Točno znam u kakvoj si nedoumici!! I ja sam čitav život živjela u stanovima sa drvenim prozorima, uvijek je bio problem sa održavanjem, kiša ih je uništavala, svako malo ih je trebalo strugati, kitati, ponovo bojati. Prilikom čišćenja otpadali su komadići farbe, ježila sam se pranja duplih stakala... Uvijek sam maštala kako bi bilo lijepo imati alu prozore, činilo mi se da ih je tako lako održavati, a izgledali su mi lijepo, masivno...
Sada imamo stan u novogradnji, dobili smo te famozne alu prozore i da se mene pita ja bi se sutra vrlo rado vratila na drvo!!
Doduše ova alu stolarija je lagana za održavanje, mi nemamo problema sa gljivicama, ali kad su svi prozori zatvoreni sva stakla nam se orose, imam osjećaj da stan uopće ne diše - kao sa smo u konzervi !
Uvijek je bar jedan od prozora otvoren na kip, vjerujem da smo zbog toga i izbjegli gljivice.
Vidjela sam u jednoj zgradi idealnu kombinaciju, iznutra su prozori drveni a izvana alu...
Imam prijatelje koji su na kuću stavili prekrasne drvene prozore sa drvenim škurama, stakla su im dupla - između punjena plinom (mislim da takva stavljaju na alu), na prvi pogled i dodir sam mislila da su alu, savršeno glatki prozori, premazani zaštitnim slojem s 5 godina garancije na prvu boju, održavaju se isto kao i alu!! Oni su prezadovoljni, nemaju vlage, gljivica, nema orošenih stakala kad je sve zatvoreno!
Ako imaš mogućnosti kupi drvene, nećeš pogriješiti, prirodno je uvijek bolje. Pa opće je poznata činjenica da se Europa vraća na drvo i da JI Europi za bagatelu prodaju strojeve svojih alu pogona.. a mi navalili ...