Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Stres i rana trudnoća

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Stres i rana trudnoća

Prvo, objavljujem da sam nakon tri godine i čekanja 4. inseminacije prirodno ostala trudna. Prekjučer sam u ginekologa potvrdila trudnoću, trudna sam 6. tjedana, srce malo kuca. Međutim, brine me to što sam jučer i prekjučer doživjela takav stres, da mi je srce cijeli dan i noć lupalo ko ludo, slabo sam spavala. Tek maloprije sam se uspijela smiriti, naime pojavili su se neki obiteljski događaji koji su me uzdrmali. Zanima me jesam li s svojim psihičkim stanjem naškodila bebi? Kolegica me smirila i kaže da nema utjecaja. Čak sam i mislila otrčat ginekologu odmah opet, al sam naručena tek 04.07. Šta vi mislite oće li sve bit ok?

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Nata, bas sam nedavno citala kako stres u trudnoci (ako je naravno samo povremen) u biti priprema bebu za dolazak na ovaj svijet, tek konstantno stanje depresije moze izazvati probleme. Mislim da nema trudnice koja bar jednom tijekom 9 mj. trudnoce nije dozivjela stresnu situaciju stoga se ne brini i probaj ne mislit na probleme.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam otkad sam ostala trudna svako malo nešto zabrinuta za bebu (iako bez stvarnog razloga, čisto onako - trudnički), dakle u biti pod stresom. Sad smo već u 16.om tjednu i za sada sve ok.

Mislim da možeš dobro to kompenzirati ako se pokušaš sad dodatno opustiti i smiriti, koliko je moguće.

Naša tijela su sposobna puno toga prebroditi, a da ne bude odmah fatalnih grešaka ili problema, pa ti držim fige da sve bude ok i da uspiješ sad naći nešto mira za sebe, a time i bebicu!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Draga Nata,dok sam bila trudna sa trećim djetetom prolazila sam kroz izrazito stresne situacije.Trudnoća je prošla u savršenom redu i rodio se savršeni,veseli,zdravi i prekrasan dječak.Mislim da se svaka druga trudnica nađe u stresnim trenucima kad razmišlja kao i ti ali,srećom,to nema utjecaja na bebu.Bit će sve OK,ne brini

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nato, samo u žutoj štampi i sapunicama stres škodi bebi. Nemaš straha

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

slažem se sa svim napisanim i čestitam ti na trudnoći :D

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Re: Stres i rana trudnoća

Citiraj Nata27 prvotno napisa
    Šta vi mislite oće li sve bit ok?
    Naravno da hoće!
    Cure su ti dobro napisale.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

čestitam ti na bebici maloj slatkoj!!!
    :D :D

što se stresa tiče, nemoj se sekirat, na niš ti to ne utječe. ja u ranoj trudnoči bila na rubu psihoze, zbog ispita, dragog i neprihvaćanja okoline. bilo mi je bed da će se to odrazit na Umu, da će bit nervozna i živčana kad se rodi a kad ono.. totalna suprotnost! mirna je i dobra ko anđeo mali!

zato, nemaš briga, al probaj ne sekirat se zbog sebe! opusti se i uživaj!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nemoj se brinuti! važno je da je maleni bebač u tvom stomačiću, a ni bebe nisu baš do te mjere osjetljive!
    pokušaj se smiriti u tim situacijama jer ipak to neugodno stanje nije poželjno ni za koga od vas dvoje. imala sam i ja stresnih situacija koje su mi ugrožavale egzistenciju, ali sada sam u 32.sedmici i sve sam preživjela.
    ipak, ne bih se složila s tim da stres ne može ni na koji način ugroziti plod, te da je to samo u sapunicama.
    meni je doktor savjetovao da kad god osjetim da mi organizam reaguje na stres ili se preplašim da bi mogao-popijem apaurin od 2 mg ( prije korištenja konsultuj se sa svojim doktorom) i dan čitav strogo mirujem u krevetu-eto čisto da se "odmorimo" bebač i ja od svega i pripremimo na nove pobjede.
    još nešto, da je bilo nešto bebi ili trebalo biti, dosada bi bilo-znači budi mirna.
    ja sam npr. pročitala da velika izloženost stresu može prouzrokovati da se beba rodi sa rascjepom nepca ili usne-da je tako onda niti jedna beba ne bi bila rođena zdrava! ko to danas nije stalno pod stresom? žene koje su čitavu trudnoću bile žrtve fizičkog i psihičkog nasilja rode zdravu djecu-pa što ne bi i mi?
    sad si najvažnija sebi-ma koliko grubo zvučalo-niko-pa ni najbliži u porodici nisu vrijedni toga da se ti zbog njih živciraš, pa poslije strepiš da li si naškodila bebi! uživaj u trudnoći!

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam stalno bila pod stresom i jos sam nedavno i imala smrtni slucaj u obitelji (mlade osobe), tako da nikako da se oslobodim stresa, ali trudnoca ide dalje, pazim se koliko mogu

nis se ne brini. Pokusaj se izolirati koliko je moguce, ostalo pokusaj sa tehnikama relaksacije
    ja sam kupila ulje protiv strija i svaki dan mazem trbuh i tako se relaksiram ("mojih 5 min")

Candy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam upravo pobacila... u utorak je još sve bilo ok, imala sam simptome i sve. I imala sam takav dan na poslu, pakao... na kraju dana sam dala otkaz, ali bilo je prekasno. Došla sam doma, prokrvarila i ... Danas su mi u bolnici rekli da mi je stres bio okidač, jer u kombinaciji s tendencijom pobačaju (sedlasta maternica, pcos), i da jak stres može prouzročiti pobačaj. Nije sapunica, stvarni život. Nažalost moj. Trudnoća je bila tek u petom tjednu, izbjegla sam kiretažu nadam se i oporavljam se. Uvjerena sam da je stres ZNATNO doprinio ovome što nam se dogodilo.
    Izgleda da kod žena koje imaju povišen rizik od pobačaja, stres može biti poguban.
    Ali nekako se nadam da se to događa rijetko... I da se nijednoj od nas (više) neće dogoditi.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

stres u kombinaciji s ovim užasnim vručinama...

glupo mi je napisati moja sućut jer ti to sad ionako niš ne znači...
    ali evo:
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

da ti se nikad više ništa takvoga ne desi!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajme candy

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Candy prvotno napisa
    Ja sam upravo pobacila... u utorak je još sve bilo ok, imala sam simptome i sve. I imala sam takav dan na poslu, pakao... na kraju dana sam dala otkaz, ali bilo je prekasno. Došla sam doma, prokrvarila i ... Danas su mi u bolnici rekli da mi je stres bio okidač, jer u kombinaciji s tendencijom pobačaju (sedlasta maternica, pcos), i da jak stres može prouzročiti pobačaj. Nije sapunica, stvarni život. Nažalost moj. Trudnoća je bila tek u petom tjednu, izbjegla sam kiretažu nadam se i oporavljam se. Uvjerena sam da je stres ZNATNO doprinio ovome što nam se dogodilo.
    Izgleda da kod žena koje imaju povišen rizik od pobačaja, stres može biti poguban.
    Ali nekako se nadam da se to događa rijetko... I da se nijednoj od nas (više) neće dogoditi.
    žao mi je što ti se ovo dogodilo

inače nisam htjela komentirati ovu temu, al bojim se da stres jaaako utječe na bebu i trudnoću, ja sam isto imala spontani u tjednu koji mi je bio jedan od najstresnijih u životu - bila je napravljena veelika liječnička pogreška na svekru, a ja kako radim u krugu bolnice non stop sam bila izložena tome, čak u vrijeme dok sam bila na prvom uzv i skidala se za pregled su mi javili da je jedva preživio operaciju, tako da sam plakala dok mi je dr radio uzv i potvrđivao trudnoću koje je po njemu izgledala uredno, slijedeći dan sam prokrvarila, mojadr nije vidjela odakle, dala mi utriće i mirovanje, cerviks zatvoren, ali odmah slijedeći dan spontani...

tako da što manje stresa, ak je ikako moguće

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Candy iskreno mi je žao. Naslućujem kako ti je...
    Ja radim posao koji je izuzetno stresan, ne sam po sebi, nego zbog šefova koji su.... Moje živciranje srećom je završilo kraćim krvarenjem ali sam očuvala trudnoću. Sada sam doma, ležim (dišem na škrge) ali sam mirna i opuštena. Nema grčeva, nema bolova, nema spotinga.... Nadam se da će tako biti i dalje.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Candy, zao mi je.
    Vjerujem da je utjecaj stresa na trudnocu vrlo individualan. Ima trudnica koje mogu doslovce raditi sve i svasta, prezivljavati konstantke stresove, biti iznimno aktivne, putovati na sto strana itd. i da nikad nemaju nikakve negativne posljedice po bebu. Ja ne spadam u tu grupu i stvarno se moram pripaziti. S obzirom da malo koja od nas moze znati kako ce joj tijelo reagirati na stres u trudnoci, logicno je pokusati se sacuvati i zastiti od stresa sto je vise moguce. Ja osobno ne vjerujem u one savjete tipa, ma mozes normalno zivjeti dok si trudna. Trudnoca se ne zove bez veze "drugo stanje" i mislim da za to vrijeme opreza nikad dosta.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Stres djeluje na trudnoću. Ne znam gdje ste pročitale da ne djeluje. Naravno neće se odmah desiti nužno zlo, ali djeluje i čitala sam, gledala bezbroj emisija gdje su žene pod stresom rađale djecu koja bi mucala, bila nervozna, itd... Ponavljam nije pravilo ali dokazano djeluje.

Meni nakon svakog pregleda ginićka kaže da se ne nerviram i da pazim na stresove. U slučaju većih stresova neki ginići preporučuju i tbl. za smirenje.

Sve je to individualno, ali nije istina da ne djeluje.

Od petog mjeseca trudnoće beba osjeća što i majka. Ako je majka loše volje ili nevozna i beba je. Neke žene tvrde da kada su nervozne njihova beba jače udara i nemirnija je. Kada su bolje volje da je beba mirna. Beba čuje majčin glas vrlo jasno, očev malo manje jasniji.

Beba puno toga iz majčinog stomaka prenosi vani kad se rodi. Primjer, blizanci se ne tako rijetko igraju iza zavjese, jedan se sakrije, a drugi ga kroz zavjesu gleda. To su prenijeli iz stomaka, jer su se u različitim posteljicama gledali. Isto tako, blizanac koji je bio življi u stomaku, življi je u principu i vani. Ima i primjer kada je jednog blizanca drugi tukao u stomaku nogicama, kada su se rodili taj što je tukao nastavio je, a ovaj drugi bi svaki put otrčao i skrio glavu u kušin jer je to činio u stomaku majke.

Gledala sam nedavno jednu emisiju gdje je jedan logopet govorio o tome kako djeca s poteškoćama čitanja i pisanja, su nerijetko djeca čije su majke bile pod stresom u trudnoći. Navodno i mucanje povezuju s istim problemom.

Isto kao što pušenje povezuju s astmom, manjom težinom, raznim problemima dišnog sustava, itd...

Prema tome, nije istina da stres ne šteti i trudnice bi ga trebale izbjegavati. Ja o tome doduše u svakoj knjizi, svakoj web stranici o trudnoći čitam.

Naravno da se neće ništa zlo odmah dogoditi, ali bolje ga je izbjegavati.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Stres šteti. Pri tome mislim da je konstantni stres zbog vrste posla, trajno loših odnosa u obitelji i sl puno gori od povremenih šokova koje možeš doživjeti. Ono što do sada sigurno znaju je da stres remeti rad hormona i smanjuje prokrvljenost posteljice. I nevezano uz trudnoću sigurno šteti jer uzrokuje npr nespavanje, lošu probavu.... i ako to ide iz dana u dan, često i godinama, nitko mi ne može reći da nema utjecaj na organizam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •