Sandra ti je odgovorila - da bi uopće dobio pečat na tax free obrazac, moraš pokazati putovnicu, a ako u njoj imaš vizu za stalni boravak (tada su se u Austriji još dobivale vize u putovnicu, sad se dobije plastična kartica poput naše osobne iskaznice), ne možeš dobiti pečat. Tako je u Austriji, ali kad imaš dozvolu boravka u Austriji, isto pravilo je vrijedilo za sve EU zemlje koje smo posjetili. Imaš vizu = ne dobivaš povrat poreza.Elly prvotno napisa
Znam da je problem moje mame bio taj što nije iznosila sat iz zemlje (a nije ga iznosila, jer sam ga ja htjela odmah nositi, pa sam si ga ostavilaElly prvotno napisa
), no do te kombinacije je došlo u startu upravo zato jer ja na svoje ime nisam mogla ostvariti povrat (a bio je popriličan).
Da, sad ih ovjeravaju Slovenci, no još uvijek provjeravaju putovnice u potrazi za vizama s dozvolom stalnog boravka. Zapravo je procedura ista, jedino se promijenila lokacija.Elly prvotno napisa
Kao što već napisah, s austrijskom dozvolom boravka nismo mogli dobiti povrat poreza ni u jednoj državi u EU, bez obzira što smo, recimo, iz Engleske letjeli direktnim letom izvan granica EU - imali smo potvrdu da živimo u EU i to nam je onemogućilo da ostvarimio povrat poreza.
To nisam mogla znatiElly prvotno napisa
, napisala si da ga koristite "i drugdje", pa ovaj "i" onda podrazumijeva Italiju.
![]()
Zapravo je svejedno, nisam mislila propitivati tvoje kupovne navike, nego na sasvim neosobnoj razini komentiram konkretni zakon u Italiji - neobično mi je što Talijani dozvoljavaju da njihovi stanovnici (ne moraju biti državljani) ne plaćaju porez na proizvode koje kupuju u zemlji u kojoj žive (bez obzira na naknadno prenošenje tih proizvoda u treće zemlje), ništa drugo.![]()