Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Paničan strah od poroda

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Paničan strah od poroda

Ovo što mi se desilo jutros, već se nazire neko vrijeme, ali nikad nisam imala ovakav napadaj panike.
    Kažem MM jutros u autu kako za 2 tj idem kod socijalnog ginića da ga pitam uputnicu za Mirenu jer imam užasna krvarenja i jako se loše osjećam tjedan prije, za i poslije M (tako da mi ostaje samo 1 tjedan normalnog funkcioniranja). A on me pita zašto? :? Ja mu objasnim kako više nije pametno da budem na tabletama (pošto za 20 dana punim 36 g), da je za žene iznad 35 g sa mojim problemima Mirena besplatna te da sam tako na miru najmanje 5 godina, a i da ne želim riskirati. Na što je on ostao malo neugodno iznenađen (jer on jako jako želi još jedno dijete, ali to sa mojim zdravljem i općenitim stanjem organizma te u pomanjkanju vremena ne dolazi u obzir) pa sam mu morala iznova objašnjavati razloge koje sam sad navela u zagradi, u proširenom smislu .
    Eh, moment kad smo zašutjeli, pomislila sam na još jednu trudnoću i bebu - odjednom mi je naglo počelo kucati srce, oblio me hladan znoj, mučnina, vrtoglavica..... Mislila sam - predinfarktno stanje . Odmah sam sad zvala ginićku da potvrdim dolazak, te datum i sat . I sad sjedim tu ( i opet osjećam laganu mučninu dok ovo pišem) i pitam se da li je neka od vas doživjela ili doživljava isto. Da li je to stvarno paničan strah od trudnoće/poroda/bebe? Evo ide opet - na samu pomisao

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moguće, zašto ne... ima ljudi koji umiru od straha od puuuuno manjih stvari... npr. bilo kakvog pauka, male mace ili neke biljke... ima bizarnih strahova... niti jedan strah nije racionalan i njime se jaaako teško upravlja....
    T i porod su po meni jedne od najvažnijih u životu svake žene... i time je ˝pravo na strah˝ još veće...
    odluka (pogotovo s obzirom na zdravstveno stanje i godine) o još jednoj T je na kraju ipak tvoja a ne tm.. možda se mnogi s ovim neće složiti ali kad muški budu mogli rađati onda neka i donose odluke o tome.. do tada ipak su odluke na nama...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

p.s. bojim se zatvorenog prostora i imam iste simptome kao ti kad misliš na T...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    p.s. bojim se zatvorenog prostora i imam iste simptome kao ti kad misliš na T...
    Do sada sam se sa svime u životu jako dobro nosila (a bilo je jako jako teških momenata vezanih uz moju stariju curu i nekoliko velikih životnih prekretnica - 2 puta seljenje s kontinenta na kontinent, jako stresan posao, rastava, 3 smrti u familiji u kratko vrijeme - bit će da je to uzelo danak). Govorili da sam kao mačka sa 9 života, ali ovo je za mene nešto novo, nepoznato... :?
    Nikad nisam imala napadaje panike, nikakvih strahova... Danas sam mislila da ću umjesto na posao, na hitnu pomoć . No, primijetila sam, u zadnjih godinu dana, kad netko počne pričati o porodu, bebama i trudnoći, onako u društvu, meni se počnu znojiti ruke i zgrči mi se želudac. Danas je bila kulminacija :shock: . Sad samo molim Boga da mi papa test bude OK tako da mogu staviti Mirenu

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mogli bi jedno postrojavanje

ne da imam strah od poroda, nego se uopće više ne mogu zamisliti u toj poziciji.
    nakon prvog poroda sam mislila da mi se ništa gore ne može dogoditi, ali drugi je nadmašio sva moja očekivanja - u negativnom smislu.
    sama sam izabrala rodilište, čak sam i hvaljene doktore imala na porodu, ali... ne daj bože više nikad. mislim da se to još duuugo dugo neće izbrisati iz mog sjećanja, pogotovo činjenica da su mi mogli i dijete sribat svojim mrcvarenjem.

iako mi je trudnoća bila užasno iscrpljujuća i teška, voljela bih to još jednom proći i imati još jedan mali smotuljak, ali je pomisao na porod toliko mračna da nadmašuje sve moje želje :/

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam strah od zatvorenog prvi put doživila na magnetskoj rezonanci pred 3 godine...
    prije se vozila u liftu i nikad ništa a sad svaku vožnju liftom prodisujem kao trud ući u wc bez prozora mi je ono vauuu

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uf, ja sam sa nekih 25 godina imala napadaje panike koji su dolazili bez ikakvog vidljivog razloga i bilo je GROOOZNO. svaki put sam mislila da ću umrijeti. tri put sam završila na hitnoj, no čim bi ušla među doktore, odmah bi mi bilo bolje. jedan kardiolog mi je rekao da je to normalno - čim misliš da ti nešto ne valja sa srcem, javlja se taj strah od smrti. uglavnom, prošlo je tako što sam riješila neke probleme koje sam tad imala, ali koji realno uopće nisu bili tako veliki da bi, kad racionalno razmišljaš, mogli proizvesti taj strah. kao što ti kažeš - bilo je i gorih situacija u životu koje sam sasvim smireno prošla - i onda, najednom - bum! tako da lako moguće da tebi mirena riješi problem. da, pomoć u tom periodu su mi bile kapi valerijane, koje sam pila svako jutro - kako god se osjećala.
    i onaj tko to ne osjeti uopće ne kuži - meni je mama znala govoriti, smiri se, smiri se, ništa ti nije - ali badava.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam pred kraj trudnoce imala slicnih problema, jer me bilo strah da cu iz ovog ili onog razloga radjati kod nas i imati klasican vaginalni porod po hrvatskom receptu, kakav si ti imala. recimo, dva mjeseca prakticki nisam spavala :/ tako da te potpuno razumijem... tim vise sto si imala odlicno iskustvo s prvog poroda u inozemstvu (na stranu sto je bio carski, nekako sam sigurna da bi ti bilo super i da je bio vaginalni).

kad bi lijecnici znali koliko zena odustaje od nove trudnoce zbog traumaticnog iskustva s interventnog vaginalnog poroda, kad bi znali koliko nas to opterecuje i koliko nam rusi samopouzdanje i koliko same sebe optuzujemo sto smo imale tako tezak i ruzan porod... mozda bi poceli malkice drugacije pristupati rodiljama kad im dodju u bolnicu :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    kad bi lijecnici znali koliko zena odustaje od nove trudnoce zbog traumaticnog iskustva s interventnog vaginalnog poroda, kad bi znali koliko nas to opterecuje i koliko nam rusi samopouzdanje i koliko same sebe optuzujemo sto smo imale tako tezak i ruzan porod... mozda bi poceli malkice drugacije pristupati rodiljama kad im dodju u bolnicu :/
    veliki, debeli potpis.

prvi porod sam relativno brzo preboljela, ali ovo drugo iskustvo je mene kao osobu promijenilo.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ko to nije doživio, nezna koja je to noćna mora. Imala sam jedan period od par godina sa izraženim napadima panike. I u zatvorenom, ali u na otvorenom prostoru. Katastrofa. Znojenje, lupanje srca,bježanje iz situacije koja je dovela do tog i onda bi prošlo. A pošto sve polazi od glave, unaprijed bi pomislila kako bi me sad u npr. u busu moglo uhvatiti - i gle čuda, napad počme.. kad se misli zaokupe nečim drugim pa prođe jedan dan bez napada, pa drugi, pa treći...lagano nestane.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    Ko to nije doživio, nezna koja je to noćna mora. Imala sam jedan period od par godina sa izraženim napadima panike. I u zatvorenom, ali u na otvorenom prostoru. Katastrofa. Znojenje, lupanje srca,bježanje iz situacije koja je dovela do tog i onda bi prošlo. A pošto sve polazi od glave, unaprijed bi pomislila kako bi me sad u npr. u busu moglo uhvatiti - i gle čuda, napad počme.. kad se misli zaokupe nečim drugim pa prođe jedan dan bez napada, pa drugi, pa treći...lagano nestane.
    xxx - ne ponovilo se!!!

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    xxx - ne ponovilo se!!!
    Ima nas još

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mislite, vi to sve zbog poroda ili su to strahove drukčijeg izvora?
    Hvala vam, barem sad znam da nisam jedina, ma od čega strah bio

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam zaključila (po svom iskustvu i iskustvu dosta prijateljica koje bi se otvorile uz čašicu vina ) da su mnogi to prošli, neki sa većim, a neki sa manjim intenzitetom. Razlog je situacija kojoj nisi dorasta, nemaš je pod kontrolom, ne možeš ništa napraviti i osjećaš se izgubljeno. A kad te jednom uhvati napad, ostane ti u podsvijesti i uglavnom ga svojim ponašanjem pozoveš natrag. Npr. uhvatilo te u kinu, zaključak- nećeš više u kino. I eto problema. Drugi put u busu pa ćeš ići pješke...
    Izlaz je sagledavanje situacije i vjera u sebe.

Ako te uhvatilo za vrijeme razmišljanja o drugom porodu, sigurno je da nisi spremna i stavi Mirenu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •