Jos jedan zanimljiv clanak, izasao jucer u Slobodnoj:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Moza...7/Default.aspx
Jos jedan zanimljiv clanak, izasao jucer u Slobodnoj:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Moza...7/Default.aspx
Clanak je super ali pogledajte komentar ispod clanka
Zanimljiv komentar iako mu u tekstu lijepo piše da je poželjno do 2.godine.mandina prvotno napisa
Super :D ali baš me zanima ko je ovaj debil (epicentar) koji govori da će djeci biti poremećen odnos otac- majka i savjetuje da majke ne doje preko godine dana![]()
![]()
meni ej najbolje da bi takvim zenama trebalo pozvati socijalnu sluzbu![]()
mozda misli da socijalna sluzba moze uvjeriti dijete da vise ne sisa ili tako ensto![]()
jel kužite da je ovo treći topic na istu temu, na isto istraživanje? prvi je otvorio davor.
Meni nije jasno to "do druge godine".
Koliko znam druga godina počinje kad se napuni jedna godina.
Odnosno prva godina je od rođenja do godine dana, a druga od godine dana do dvije godine. :?
Što to onda ne znači da se preporučuje dojenje do jedne godine, a ne dvije??
moguce, ali sam stavila link na clanak, koji ne govori SAMO o tome.cvijeta73 prvotno napisa
To sam stavila u naslov jer je u samom clanku to istaknuto.
A ako je vec treca tema, bit ce da stvarno ima neke veze mm i IQ
po riječima logopedice kod koje sam nedavno odvela B-a, djetetu je do treće godine majka epicentar svijeta bez obzira na spol djeteta, a od treće godine nadalje dijete se pomalo okreće i k ocu pri čemu mu se kao uzoru više okreću muška djeca.. u slučaju da oca/uzora nema tu u tom periodu mogu se javiti emocionalne tenzije koje se ispoljavaju kroz mucanje, tepanje,nemogućnost izgovaranja nekih slova (kod B-a je ovo bio slučaj pa tako je tek sada progovorio L i još ne može izgovoriti slovo R)...triplemama prvotno napisa
propustih poantu...
dakle analogno mom gornjem postu gospodin koji je tako lijepo objasnio situaciju - je u krivu![]()
Gdje bi onda bili Arapi, Indijci, Pakistanci od silne pameti i nadprosječnog IQ-a?!Njihova djeca sva doje do 3 i više godina, pa su svejedno u stadiju u kakvom jesu....
![]()
Uz to - evo mog primjera - nisam dojila ni mlađu ni stariju kćer.
Starija kćer je pisala sva slova, znala sve brojke i boje do svoje 3-će godine, uz to je sa 5 godina pričala (i još uvijek) arapski, engleski, hrvatski i njemački, slagala je puzzle od 100 kom sa 3 i pol god. Mlađa će 5 godina za 20 dana - zna brojke, boje, poneka slova, ali ništa ne zna napisati, slaže puzzle od tek 60 kom....Jest da priča njemački i engleski turbo, ali ostalo...
I da, prva je na carski, druga vaginalno![]()
iridana moram se složit...
mm ima prosječan IQ a sisao je do punih 5 godina
iridana, mislim da to sve ne znači da mlađa ima manji IQ od starije :/
Dakle, mlađa cura od 5g zna samo savršeno govoriti 2 svjetska jezika, a starija je u toj dobi znala još i arapski.iridana2666 prvotno napisa
![]()
iridana2666 prvotno napisa
a bosanski?![]()
Pa kako znaš da neki nisu nadprosječno inteligentni?! Nemojte sve gledati tako pojednostavljeno...iridana2666 prvotno napisa
![]()
Ne znači da će mm osigurati djetetu nadprosječnu inteligenciju, ali je istraživanjem pokazano da će je povećati[/b]. Vjerojatno to nije neka drastična razlika, ali ako utječe bar malo, važno je.![]()
E da, gledala sam dokumentarac o jednom dječaku iz indije, koji ne samo da ima natprosječnu inteligenciju, nego se može svrstati u genijalce.
Mrzim podcjenjivanje i kategoriziranje...![]()
![]()
a ja u nekim segmentima mrzim primitivizam na ovom forumu i zadrtost
Cuckalica, primjedba ti je na jako visokom intelektualnom nivou, nadam se da ta tvoja inteligencija ne istječe u tvoje mlijeko![]()
Ako ti govoriš bosanski, neka ti je, to mojoj djeci ništa ne bi pomoglo, a arapski, engleski i njemački itekako hoće![]()
Da si usporedimo našu djecu za kojih 20 godina? Jer ako je tvojoj bitan samo bosanski :? svaka čast!
Deaedi, navodila sam samo primjer da nema veze kako je dijete hranjeno, svako se razvija na svoj način. svako dijete je dobro u nečemu i svako ima svoje afinitete. Moja starija je k tome i najbolja u razredu i općenito u svojoj generaciji u školi a NIJE dojena, prema tome....
Dojilice, svaka čast, ali ne stavljajte te vaše sise na pijedestal!
I sad ću opet biti linčovana i baš me briga 8) , a i znam da ih ima još stotinu ovdje koje misle kao ja, ali se ne usuđuju ništa reći...
Iridiana2666, ma meni je super da govore toliko jezika, bez obzira na mm
Neće svako dojeno dijete imati nadprosječnu inteligenciju, nego je istraživanje pokazalo da dojenje povećava inteligenciju, ne radi čuda.
Što tu nije jasno?
Neće ispodprosječno inteligentno dijete postati nadprosječno zbog dojenja. Ideš u krajnost i nitko nije rekao to o čemu ti pišeš, niti je pisalo u članku.
Turbointeligentno dijete ako je dojeno JOS je inteligentije, ispodprosjecno inteligentno dijete bilo bi jos ispodprosjecnije da NIJE dojeno. Mislim da je u tome logika. Iako meni taj IQ nije neki faktor. Naravno u okvirima neke normale. Mislim da je u zivotu PUNO bitnija emotivna inteligencija.
ne podcjenjujem niti kategoriziram, u tim je kulturama normalno da se djeca dugo doje i to pričam iz svog dugogodišnjeg iskustva života i integracije u društvu takvog mentaliteta. Stvar je u tome što je tamo 99% djece dojeno do najmanje 2 god, a veliki postotak do 3 i više godina, ali jako puno te djece pati od ADHD, psorijaze, astme, kroničnih respiratornih upala i komplikacija, a što se inteligencije tiče - realno gledano - uvoze strane mozgove da im vode poslove (iako mislim da tu veliki faktor igra i prirođena lijenost)._Candy Candy_ prvotno napisa
ovo je krivo tumacenje (s obzirom na ono sto ja znam).Lucija Ellen prvotno napisa
znanstveno istrazivanje je dokazalo da djece koja imaju gen (ne mogu se sad sjetit koji tocno) a dojena su pokazuju veci IQ na testovima inetligencije. to je potpuno drugacije formulacija od ove tvoje i od ovoga novinari izvedu bombastican naslov a ljudi kriva tumacenja.
kvocijent inteligencije rezultat je vise faktora koji se razvijaju tijekom zivota i rasprave o njemu su uvijek zestoke stoga i dvojbene.
meni se nikako ne svidjaju ovakvi naslovi jer ljudi donose krive zakljucke i povlace se rasprave poput ovih za koje mislim da su kontraproduktivne i imaju negatovan efekt u smislu pro-dojenja. iako sam sto posto uvjerena da je namjera clanka bila najbolja moguca, prodojeca.
ovo sigurno nije ispravno tumačenje istraživanja, potpisujem zhabicu. kako sam već napisala - rasprava na ovu temu se vodila već prije. ja uopće ne mogu zamisliti opsežnost znanstvenog istraživanja koja bi dovela u korelaciju povećanje iq-a kod djece samo i isključivo zbog dojenja. a sve ostale faktore stavila u stranu. kako? na koji način? ovdje su, ako se ne varam, promatrali samo visinu iq-a dojene i nedojene djece. i statistički zaključili da su jedna imala za par poena veći iq od druge. po meni - totalno bezveze i irelevantno. naročito za treći topic na istu temu (uf, dosadna sam...).Lucija Ellen prvotno napisa
ja jednostavno ne vjerujem sta citam!iridana2666 prvotno napisa
sramota! i ujedno pretuzno![]()
mislim da nekima nije bas jasan pojam IQ...
Lucija Ellen otkud izvlačiš te tvoje bisere?? :?![]()
![]()
ja mislim da ovo nije nikakav biser vec samo krivi zakljucak kojeg netko moze donijeti citajuci razlicita tumacenja. isto ko sto je kriv tvoj zakljucak o tvojim curama.iridana2666 prvotno napisa
Leonisa ovo nema veze sa degradacijom, omalovažavanjem, rasizmom.... Pričam iz svog iskustva, a sumnjam da si ti vidjela i da znaš što i ja i da si ti živjela tamo gdje i ja dugo dugo godina i bila dio te kulture. Ništa nemam protiv tih nacionalnosti, dapače, imam prijateljicu Indijku (zove se Sunita) koja je natprosiječno inteligentna, završila 2 fakulteta i danas na visokoj poziciji u Londonu (i nije dojena jer ju je mama rodila prerano nakon teške saobraćajne i bila oko mjesec dana u komi, a Sunitu jedva spasili). Isto tako, moja starija kćer je dijelom arapske nacionalnosti (otac joj je Arapin). Samo sam realna.
iridana, čini mi se da i ti svoje od nekud izvlačiš :/ ...npr. o kvocijentu inteligencije arapa i npr. odgovor cuckalici - na bezazlenu šalu...
otprlike znam za tvoju pricu i jako mi je zao sto si to prozivla, no nije fer sudti, ne cijelom narodu, vec rasi, na temelju svog iskustva.iridana2666 prvotno napisa
ovaj tvoj post je generalizirajuc i pun diskriminacja.
da, iz životnih (opipljivih i vidljivih) primjeracvijeta73 prvotno napisa
LOL LOL
Zhabica, tnx. Bit cu iskrena: nisam proucavala odkud ta veza (dojenje i IQ) nego mi se to tako cinilo logicno.Meni to stvarno nije bitno ali mi je drago da ste me ispravili zbog onih kojima je bitno.
kao i onaj sljedeci, kojeg sad vidim.leonisa prvotno napisa
sokirana sam!
iridana2666 prvotno napisa
Nije ti palo na pamet da oni za tebe i pripadnike zapadne kulture također misle da im inteligencija baš nije nešto?
Pogledaj samo zapadnu i istočnu medicinu...
Autori testova inteligencije su uglavnom zapadnjaci, a ti su se testovi pokazali kulutrološki vrlo pristranima. Tako da baš ništa ne možemo govoriti o usporedbama inteligencije pripadnika različitih kultura.
Da ne govorimo o izrazima tipa "prirođena lijenost"...
potpis.Tashunica prvotno napisa
fascinantno je gledati koliko se o tom IQ raspreda, s obzirom da eto, i nije neki faktor.Iako meni taj IQ nije neki faktornikad to neću skužit, al' eto, ja nisam ni dojena, pa ni ne čudi što ne mogu shvatit.
![]()
Na ovo prvo - možda, ali tu sam temu podrobnije protresla baš sa tim pripadnicima istočnjačke kulture i masu puta smo se dobro nasmijali na naš i njihov računPups prvotno napisa
![]()
Na ovo drugo - o tome postoje debate i dokazi (da ne počnemo sad sa Crnogorcima), ali su upravo zbog toga tako dragi i simpatični i tako je lijepo živjeti sa njima jer ih ništa ne opterećuje, neiskvareni, pošteni....
Ajde da vratimo ovaj topic 'back on track', a ja ću vam se maknuti s puta![]()
Ja bih se samo vratila na temu, pa spomenula kako sam u rodilištu čula ovu informaciju o povezanosti majčinog mlijeka i (ja bih rekla) mozga.
Naime, majčino mlijeko na neki određen način bolje stimulira razvoj bebinog mozga (od kravljeg, da se tako izrazim, jer se tako izrazio i pedijatar). Pa možemo reći da je to neka realna poveznica.
Iako mislim da nekima ni mlijeko svih žena ovog svijeta nebi pomoglo.
To se u mom selu zovu stereotipi i najčešće su netočni i nepoželjni.iridana2666 prvotno napisa
Da ne budem OT, potpis pod sve ono o bombastičnim naslovima i krivim interpretacijama.
Samo sam se salila. Ne moras se toliko pjenitiridana2666 prvotno napisa
![]()
Naravno da će im znanje stranih jezika samo pomoć, ali fyi to nema nikakve veze sa IQ-omiridana2666 prvotno napisa
Zašto bih ja uspoređivala svoje dijete s tvojim i odakle ti da joj je bitan samo bosanski? Zato jer joj je svaka druga "ba"?? To je faza, proći će je!!iridana2666 prvotno napisa
![]()
Uostalom, šta sad fali Bosancima?
Inače, zanimljivo je kako nisi primjetila da su Japanke i Norvežanke dugodojilice. Ili kod njih nema "urođene lijenosti"?
A što se arapske i indijske "neinteligencije i urodene lijenosti"-ti su ljudi postavili temelje većine današnjih znanosti. Algorizmi dixit![]()
Da ne budem totalno OT potpisujem zhabicu i Pups![]()
ja na visoki iq gledam kao na ljepotu - mislim da je tu ipak presudan nasljedni faktor. a oboje su kao i sedmica na lotu - mogu biti najveće blago ili najveće prokletstvo, kako ih iskoristiš. a da bi ih dobro iskoristio, presudan je eq.
eto toliko.
uf, dobro bi bilo dobiti svo troje u paketu...![]()
LOL opet
Ona "muza" tamo u komentarima pise o UNICEFU a zaboravlja da taj isti UNICEF preporucuje dojenje do nepunjene druge godine zivota. No njoj je u redu da se prestane do prve. NJOJ.![]()
zhabica, veliki potpis !
Evo savršene teme za još malo nabiti kompleksa mamama koje nisu mogle/htjele dojiti. Sad bi im dijete još trebalo biti gluplje/manje inteligentno od dojenih?
Totalno kontraproduktivno promociji dojenja, a to autorici topika sigurno nije bila namjera.
Ne znam, ja sam dojila dokad je dijete htjelo (21 mjesec), pa nikad to nisam isticala kao nešto vrijedno isticanja, jer mi je bilo prirodno samo po sebi.
Složila bih se u tom smislu s iridanom - nemojte sise na pijedestal, već je stvarno toga previše na ovom forumu, što je zapravo moj problem, pa ću ovakve teme ubuduće jednostavno preskočiti, jer mi dignu živac.
Inače iridana, primijetila sam da često nekako pišeš o mlađoj kćeri kao ajmo reć, manje naprednoj od starije, a mala je, po meni, turbo napredna. To baš i nije lijepo, iako je možda istina, i nije za javni forum, moje mišljenje, naravno.
Nakraju, molim da se nitko ne nađe uvrijeđen i svečano obećajem da ću teme ovakvog tipa preskakati.![]()
![]()
Nitko ti ne moze nabit kompleks. Njega ili imas ili nemas. Mislim da je sve u nacinu razmisljanja. Ovo je jos jedan poticaj nekim mamama da doje. meni to ne bi bio poticaj, meni je poticaj za dojenje bio imunitet, imunitet, imunitet i prevencija pretilosti i djabetesa. To su mi najvazniji razlozi zasto sam unatoc uzasnim problemima ustrajala u dojenju. Da nije bilo toga, ne znam bih li zbog povezanosti IQ-a i mm ustrajavala... ali velim, meni taj IQ nije neki faktor.