Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Marama i fizijatri

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Marama i fizijatri

Zdravo!
    Čitajući o koristi marame, kupili smo jednu od Kamarisa. (Šteta što su upute vrlo sitne i teške za čitati.)
    Curica nam se rodila mjesec i pol ranije pa smo mislili da će joj i to pomoći u razvoju. Stoga smo je prvih par mjeseci ponekad stavljali u maramu.
    Prije mjesec dana smo prema preporuci liječnika, preventivno počeli kćer voditi na vježbe kako bi se pratio njezin razvoj. Na vježbama nam je nekoliko fizijatara na naše pitanje izričito navelo da izbjegavamo nositi dijete u marami zbog položaja koji opterećuju leđa. Također su nam rekli i da ju općenito nastojimo što više držati na stomaku...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tometa, ja sam čula da se marama ne preporuča kod djece koja imaju neproporcionalno razvijen gornji i donji dio tijela (često kod nedonoščadi), odnosno uopće se ne preporuča nošenje gdje nogice vise.
    možda su fizijatri mislili na klokanicu, odnosno nisu upućeni u razlike između klokanice i marame.
    brojne su prednosti nošenja u marami, umiruje, olakšava dojenje, dobro je za kukove... postoje i različiti položaji (to znaš), a prvi put čujem da nošenje u marami opterećuje kičmu. provjeri još jednom s doktorima tvoje curice, pa ako ti objasne zašto ne marama - tek onda odustani. najvažnije je da malecka lijepo napreduje i da je sve u redu!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam nikakve ifnormacije... Samo sam vas htjela pozdraviti

Mala je bas kombinacija vas dvoje (bas cudno )

Slatkis mali

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I nama je terapeutica rekla ne za maramu, koliko ja vidim, a imam Maya Wrap maramu, svi položaji nošenja su takvi da je dijete okrenuto prema onome koji ga nosi, što je upravo suprotno onome što se preporuča u baby handlingu, gdje se dijete nosi okrenuto prema naprijed. Ima jedan položaj prema naprijed u kojemu su nogice skvrčene. Doduše, nama je terapeutica rekla da donesemo upute pa možemo vidjeti da li bi nešto bilo OK, ali to nisam napravila još jer je L. plakala na vježama u zadnje vrijeme pa mi je to bla glavna preokupacija. Eto, nama je rečeno NE za maramu i NE za klokanicu. Nadam se da ćemo moći nositi Leu u marami kad bude toddlerica.

No, vjerujem da će se Svjetlana javiti na ovu temu, ona ima posve suprotno mišljenje i iskustva sa maramom i djecom s motoričkim poteškoćama. Ja samo navodim ono što je meni rečeno na Goljaku.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    možda su fizijatri mislili na klokanicu
    Pomislila je u početku, ali sam joj ja ponovio da mislim na maramu i naveo da ima više raznih položaja nošenja. Potom sam joj i opisivao položaje. Niti jedan joj se nije sviđao.

a prvi put čujem da nošenje u marami opterećuje kičmu. ako ti objasne zašto ne marama
    Prema njoj, ali i drugoj fizijatrici koja nam je isto nešto prije ispričala: mišići nisu još spremni preuzeti ulogu potpore leđima te nošenju glave. Zbog toga se stavlaj na trbuh da joj ojačaju vratni i leđni mišići. Do tada polusjedeći i uspravni položaji izravno opeterećuju i oštećuju kralješke.

Možda nisam potpuno točno prenio, ali mislim da je to otprilike to. Mogu drugi puta snimiti odgovor pa točno prenijeti.

Svako dobro!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

onda je ponovo pitajte kad malecka ojača ! ma brzo će ona biti velika i jaka cura!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Marama i fizijatri

Citiraj Tometa prvotno napisa
    Na vježbama nam je nekoliko fizijatara na naše pitanje izričito navelo da izbjegavamo nositi dijete u marami zbog položaja koji opterećuju leđa. .
    ovo nije tacno. ne samo da se preporucuje zbog djece nego se preporucuje i za odrasle koji nosu djecu a imaju probleme sa kicmom.
    ljecnici, fizijatri, sestre u djecjim centralama rekomendiraju nosenje beba u marami.
    evo http://www.barabarn.se/ pa klikni na engleski i prosetaj po tekstovima

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I ni smo dobili zabranu i za maramu i za klokanicu do daljnjeg, a pretpostavljam da će kad dobijemo zeleno svjetlo L. imati bar 15 kg :/.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Poanta je da nošenje djeteta prema naprijed dozvoljava izvijanje, a to je ono protiv čega se roditelji djece s poteškoćama u motoričkom razvoju neprestano bore.
    Zdrava djeca se ne izvijaju.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Marama i fizijatri

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    ovo nije tacno. ne samo da se preporucuje zbog djece /rez
    evo http://www.barabarn.se/ pa klikni na engleski i prosetaj po tekstovima
    Fortuna, zar se trebam ravnati po komercijalnim stranicama u kojima je marama hvaljena na sva usta? Spominju radove iz dječjih časopisa, niti jedan iz znanstvenih.
    Spominju da maramu preporučuju razni stručnjaci ne navodeći ih po imence i u kojim radovima.
    Trebam li tome površno pristupati kao da prodajem marame?
    Šteta što ne stignem provršljati malo po Medline-u i ScienceDirect i vidjeti ima li štogod o tome. Ako uspijem, javim rezultate.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da je fortuna htjela reći da je marama kod nas još novost i nešto egzotično, pa velik broj doktora ne zna koje su njezine prednosti i nedostaci i često je poistovjećuje s klokanicom. uostalom, dojenje je prilično star izum pa znaš koliko ima pedijatara koji ne barataju osnovnim informacijama o dojenju.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Drago mi je da je krenula rasprava i da se Fortuna uključila i da stignem sudjelovati.

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    mislim da je fortuna htjela reći da je marama kod nas
    Možda to nije toliko važno gdje je mislila, već pozadina. I meni je ideja marame jednostavno odlična. Međutim, sada sam malo pogledao i po svjetskim bazama i nisam našao radova koji govore o marami. A ima radova o baratanju djecom sa poteškoćama u razvoju. Zato je možda moramo biti malo oprezniji i pristupati kritično.

Sretno!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tometa, slažem se da kao odgovoran otac moraš biti oprezan i da ti je zdravlje tvog djeteta najvažnije, pa ćeš radije tri put provjeriti nego pogriješiti

Ali eto i ja se zapravo čudim jer cijelo vrijeme sam uvjerena da se fizijatrima diže kosa na glavi samo na nošenje djeteta okrenutog
    prema van, da je to loše za malu kralješnicu, a da je naprotiv, nošenje tako da je bebuška priljubljena uz mamin trbuščić, trbuh, trbušinu dobro i poželjno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neurorizična djeca se nose prema van

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Viš, viš...svaki dan čovjek nekaj novog nauči 8)

lidac2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    neurorizična djeca se nose prema van
    zar to ne vrijedi samo kad je na rukama?
    a u marami i klokanici se ne preporuca nositi prema van ni neurorizicnu ni ostalu djecu,nije li tako? :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, prema preporukama koje smo mi, ovdje prisutni roditelji neurorizične djece, dobili, neurorizičnu djecu se uopće ne preporuča nositi niti u marami, niti u klokanici.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa, prema preporukama koje smo mi, ovdje prisutni roditelji neurorizične djece, dobili, neurorizičnu djecu se uopće ne preporuča nositi niti u marami, niti u klokanici.
    iste takve naputke sam i ja dobila u Karlovcu

lidac2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    nisam to znala
    sta,uopce ne u tome nositi ili moze kad ojacaju ili u nekoj odredjenoj dobi?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kako ih nosite?
    mislim, sto se preporuca?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Preporuča se ispravan baby handling, ono što je opisano na portalu mame i bebe

http://www.mameibebe.net/dijete/dije...2004050513.htm

lidac - ne znam; znam samo ono što se odnosi na moje dijete, meni je za moje dijete rečeno ne za maramu i ne za klokanicu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se dijete dobro zaveže u marami, onda mu ona pruža i potporu vratu i potpuno se onemogućava izvijanje prema natrag. ja sam zaru tako nosila od 3. mjeseca (tad smo saznali za maramu) i sve je bilo super. problem je malo bio kad smo počeli s položajima za djecu koja mogu držati glavicu, jer su joj oni omogućavali izvijanje. zato se sad nosimo na leđima

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima li sto novo na ovom podrucju? Izvlacim iz naftalina. Koje su nove preporuke i saznanja za nosenje u marami djece koja nisu neurorizicna? Naime moja se curka jako voli nositi i u marami i slingu. Super je napredna, s 4 mj se rola obostrano, kruzi oko pupka, primice nogice ustima... Cak i gmize ali ne jos ispravno vojnicki nego nogama i glavo
    dakle motorika super ali mene brine nosenje jer imam dojam da joj je sv tezina na njenoj kraljeznici buduci da tu jos nema bas nekih jakih misica. Ima li kakvih novih preporuka?

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li sto novo na ovom podrucju? Izvlacim iz naftalina. Koje su nove preporuke i saznanja za nosenje u marami djece koja nisu neurorizicna? Naime moja se curka jako voli nositi i u marami i slingu. Super je napredna, s 4 mj se rola obostrano, kruzi oko pupka, primice nogice ustima... Cak i gmize ali ne jos ispravno vojnicki nego nogama i glavo
    dakle motorika super ali mene brine nosenje jer imam dojam da joj je sv tezina na njenoj kraljeznici buduci da tu jos nema bas nekih jakih misica. Ima li kakvih novih preporuka?
    ako ju dobro ,čvrsto zavežeš nije joj težina na kralježnici
    za neurorizičnu djecu ne znam ali za mog sina koji nije imao nikakvih poteškoća su mi na Goljaku rekli da nema beda da ga nosim
    bdw išli smo na Goljak jer je naša pedijatrica,koja puše i na hladno ,bila zabrinuta jer se P nije okretao mada je sve drugo za svoju dob radio

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni su samo rekli na goljaku da nikako ne nosam dugo u marami svega 20 minuta....

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ako su koljena iznad razine guze, dakle kao zabica- ne bi trebalo biti pritiska na trticu. Ako je cvrsto strgnuto dio tezine se prenosi na onog tko nosi. Za jako male bebe vise odgovara polozaj kolijevke. Mom se horizontala nikad nije svidjala, pa smo se nosili prsa o prsa s 3-4 mjeseca.

Sto kaze struka- mislim da nikad nisam naisla na clanak gdje se netko iz struke sluzbeno izjasnio. Ako postoji, dajte zaljepite tu da vidimo. A savjeti fizijatara su individualni...

Znam da ce Zasad skulirana znati- ona je o tom imala rasprave s njima

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

samo mali osvrt na maramu i neurorizičnu djecu....ne postoji univerzalna napomena, mame koje zaista imaju takve bebe znaju da ona mogu bit hipertona, hipotona, jedna strana, obe strane, glavica nagnuta, ovo-ono, ja sam svoje vježbe koje su bile različite od mjeseca do mjeseca ovisno o razvoju, tj. trenutnim problemima i individualne za moje dijete, usklađivala s položajem istog u marami..... i naravno držala sam se strogo uputa fizijatrice.....
    još uvik slijepo vjerujem u baby handling i jedva sam se s godinama naučila suzdržat ne davat nepoznatim mamama savjete u vezi držanja bebe, hodalice, sjedanja u kolica... za maramu koja se ispravno koristi nemam ni jednu zamjerku, al naglašavam ispravno.... sukladno razvoju i dobi bebe/djeteta

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kad je već ova tema izvučena iz naftalina, da dodam koje smo mi iskustvo imali.
    Dakle, mali je bio neurorizično dijete i kad ga je fizijatar vidio u pouchu (http://www.hotslings.com/) u položaju koljevke - rekao je da je to za hipertonično dijete idealan položaj i da što više nosim u toj nosiljci.
    Eto, postoji ta solucija

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •