Rekla bi Zrinska, s dobrim razlogom.
Međutim, iako mi neki dan kolegica priča da joj je pokradeno stvarni i stvari (sitnih), ispred kuće, usprkos zatvorenoj ogradi, ja nisam do sada imala negativnih iskustava sa Romima. Tako da ne mogu generalno reći oni su ovakvi ili onakvi, možda je ovaj ili onaj, ali generalno ne. Ja uredno skupljam robu za Rome (i ostale koji mi dođu na vrata), nemamo još ogradu, nikada mi nisu uzeli ništa ispred vrata, nego prvo pozvone i pitaju, a kada smo imali željezo i stare žl****ve od krovišta, nisu ništa uzeli, nego su pozvonili, pitali, i došli drugi dan sa kamiončićem. Sjećam se jedne Romkinje, još dok smo bili u stanu, kako je išla od vrata do vrata i prosila opremu za školu za kćerkicu (možda finta, ali ja ću se prikloniti odnih 50% da možda nije). Kad smo trebli odvesti građevinski otpad iz dvorišta, platili smo Romima da to pokupe (na čuđenje susjeda, pa kaj ste im za to još i platili). Sve su počistili savršeno.
E sad, možda su ovo neki drugi Romi. Vjerujem da žene rađaju i na taj način rješavaju ekzistenciju, ali osim socijalne pomoći, imaju li ikakve šanse za stvaranje prihoda, kad i među "neromima" ima puno nezaposlenih. Žao mi je vidjeti kada se susjedi ružno ophode.
Jednom mi je jedan mladi Rom došao na vrata, i ostavio vizit kartu, da se on bavi skupljanjem otpada, i ako ćemo imati što da mu se javimo. Kad sam poznaniku koji je imao za riješiti neku šačicu otpada htjela dati broj, sa gnušanjem je odbio. I kako da taj mladić probije svoj vlatiti poslić, i zaradi si sam svoj kruh. Kad im ne damo šanse. Znam da je sigurno puno teže kad se svaki dan susrećeš sa nama stranim mentalitetom, među kojim je i puno onih ružnih primjera, ali eto ja žmirim jednim okom na te.
Odoh s teme, administratorice neka mi oproste ...