Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: STEČAJ FIRME+PORODILJNI

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno STEČAJ FIRME+PORODILJNI

Molim za hitnu pomoć!
    Danas je moj poslodavac dao nalog u knjigovodstvao da me se odjavi iz firme jer on navodno želi otvoriti stečaj ili možda prodati firmu.Ja sam na porodiljnom za treće dijete i za mjesec dana bih trebala produžiti za sljedećih šest mjeseci.Imam namjeru ostati doma do treće godine djeteta.Zanima me šta da napravim,da li će mi se ukinuti porodiljna naknada,kome da se javim u vezi toga,hoće li doći do nekog zastoja s isplatama i da li on to ima pravo otpustiti me jer misli otvoriti stečaj.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok si na porodiljnom dopustu, te ukoliko si zaposlena temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme, zaštićena si zakonom o radu i poslodavac te nema pravo otpustiti. Također, produžetak porodiljnog odobrava ti HZZO, a ne poslodavac. Produžetak porodiljnog tražiš od HZZO-a negdje u 5 mjesecu starosti djeteta.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Hvala na odgovoru i znam da on to nema pravo napraviti ali on je mene danas otpustio.Zanima me kome da se prvo javim,da li u HZZO ili odvjetniku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: STEČAJ FIRME+PORODILJNI

Citiraj anyli prvotno napisa
    Hvala na odgovoru i znam da on to nema pravo napraviti ali on je mene danas otpustio.Zanima me kome da se prvo javim,da li u HZZO ili odvjetniku.
    Uh, stvarno ne znam. :/

Odi sutra odmah na HZMO sa doznakom da si na porodiljnom. Također se javi i na HZZO. I definitivno prijavi poslodavca Inspekciji rada.

Ako netko ima malo više iskustva na ovom području, molimo pomoć.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pazi ovo iz Zakona o radu:

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još:

Sudska zaštita prava iz radnog odnosa

Članak 133.

(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.

(2) Ako poslodavac u roku petnaest dana od dostave zahtjeva radnika iz stavka 1. ovoga članka ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.

(3) Ako radnik u sporu pred nadležnim sudom iznese či*nje*nice koje opravdavaju sumnju da je zbog postupanja radnika prema odredbi članka 115. stavka 3. ovoga Zakona bio stavljen u ne*povoljniji položaj od drugih radnika, što je dovelo do povrede nekoga njegovog prava iz radnoga odnosa, smatrat će se da je njegovo pravo povrijeđeno ako poslodavac ne dokaže drukčije.

(4) Zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom ne može zahtijevati radnik koji prethodno poslodavcu nije podnio zahtjev iz stavka 1. ovoga članka.

(5) Ako je zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu predviđen postupak mirnoga rješa*va*nja nastaloga spora, rok od petnaest dana za podnošenje zahtjeva sudu teče od dana okončanja toga postupka.

(6) Propust radnika da zahtijeva naknadu štete ili drugo nov*ča*no potraživanje iz radnog odnosa, u rokovima iz stavka 1., 2. i 5. ovoga članka, ne može imati za posljedicu gubitak prava na ta potraživanja.

(7) Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na postupak zaštite dostojanstva radnika iz članka 30. ovoga Zakona.

Sudska nadležnost

Članak 134.

Ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno, nadležni sud u smislu odredbi ovoga Zakona je sud nadležan za radne sporove.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Ma hvala puno, ma zakoni mi nisu strani ostala mi tri ispita do kraja prava ali ovo je malo kompliciranije jer su zakoni toliko nedefinirani i nejasni da se mogu svakako protumačiti.Stečajni zakon npr. kaže da se u slučaju otvaranja stečaja ima pravo dati izvanredni otkaz bez obzira na zaštite zaposlenika tako nekako ako me pamćenje služi a ja moram reagirati odmah.Ma biti će najbolje da ja sutra do HZZO.U biti taj poslodavac je naš bivši poslovni partner i mi smo nedavno prepisali njemu naše dijelove firmi(bile su dvije) i mi se odvojili tj.muž sad radi sam pa se ovaj malo sveti,a gdje ćeš najlakše nego po ženi na porodiljnom koja se još vodi da radi u jednoj od firmi.Malo komplicirana situacija a meni bed jer sva djeca su i prijavljena na mene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Ma hvala puno, ma zakoni mi nisu strani ostala mi tri ispita do kraja prava ali ovo je malo kompliciranije jer su zakoni toliko nedefinirani i nejasni da se mogu svakako protumačiti.Stečajni zakon npr. kaže da se u slučaju otvaranja stečaja ima pravo dati izvanredni otkaz bez obzira na zaštite zaposlenika tako nekako ako me pamćenje služi a ja moram reagirati odmah.Ma biti će najbolje da ja sutra do HZZO.U biti taj poslodavac je naš bivši poslovni partner i mi smo nedavno prepisali njemu naše dijelove firmi(bile su dvije) i mi se odvojili tj.muž sad radi sam pa se ovaj malo sveti,a gdje ćeš najlakše nego po ženi na porodiljnom koja se još vodi da radi u jednoj od firmi.Malo komplicirana situacija a meni bed jer sva djeca su i prijavljena na mene.
    Gle, da li je tvoj poslodavac otvorio stečaj ili nije?

Ako nije, a to mu je namjera, opet si ti u pravu.

Definitivno ti treba potvrda da si na porodiljnom, jer temeljem toga njegov otkaz tvojeg ugovora je ništavan.

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a šta ako netko zatvara firmu, a ima nekog na porodiljnom ili općenito na bolovanju i nema uvjeta da se zadrži osoba, kad svi djelatnici prestaju raditi istog dana??

Datum pristupanja
    Feb 2006

ne može te otpustiti zbog namjere otvaranja stečaja

čak i kad se otvori stečaj ugovori o radu ne prestaju sami po sebi zbog činjenice otvaranja stečaja, ali stečaj je opravdani razlog za otkaz ugovora o radu (čl. 120 Stečajnog zakona)

na tvom mjestu ja bi napravila:
    - ako ne zna da si trudna, odmah mu to pismeno javiti, pozivom na ovaj članak koji ti je mama san stavila
    - PAZI na ove rokove 15-15-15 - ako propustis ijedan od tih rokova gubis sva prava (vjerujem da ovo znas jer zavrsavas pravo, ali ipak treba naglasiti) - napravi sama zahtjev za zaštitu prava (dobila si pisanu odluku o otkazu ili samo usmeno? - usmeni otkaz je ništav) ili odi odvjetniku da ti ga napravi, ali pazi na 15 dana - pošalji poštom preporučeno s povratnicom da se točno vidi kada ga je primio
    - odi na HZZO da vidis sta ce ti oni reci

nakon što posaljes zahtjev za zastitu prava, vidjet ćeš koje su njegove reakcije - on može (ali ne mora) reagirati u roku 15 dana od dana kad je primio zahtjev - ti imaš daljnji rok od 15 dana za podnijeti tužbu sudu radi utvrđenja nedopuštenosti odnosno u ovom slučaju ništavosti otkaza

posebno napominjem da čak i u stečaju imaš pravo osporavati otkaz ugovora o radu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

+ prijavi svojeg poslodavca inspekciji rada.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Hvala svima na informacijama ali evo vam sad jedne informacije od mene.
    Jučer sam otišla u HZZO i pazite sad ovo.Žena je bila preljubazna i stvarno mi sve objasnila.
    Svi zakoni koji postoje i koe sam čitala i vi mi ukazivali ne štite trudnice pa ni rodilje.
    Nikakvi odvjetnici,nikakve inspekcije ništa ne vrijedi.Žena mi kaže da postoje rupe u zakonima(kao u svima u RH) i da poslodavac može otpustiti ženu koja je na komplikacijama,koja je na redovnom porodiljnom ili sl.Kaže ona meni ovako:"Gospođo,naši zakoni ne štite rodilje nikako,jedino tko je zaštićen u RH su djeca i nitko drugi."
    Otvarao poslodavac stečaj ili ne,firma radila normalno i dalje on može iz nekih gospodarstvenih razloga,tehničkog viška ili dr. razloga otpustiti ženu na porodiljnom"Dalje mi rekla da joj bar deset žena tjedno na porodiljnom dođe sa radnom knjižicom u rukama.Da kada mi preda radnu knjižicu dođem kod njih u HZZO i da ću preko njih ja dalje imati pravo na porodiljnu do treće godine djeteta ali da djeca više neće moći biti osigurana preko mene kao što su bila.
    Uostalom,da poslodavci mogu kako hoće a mi da se j.....
    Ja njoj počela,ali gospođo Zakon o radu kaže...drugi ovo treći ono kao o zaštiti,a ona meni da sve to stoji ali i to da mu ne mogu ništa.
    Draga naša država se žali na mali broj djece a dali nam zaštitu da boli glava.
    Čovjek koji ode na bolovanje i ima neku štelu za doznake može biti na bolovanju godinama ukoliko na vrijeme dostavlja doznake a ti draga moja rodi djecu i evo ti radna knjižica,bez obzira što sam bila na neodređeno vrijeme prijavljena.I gdje je tu pravda?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne slažem s ovim što je rekla i načinom na koji je to rekla, to mi je kao ćakula s tržnice: svi su lopovi, svi nevaljaju, cijela država je ovakva ili onakva...

Govorila je o ozbiljnim stvarima na vrlo neozbiljan način.

Naravno da tehnički poslodavac može otpustiti rodilju koja radi na neodređeno vrijeme, neće njega nitko za rukav povući na socijalnom kad dođe sa tiskanicama za odjavu. Ali ta ista odjavljena radnica ima pravo njega tužiti. Ima pravo tr5ažiti pomoć od pravobraniteljice. ima pravo zvati novinare, Istragu, Provjereno, ima pravo pokrenuti lavinu jer se po Zakonu o radu ne smije odjaviti rodilju koja radi na neodređeno vrijeme.

Koliko god naše sudstvo nekad bilo kilavo, znam osobno za par tužbi koje su završile povoljno za radnika. I stava sam da ne treba radnicima sugerirati da je stanje takvo-kakvo je, da treba pognuti glavu i pomiriti se stim jer što se kao može...

Da je takvo mišljenje prevladavalo u robovlasništvu među robovima, i mi bi danas bili u blatu s lancima.

Ajme kako me to uzruja, i to od državnih službenika, koji bi trebali pomoći svima nama u ostvarivanju svojih prava, ona još i podilazi lošim poslodavcima, ajme...

Zakon o stečaju je iznad Zakona o radu. Dok se ne proglasi stečaj, poslodavac te ne smije te otpustiti, ali kad nastupi stečaj, stečajni upravitelj (a ne tvoj poslodavac!) te može otpustiti.

I pogledaj odgovor na pitanje na moj-posao, neka te ne zbuni 2001.g., ili iznos od 900,00 kn, od tada do sada nije se ništa po tom pitanju promijenilo (osim samog iznosa):

http://www.moj-posao.net/jseeker_law...b&entityId=Q24

Nakon otvaranja stečaja stečajni upravitelj može dati otkaz neovisno o trudnoći ili drugim razlozima zbog kojih inače radnici uživaju zaštitu od otkaza. Naknada će iznositi 900 kuna.

Prema članku 120. Stečajnog zakona, stečaj je otkazni razlog te se ugovor o radu može otkazati bez obzira na zakonske ili ugovorene odredbe o zaštiti radnika (dakle bez obzira na trudnoću i sl.) i bez obzira na prethodno ugovoreno trajanje ugovora o radu. Također, stečajni upravitelj može sklopiti nove ugovore o radu na određeno vrijeme. Prema tome, budući je poduzeće u stečaju moguće je trudnici otkazati ugovor o radu.

Vaša supruga ima pravo na novčanu naknadu za nezaposlene osobe od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 900 kuna.

Ako se eventualno radi o trećem ili daljnjem djetetu, ili blizancima, Vaša bi supruga imala pravo na porodiljsku naknadu od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, također od 900 kuna.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

:shock:

ja ne mogu vjerovati da ti je to rekla - ja bi nju lijepo prijavila sefici. sram ju može biti. ona je na mjestu i u situaciji kada može pomoći, a ona se na ovakav način ponaša. nije ni čudo da se ljudi ne usude ostvarivati svoja prava kada im unaprijed (NETOČNO!!!) kažu da je to nemoguće i da nemaju osnova.

potpisujem minnie, svaku riječ, i posebno:

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Koliko god naše sudstvo nekad bilo kilavo, znam osobno za par tužbi koje su završile povoljno za radnika. I stava sam da ne treba radnicima sugerirati da je stanje takvo-kakvo je, da treba pognuti glavu i pomiriti se stim jer što se kao može...

Da je takvo mišljenje prevladavalo u robovlasništvu među robovima, i mi bi danas bili u blatu s lancima.
    i dodajem - sve tužbe koje znam (a gdje je otkaz dan suprotno odredbama zakona o radu) su završile povoljno za radnika. dapače, bilo je i situacija kada se po mom mišljenju radnik podnio krajnje nekorektno (pa i u suprotnosti sa zakonom) ali je sud ipak sudio u njegovu korist.

nemoj se predati, ako stečaj nije otvoren, nije ti smio dati otkaz!! uloži zahtjev za zaštitu zakonitosti u roku 15 dana i pazi na daljnje rokove.

i još nešto - u sudskim postupcima koji pokreću radnici protiv poslodavaca zbog povreda obveza iz radnog prava - radnici su oslobođeni plaćanja pristojbe.

sretno!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Dobro i sve to stoji tuži ga,prijavi ga i da mu odrede da me vrati na posao,koji posao.On će lijepo svakako otvoriti stečaj nad tom firmom jer je već otvorio drugu - kod nas možeš otvoriti firmi koliko hoćeš bez obzira što si nagomilao dugove u drugoj firmi.Lijepo uzme čovjek 6.000,00 kn i otvori novu firmu a dug od pola miliona kuna u drugoj firmi zastari jer je sve prije prebacio u novu firmu.Sad mu na putu smeta samo jedna osoba koja je na porodiljnom i to je to.Ostale radnike je lijepo prebacio u drugu firmu i njemu milina.Pa gdje je tu pravda a vjerujte mi da ih puno takvih ima po nekoliko prijavljenih firmi.
    Ništa ja se moram prijavit na HZZO prije ili kasnije a sad se tužakat i da me vrati u firmu koju je on već otpisao nema smisla.Ne bi vjerovali koliko je takvih ovdje.
    U mom slučaju nema smisla jer se nemam kud vratiti a hvala Bogu da mi barem HZZO sve prizna pa ću ipak imati pravo na porodiljni tri godine.Da nije tako već bi se isplatilo ići na tužbu ili nešto.
    Ipak hvala svima na informacijama i trudu,svaka vam čast.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •