planiramo staviti ALU/PVC stolariju ali sam čula od puno ljudi da su im nakon stavljanja te stolarije došle na zidove gljivice i plijesni :/
zanimaju me vaša iskustva...
planiramo staviti ALU/PVC stolariju ali sam čula od puno ljudi da su im nakon stavljanja te stolarije došle na zidove gljivice i plijesni :/
zanimaju me vaša iskustva...
Točno znam u kakvoj si nedoumici!! I ja sam čitav život živjela u stanovima sa drvenim prozorima, uvijek je bio problem sa održavanjem, kiša ih je uništavala, svako malo ih je trebalo strugati, kitati, ponovo bojati. Prilikom čišćenja otpadali su komadići farbe, ježila sam se pranja duplih stakala... Uvijek sam maštala kako bi bilo lijepo imati alu prozore, činilo mi se da ih je tako lako održavati, a izgledali su mi lijepo, masivno...
Sada imamo stan u novogradnji, dobili smo te famozne alu prozore i da se mene pita ja bi se sutra vrlo rado vratila na drvo!!
Doduše ova alu stolarija je lagana za održavanje, mi nemamo problema sa gljivicama, ali kad su svi prozori zatvoreni sva stakla nam se orose, imam osjećaj da stan uopće ne diše - kao sa smo u konzervi!
Uvijek je bar jedan od prozora otvoren na kip, vjerujem da smo zbog toga i izbjegli gljivice.
Vidjela sam u jednoj zgradi idealnu kombinaciju, iznutra su prozori drveni a izvana alu...
Imam prijatelje koji su na kuću stavili prekrasne drvene prozore sa drvenim škurama, stakla su im dupla - između punjena plinom (mislim da takva stavljaju na alu), na prvi pogled i dodir sam mislila da su alu, savršeno glatki prozori, premazani zaštitnim slojem s 5 godina garancije na prvu boju, održavaju se isto kao i alu!! Oni su prezadovoljni, nemaju vlage, gljivica, nema orošenih stakala kad je sve zatvoreno!
Ako imaš mogućnosti kupi drvene, nećeš pogriješiti, prirodno je uvijek bolje. Pa opće je poznata činjenica da se Europa vraća na drvo i da JI Europi za bagatelu prodaju strojeve svojih alu pogona.. a mi navalili ...
Latica,
znaš li ime proizvođača drvenih prozora koje spominješ?
mi smo prije imali drvene prozore i užas koliko je sve bilo crno,preselili smo u drugi stan i imamo pvc prozore i sve super.
a kod alu stolarije treba paziti da li imaju "termički most" ako nemaju ,stakla se rose do te mjere da moraš ispod prozora staviti krpu da ti skuplja vodu.![]()
kako ću znati da li imaju taj most? i kako ću znati da mi netko ne prodaje maglu i laže za taj most?la11 prvotno napisa
od koga si kupila prozore?
Kao prvo, razlika je da li stolariju ugrađujete u novogradnju ili adaptirate stari prostor. A drvo je danas (po meni) bolji izbor, jer diše i prirodno je, a premazi i održavanje je puno drugačije nego li je to bilo prije 20-30 godina. I bolje investirati malo više (bez obzira za koju varijantu se odlučite - drvo, PVC, Al ili neka kombinacija) da vam se ne bi desilo da renovirano morate opet renovirati. A što se tiče orošavanja i sl., ne grijati previše (do 21 stupanj je sasvim ok), provjetravajte redovito, u kupaonama obavezno ugradite ventilator.....ne sušite veš u stanu, koristite napu kad kuhate, ima još ali ....
radi se o ugradnji u već postojeći stan...
zašto je to bitno?
to ti ja neznam kako ćeš znati,ja znam da je taj sa mostom dosta skuplji od običnih.betty boop prvotno napisa
mi smo uzeli tu od nekih na viškovu ,mislim "mg gradnja" ili tako nekako slično,ne sjećam se kako su se zvali.
mi planiramo započeti svoju gradnju uskoro... na kuću će ići drveni proziri koji će imati alu škure, grilje (kako se to kaže na hrvatski upoće?)... zaštita od vanjskih nepogoda maximalna a drvo diše i nismo hermetički konzervirani :D
Drage moje betty boop i Tina 72 - evo da vam napokon javim o kojoj firmi sam govorila, naime radi se o Kontinental Kiseljaku.
Moja prijateljica kaže da su vrlo uslužni, dolaze po dogovoru na lice mjesta, rade po mjeri i ne čeka se dugo :D .
Da mogu birati ja bi stavila drvo, a vi dobro razmislite prije konačne odluke!
PVC su po meni puno bolji od drva, bolja je zvucna i toplinska izolacija...Preporodili smo se od kada smo stavili PVC.
gljivice, plijesni???? nemaš ih?Deaedi prvotno napisa
imaju li ti prozori taj tkz.izolacijski most?
Ja sam definitivno protiv PVC-a...
Kad dmo kupili kucu,isli smo odmah mijenjati prozore i stavili smo drvene.
Nema nista ljepse od drveta,prirodnije,njeznije,elegantnije,zdravije,je ste da kosta jako puno ali je 1000 puta bolje.
Plastika je plastica,a drvo dise.![]()
Ja sam definitivno protiv PVC-a...
Kad dmo kupili kucu,isli smo odmah mijenjati prozore i stavili smo drvene.
Nema nista ljepse od drveta,prirodnije,njeznije,elegantnije,zdravije,je ste da kosta jako puno ali je 1000 puta bolje.
Plastika je plastica,a drvo dise.![]()
Mi imamo pvc i borili smo se godinama protiv gljivica.Tek kad smo počeli po čitavu zimu držati otvorene prozore,pola dana zračiti kuću i špricati zidove varekinom smanjilo se.ne znam imaju li taj most o kojem govorite.Uglavnom,da ponovo radimo izabrali bi drvenariju
Nista od navedenog. Nemam pojma o izolacijskom mostu, prvi glas u ovom topicu.betty boop prvotno napisa
taj most ti je samo bitan kod alu stolarijeDeaedi prvotno napisa
da li bi to onda značilo da je alu stolarija bolje rješenje od pvc?
koja je uopće razlika izmmeđu pvc i alu stolarije?
ALU= aluminijska stolarija
PVC=plasticna stolarija.
ALU je laksi i skuplji.
Ma ne premisljaj se,drvo je zakon. 8)
Sjecam se kad smo bili u Holandiji,u SW,i u onom dijelu EU,niti jedna kuca nije imala PVC i ALU,sve su imale drvene prozore.
ma znam ja šta znače skraćenice alu i pvc ali mora postojati među njima još neka razlika osim u cijeni...
naši prozori su jako izloženi jugu i kiši i drvo nam je jako teško održavati u tim uvjetima, zato i razmišljamo o pvc ili alu stolariji ali ne pod svaku cijenu :/
Može naziv proizvođača?Christy prvotno napisa
Draga Latice, hvala na odgovoru. I po mojim informacijama, radi o najboljima trenutno u RH. Problem je da su u posljednje vrijeme, koliko sam doznala, i bitno poskupili pa još uvijek važemo, pitamo, tražimo.latica5 prvotno napisa
Na kraju, vjerojatno ćemo se vratiti na Kontinental
U njihovoj je klasi i Ekostan (zapravo novi naziv firme je Planet drvo), a ipak nešto malo jeftiniji. Mi smo nedavno uzeli njihovu stolariju (a oni i Kontinental su nam bili u užem krugu) i super smo zadovoljni.Tina72 prvotno napisa
Zaboravila sam napisati - isto jako uslužni, a isporuka je bila i prije dogovorenog roka (pa su oni na kraju čekali nas za ugradnju, jer smo još imali žbukere).
mi imamo pvc od NAVIGATOR PROJEKTA i super zadovoljni. isto smo išli preko info sa par strana. imamo kombinaciju - pvc prozor + alu roletu punjenu sa pur pjenom
I mi isto, jako samo sa njima zadovoljni.willow_tree prvotno napisa
Termicki most ima samo alu stolarija, jer je aluminijum provodnik toplote, i da bi se to izbjeglo stavlja se u unutrasnjost profila plasticna pregrada koja stvara taj prekid .Taj alu profil je onda dosta skuplji.betty boop prvotno napisa
Alu spojevi nisu zavareni,i vremenom pod atmosferskim uticajem propadaju. Postoji povrsinska zastita-eloksaza,ili plastificiranje ali posto AL reaguje na toplotu i hladnocu skupljanjem i sirenjem, vremenom i ta zastita popusta i pocinje korozija-narocito na moru.
Pvc je kompaktan materijal u cijelom presjeku,spojevi su vareni tako da cine cjelinu,ima odlicna toplotna svojstva-nije provodnik, i ima sirok spektar boja (pa i dekor drveta).
Kod PVC treba obratiti paznju na unutrasnja ojacanja jer ona "drze" stolariju i moraju biti jaka i kvalitetna...Najbolje se odluciti za provjerene profile. Da bi se izbjegla kondenzacija vlage u prostoriji,preporucuje se dva puta dnevno napraviti promaju u trajanju od 10-ak min,to je bolje nego drzati prozor na kip po citav dan...
Nadam se da sam ti imalo pomogla.
Da ne otvaram novu temu. Zna li netko koja je prosječna cijena prosječnih prvc ulaznih vrata?
Evo mi smo upravo dobili ponudu od 2700 kn. piše da su inače 4200, rabat 35%. Ne znam jesu li prosječna, mi smo baš tražili određenog proizvođača. Inače se stolarija kupuje zimi, jer su uvijek dobri rabati![]()
mi smo ljetos stavili drvenu stolariju, s dvostrukim izo staklom i jako smo zadovoljni
ne bih nikad stavljala pvc
na hodniku koji spaja kuću s ložionom imamo 2 alu prozora, jer ih ne treba održavati, taj dio je baš na udaru kiše i vjetra i ok su, ali ne zna kuću jer nemaju dobru izolaciju, nama je svejedno jer se taj hodnik ne grije, ali za kuću nisu
Kako to misliš da nemaju dobru izolaciju? Pa PVC prozori imaju i predobru izolaciju. A vjerujem i Al isto.
Drveni su zdraviji, oni ipak propuštaju nešto zraka, tako da je veličina njihove izolacije manja.
nama su drveni odlični izolatorin
aši alu valjda nemaju izolaciju unutra, tj. nama ni ne treba u tom dijelu
ali poznanik je nedavno s kuće skidao sve alu prozore, praktički nove, jer kaže da mu nisu valjali
samo da kažem da su se nama (u starom stanu) nakon postavljanja pvc-a pojavili problemi sa gljivicama.
Nama je ovo ljeto stolar obnovio 30 godina stare drvene borove otvore i stavio dupla izo stakla. Na persijanama je zamjenio samo sto je puklo. To se obojalo i lakiralo. Ispalo je odlicno. Najbolja stvar koju smo napravili. Potrosili smo na to slicno kao i da smo kupili novi pvc, ali ovo je daleko zdravije.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
U moru proizvodaca pvc stolarije stvarno se nije tesko pogubiti ... Ako imate neku preporuku dobrodosla je
Pa nemam pojma, moj dojam. Prirodnije mi je. Valjda prostorija dise, ima manje vlage tj kondenzacije, navodno je drvo i bolji toplinski izolator (npr kad je vani vruce, plastika se grije i dodatno grije stan, kad je zima onda obratno). Iako navodno ima i kvalitetnijih skupljih alu otvora koji imaju prekid tog toplinskog mosta...
Kad bi zivjela u stanovima s pvc otvorima uvijek bi se osjecala vakumirano.
Posljednje uređivanje od S2000 : 26.01.2014. at 01:00
Ja uvijek biram pvc stolariju. Drvenu bi izabrala kad bi imala puno novaca i kad bi mogla priuštiti platiti svake godine osobu da farba. Inače ne. Mi u kući imamo pvc stolariju (već 13) i prezadovoljna sam. Istina, postoji problem sa gljivicama ali u jednoj prostoriji, mislim da nije stvar u pvc-u nego u izolaciji. Uglavnom, kuća se svaki dan mora malo luftati i to je to
Mi smo napokon zamijenili sve drvene (s izo staklima) prozore pvc-om i super nam je, odmah je toplije, a zracimo na kip vecinu vremena i nemamo gljivica. O odrzavnaju da ne pricam - prebrises carobnom krpom i to je to. Nema farbanja
Ja u stvari ne znam nikog tko je stavio pvc umjesto starih drvenih prozora i da je pozalio? Svi samo komentiraju kako je toplije i kako je jednostavno za cistiti, a i zvucna izolacija je bolja (vrlo vazno u gradu kad si pored bucne prometnice).
Posljednje uređivanje od Zara1 : 26.01.2014. at 19:59
Ne znam bas, onda sam krivo informirana. Iako ne bi bas rekla da sam u krivu jer i dalje mislim da drvo dise (ne kroz rupice vec materijal kao takav).
Ja mislim da ako je dobro napravljeno onda brtvi pa nema strujanja zraka. Ako nije dobro napravljeno onda ionako ne sluzi svrsi jer imas propuh u stanu i gubis toplinu. Mozda je nekome ljepse i "toplije" ali to su subjektivne kategorije, objektivno meni drveni prozori znace da imas nesto za farbati i da ce se vjerojatno s vremenom bar malo izvitoperiti i poceti "disati". A PVC vjerojatno nece... I to je sve.
To da drvo "dise" kao materijal je iluzija, mozda nesto malo i propusta ali to je posve neznatno spram potreba za pravim "disanjem" tj. izmjenom zraka.
Posljednje uređivanje od sillyme : 26.01.2014. at 21:00
Trina, u Metrou bijela PVC vrata ulazna, bez kvake (kupi se posebno valjda) 975,00 kn.
naša drvena ulazna vrata su prekrasna, koštala 10.000 kn, kombinacija sa staklom, ali bi ih promijenila odmah sutra da imam novaca!!! nakon 10 godina sva su istrulila sa vanjske strane, pukotine, plijesan se stvara po njima, jer se rose, a u tom dijelu čak niti ne grijemo da ne radimo prevelike temperaturne razlike (možda tu griješmo, ne znam), konstantno je propuh i ledeno je ovih dana. u tom diijelu se oko vrata rade gljivice.... lakirana su sa sadolinom svake 2 godine. imamo pvc prozore s kojima nikakvih problema nema, niti gljivica.