Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Kako razgovarati sa djetetom?... izbjegavati zamjenice??

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Kako razgovarati sa djetetom?... izbjegavati zamjenice??

U svoj literaturi koju sada čitam i proučavam nailazim na to da je jako važno odmah početi pričati sa djetetom (od prvog tj. drugog mjeseca). Objašnjavati mu što radimo kada ga kupamo, oblačimo ili mu opisivati nešto što radimo dok nas ono gleda. Zanima me što mislite o korištenju zamjenica u ova dva slučaja:

1. Korištenje zamjenice Mi - kad je očito da se radi o djetetu. Npr... mi smo danas spavali 2 sata poslijepodne, pa smo papali cicu, pa smo kakali... i sl. Da li vam je to OK? Smatrate li da navika takvog načina pričanja o djetetu može dovesti do bilo čega nepovoljnog (kasnije kad počne razumijevati)?

2. Da li o sebi govoriti u trećem licu tj. izbjegavati korištenje zamjenica. Primjerice: Sad ću ti obući haljinicu.... ili bolje možda: Sad će mama obući Ivani haljinicu.

Hvala vam na komentarima.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa smo papali cicu, pa smo kakali...
    Ovo nisam nikad govorila, to mi oduvijek ide na živce.

A ovo:
    Sad ću ti obući haljinicu.... ili bolje možda: Sad će mama obući Ivani haljinicu.
    E, ovo kombiniram.
    Mislim da je bolje govoriti: Ja ću ti... ali što mogu, nekad kažem "mama će ...", nekad "ja ću..."

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo nisam nikad govorila, nisam ja papala i kakila, što znači da je to radila Sara.....

A ovo:
    Sad ću ti obući haljinicu.... ili bolje možda: Sad će mama obući Ivani haljinicu.
    Ja kažem: idemo obuči haljinicu (jer to radimo zajedno) ili ja ću ti obući haljinicu

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    X
    ne da mi ide na živce nego dobijem urtikariju, naježim se od glave do pete
    a ljudi to ne koriste samo s djecom, nego i odrasli tako govore

A ovo:
    E, ovo kombiniram.
    Mislim da je bolje govoriti: Ja ću ti... ali što mogu, nekad kažem "mama će ...", nekad "ja ću..."
    i ja tako kombiniram, mada isto tako mislim da je bolje govoriti ja i tebi
    mada ja skoro nikad ne kažem sad će mama Vanji obući, nego mama će ti obući, a najčešće ja ću ti obući (nekad bilo, sad vrištim, daj se već jednom obuci )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam Ivanu nesvjesno cesto postavljala pitanja sa zamjenicom "ti" kao Hoces ti sam? Zelis li ti napraviti? umjesto da sam koristila njegovo ime pa smo imali period kada je za sebe govorio "ti" npr ti hoce vode 8) no brzo je shvatio i ti zamijenio svojim imenom

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U knjizi Što očekivati od godine prve... piše sljedeće:

Malom je djetetu teško pojmiti da "ja", "ti"ili "on" može biti mama, tata,baka ili čak ono samo - ovisno o tome tko govori. Zato o sebi većinom govorite kao "mami", a o djetetu govorite imenom: "Mama će sad promijeniti Ivaninu pelenu".

Ja sam spontano nećacima stalno govorila o sebi u trećem licu... ne znam zašto, možda sam slušala njihove mamu i tatu... pa je bilo Teta će ti.... sada djeca imaju 3,5 godine, dobro kuže sve, a posebice Ja hoću... a ja još uvijek kao tuka... Teta ti je kupila... teta te moli da ....

hm??? :?
    Dakle, oni odrasli, a ja ostala... :?

Sada bih htjela izvježbati najpovoljniju varijantu za moju curicu - da ne bi zeznula nekaj...

Inače i meni je ono Mi kakamo...
    Osim Mi spavamo To mi je najljepša MI = jer kad ona spava i ja mogu spavati - dakle zaista vrijedi prvo lice množine.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    X
    ne da mi ide na živce nego dobijem urtikariju, naježim se od glave do pete
    a ljudi to ne koriste samo s djecom, nego i odrasli tako govore

A ovo:
    E, ovo kombiniram.
    i ja tako kombiniram, mada isto tako mislim da je bolje govoriti ja i tebi
    mada ja skoro nikad ne kažem sad će mama Vanji obući, nego mama će ti obući, a najčešće ja ću ti obući (nekad bilo, sad vrištim, daj se već jednom obuci )
    X

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možda je off topic ali bi htjela reći da poznajem čovjeka koji si nikada ne kaže JA u razgovoru.

tipa: Petar je noćas loše spavao. Petar nesmije danas zaboraviti da je ženi rođendan.

Zna li netko kakav je to poremečaj? Inače tip je sasvim OK radišan i inteligentan. Kako često sa njim komuniciram već sam se naviknula ali uvijek čujem.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

T. je jedno vrijeme govorio: "Hoćeš vode." kad je htio vodu.
    Pa smo drugačije pričali s njim.
    Onda je došao period kad je govorio: "T. hoće vodu."
    Pa smo promijenili opet.
    Prošlo je i to.
    Sad govori: "Ja hoću vode."

Bila je metoda pokušaja i pogrešaka, nije mu ostalo trajno da kad o sebi govori kaže "ti". Morali smo se prisiljavati da ne govorimo stvari tipa "mama će ovo", ali još uvijek izleti.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije dobro ne koristiti zamjenice. S djetetom je potrebno komunicirati sasvim normalno, kao inače. Govorenjem o sebi kao o trećoj osobi stvarate nepotrebnu distancu između sebe i djeteta.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Dodirko prvotno napisa
    Možda je off topic ali bi htjela reći da poznajem čovjeka koji si nikada ne kaže JA u razgovoru.

tipa: Petar je noćas loše spavao. Petar nesmije danas zaboraviti da je ženi rođendan.

Zna li netko kakav je to poremečaj? Inače tip je sasvim OK radišan i inteligentan. Kako često sa njim komuniciram već sam se naviknula ali uvijek čujem.
    Jaoj, to mi je nešto nevjerojatno... kad odrasli ljudi pričaju o sebi u trećem licu... jel imamo tu nekog psihologa koji bi nam dao objašnjenje zašto neki ljudi to rade? Problem sa doživljavanjem vlastite osobnosti ili koji vrag?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

meni to isto ide na zivce al ponekad mi izleti. ne bas mi smo papali i kakali, nego vise mi to radimo takoitako.

ja sam isto citala to da djeca do neke godine ne shvacaju pojam zamjenica i trudim se govoriti mama ce loli napravit xy
    al zato bake stalno govore "moje nogice, moji zubici" i slicno. zivcira me, al pustim, ne da mi se i oko toga borit

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj babyiris prvotno napisa
    Nije dobro ne koristiti zamjenice. S djetetom je potrebno komunicirati sasvim normalno, kao inače. Govorenjem o sebi kao o trećoj osobi stvarate nepotrebnu distancu između sebe i djeteta.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

taj poremecaj se popularno zove Tomislav Merčep

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj cuckalica prvotno napisa

Taman sam ovo htjela napisati

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

joj, ja sam jednu takvu curu znala, njoj je to bilo strasno cool, ko neka furka...
    znam da je OT, ali ja se opet bojim da cu se tesko kontrolirati s tepanjem, jer tepam svojim zivotinjama. dobro, one ne moraju progovoriti, pa nema veze

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja govorim dorianu ti, pa tako on sada za sebe govori dodo ili ti, a kad hoce da ja nesto napravim onda veli ja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno receno, mislim da se nepotrebno zamaras. Govori onako kako se najbolje osjecas. Govori prirodno i spontano. Ne vjerujem da ce se nesto posebno "drugacije" odraziti na dijete ako kazes: "mama ce te presvuci" umjesto " ja cu te presvuci".
    Ako su stav, osjecaj i spontanost u odnosu sa samim sobom i okolinom u ravnotezi, ne vjerujem da ovakve govorne finese mogu dovesti do nekog znacajnog utjecaja na nas odnos sa djetetom.
    Osim toga, kako dijete raste, vjerovatno ce se mijenjati i nacin komunikacije. Sa sedmogodisnjakom sigurno necemo razgovarati kao i sa bebom......Dakle...opusti se i uzivaj.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mada me prođe smijeh kad se sjetim tko je on

sjećate se one epizode Seinfelda kad je bio onaj tip s kojim su bili u teretani i igrali košarku, koji je o sebi govorio u 3. licu?
    e to mi je pravi smijeh bio

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i najgore je kaj je poremećaj postao zarazan kratko nakon pojave prvog javnog slučaja

sjećate se one epizode Seinfelda kad je bio onaj tip s kojim su bili u teretani i igrali košarku, koji je o sebi govorio u 3. licu?
    e to mi je pravi smijeh bio
    naravno. ta je dobra skoro koliko i ona u kojoj je kramer nabavio kulise od starog talk showa...
    sori na OT.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam prvo govorila "mama ce.." itd, onda mi je dopi*dilo, pa odonda govorim "ja cu..". i rekla sam svima da mu se obracaju normalno, ali ne ide im bas

samo md i ja ne govorimo o sebi u trecem, bake i deda su ogrezli preduboko, pretesko im promijeniti valjda

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ako je dop***dilo tebi, ne mora znaciti da je i drugima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma znam. rekla sam im da probaju i inace govoriti o sebi u trecem, i npr. poslovnim partnerima, ali ni to im ne ide. samo kad se njemu obracaju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa to je to sto ti ja govorim, ljudi imaju potrebu drugacije se obracati maloj djeci i bebama....Nema u tome nista lose. Ne mislis valjda da ce mu se tako obracati kad bude imao 15?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Iskreno receno, mislim da se nepotrebno zamaras. Govori onako kako se najbolje osjecas. Govori prirodno i spontano. Ne vjerujem da ce se nesto posebno "drugacije" odraziti na dijete ako kazes: "mama ce te presvuci" umjesto " ja cu te presvuci".
    Ako su stav, osjecaj i spontanost u odnosu sa samim sobom i okolinom u ravnotezi, ne vjerujem da ovakve govorne finese mogu dovesti do nekog znacajnog utjecaja na nas odnos sa djetetom.
    Osim toga, kako dijete raste, vjerovatno ce se mijenjati i nacin komunikacije. Sa sedmogodisnjakom sigurno necemo razgovarati kao i sa bebom......Dakle...opusti se i uzivaj.
    Da, ali djeca uče oponašanjem. Ono što ne čuju ne mogu ni usvojiti. Jednako je tako i s tepanjem. Znam djecu koja nisu imala priliku čuti okolinu kako noramlon s njima komunicira, a sad se čude kad klinci ne znaju artikulirati određene glasove i što ni s logopedom nema napretka. Pa i kako će napretka biti. Dijete dođe doma, a kad tamo sve iznova. Oces da ti mama da nesto za papnuti?... :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, naravno. ne znam, mene to malkice iritira. kao da su djeca mutava, samo zato jer su mala. znam da ne misle nista lose, naravno, ali me i dalje to iritira, valjda imam nekih problema u glavi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije moguce da sva okolina kaze "papnuti"? Malo mi je cudan tvoj primjer iako razumijem da se krivi govor moze usvojiti u situaciji kad mu je dijete konstantno izlozeno. Ali, sve i da dijete usvoji nesto od toga, nije mi jasno da to moze biti bas toliko ekstremno da se mora traziti strucna pomoc?? Osim toga, npr. papnuti nije krivo izgovorena rijec.
    Cini mi se da su slucajevi kao tvoj primjer rijetki i ekstremni i da to nije razlog da se roditelje, babe, djedove, tetke, a bogami i djecu uskracuje da zadovoljstvo spontanog "gugutanja" i povremenog tepanja. Meni prvoj bi bilo totalno ukoceno i neprirodno obracati se djeci bez ikakvih primjesa tog nekog posebnog nacina govora. I nikakvog problema s govorom mi djeca nemaju. Cak naprotiv, Zorka koristi jako bogat rjecnik i jako pravilno rijeci izgovara.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mikka, ne spustaju se odrasli na djecji nivo jer misle da su djeca mutava nego zato jer im se pokusavaju na taj nacin pribliziti.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ha, ha, i ja sam odmah pomislila na Merčepa.

Nego, priznajem, ja sam jedna od onih koje su papale, kakale, nanale sa svojim bebama.
    To sam, naravno, izgovarala onim iritirajućim glasom, znate već kakvim...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se slažem sa zoranom. nikad ne koristim "mi", ali znam reći ponekad "dođi mami" i sl.
    nervira me jedino kad mi mama kaže npr. mara ti je gladna, ili mara ti se pokakala. pa nije meni nego sebi!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mikka, ne spustaju se odrasli na djecji nivo jer misle da su djeca mutava nego zato jer im se pokusavaju na taj nacin pribliziti.
    sve mi je to jasno.

ne znam kako da ti objasnim.. mozda je stvar u naslijedu. djeca su cesto bila tretirana kao inferiornija, rijetko kao jednakopravna. takvim obracanjem prema djeci stjecem dojam da ih se degradira, bez obzira na dobre namjere. znas onu, "put do pakla..." nije to svjesno degradiranje, ali mene ta podsvjesna ukorijenjena navika iritira.

u redu mi je imati poseban ton ili sto vec s djecom, ali dok imam filing da se djecu smatra jednakopravnom. a to rijetko dozivim. nazalost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je vec drugi par cipela. Ali, tu ti je takav nacin govora samo simptom i prestankom takvog obracanja djetetu se nista ne bi promijenilo ako bi stavovi doticnih osoba ostali isti.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nikad nisam tepala svojo curi, što iz osobnih, što iz profesionalnih razloga. Joj, cure! Ima toliko literature koja spominje problem tepanja kao problem. Djeci treba normalno govoriti kako bi ona naučila artikulirati i razvijala rječnik. Ako dijete kaze kolath, a želi reći kolač, ne smijete se spuštati na njegovu razinu i od tog trenutka kolač zati kolath ili loptu "bo" iako ono tako zove jer ono drugačije ne može, ali točno razlikuje kolath i kolač izgovoren u vašim ustima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa tko je ovdje spominjao tepanje? :?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    pa tko je ovdje spominjao tepanje? :?
    Sve to neprirodno razgovaranje s djecom ulazi u tu kategoriju. Na kraju dijete sebe zove dječak jer misli da je normalno govoriti u trećoj osobi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam spomenula tepanje, ali ne tepanje na ovakav nacin kakav opisuje babyiris. (najsvjeziji primjer tepanja kod nas je kad dvije starije kceri najmladjoj ne kazu Jelena nego Jeja.....sto ne znaci da ne znaju kako se seka zove ili kako da joj pravilno izgovore ime) Osim toga, sigurna sam da velika vecina obitelji ima neke specificne rijeci koje se interno koriste, a da djeca sasvim normalno nauce i kasnije koriste "prave" rijeci za doticne predmete ili pojave.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako povremeno tepanje i specifican nacin razgovora s bebama i malom djecom dolazi sasvim spontano, onda ne mozemo bas govoriti o neprirodnoj pojavi. Upravo suprotno, odrasli imaju prirodnu potrebu mimikom i govorom pribliziti se bebama i djeci. Meni je upravo neprirodno vidjeti ukocenu, isprogramiranu i promisljenu komunikaciju odrasle osobe s bebom.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako povremeno tepanje i specifican nacin razgovora s bebama i malom djecom dolazi sasvim spontano, onda ne mozemo bas govoriti o neprirodnoj pojavi. Upravo suprotno, odrasli imaju prirodnu potrebu mimikom i govorom pribliziti se bebama i djeci. Meni je upravo neprirodno vidjeti ukocenu, isprogramiranu i promisljenu komunikaciju odrasle osobe s bebom.
    Tu si u pravu, ali bojim se da je uglavno ova tepajuća komunikacija češća i dosljednija od normalne.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Od kad se Lola rodila razgovaramo s njom kao sa sebi ravnom, sve ostalo mi je skroz neprirodno i sama sebi čudno zvučim kada joj (istina izuzetno rijetko) kažem nešto tipa "sad će mama Loli dati papati".

Ona, otkako je progovorila kuži razliku, kaže "ja želim" ili "dati ću ti", o sebi ne govori u trećem licu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam spomenula tepanje, ali ne tepanje na ovakav nacin kakav opisuje babyiris. (najsvjeziji primjer tepanja kod nas je kad dvije starije kceri najmladjoj ne kazu Jelena nego Jeja.....sto ne znaci da ne znaju kako se seka zove ili kako da joj pravilno izgovore ime) Osim toga, sigurna sam da velika vecina obitelji ima neke specificne rijeci koje se interno koriste, a da djeca sasvim normalno nauce i kasnije koriste "prave" rijeci za doticne predmete ili pojave.
    Potpis.
    Boldala sam ovo jer se tako zove moja mlađa kći i njena seka joj tepa Ena jer tako malena izgovara svoje ime
    Naravno da njena 4-ogodišnja sestra zna pravilno izgovoriti njeno ime, ali ovako joj tepa.
    I ne mislim da će malena zbog toga imati nekih problema u govoru. Starija kći je dosta rano progovorila i propričala, čisto i pravilno izgovara sve glasove i riječnik joj je jako bogat.

Starija je za sebe do otprilike druge godine upotrebljavala treće lice, od druge godine ja.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kako kad. nekad s njom pricam kao s frendicom i sebi ravnom.
    nekad na njenom jeziku. nekad izmišljam svoj neki jezik.
    nekad joj tepam, nekad se kereveljim.

ovisi kak smo raspoložene

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super odgovor. Tako ustvari izgleda i moja komunikacija s djecom.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Htjela sam još reći da mi je ono
    pa smo kakali
    ravno onome kad roditelji jedno drugo počnu oslovljavati s mama i tata.

To mi isto ide na živce

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pa smo kakali
    To također prakticiramo !

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa smo kakali

To mi isto ide na živce
    opet potpis
    ja dobijem mlade majmune na to
    meni me MM znao govoriti "mama", ja bi mu svaki put odgovorila da mu je mama u Novotnijevoj
    e to mi je katastrofa
    sad mu se zna zalomiti, ali onda se ispravi i zazove me "mama, Vanjina mama"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene MM zove mama ili mamice kad me želi naživcirati

Inače, meni zna izletiti da Lei kažem 'mam ti je .. ovo ili ono' ili 'mama i tata su ti ..', ali se brzo ispravljam.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni me MM znao govoriti "mama", ja bi mu svaki put odgovorila da mu je mama u Novotnijevoj
    "

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prirodno je i upravo potrebno. Gledala sam na NG emisiju o tome i sjećam se da me se dojmilo upravo to - naime, dok još nisam imala djecu išlo mi je to na živce i mislila sam da ću sa svojom djecom govoriti strogo bez tepanja (ma svašta sam mislila).

Kad su bebice, govorim s njima s puno drugačijim glasom nego kad su starija dojenčad. Ianu puno više pričam i tepam i govorim onim smiješnim načinom koji se tako često ovdje spominje, mali je super, smije se, pocikuje i baš reagira.

Patriku sam od početka govorila ime, pa je lijepo znao kako se zove.

Inače, ja sam govorila idemo cicati - pa je i on, tako da nam je to ostala fraza. I da prostite, kad ležim i gledam oko sebe, pa u telku, pa u strop, pa... definitivno cicamo - jer ja niš drugo ne mogu za to vrijeme raditi

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •