Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: tehnika cicanja

Datum pristupanja
    May 2007

Početno tehnika cicanja

kako da znam da li beba dobro cica? ima 4 tjedna i čini mi se da nam dobro ide, nemam ragade, cikanje je malo neugodno na samom početku, mali izgleda zadovoljno. ali nisam sigurna da li napravi vakum čini mi se kao da si "pomaže" zubnim mesom.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga Ula, čestitke na bebici

Kako bi odmah u početku beba pravilno prihvatila dojku, treba je potaknuti da otvori usta tako da ga se privuče pridržavajući mu leđa. Znači, nemoj se ti privijati prema bebi, već bebu treba primaknuti dojci. Kad se beba bradavicom ili prstom pomiluje po obrazu, refleksno će se okrenuti na tu stranu tražeći dojku. Ako joj ne ide otvaranje usta, možeš laganim pritiskom prsta na bradu pomoći da otvori usta. Jako je važno da dijete jako otvori usta i da prilikom sisanja ustima obuhvaća veći dio areole, zato treba, čim širom otvori usta, brzim pokretom privući bebu i staviti joj u usta bradavicu i što veći dio areole.
    Usnice trebaju biti okrenute svaka prema gore (kao patkica), a usta “puna dojke”. Važno je da beba pravilno uhvati dojku s donje strane, što znači da bradavica ne treba biti centrirana, već malo usmjerena prema gore. Kod dojenja, bebina gornja usna služi samo kao uporište, dok donja usna izvodi ritmičke pokrete sisanja. Bebin jezik treba biti ispružen ispod bradavice.

U početku podoja, beba siše brzo i nejednakim pokretima. Nakon što dođe do otpuštanja mlijeka, pokreti sisanja postanu ujednačeni, sporiji i ritmički- tada beba samo guta mlijeko koje teče. Uz ritmičke pokrete usana, obraza i bebinih ušiju, čuje se i gutanje. Na ovakav način beba bi pri svakom podoju trebala sisati bar nekoliko minuta. Ako se pak čuje coktanje umjesto prigušenog zvuka gutanja, znači da ne obuhvaća pravilno dojku i treba je izvaditi iz bebinih usta i pokušati ponovo.
    Pri učinkovitom sisanju dolazi do normalnog refleksa otpuštanja mlijeka- osjećaš li taj refleks (kao peckanje, bockanje u prsima)?
    Kod pravilnog sisanja ne bi trebala osjećati bol niti nelagodu, pa bi bilo dobro odmah izvaditi bradavicu iz bebinih usta i pokušati ponovo. Bradavicu nikad ne bi smjela vaditi iz bebinih usta na silu, jer se tako mogu napraviti bolne ranice, već u točki gdje se spajaju bebina gornja i donja usnica, lagano gurnuti prst kako bi popustio vakuum, a tek tada izvući bradavicu.

Ako te još što zanima, samo pitaj.
    sretno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala
    još uvijek dojim ležećki pa mislim da baš doljnji dio ne primi dobro. probat ću danas neki drugi položaj. nekak si mislim da "krivo cica" da bi me bolilo, da ne bi dobivao dovoljno na težini?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •