Svugdi ti je ko na traci, puno je naše ekipe. Nekome ko je npr. ponikao s VV-a i paše mu, ajmo to nazvat, "emotivni liječnički pristup" imat će fakat dojam da je sve na traci, aali meni je baš tako pasalo - nema tješenja, nego onako, razgovor u bembu - tako i tako je, ajmo to i to. Izmjenjuju se doktori i svi funkcioniraju kao tim, ali meni, osobno, bolje to nego da lovam doktora jel' sad na seminaru ili je na godišnjem, ili su kvote za IVF ispucane i slično. Tamo ti neće ugroziti zdravlje, a belaj se muže svugdje, ali svugdje dogodit - od traumatičnih hiperstimulacija s VV-a, do isto teških punkcija u Mariboru i bilo gdje. NK stanice - neće ti to niko radit osim eventualno na SD-u (ali tamo nema zamrzavanja embrija, a kad će ga bit - ne zna se), Radončić iz Vilija ti je suvisla osoba za otić' porazgovarati o tome i on će ti eventualno pogledati imunologiju i koagulograme, tako će ti napravit Alebić na VV-u, s Duićem (nije MPO-ovac) s Merkura možeš eventualno propričati, ali ako baš nije bilo preko 6-7 trnasfera dobit ćeš najvjerojatnije uputu da piješ folic plus i eventualno aspirin ako ti ne nađe nešto skroz, skroz jednoznačno, u Mariboru se ne žele s time baviti jer kažu da nije dokazano. Hoću ti reći - to ti je sve (NK stanice itd.) doslovno tapkanje u mraku, a neki su optuživali Beera i tu cijelu filozofiju oko NK da nije dokazana i da je poluga za mamit novce od parova, i tu imaš žestokih protivnika takvih terapija (većina Evrope) i nekih zagovornika (jedna klinika u Londonu). "Kompletni pregled" je jedna jako isto fluktuirajuća definicija. Po meni, to znači - hormonalna slika 3. i 21. dana ciklusa (barem FSH, TSH i prolaktin), UZV 8 dc, HSG ili histeroskopija, minimalno imunologija - koagulogrami. To možeš i ovdje sve isposlovat. Iskreno bih ti savjetovala Maribor dok čekaš postupak (osim ako nemaš visok FSH - tj. ako dobro reagiraš na stimulaciju onda Maribor) i da vrtiš postpupke paralelno tamo gdje već jesi (di si ti ono?) Imunologiju tako shvaćenu, bez pretjerane "brije" na NK - možeš sasvim lijepo (puno bolje nego negdje drugje - bebomanka u Austriji se čudila nama što mi tu sve radimo, te NK, te heparin) odradit ovdje, ali uz malo onako... "emancipiran" odnos prema svom doktoru (znači, molit ga, dr. ja bih ipak i sl.). To ti je jednostavno - ili pitaš socijalnu gino da ti da uputnicu uz dg. sterilitas (za Duića na Merkuru, prima petkom, a radi i privatno - pitaj cure s topica imunologija) - ili otiđi porazgovarati s dr. Radončićem u Pol. Vili ili odi pričati s dr. Baumanom na SD (ali ako nisi već kod njega to može bit komplicirano). Znači, nećeš nigdje vjerojatno dobit "full paket" obrade, moraš si ga sama složit. Sretno, to je, na kraju krajeva, vidim i iz svog slučaja masu važno, a žene s grozomorno visokim NK su nedavno ostajale trudne uz vrlo blagu terapiju - hani777 u Sarajevu je mislim rekorderka visokih NK, eno je, trudna a da i nije dospjela nešto pretjerano istraživat, pila je mislim dexhametason kortikosteriod u blagim dozama, kao i ja, za koji većina misli da je placebo (a i ja sam nekako na tom putu, u stvari - na pola-pola sam - ako je i placebo, kod mene je taj put upalilo). Sretno, ma gdje otišla - u Austriju, Slovneiju ili Hrvatsku!mala garava prvotno napisa