Bog,
evo konačno sam se prijavila na Rodin forum u potrazi za odgovorima ( inače
sam čest posjetitelj ).
Bit ću detaljna jer mi treba detaljan odgovor, pa tko nađe vremena neka pomogne...
Radim u istoj firmi od 2004, ugovor na neodređeno dobila 2005.
2006. sam rodila prvo dijete, potrošila godinu dana porodiljnog, vratila se na posao u svibnju 2007, nakon 3 mjeseca opet ostala trudna i morala otvoriti komplikacije već u 6tjednu trudnoće ( rujan 2007 ).
Na komplikacijama sam bila do porodiljnog, u travnju sam rodila zdravog dječaka.
Osnovica plaće mi je 5.000kn.
Evo to su fakti, a sada pitanja:
- naknada za komplikacije je varirala od 3.200-4.200kn, najčešće oko 3.600kn. Tada mi stvarno nije bilo do toga da razmišljam kako se izračunava
iznos koji se isplaćuje ali sada sam došla do informacije da je trebalo biti 100% osnovice plaće? Čak sam pročitala negdje da postoji nekakva jednokratna naknada ako si na komplikacijama duže od 3 mjeseca?
- sada sam počela dobivati porodiljnu naknadu oko 4.000kn, a nadala sam se da će ta naknada biti delimitirana prvih 6 mjeseci. Na poslu su mi objasnili da se uzima prosjek posljednjih 6 mjeseci ali ja sam radila samo 4 jeseca prošlu godinu, dakle od čega mi rade prosjek?
- ako je došlo do nekih pogreški u izračunima imam li se pravo žaliti i komu?
Odnosno da skratim, koliko me koštala moja neinformiranost tj. slijepo povjerenje kolegama iz računovodstva?
Unaprijed velika hvala i puno pozdrava