Čula sam za Azel pred par godina i koliko se sjećam oni su ekskluzivni distributer zare i još nekih brendova a sve poradi nekih zapletenih trgovačko-pravnih zakona....
Čula sam za Azel pred par godina i koliko se sjećam oni su ekskluzivni distributer zare i još nekih brendova a sve poradi nekih zapletenih trgovačko-pravnih zakona....
Ovo ne razumijem. :?petarpan prvotno napisa
Koliko sam u tih par posjeta KIK-u vidjela, kvaliteta i cijene odjeće koja se tamo prodaje otprilike odgovaraju odjeći koja se kod nas prodaje na placu.
Što se tiče brojeva, gledala sam baš odjeću za bebe, jer je Fiona tada imala tek nekoliko mjeseci, no nikad nisam našla ništa što bi mi odgovaralo, pa sam odustala. U dio trgovine sa stvarima za stan ili odjećom za odrasle nisam ni zalazila nakon što sam vidjela na što liči odjeća za bebe. No, ukusi su različiti, pa je o tome bespredmetno razgovarati.Bitno je da smo svi, bez obzira u kojem dućanu obavljamo kupovinu, zadovoljni kupljenim, zar ne?
(I cijenama, naravno.
)
Bez brige, ni mene to ne bi spriječilo da obavim dobar shopping.emira prvotno napisa
![]()
Ah, dakle, kao što sam već negdje na ovom topicu napisala, pa da još jednom ponovim- nije za ljubiteljice sjajnih i uređenih trgovina, prekrasne robe lijepo izložene na policama...i one koje misle da ako je kupljeno u butiku a ne na placu da nije došlo ravno iz istog kontejnera...Sanja prvotno napisa
![]()
Ja samo mogu reći da su svi koji su jučer prošli torturu shopingiranja u Grazu, uključujući tu i mene, ludičekam izvještaj iz Graza! Bila je takva abnormalna gužva, kakvu ja još nikada nisam doživjela-za potvrđivanje mervera se čekalo po sat vremena, a prelazak granice da i ne spominjem. Mi završili sa shopingom u pola 6, a došli doma iza ponoći :shock: .
Izbor u HM-u (West) je bilo tako-tako. Već poznato-što je manje dijete, izbor je bolji. Tinu sam uspjela kupiti zimsku jaknu, ali Miji nisam našla ništa osim pidžame. Djeca s brojem većim od 128 više zapravo nemaju šta tražiti u HM-u.
moja mama često na placu kupi nešto malcu a ta roba je grozna...končići ispadaju, berzo se izobliči...dosad ništa sa placa nije bilo dobro...a ni cijene nisu niske..
vidis, a nama jucer soping u grazu prosao i vise nego super!mamanatali prvotno napisa
potvrdili merver za 3 minute!
isli smo u H&M u kojem je bilo doslovce 5 ljudi, ali ne u centar West ili onaj seiersberg, nego u city park u centru graza!
na granici cekali 15 sekundi (granicni prijelaz kod rogaske)!
krenuli oko 15i15 h iz graza, a u zg dosli u 18h!
:D
eh da, i u h&m kupili apsolutno sve sto smo planirali, a carinu nismo platili!! :D
Petarpan, po meni je i vecina H&M filijala sve samo ne primjer finih, fensi ducana. Nije bas da mi smeta osim kad moram tamo ici npr. subotom ujutro i prekapati tri sata po robi.
Bucka, zavidim ti na uspješnom šopingiranju. Ja sam danas kao da je valjak prešao preko mene :/
Što ideš dublje u grad gužve su manje. Mislim da ej najgore u Seiersbergu i Shopping centru West, a najbolje u centru.(maša) prvotno napisa
(radi se o Grazu)
Nedjeljom ne rade dućani ni u Sloveniji ni u Austriji, samo u madžarskoj (Nagykanizsa), ali tamo, osim u Budimpešti, nema recimo H&m-a ...
kad smo bili u LJubljani u dućanu u centru pisalo da radi nedjeljom do 15...
al mi išli radnim danom, sad kako ja radim ostaje nam samo vikend...
ugl nije ko jučer...to me zanimalo jer ne smijem to spomenut MM_u![]()
otiđite nedjeljom do Budapest recimo u CAMPONU ili u Arena Plaza Mall nećete požaliti što se HM tiče![]()
pa nije fensi-šmensi, meni se jedino nije dopao onaj u beču...prolupala sam tamo...graz mi je ok uređen, salzburg isto...maribor me zbunio davnio, pa više ne idemZorana prvotno napisa
![]()
al recimo, za razliku od KIK-a, H&M je versace![]()
Mi prekjucer otisli za Bec,vratili se sinoc,u HM nista novo od zadnjeg puta (mislim da imamo cijelu kolekciju) i potpuno su iste stvari i cijene.
Guzve nisu bile,nigdje,Bec je predivan,svaki put me iznova odusevi.
i mi smo bili jučer u mb. dakle, grad je bio pod opsadom hrvata.
došli smo oko 13h, otišli do centra misleći da je tamo bolji izbor. uzeli više manje sve što je trebalo. ne moram reći da je bilo krcato ljudima tak da nismo apsolutno ništa isprobavali.
pa smo navratiili još do onog h&ma u europarku i tamo je izbor bio puno bolji, posebno djeečji odjel.
na povratku za... s putem povratka..umjesto na ptuj kako obično idemo krenuli smo prema zg-u, pa smo prelazili na macelju umjesto na tom nekom mini prijelazu preko kojeg inače idemo i gdje nema gužve.
uglavnom, nepotrebno smo produžili put za sat vremena.
inače, kratki su s xl veličinama i velikim hlačama za mm-a što nam je bio prioritet.
a za merver nismo nigdje čekali jer smo valjda jedine budale koje ga ostavljaju deželi.
Mi se spremamo u subotu u MB. Nadam se da ne bude takva gužva kak jučer. Cure, jel ima kaj sniženoga u HM- ili Zari za klince br. 92?
ja nisam primijetila nikakva sniženja.
al svojima sam samo kape uzimala oko 5 eura jedna. ostalo nisam ni gledala jer je moja shopping meka za njih ebay![]()
Ja sam obavila jučer super shopping u H&M-u Celje. Tu i tamo netko iz HR, na granici 2 auta. Izbor u veličinama 86-128 super, za male bebe tako tako.
mi idemo sutra u graz. nadam se da neće biti gužve i da će izbor biti mračan.
kako je prošlo s vinjetama? jeste kupovali ili ste išli okolo naokolo?
kupovali!Tashunica prvotno napisa
ionak idemo u siječnju tamo na skijanje, pa nam dodje na isto kupili sad ili za 3mjeseca!
MI smo bili u Mariboru i putovali od grane do Maribora u staravičnoj gužvi..doslovno mic po mic..da ne spominjem da smo psovali i slovence i hrvate i nas skupa s svima kaj smo se odlućili ići na praznik![]()
No bili u Euro parku, H˛m i Zara i ovak..kupili za 150 e vreijdnosti, majčice 92 i hleće 86..cca po 5 e ( one jefinije) najbolji izbor ima definitivno do br 80 onda se naglo prorijeđuje ili se meni čini..možda je i pokupovano :/ no zadovoljna kupnjom sve jedno..
Frendovi potrošili 250 e i platili carinu jer su sve imali na 1 računu..drugi put pametnije..paltili 180 kn..
E da i zanima me zašto je melver nekih 60 % od poreza iskazanog na računu..zar se ne vraća sve ? :?
zato jer ta firma tax refund sebi uzima postotak.
Ako se sječaš prije si po povrat poreza morala ići baš u dućan u kojem si kupila a sada taj tax refund imaš svugdje.
čekaj, u pošti uzimaju postotak?
pa do sada sam "gubila" samo na razlici u tečaju, ali to bi bilo samo par kuna.
ovo za poštu ne znam, ali bila je već tema pa su rekli da pošta uzima i postotak.
Ja austrijski merver uvijek podižem u Austriji (tamo se uvijek vraćam)
Na tom Mehrwertsteueru se sad svi hrane - prije je to bilo lakše, dođeš u dućan i dobiješ sve, no sada u većini dućana se NE MOŽA dobiti povrat, nego se mora ići u ovlašteno mjesto za isplatu. Kod nas je to Hrvatska pošta. Oni uzimaju isto neki dio kolača, no ostatak, koliko znam, ide toj nekoj "Tax free" organizaciji (ona je vlasnik onog čuvenog logotipa) ... dakle zarađuju na održavanju te mreže veza između dućana na jednoj strani i ovlaštenih "isplaćivaća" na drugoj. I nas kupaca na trećoj ...apricot prvotno napisa
![]()
Cek', sad si me zbunio...tatek prvotno napisa
Koliko sam ja upoznata, Mehrwersteuer = isplata u ducanu (nakon potvrdjene fakture na granici)
TaxFree = isplata na odredjenim mjestima (Hrvatska posta, itd.)
Isplata je po istoj osnovi (povrat stranog PDV-a zbog izvoza izvan EU), ali TaxFree ima manji postatak (mislim 19%).
Znaci, za jedno u ducanu trazis fakturu, a u onim ducanima koji to ne prakticiraju (MWS ili u Italiji fattura IVA), trazis TaxFree obrazac.
Nekad se svugdje mogao dobiti isplaćen MwSt u dućanu. sada je jedini dućan koji to još radi baby centar u Brežicama - koliko ja znam, niti u jednom H&M-u ne možeš to dobiti isplaćeno u dućanu, već samo u Tax free lancu mjesta.Elly prvotno napisa
Ako netko ima neku drugu informaciju nek kaže, moja se temelji na informacijama od prodavača u SLO i A gdje pretežno kupujemo kad idemo nekam van HR.
Elly, ti si više orjentirana na kupovinu u Italiji, i tamo je i dalje tako. Obično u dućanu imaju dva formulara i upozore te da ćeš dobiti više ako se vratiš u dućan.
Mi u ZGb-u smo više orjentirani na Austriju, a tamo je ostao samo taj tax refund.
Mi se jedino u Metro vraćamo po merver.
Naša pošta ne uzima sebi nikakvu proviziju kod isplate.
Sto posto provjereno jer sam prošli tjedan podizala tu merver
i isplatili su mi kunsku protuvrijednost.
Jedino što se nekad moglo na svakoj pošti, a sada samo u Branimirovoj, Jurišićevoj i na Plesu.
Naravno, ovdje sam mislila na onaj manji Tax free iznos.
Da, ne uzimaju od tebe i tvoje svote.Iva M. prvotno napisa
Alu dobivaju nadokandu od TAx free organizacije kao njjihovi posrednici.
nema ništa zabadava, pa ni kod HP-a.![]()
Ne, ducani rade po principu ili - ili.NanoiBeba prvotno napisa
Znaci, ili nude povrat PDV-a pa moras ovjeriti fattura IVA (MWS, faktura DDV, ovisno o zemlji iz koje izvozis).
Ili nude Tax Free opciju - obicno se to vidi jos na vratima, jer su takvi ducani obvezni imati njihovu oznaku, koja iznosi nesto manje od povrata poreza.
U svakom slucaju radi se o povratu iste stvari, samo na dva razlicita nacina.
I da, ukoliko zelite izbjeci HP i da vam se iznos automatski konvertira u kune, ovjereni obrazac Tax Free mozete poslati i na Global Refund Tax Free adresu sa sjedistem u Austriji, i onda dobivate cek kojeg vam u bankama mogu isplatiti u valuti zemlje u kojoj ste kupovali, ili zamijeniti u kune, poloziti na devizni racun ili vam iznos staviti na kreditnu karticu. Provjereno, a sve vam pise na Tax Free ceku![]()
Eh da, H&M daje povrat PDV-a iskljucivo po principu Tax Free.![]()
vjerojatno je tako.
Ali u jednom dućanu u Trstu sam dobila tax free obrazac, ali mi je prodavačica rekla da ako se vratim u dućan ću dobiti veći iznos.
Sa Italijom je , meni barem, problem i taj što je kraće vrijeme u kojem možeš podići povrat - mislim da je 4 mjeseca.
Za Austriju je pak 2 godine, ili tako nekako.
U Trstu kupujem jednom u 100 godina, pa ne znam, no za ostale shopping zone po kojima se krecem (Udine, Portogruaro, Venecija i ako nas negdje put nanese) bude kako sam opisala gore.NanoiBeba prvotno napisa
Kupujemo i drugdje osim u Italiji, no tamo koristimo Tax Free za povrat PDV-a.
I da, vrijeme podizanja novca je 4 mjeseca, a i iznos kojeg moras potrositi je veci - 155 €.
Nekakav Global Refund, ili sta vec, kumuje tome svemu.
Na moj racun od 132 eura dobila sam tocno 15,00 povrata.
Bili smo u srijedu u Mariboru i pronasli - nista osobito. Bilo je puno boljih dana. (O guzvi na povratku da ne pricam...)
Ma, bitno da oni meni daju moje nofčeke,tatek prvotno napisa
a oni nek se razračunavaju kak hoće.![]()
Hvala na info..sad sam pametnija![]()
Do sad sam sve uzimala u brežicama u BC pa mi je sad bilo čudno..a za istinu nisam ni gledala zadnji put melver za h&m![]()
dakle, bila i obavila super šoping za sve osim za sebe. za malog sam u h&m-u i c&a našla brdo robice. u zari isto ima lijepe robice, majičice su po par eura, ali im fali broj 92 :/
sebi sam kupila samo dvije majice, totalno sam nezadovoljna izborom.
ako će netko ovih dana ići u seiersberg, ima u tom tayloru muških košulja na sniženju po 15 €.
Ma, u zari uopće NE POSTOJI broj 92... :/Tashunica prvotno napisa
ja baš jednom davno priupitala...
btw., sve trgovine u brežicama (skoro sve) daju povrat na onaj neki državni list pa dobiješ kompletnu svu lovu ako ga dižeš u tom dućanu, jedino ti uzimaju neki postotak ako dižeš u tax free menjalnicama i sl.
ima li u Nagykanizsi neki baby centar ili tak nešto??tatek prvotno napisa
sorry na offtopičarenju
Uh, od ove kupovine slabo (Mia dobila samo pidžamu i čarape), al bit će od prethodnih`oćel bit što za nas nagodinu?![]()
Talijani su baš ljubazni.Elly prvotno napisa
Kad smo živjeli u Austriji, budući da smo tamo imali prijavljeni boravak, nismo imali pravo na povrat poreza bez obzira na potrošeni iznos.
Jednom sam kupila neki skupi sat i napravila povrat na mamino ime. Carinik (austrijski) ju je na izlazu iz zemlje tražio da vidi sat, ona ga nije imala (jer je ostao kod mene u Beču) i morala je platiti kaznu.![]()
Ovo da živiš u nekoj zemlji, tj. imaš prijavljen stalni boravak, a istodobno ostvaruješ pravo na povrat poreza mi je super.
Sanja, stvar je u izvozenju kupljene robe iz zemlje. Sve stvari na Tax Free obrascu ili na fakturi za povrat PDV-a moraju se fizicki nalaziti u automobilu (ili prtljazi, putuje li se drugim sredstvima), i carinik ima pravo uvida u to da se te stvari zaista i nalaze i da ce biti izvezene iz zemlje.Sanja prvotno napisa
Problem tvoje mame je bio samo to, a pogotovo nema veze sa time sto si ti trenutno imala prebivaliste vani. S obzirom da je obrazac bio na njeno ime, gledaju se njeni podaci, i da li ga ona izvozi. Isto tako ga je mogla i izgubiti, pokloniti nekome u medjuvremenu, no cim je od carinika trazila da joj pecati obrazac da ona taj sat izvozi, a zapravo ga ne izvozi (jer je ostao kod tebe), bila je u prekrsaju.
I da se nadovezem, osobno pravo na povrat PDV-a vec dugo vremena ne koristim u Italiji, koristim ga kad kupujem drugdje.
Kad ga koristi netko tko mi dodje u goste a nije drzavljanin Italije, uvijek kupljene stvari prijavljuju vlastitim dokumentima na sebe (jer ne zive u Italiji, nego stvari koje su si kupili izvoze u drugu drzavu).
I da, te obrasce ovjeravaju Slovenci, ne Talijani.
kao sta sanja receSanja prvotno napisa
u austriji ako imas prijavljen stalni boravak nemozes dobiti povrat poreza nazad ni ako izvozis kupljene stvari iz zemlje
i to uopce nema veze sa time jel stvari ostaju kod tebe il ih nosis van drzave
to se odnosilo na ono sto je elly rekla da zivi u italiji i da koristi tamo povrat pdv-a (koliko sam shvatila)
zaboravi,dok ja napisem elly posla jos jedan post![]()