Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Prenošenje vlastitih interesa na djecu

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Prenošenje vlastitih interesa na djecu

Koje biste svoje strasti, stvari koje vas izrazito zanimaju i koje volite željeli prenijeti na svoju djecu? Jeste li već uspjeli u čemu?

Ja bih, recimo, željela prenijeti ljubav prema knjigama. Zato uvijek kupujem slikovnice i puuuuno čitam svome djetetu i mislim da je već postala knjigoljupka. Ima razvijen rječnik i bujnu maštu i to me jako veseli. Već i sama smišlja svoje priče. Željela bih da, poput mene, pada u trans kad uđe u knjižaru ili knjižnicu.

Tu su i ljubav prema prirodi (volimo ići na izlete i u šetnje), glazbi (pjevamo, sviramo), pa i kuhanju ("Dođi pomoći mami!").

Dugoročno gledano željela bih i da moja djeca razviju ljubav prema antiholivudskim filmovima, fotografiji i umjetnostima.
    Hm, sport mi je nekako pri dnu... Valjda zato što sam sama potpuno nesportski tip.

Zanima me još jesu li interesi vaših roditelja utjecali na vas, jesu li vam prenijeli neku svoju ljubav? Ili ste stvari koje volite otkrivali sami?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim, a i vidim iz iskustva da se dijete samo mora naći u nečemu. možemo mi pokušat prenijet neke stvari za koje mislimo da će im biti korisne, ali ne možemo odrediti ono što će oni voljeti.
    meni je drago da je moja curka naslijedila ljubav prema glazbi s moje strane, pjeva u zboru i obožava to. plesat ne voli, ako nije sastavni dio koreografije nastupa, dok ja ples obožavam i godinama sam plesala.
    voli čitat, naravno samo ako nije lektira, jezici joj idu, sport ne voli, a ja i MM volimo.
    u nekim stvarima se našla, u nekima ne i to je ok, ne možemo od njih praviti naše klonove.

miha obožava sve što ima kotače, obilazi oko vozila ko mačka oko vruće kaše. stalno mu kupujem slikovnice i voli ih, a za drugo je još premali.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Djeci želim prije svega prenijeti svoje vrijednosti, a interesi su mi odgojno u drugom planu. Neminovno će zajedničkim životom nešto pokupiti od mene i tate, ali najvažnije mi je da nalaze i razvijaju vlastite interese.

Ovo što govoriš o ljubavi prema knjigama za mene spada u kategoriju vrijednosti - šire gledano to je ljubav prema znanju koju svakako nastojim prenijeti svojoj djeci. Oko vrijednosti koje želim prenijeti se jako trudim, a oko nekih specifičnijih svojih interesa manje. Nudim puno, ali ne inzistiram: neka se informiraju, pa neka sami vide što ih zanima.

Roditelji su svakako svojim interesima utjecali na mene, iako sam otišla u drugom smjeru od njih. Ali, kad ti je kuća puna knjiga i kad se puno razgovara o nekim stvarima, jasno je da ćeš mnogo naučiti i zainteresirati se za mnogo što.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

voljela bih umi prenjet ljubav prema glazbi.i uspjeva mi. obožavakad joj pjevam, plešem, sviram frulicu...

evo baš sad u kinderbetu divlja uz Zappu.

najviše od sveg voli naravno klasiku. največi hit joj je seviljski brijač (ona figaro arija). kad to čuje, poludi. i uvijek kad plače, to ju smiri. ma presmješna mi je s tim.

voljela bih da nastavi u tom smjeru. dat ću joj da svira neki instrument rano. ak će htjet.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: Prenošenje vlastitih interesa na djecu

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Koje biste svoje strasti, stvari koje vas izrazito zanimaju i koje volite željeli prenijeti na svoju djecu? Jeste li već uspjeli u čemu?

Ja bih, recimo, željela prenijeti ljubav prema knjigama. Zato uvijek kupujem slikovnice i puuuuno čitam svome djetetu i mislim da je već postala knjigoljupka. Ima razvijen rječnik i bujnu maštu i to me jako veseli. Već i sama smišlja svoje priče. Željela bih da, poput mene, pada u trans kad uđe u knjižaru ili knjižnicu.
    I kod nas je slično - "indoktrinirala" sam ga slikovnicama od 4. mjeseca starosti, a i sad, kad nabraja što najviše voli, nakon kalkulatora i tramvaja kaže "knjige". I pada u trans kad uđemo u Profil, ali prvenstveno zato što tamo ima lift na kojem može dosegnuti komande
    Ali bez zezanja, stvarno jest knjiški tip, bar zasad, svaki dan u vrtić nosi knjigu, naučio je i čitati dosta rano.
    Od ostalih stvari... pa, i mi se trudimo oko izleta i planinarenja, a koliko ćemo u tome uspjeti, pokazat će se s vremenom (zasad voli hodati, ali još više voli planinarske domove s ljuljačkama ispred ). I glazbu volimo, slušamo, sviramo - to bar nije teško, sva djeca vole glazbu.
    Htjela bih da razvije što širi krug interesa i da što dulje ostane ovako dječje znatiželjan - a koji će to biti konkretni interesi, manje je bitno.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja bi Nevu htjela naučiti samo da bude pametna i svijesna svih "ružnih" stvari koje ljudi vole zanemarivati jer su teške teme!Nikako ne bi htjela da se izblesira u nekakvom manekenskom virtualnom svijetu gdje je najveća preokupacija manjak krpica ili bad hair day! :shock:

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ljubav prema knjigama - o, da... to i kod mene. veliki sam zaljubljenik u knjige i znanje. ljubav prema znanju - toliko toga ima se za otkriti.... samo vremena je malo.

ljubav prema glazbi - jer ja je jako volim i željela bih da je ona još više voli i poznaje (posebice klasičnu) - i umjetnosti.

voljela bih razviti istinoljubivost i pravednost, jer nama je to jako bitno.

ne volim prirodu, pa nisam neki tip od izleta, a još manje od kuhanja

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ljubav prema crtanju,ustvari interes i talenat-nitko nije bio sretniji od mene kad se shvatilo da su djeca jako talentirani crtači.Ljubav prema glazbi i pjevanju isto tako.Knjige me nisu nešto naročito zanimale ali trudim se ostaviti drugačiji dojam na njih

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Teško je razlučiti što je guranje svojih neostvarenih ambicija a što je djetetov interes (osim u ekstremnim situacijama). Mene u mojoj okolini često kritiziraju da je M preopterećen: glazbena škola (5 sati tjedno), njemački (2 sata) i plivanje (6 sati). Pritom je za mene sport i jezik imperativ, a glazbenu bih prvo maknula u slučaju potrebe iako bi to emotivno meni bilo najproblematičnije.
    Činjenica je da ja osmišljavam M-ovo obrazovanje i da su dosad svi prijedlozi prolazili i sa svime je bio zadovoljan.
    Istovremeno ga lagano obrađujem da ne odabere klasičan smjer u petom razredu jer smatram da mu to nije u interesu ako planira upisati srednju glazbenu istovremeno sa 7. osnovne, ali on u tome vidi nekakav izazov i pitanje časti tako da postoji vjerojatnost da na to ne ću moći utjecati.
    Eto, imam utjecaj i plan 8) , ali ništa bez tatinog i njegovog blagoslova.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uh, kod mene je obratno: klasičnu od 5. razreda propagirat ću na svaki način, naravno na 8) način. To je temeljno obrazovanje, bez obzira na kasniji odabir struke.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Prenošenje vlastitih interesa na djecu

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Ja volim sve tipove umjetnosti i to sam uspjela prenjeti i Sonji jer obožava kazalište, knjige, muzeje, kino, izložbe, koncerte i stare građevine. Za sad smo pasivni promatrači svega lijepoga a hoće li se ikada aktivnije baciti u neku od tih grana manje mi je bitno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko pokazuje svoje interese i to poprilično jasno tako da je moja uloga sporedna

Sad želi pjevati u zboru i po cijeli dan uvježbava pjesmice zag. mališana i sl da bude spreman za rujan za audiciju, preslušava cd-e traži tatu ili mene da ga pratimo na klaviru ili gitari ,hoće učiti note

moj komentar :shock: opad u nesvjest

mislim svaka čast ,ali tolika gorlijvost i posvećenost cilju mi je malo freaky, jel on normalan ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ni ja nemam nekih posebnih interesa ni ambicija (zalosno ) pa mislim da nista necu ni prenjeti na H.

A s druge strane, primjer djelomicno (ne)uspjelog prijenosa roditeljskih ambicija vidim na primjeru obitelji MM: sestra ih je prihvatila i nastavila, a MM pobjegao glavom bez obzira.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

- Ljubav prema knjigama - čini se da sam uspjela iako je u manjoj mjeri izražena nego moja zaluđenost,
    - ljubav prema prirodi - prepoznaje i vidi ljepotu prirode, iako je spremniji u njoj uživati kroz prozor automobila, nego u bliskom dodiru
    - ljubav i poštovanje prema životinjama - voli ih, ali za moj ukus ne doživljava dovoljno kao bića vrijedna poštovanja
    - nije pokupio biciklističke izlete od nas, nego skakanja biciklom od starijeg buraza...
    Važno mi je da ima stvari koje voli i u kojima uživa, a to ima: rukomet, gitara, bicikl. Ne moraju to bit iste stvari za nas i njega.
    Još da postane opušteniji, manje sklon obeshrabrivanju, nadmetanju, spreman radit što voli i što osjeća da treba bez pogleda na svoje društvo i bez potrebe da oponira roditeljima - gdje bi nam bio kraj.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ovo što govoriš o ljubavi prema knjigama za mene spada u kategoriju vrijednosti - šire gledano to je ljubav prema znanju koju svakako nastojim prenijeti svojoj djeci.
    mislim da je Sramežljiva mislila na nešto drugo. Ljubav prema knjigama ne mora biti nužno, niti to zapravo jest isključivo ljubav prema znanju. Znaš ono kad čitaš priču ili pjesmu i riječi se poslože i samo ti srce stane i to je to jednostavno, snažno i istinito. To je ljubav prema pisanoj riječi. To bih voljela prenijeti svom djetetu, da osjeća pisanu riječ, a ne da samo čita i producira. Čisto znanje nije dovoljno. I još dodajem ljubav prema životinjama i ljubav prema glazbi.

U moru života što vječito kipi,
    Što vječito hlapi,
    Stvaraju se opet, sastaju se opet
    Možda iste kapi
    I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem,
    Jedna vječnost pusta,
    Mogla bi se opet u poljupcu naći
    Neka ista usta

Možda ćeš se jednom uveče pojavit
    Prekrasna, u plavom,
    Ne sluteći da si svoju svjetlost lila
    Mojom davnom javom,
    I ja koji pišem srcem punim tebe
    Ove čudne rime,
    Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti,
    Niti tvoje ime!

kome je stalo srce na ovo?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

za sad sam uspijela prenjeti čitanje knjiga - to obožava

što su moji prenijeli na mene? ne mogu se sjetiti :shock:

ali eto, sad dok je još malena nekako imamo svi zajedničke interese, MM voli zvijezde i astronomiju, zainteresirao je mene (koliko imam vremena), a i E voli gledati mjesec i zvijezde, zapaža ih već od godinu dana.
    za sad je usmjeravamo i nudimo štošta, a što će zavoljeti, vidjet ćemo...

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Ovo što govoriš o ljubavi prema knjigama za mene spada u kategoriju vrijednosti - šire gledano to je ljubav prema znanju koju svakako nastojim prenijeti svojoj djeci.
    mislim da je Sramežljiva mislila na nešto drugo. Ljubav prema knjigama ne mora biti nužno, niti to zapravo jest isključivo ljubav prema znanju. Znaš ono kad čitaš priču ili pjesmu i riječi se poslože i samo ti srce stane i to je to jednostavno, snažno i istinito. To je ljubav prema pisanoj riječi. To bih voljela prenijeti svom djetetu, da osjeća pisanu riječ, a ne da samo čita i producira. Čisto znanje nije dovoljno.
    Odlično, Elin; zaista sam mislila na ljubav prema književnosti, prema toj nekoj čaroliji koju nam prenosi. Prenošenje znanja u toj mi priči ima zaista sporednu ulogu. Nekako bih radije da mi djeca postanu onakvi strastveni čitatelji koji ne mogu do sitnih sati ispustiti knjigu iz ruke zato što ih je zarobio piščev stil, zamišljeni svijet, ljepota riječi, nego da u knjigama vide samo koristan izvor informacija, nešto praktično.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Djeci želim prije svega prenijeti svoje vrijednosti, a interesi su mi odgojno u drugom planu. Neminovno će zajedničkim životom nešto pokupiti od mene i tate, ali najvažnije mi je da nalaze i razvijaju vlastite interese.

Ja isto ovako razmisljam.

Svoje mu interese ne nastojim prenositi. No, zajednicke igre i razgovori o odredjenim temama, recimo, bi se cak mogli tako tumaciti.
    Naime, ne mogu se s njime igrati igara iz podrucja (karikiram) atomske fizike, kad o tome nista ne znam, al mogu iz neceg drugog sto je meni blisko, pa samim time, postaje i njemu. Sad, je li to produbljenje naseg medjusobnog upoznavanja ili prenosenje mojih interesa djetetu - tanka je to nit razlike.
    U svakom slucaju, vrijednosti definitivno naglasavamo i zelimo mu ih usaditi.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sramežljiva, točno znam o čemu govoriš: ono kad počneš čitati ujutro knjigu i ne možeš stati do slijedećeg dana, niti si spavala, niti bila na WC-u kako spada (samo kad više nikako ne možeš trpiti). Toliko te obuzme, toliko si van sebe, toliko te očarava, toliko želiš znati što se desilo dalje da ne možeš odložiti. To je ta strast, ona se ne uči, ali se može potaknuti na način da okružiš dijete tim stvarima. Na način da joj daš knjigu i kažeš: to je putovanje u jedan poseban, čaroban svijet, to je putovanje u središte ljudske duše.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dodatak: nisu svi pisci isti, ne znaju svi napisati ono nešto posebno-samo najveći to znaju. Sad ću malo na engleskom jer me se toliko dojmila ta rečenica da je ne mogu zaboraviti: FOR NON NOW LIVES WHO REMEMBERS IT. Nije isto kao i napisati: NOBODY NOW REMEMBERS IT. Mislim, sorry, gnjavim, one cure koje znaju engleski i vole književnost mislim da sad kuže. Nisu samo riječi, nego i način na koji ih netko slaže. Malo sam zabrazdila, književnost je moja velika ljubav i Sramežljiva me baš pogodila sa temom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •