Šta se dešava u toj glavici: kao da mi prkosi, tvrdoglavi se na sve šta mu kažem i ne sluša ! KAzna jedna , druga, kao da je stalno u kazni i nema pomaka. NA dane je grozan i ne sluša, kao veliki bunt! Mogu li 6-godišnajci biti u pubertetu?!![]()
Šta se dešava u toj glavici: kao da mi prkosi, tvrdoglavi se na sve šta mu kažem i ne sluša ! KAzna jedna , druga, kao da je stalno u kazni i nema pomaka. NA dane je grozan i ne sluša, kao veliki bunt! Mogu li 6-godišnajci biti u pubertetu?!![]()
Da, da, mnogi smo iskusili veselje "malog puberteta". Pisalo se o tome... Pokušat ću naći link na stare topice. To prođe do polaska u školu... Najčešći uzrok je činjenica da dijete treba sve više intelektualnih i drugih izazova, a okolina reagira presporo. Isto tako, testiraju nam granice. Sve to s vremenom dođe na mjesto... Idem tražiti link.
Evo tu pogledaj: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-50552.html
Kod nas je pomagalo odvlačenje pažnje na stvari koje su mi se u prvom trenu činile preteškim i prekompliciranim za tu dob, a često je upalilo, he he he...
http://forum.roda.hr/threads/59684-Ringi%C5%A1pil-o%C4%8Diju-ili-kako-se-nositi-s-predpubertetom?highlight=ringi%C5%A1pil+o%C4%8Diju
ovdje se isto spominje predpubertet, ali za klince od cca 7 do 10 godina.
Moje dijete još nije u toj fazi, ali več mi je dosta faza. Sve neka faza do faze.
Prvo su kao mali pa tumačimo da su nemogući.
Onda u nemogući dvogodišnjaci, trogodišnjaci.
Pa kod nekog to dulje potraje.
Pa dođe predpubertet.
Pa dođe pubertet.
Pa su roditelji u menopauzi.
...
Ispadne da smo svi skupa stalno u nekoj fazi. Više uopće u to ne vjerujem.
Smatram da su djeca djeca i jednostavno se tako ponašaju, ponekad razumnije, ponekad manje razumno, kao i ja uostalom.![]()
Meni pak lagano ide na živce što se svaka od tih "nemogućih faza" naziva nekakvim pubertetom.
Pa tako prije "pravog puberteta" imamo mali pubertet s 2,5 godine, pa sa 4 godine, pa sa 6, onda već nastupa pravi predpubertet, a na njega se nastavlja Pubertet (s velikim P), koji je valjda kralj svih faza
Ali, ako izuzmemo sve silne podvrste puberteta, sjećam se da mi je prošle godine teta u vrtiću rekla da baš dečki u toj predškolskoj grupi znaju postati nemogući (u vrtiću mog sina to je bilo još izraženije jer je bilo puno dečki u grupi, nekakva su "muška" generacija). Moguće je da se radi o ovome što je Peterlin spomenula, da im fali izazova. U našem slučaju to nije bilo toliko izraženo, ali je pomoglo čim je završila priča s vrtićem. Koliko god smo bili super-zadovoljni i vrtićem i tetama, dijete je to u toj dobi naprosto preraslo.
U međuvremenu sam naučila da pokušam otkriti koje su zapravo djetetove potrebe u tim "fazama". To obično pomaže, već i ako se tenzije između roditelja i djeteta smanje.
Noa kao da si opisivala moju curicu. Ista stvar, izluđuje me već danima. Ima 6god i 3mjeseca. U srijedu sam bila kod psihologice u vrtiću upravo zbog toga i rekla mi je da je to faza koja se javlja kod djece te dobi i da će proći, samo treba biti dosljedan i izdržati. Sve mi je to super kad ona kaže ali praksa je koma. Treba imati živaca konjskih za to izdržati i nadati se da će proći što prije. U vrtiću je sve ok čak je psihologica rekla da će otići kod njih u grupu i da će ju malo pratiti. Vidjet ćemo kako će sve proći.
I meni se čini da je non stop u nekoj kazni a dosta stvari radi iz ljubomore prema mlađoj sestri (4 i pol godine). Uglavnom ne znam šta ću ako potraje.
Nisi jedina u tim problemima.
Mozda su kazne problem? Vjerovatno svojim ponasanjem zeli ukazati na neki problem koji ju muci. A s kaznom ne rjesavas problem nego samo potices nove ekscese.
Sek@ ti kazes da ju muci ljubomora prema mladoj sestri. Mozda da probas odvojiti neko vrijeme samo za tebe i stariju curicu. Kao neko vase vrijeme kada cete raditi neke ''vase stvari'', bez seke.
A nešto je, ali što? A ne znam više ni ja ...
Mislim da bi svakako trebalo izbjeći situaciju da je stalno u kazni.
Nisam striktno protiv kazne, ali svakako mislim da je treba koristiti što rjeđe - da budu iznimka a ne stalno stanje. Inače se dijete na njih navikne, a navikava se i na svoj status zločestog djeteta, što naravno izaziva prkos. I nove kazne
Kad vidite da se vrtite u takvom krugu, svakako ga treba prekinuti... teže pitanje je kako. Svakako bi trebalo prekinuti rutinu, možda da se izađe van i zaboravi dnevne obaveze, umjesto da spremate i kuhate ručak izađite na pizzu ili u posjet nekome.