim zakonima prirode, MOJA rolada bi, kao slabije pečena, trebala curiti, a ne tvoja

  34. #134

    Default

    Ako je ikada ikome curila rolada, ja ga molim da se sad javi (ili zauvijek suti).

  35. #135
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    https://www.coolinarika.com/recept/r...ana-ugarkovic/

    Evo tu pise. 10 min na 200 pa jos 10 min na 160.

    Ovo je za muldera i scully.
    evo, ja radim upravo ovako. uvijek.
    nikad nije procurila, iako rijetko doceka iduci dan.

  36. #136
    Maruška's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Split
    Posts
    3,926

    Default

    Meni je procurila. Rađena po receptu s početka teme (ali na vertex način) u subotu popodne, procurila u utorak. Ili možda čak u srijedu.
    Last edited by Maruška; 26.04.2014 at 15:05.

  37. #137
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Nakon 4 dana? Pa nije ni čudo, ja ju više ne bih ni jela nakon što je stajala toliko dugo.

    Jel vam nije fina kad ju niste brže pojeli?

  38. #138
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Jao jao Pa da ovo nije najjednostavniji i najbrži kolač na svijetu, ne bi riječ rekla.

    .
    je, baš, to vertex i ti tvrdite, a nabrale se 3 strane topika
    kupila danas šlag i jagode da napravim tu famoznu roladu i na kraju pojeli jagode sa šlagom.

  39. #139

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    je, baš, to vertex i ti tvrdite, a nabrale se 3 strane topika
    kupila danas šlag i jagode da napravim tu famoznu roladu i na kraju pojeli jagode sa šlagom.
    Pa je jednostavan, samo je obavijen misterijom.

    Mozda ima veze sto ja ne pospem nikad taj secer u prahu po papiru, to mi se nikad nije cinilo bitnim. Ali ne znam kakve bi zapravo to imalo veze.

  40. #140
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    je, baš, to vertex i ti tvrdite, a nabrale se 3 strane topika
    kupila danas šlag i jagode da napravim tu famoznu roladu i na kraju pojeli jagode sa šlagom.
    A vjeruj mi da bi ti isto toliko vremena uzelo i da si je napravila

  41. #141
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    Mozda ima veze sto ja ne pospem nikad taj secer u prahu po papiru, to mi se nikad nije cinilo bitnim. Ali ne znam kakve bi zapravo to imalo veze.
    Eto na. Znala sam ja da mora biti NEŠTO. Možda taj šećer u prahu sve to drži skupa, poveže sve lijepo, zgruša, što li već. To što TI ne znaš kakve veze ima, ne znači da je nema Pokušaj baš točno po receptu odraditi.

  42. #142
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja ju danas napravila. Super je fina, al ja ne kuzim kako ju vi pojedete isti dan. Nas ima cetvero i svi smo pojeli po snitu nakon rucka. I tim tempom bi je fakat bilo do srijede. Pa smo pola dali susjedi. I jos ima viska.

  43. #143
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Kad radite obrnuti redoslijed, prvo tijesto na papir, pa posipavanje bademima / lješnjacima, isto prosipate šećer u prahu na papir za pečenje prvo?

    Ja sam čula iskustva i za dukatovo i vindijino vrhnje da je netko jednom imao peh, osobno nisam ni s jednim. Vjerojatno se može dogoditi sa svakim u nekom trenu. Inače, kad god imam priliku, koristim bohnecovo (ludbreško) vrhnje koje ima rok trajanja samo 7 dana od punjenja, ali se osim u njihovim dućanima može kupiti u manjem broju dućana na vž području, pa češće završim s vindija / dukat vrhnjem. Ali kao i ostale bohnecove stvari, to vrhnje mi je savršeno!

  44. #144
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Eh da, sjetila sam se, kod torte ivančice ostane taman 5 bjelanjaka od kreme, pa su mi to nekako dva idealna kolača za kombinirati, naravno, ako imamo dovoljno potrošača za njih.

  45. #145
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by jennifer_gentle View Post
    https://www.coolinarika.com/recept/r...ana-ugarkovic/

    Evo tu pise. 10 min na 200 pa jos 10 min na 160.

    Ovo je za muldera i scully.

    Sad se ne usudim više ni započeti

  46. #146

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    608

    Default

    to kaj curi (povrremeno i nekima) bi zapravo bilo tuceno slatko vrhnje ako mu se ne stavi neki fix (i obicna zelatina je dovoljna)

  47. #147

    Default

    Quote Originally Posted by anledo View Post
    to kaj curi (povrremeno i nekima) bi zapravo bilo tuceno slatko vrhnje ako mu se ne stavi neki fix (i obicna zelatina je dovoljna)
    Vrhnje da curi? To mi nije palo na pamet. Ne curi mi iz drugih kolaca, a nikad ne stavljam nikakav fix.

  48. #148
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Taman kad sam saznala za specifičnu vodicu, koju pušta kora od bjelanjaka, vi spominjete vrhnje, ccc...

  49. #149
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ja ju danas napravila. Super je fina, al ja ne kuzim kako ju vi pojedete isti dan. Nas ima cetvero i svi smo pojeli po snitu nakon rucka. I tim tempom bi je fakat bilo do srijede. Pa smo pola dali susjedi. I jos ima viska.
    Ali sasa, zato je tvoj bf 16, a moj 30

  50. #150

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    608

    Default

    uvjerena sam da je vrhnjeu pitanju. tuceno slatko vrhnje :bond, james bond:
    curi drugi dan iz svakog kolaca u kojem je ono (švarcvalica i svaki drugo kolac)

    pa ako izmiksas tuceno slatko vrhnje i ostavis ga stajati par sati (i u hladnjaku) na dnu ce se skupiti tekucina, a gornji dio ce ostati normalan.

    to ne vrijedi za umjetne tvorevine tipa slag iz vrecice ili biljno (oni uzasi od hopli, hula i ne znam kako se sve vec ne zovu)

    koristim ili dukat, ili veroniku. najradije veroniku jer je bez ikakvih aditiva, ali trajnost joj je stvarno kratka...

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •