Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 83

Tema: Gubitak na težini u prvih tjedan dana sa 3920 na 3340

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Gubitak na težini u prvih tjedan dana sa 3920 na 3340

Cure seka je rodila malu curicu od 3920 g uz pomoć vakuuma. Beba ima žuticu i važe danas nakon 9 dana 3340 g. Babica predlaže da joj dodajemo umjetno mijeko 40 g uz svaki obrok nakon dojenja. Što vi mislite? Koju marku mlijeka adaptiranog predlažete?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa nije li normalno da bebe izgube nešto od porodjajne težine u prvih 7 dana? Ako sestri dojenje dobro ide, ako beba dobro kaka i piški i generalno je dobro, čemu već sad adaptirano?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi ti neku marku adaptiranog mlijeka ne mozemo preporuciti. To bi trebala vidjeti s pedijatrom.

Malo je vise izgubila na kilazi Sad bi trebalo vidjeti zasto je bas toliko izgubila na kilazi..... Ocigledno treba pomoc s dojenjem....

Koliko beba piski i kaki dnevno?
    A kak ide s dojenjem? Jel mlijeko nadoslo? Koliko beba cesto sisa?
    Kad mama odluci promijeniti stranu - koliko dugo bebacica sisa na svakoj strani?
    Jel mamu bole bradavice? Jel doslo do zastoja ili mastitisa mozda?
    Jel beba aktivno sisa ili vecinom spava?

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i koliko je izgubila prvih dana, mislim s koliko je izasla iz rodilista?
    je li moguce da je vaga kojom ste je sada vagali drugacija od one u rodilistu?

ako ima zuticu, onda vjerojatno puno spava, mozda bi je trebalo buditi za obroke? trebalo bi biti najmanje 10-12 obroka dnevno, ukljucujuci nocne koji su dosta vazni.
    ti si vjerojatno provjerila polozaj na dojci?

jel ima let-downa? jel vidi da beba nakon let downa guta dugackim ujednacenim gutljajima bar nekoliko minuta? jel daje istu dojku unutar 2 sata, da se dobro isprazni? uopce, koliko mlijeka ima, malo ili dojke pucaju?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure problem mi je poznat. Seka je bila toliko u komi jer ju je bolila rana dolje, puknuće međice drugog stupnja i razderotina vagine vrlo visoka da jprvu noć nije dojila 10 sati, pauze su i drugi dan bile predugo između podoja po 4 sata jer je beba uslijed žutice dugo spavala što je poznato. Najgore mi je što je seka kod mene i to od kada se porodila. Nije bila uopće u bolnici nego se ambulantno porodila. Porod je bio traumatičan za seku iz više razloga, ali o tome ćemo na porodima kad ja sad otrčim po adaptirano da smirim savjest.
    Cure bradavice su bile bolne, krastaju se. Imala je tek nakon dva dana pravi nalet mlijeka. Još je to za iztolerirati, ali nikako dugi razmaci između podoja. Beba miriše po acetonu radi očite razgradnje masti i troši svoje rezerve. Seka ima problema kad je stavlja na sisu, sad je već bolje. Ja sam dežurala dvije noći da joj pomognem oko stavljanja na sisu i da izkontroliram da li bebe pije ili samo cicka čega je isto bilo.
    Prvu noć sam i ja nažalost zaspala tako da nisam kontrolirala seku, a ona je bila oduševljena kako je beba dobra i nije joj htjela smetati.
    Propustili smo dobar start, sad smo u fazi razgradnje masti, a ja bi htjela da kreće izgradnja.
    Sada je doji svaki sat, čak sam je i ja tu i tamo podojila kad je bila gladna,a nije mogla izvuć ništa iz sise, onda bi se smirila i nastavila dojiti kod seke. Međutim moje mlijeko njoj ne paše po sastavu nego mom dvogodišnjem dečkiću pa to nije nikakava zamjena. Jučer smo imali prvi put 11 dnevnih obroka i danas je stanje malo bolje iako je od nedjelje do danas utorka izgubila 60 g, iako nije kakala dva dana. Prošli četvrtak znači četvrti dan njenog života je imala kapljice kvi u urinu i mučili su je kristali iz mokraćnog mjehura vjerovatno radi koncentrirane mokraće. Zbog toga smo bili kod pedijatra, ali on je rekao da je to česta pojava.
    Led down joj je usporen i po meni bi grudi mogle biti malo punije. Seka ima male grudi i razdvojene tako da beba najbolje pije nogicama okrenutim pod sekin pazuh, a glavica okrenuta od sredine sekina tijela.
    Idem sad Karlo će mi se probuditi, čujemo se.
    Jednom je smo stavili oblog od sira na grudi kad je mlijeko nadošlo, možda to nismo tebali samo je staviti u tu sa strane poziciju da pije jer je seka imala mala otvrudnuće sa strana. Danas mislim možda i zbog toga što su joj grudi otežale, a ona ne nosi grudnjak pa se veza ova sa strane istegnuo i uzrokovala zastoj. U subotu je seka prvi put imala stolicu i onda su stvari krenule nabolje, ali beba ipak gubi na težini. Meni je žao za adaptirano, pogotova ja koja dojim više od pet godina, ali mislim da će seka bolje profunkcionirati, a i beba ako je prihranjuje kako je rekla babica sa 40 g nakon svakog podoja. Naravno da u vage drugačije. Vaga u rodilištu je drugačija nego vaga od pedijatra i babice. Sutra idemo kod pedijatra radi kontrole kukova i normalnog pregleda. Gubitak na kilaži je prevelik nažalost makar je beba rođena 10 dana ranije.
    Rado vas čitam, bojim se da je tedencija gibitka kilaže jača.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da, gubitak na tezini je :/

nek se proba izdajati, kad ima tog izdojenog mlijeka - bolje to nego adaptirano. ali svakako treba krenuti i s adaptiranim, beba mora poceti dobivatina tezini.
    kako joj ti pomazes, kasnije se stignete vratiti samo na dojenje

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drzite se .... i javljaj kako ide

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Podrzka i od mene. Sve ce to doci na svoje mjesto, samo bez panike!! A sta je koji cc adaptiranog u poredjenju sa ogromnim kolicinama majcinog mlijeka koje ce beby dobiti u buducnosti!

Obavezno nek se izdaja, po mogucnosti svaki put nakon podoja (ili mozda cak nesto cesce) i to obije dojke istovremeno. Na taj nacin bi mogla davati svoje izdojeno mlijeko na pocetku, tako da bi adaptirano moglo biti suvisno!!

Nego kako sam skontala, ti si pokusala dojiti beby!! :D Jel' pije 'po-ropisima' ili jos nije savladala tehniku.

Pokusajte ne davati na bocicu nego finger-feeding

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e gle, ja sam imala tezak porod i sve skupa je nakon poroda bilo stresno pa je doso i mastitis i nedovoljno mlijeka.

mi smo isli na adaptirano jer mali nikako nije dobijao na tezini ali nisam odustajala od dojenja

zeznuto je sa adaptiranim da vrlo cesto upropasti dojenje ako mama nije dovoljno motivirana i ako nema podrsku okoline

ako beba ne dobija dovoljno na tezini nema se tu kaj pitat, mora pocet dohranjivat

bitno ti je da ne dohranjuje svaka 3 ili 4 sata nego svaki put kad beba trazi (to sam ja dobila kao upute na laktaciji). naime, kao sto jos dio medicinara preporuca dojit svakih 3 ili 4 sata tako i proizvodjaci formule jos nisu evoluirali

vise hrane dat ce bebi vise enrgije pa ce jace sisati sto bi trebalo dovesti do relaktacije

ostatak znas i sama, kontakt koza-koza, nosenje bebe, zajednicko spavanje, zajednicko kupanje

ja sam jos pila motilium da mi digne prolaktin ali pod kontrolom sluzbe za laktaciju

za razliku od ostalih meni su dali bocu jer sam imala toliko malo mlijeka da casice, sprice i slicno nisu bili dovoljni da bi mali dobio dovoljno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s. (tek sam sad skuzila da ti je seka u njemackoj)

odi iznajmi onu veliku medelinu izdajalicu i javi se sluzbi za laktaciju radi eventualnog koristnja motiliuma da ne popusi dojenje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne znam puno o dojenju i problemima u vezi dojenja, ali ono sto znam to je da se bebe koje imaju zuticu MORAJU buditi na sat i po i dojiti...takav kometar sam cula od pedijatra. :/

I da li su do kraja ispitali prirodu zutice ? Jesu li sigurni da se radi o fizioloskoj zutici ? :?

Od srca vam zelim da bebica krene da napreduje i da se dojenje uspostavi

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od srca vam želim svu sreću i da se sve što prije riješi

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samaritanka, ako su seki bradavice tako bolne, mislim da bi trebali provjeriti kako beba hvata dojku. Pogledaj, molim te, handout-e od Jacka Newmana na tu temu na http://www.kellymom.com/newman/a-when_latching.html, tamo je stvarno sjajno opisano, jako detaljno. Super da sada češće doji. Može li izdajati drugu dojku za vrijeme podoja pa davati to mlijeko (uz adaptirano, ako je potrebno) na žličicu ili šalicu?

Držim fige i mislim na vas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila sam najvaznije, mi smo koristili nutrilon

za sljive oko rane pomaze arniflor i meni su sestre stavljale hladne obloge (ja sam bila izrezana pa sivana u tri sloja) i poslje poroda imala sljivetinu tjednima. za sjedenje je najlakse ak sjedi na tvrdoj podlozi, lakse se namjesti

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga samaritanka, pozdrav tebi i sestri i djecici, mislim na vas
    cure su ti vec sve rekle, javi kako vam ide

saljem pusu i drzim fige!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo cure mislim da smo na dobrom putu oporavka. Ispričavam se na nejavljanju, ali nije bilo vremena. Hvala vam na svjetima i dobrim željama. Hvala Saradadevi na lijepom Emailu, zvala sam te, ali je stalno bilo zauzeto. Pokušat ću opet 8) .

:D :D Bebica više ne gubi na težini, dobila je možda koji gram :D još uvijek ništa značajno da bi se napisalo, ali strategija funkcionira. Žutica se povlači i tonus tijela se vratio, mala pije kod seke non-stop, skoro svaki sat, nekad svakih pol sata, a i ja se uključujem često u startu. Seka je mrtva umorna jer čitavu noć doji. Dojile smo naizmjence, ali uvijek seka nastavlja i završava. Uglavnom smo joj volumen krvi povečali, mislim udio vode, tako da je odmah živnula. Kod je je super da hoće dojiti.
    Dali smo joj ukupno 140 ml HA adaptiranog mlijeka prvi dan i to u startu po 30 ml na kraju dojenja. Taj dan nismo razrjeđivali, ali smo drugi dan razrjeđivali i popila je drugi dan još 50 ml razrjeđenog. Noćas i danas ujutro joj prema mom nosu nismo dali adaptirano makar je babica rekla da nastavimo. Meni se čini da ćemo uspjeti i ovako. Zapravo jučer joj nismo mogli dati više od 50 ml jer bi se raspukla koliko pije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Super vijesti! Samo nek se seka sto vise odmara i spava, kad god moze (plus kupke, masaza stopala, smoothiji za energiju i slicno). Meni se cini da iscpljenost poslije poroda (mame ili bebe ili oboje) moze ponekad bitno zastekati let down i uzrokovati pad tezine. Druga stvar je veci gubitak krvi; ako je toga bilo, preporucujem puno melase rastopljene u nekom napitku i puno krepkih juhica sa zelenim lisnatim povrcem (ako joj negdje mozes nabrati koprive.... ).
    Sretno!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super vijesti .

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure bebica ne gubi, ali i ne dobiva na tezini. Sad nam je bila babica i prijeti nam radi ne davanja adaptiranog. Uopce mi nije jasna. Mala pije puno bolje, tonus je i dalje ok, zutica se skroz povlaci i mala vise ne gubi na tezini.
    Danas je babica izvagala 3400 g koje je dobila kad je od ukupne tezine 3580 g oduzela podlogu 180 g koju je mala popisala i to obilno. Znaci taj urin fali. Mala nije izgubila na tezini, ali ni dobila. Babica tvrdi da je gladna jer je gurala ruke u usta. Zapravo je bila nervozna jer je htjela spavati.
    Rekla sam joj da pretjeruje, a ona meni da nas ona ne moze pratiti ako ne slijedimo njene savjete. Sa adpiranim bi to islo puno brze...
    Meni se cini da je mala na dobrom putu, a istovremeno kad ti ovakva iskusna babica to kaze da joj njen trbuh govori da je mala gladna jer nema dovoljno hrane, a meni moj trbuh govori drugacije, opet sam na vazi. Seka meni vjeruje i smeta ju ta nervoza koju proizvodi babica, s druge strane bi zeljela da krene nabolje.
    Sto vi kazete na to?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja mislim da je beba premala da bi se eksprimentiralo sa uvodjenjem pa ukidanjem dohrane-adapitiranog samo prema svom osjecaju. Ako babica, koja je vidjela stotine djece misli da je bebica gladna, onda je treba poslusati. Ili, ako mislite da je u krivu, pozovite drugu babicu ili pedijatra. Nesto ocito nije u redu kada beba ne dobiva na tezini koliko bi trebala. Nemojte me krivo shvatiti, ali forsirati samo i iskljucivo dojenje ako postoje signali da nesto ipak ne stima - ja se to nebi usudila...to je moje misljenje, ti i seka same odlucite...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za bebe sa žuticom važno je i da dobro kakaju.
    Zašto ste razrjeđivali adaptirano? Time beba samo optereti želudac količinom popijene hrane - ne razlikuje vodu od mlijeka. Pa misli da je dobila toliko mlijeka i kasnije traži sliejdeći obrok.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samaritanka, svaka cast na trudu oko seke i njene bebice ...

dobro je sto je beba prestala gubit na tezini, ali sad bi zaista trebala pocet dobivat.
    jel mozes probat odgovorit na ova pitanja od anchie76 i renate, to je dosta bitno da se vidi u cemu je sve problem.

Koliko beba piski i kaka dnevno?

Jel mamu jos bole bradavice, jel prolaze kraste? .Kod oštećenja bradavica trebalo bi provjeriti tehniku dojenja i polozaj na dojci, a u dojenju mijenjati polozaje, tako da bebine desni ne pritišću mjesto oštećenja.

Koliko dugo beba sisa na svakoj strani? jel daje istu dojku unutar 2 sata, da se dobro isprazni?

Jel vidi da beba nakon let downa guta dugackim ujednacenim gutljajima bar nekoliko minuta?

Bolne bradavice, kao i nedobivanje na tezini, moglo bi biti znak da nesto ne stima s tehnikom sisanja-ili beba dobro ne zahvaca, ili precesto mijenja dojke, ili mozda oboje.
    Ako polozaj nije dobar, beba neće moći izvući dovoljnu kolicinu mlijeka i dobro napredovati (cak ako je cesto doji, ali ako ima krivu tehniku dojenja zbog loseg polozaja usta, nece moci dovoljno izvuci), a seki moze biti uzrokom boli i krastama na bradavicama.

Pravilno postavljena bebina usta znaci da je cijela bradavica duboko u ustima i velik dio areole u ustima (ovisno o veličini areole), bebine desni moraju prijeći iza baze bradavice.
    Vazno je da beba dobro uhvati s donje strane, sto znaci da bradavica ne mora biti centrirana kod stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore.
    Jezik mora biti ispod bradavice, ispruzen, a moze se i malo vidjeti izmedju donje usne i bradavice.
    Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. trebate vidjeti rozi dio usana.
    Bebin nos i brada moraju dodirivati dojku, ili biti udaljeni samo milimetar-dva.

Jel to tako izgleda kod seke?

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos zaboravih, jel se izdaja izmedju podoja?
    to je vrlo korisno za povecavanje kolicine mlijeka.

i da, ako dajete adaptirano, bolje je da ga radite tocno onako kako pise na kutiji; od razrijedjivanja nece imati nikakve koristi, samo moze imati stete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne mislim da je Samaritanka mislila da ga razrijedjuju vise nego treba(vise vode) vec se tako izrazila o pravljenju ili miksanju i muckanju ili razrijedjivanju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam tako iz ovog shvatila
    Dali smo joj ukupno 140 ml HA adaptiranog mlijeka prvi dan i to u startu po 30 ml na kraju dojenja.
    Taj dan nismo razrjeđivali ali smo drugi dan razrjeđivali i popila je drugi dan još 50 ml razrjeđenog.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hmm, mozda si ipak u pravu :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    ja sam tako iz ovog shvatila
    Dali smo joj ukupno 140 ml HA adaptiranog mlijeka prvi dan i to u startu po 30 ml na kraju dojenja.
    Taj dan nismo razrjeđivali ali smo drugi dan razrjeđivali i popila je drugi dan još 50 ml razrjeđenog.
    Ja to shvatila nismo taj dan pravili iliti razrijedjivali ali smo drugi dan napravili i polila je 50 ml.

Ko zna mozda nisam upravu ali zna Samaritanka da se mora praviti po pravilima.

Javit ce se ona vec.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bice da smo mamazika i ja krivo skuzile, al nek se Samaritanka javi da demantira 8)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam shvatila kao mamma Juanita.
    A možda su razrjeđivale sa maminim mlijekom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ko zna mozda sam ja krivo shvatila ali ajde da vise zeni ne zacatavamo topic

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Formule se (naravno) ne poraju praviti po receptu sa kutije!! Uvijek se mogu razrediti, i mi smo raazrijedjivali kad' bi dohranjivali Benjamina ako jetih dana imao zatvor. Radi se o tome da dijete dobije dovoljnu kolicinu hranljivih tavri i vode. Sad' ako isto dijete vecinom doji, dohranjivanje (skoro) pa i nije bitno. Jako vazno je na davati koncentrovanije, ali manje koncentrovano moze!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Normalno da može, pa posve je svejedno popije li dijete 3 mjerice praha u 90 ili u 120 ml vode, količina hranjivih sastojaka je ista; kod proljeva se i preporučuje razrjeđivanje adaptiranog mlijeka, a ja znam mame koje su uvijek stavljale više vode jer dijete nije htjelo nikakvu tekućinu. Ono što je bitno je da dijete dnevno dobije dovoljno praha. Ono što se ne smije je stavljanje više praha od propisanog.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je to vrlo škakljivo, kako natjerati dijete da popije dovoljnu količinu praha ako si ga već "natrpao" sa tko zna koliko bočica sa dodatnom vodom?

Mi smo trošili adaptirano i nikada nam nisu preporučivali razređivanje istog. Kod proljeva smo prah miješali sa dijelom vode a dijelom rižine sluzi (dijete je bilo staro sedam mjeseci) + rehidromix posebno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne želim reći da tako treba raditi, nego da se to može raditi, problematično je stavljanje previše praha u vodu a ne više vode (naravno ako dijete pije dovoljnu količinu). Mi smo kod proljeva trošili NAN1 laktoza free i na uputama piše da je kod proljeva uobičajeno jače razrjeđivanje forumule, naravno u dogovoru i uz preporuku pedijatra.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure nećete vjerovati, ali je mala nakon čto smo joj počeli davati adaptirano, a to je krenulo u utorak popodne ovaj tjedan i to onako po propisu na kutiji za 1 tjedan života 45 ml, dijete je ujutro bilo totalno bez tonusa tijela i slabašno tako da je tu srijedu kod doka dojam bio prilično loš plus žutica i vađenje krvi gdje se doslovce vidjelo da beba ima tamno crvenu koncentriranu krv koja polako teće, što zbači da je bez volumena. Dok je odmah rekao da razrijedimo dodatno adaptirano, što sam si i ja mislila. Kod žutice je jetra maksimalno opterećena, a k tome je još nezrela pa kad dobije beba adaptirano opterećenje je još veće, a i zbog teže probavljivosti adaptiranog dijete još više spava i teže se budi, što pogoršava dojenje. Znači da zbrojim, žutica plus hematom na glavi od potezanja vakumom koji je još i danas tamo, znači još uvijek ne resorbiran makar manji plus adaptirano, mislim da je to sve skupa još opteretilo bebu. Onda smo mi nakon doka u srijedu razrjedili adaptirano i bilo je definitivno odmah bolje. Međutim trbuh je bio tri sa tri. U četvrtak smo joj još ujutro dali razrjeđeno adaptirano i to je bilo zadnji put. U srijedu se pokakala i čini mi se u četvrtak zadnji put i do danas više nije. Žutica se već u petak definitivno povlači. Zapravo kad bolje rekonstruiram već se početak poboljšanja nazirao prije adaptiranog, a onda vjerovatno zbog koncentriranosti adaptiranog i opeterećenja jetre poboljšavanje je stalo.
    Sekina se produkcija definitivno pojačala u utorak kad je seka dobila one skafandere za formiranje bradavica i ja kupila purelan pa su kraste omekšale, a seka obukla moj grudnjak i od babice dobila Lac defloratum D4 globulice svakih dva sata 5 komada. Da napomenem da je mala dobila 3 puta dnevno jednu globulu Chelidonium ne znam sad koja je potencija gore je pod krovom, to je navodno dobro kod žutice. Jučer smo s tim prestali. Mala se i sunča svaki dan na terasi u vrtu, skupa s mamom.
    Tonus bebe je puno bolji i čini mi se da sve ide na bolje. Mokraća također nije više tako koncentrirana. Kakve je boje bila mokraća kod dojene djece kad su imali žuticu kod onih koji nisu upotrebljavali pelene? Mi upotrebljavamo one molton krpe.
    Ovo pišem po drugi put jer mi je već sve jednom pobjeglo jer me je od silnog trčanja okolo i ne slanja sistem delogirao.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samaritanka, dok se ne jave iskusnije savjetnice:jeste provjerili bebin polozaj na dojci?
    Koliko cesto mijenja strane na dojci, jel ostavlja na istoj unutar 2-3 sata?
    Meni se cini da bi u tome mogao biti kljucni uzrok problema, jer ako nema redovne kakice, to bi mogao biti znak da ne dobiva dovoljno zadnjeg , najmasnijeg mlijeka.

jel mozes probat revidirat kako to sad izgleda :
    koliko cesto doji,
    koliko cesto mijenja s dojke na dojku,
    da li, koliko i kada adaptirano,
    jesu li jos bolne bradavice,
    da li beba naocigled guta, ili mozda "cokce" ,
    da li je veci dio areole u ustima, a usnice (osobito donja!) ispupcene prema van,
    da li se nazire jezik jezik s donje strane kad se malo odmakne usnica?

mislim da je presudno za dalje da budete sigurne da je polozaj na dojci ispravan!

preporucam vam i da ponovo sto prije posjetite doka, tako da ima bebicu na oku dok se stanje ne dovede u red.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sad si mislim... kod nas bi vjerojatno zbog žutice još bili u rodilištu. I sad, da li je to dobra ili loša praksa :?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama Juanita, ja sam dojila uvijek na obe dojke istovremeno, pa nisam nikada tome pridavala važnost. Seka doji tako da uvijek započne sa starom sisom ak se sjeti. Nekad joj se dogodi da ne zapiše, ali normalno doji. Možda bi mogli strateški zbilja dojiti 2-3 sata na jednoj dojci kako ti kažeš.
    Mamazika, žutica je bila za očekivati nakon stresnog poroda s vakuumom i puno kemije oksitocina, buskopana itd. Beba se nije borila samo sa raspadom sekinih eritrocita nego je morala i druge stvari izbaciti. Seka se super otvorila, ali beba se na kraju nije htjela spustiti niže, zapravo kod trudova istiskivanja ništa se nije micalo. Plodna voda je već davno otišla i nije bilo pomaka. Mi nismo htjeli ostati u bolnici iz više razloga, a bebe s žuticom nemilosrdno pikaju i sunčaju (fototerapija) i to bez mame, što sam osobno gledala, a bebe se plaču za poludit dok mame neznajući mirno spavaju.
    Može se to i mekše opisati, ali meni je to malo previše.
    Problem razlikovati fiziološku od nefiziološke žutice uvijek ostaje i rizik je prisutan, ali beba je u riziku jednako u bolnici kao kod kuće, samo joj u bolnici vade krv i određuju bilirubin, a mi pokušavamo vjerovati svojim očima makar nemamo materijalnih dokaza kao što je vrijednost bilirubina.

Babica nam je preporučila i šampanjac zamislite, a na moje pitanje što je s alkoholom i pojačavanjem spavanja bebe i opterečivanjem jetre, ona mi je odgovorila da je alkohol iz šampanjca minimalno u majčinom mlijeku. Što da kažeš na to?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima li sta novo Samaritanka?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Babica nam je preporučila i šampanjac zamislite, a na moje pitanje što je s alkoholom i pojačavanjem spavanja bebe i opterečivanjem jetre, ona mi je odgovorila da je alkohol iz šampanjca minimalno u majčinom mlijeku. Što da kažeš na to?
    Za sta je preporucila sampanjac? :?

Takodjer toplo preporucam da probate dojiti par sati na jednoj dojci.. Nedostatak kakice uvelike ukazuje na to da dijete vjerojatno ne dolazi do masnog mlijeka.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samaritanko, stalno te zaboravljam pitat jel imate mogucnost da pozovete nekoga iz lokalne LLL organizacije, lactation consultanta ili nesto slicno?
    bilo bi super kad bi vas netko od njih mogao i u zivo savjetovati .

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovdije se nitko ne uzbuđuje jer beba ne kaka, ali je sad počela prditi pa pretpostavljam da će se i pokakati skoro. Zadnji put je kakala prošli četvrtak. Babica nam je jučer dala nogu zbog neslušanja njenih savjeta i nazvala doka, digla kod njega frku, tako da je on nas nazvao i danas idemo za sat vremena na vaganje da dokažemo ne znam što...
    Cure mala je bolje definitivno i to što ne kaka me ne brine jer joj je koža potpuno roza, puno siše i vuiše ne smrdi po acetonu.
    Javim vam težinu kad se vratim.
    Mislim da ovo za kakicu vrijedi za one bebe koje dobro priraštaju i možda imaju svega previše, ali za ove koje moraju sve iskoristiti mi je logično da puno ne odbacuju. Nisam nigdje to pročitala samo špekuliram, a vi iz edukacije kažite što mislite.
    Čitala sam upravo u njemačkoj pedijatriji kako se liječe bebe iz Afrike i Azije koje su puno izgubile na težini i još su u gorem stanju nego sekina beba pa kažu da je bitno zaustaviti pad, a ne opteretiti izmjenu tvari u organizmu dodatnom hranom, ide se više na dodatak proteina, a kaloričnost povečavaju tek nakon nekoliko dana kad beba odgovori na startno hranjenje.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vratili smo se od doka i mala je dobila od petka do utorka na kilaži 30 g iako se netom prije popišala. To je po dokovoj vagi jer je kod njega u petak vagala 3350, a danas važe 3380. On smatra da je trebala dobiti 100g :shock: da bi to za njega značilo da ide na bolje i još nam je rekao da se bebi može stanje iznenada pogoršati, iako sad beba ne izgleda loše.
    Gadno nas je naružio i sve moje komentare prokomentirao da tu nema više diskusije. Sad smo opet u dilemi.

Kako bi tek bilo da je kilaža ostala ista?

E da i sad to da beba ne kaka znači da gladuje :? .

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samaritanka, možeš li odgovoriti na gore postavljena pitanja, molim te?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samaritanka, ne kuzim bas, trazis li od cura pomoc i/ili savjet ili samo dokumentiras kako vam ide?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry što se ubacujem ali niti naši medicinari uglavnom ne obraćaju pažnju na to je li tako mala beba kakala ili ne, što ne znači da ne bi trebali (moja osobna trauma...).

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini da sam sve odgovorila.

Saradadevi je jedina imala sličan slučaj koji je rješila samo dojenjem.

Najveći broj žena počne s adaptiranim pa ni ne znaju da li su to mogle riješiti vlastitim mlijekom. Pa kad me Majo pitaš da li želiš savjet ili samo izvještavaš zaključi sama, zapravo i jedno i drugo.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko beba piski dnevno? (za kakanje si rekla)
    jesu li jos bolne bradavice,
    da li beba naocigled guta, ili mozda "cokce" ,
    da li je veci dio areole u ustima, a usnice (osobito donja!) ispupcene prema van,
    da li se nazire jezik s donje strane kad se malo odmakne usnica?
    Da li sad daje istu dojku unutar dva-tri sata?

Pretpostavljam da ima više od 8 podoja dnevno, kao i prije (što je super)?

Jesi li možda pogledala ovaj link od Jacka Newmana?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Normalno da može, pa posve je svejedno popije li dijete 3 mjerice praha u 90 ili u 120 ml vode, količina hranjivih sastojaka je ista; kod proljeva se i preporučuje razrjeđivanje adaptiranog mlijeka, a ja znam mame koje su uvijek stavljale više vode jer dijete nije htjelo nikakvu tekućinu. Ono što je bitno je da dijete dnevno dobije dovoljno praha. Ono što se ne smije je stavljanje više praha od propisanog.
    Nije istina za ovo da tri mjerice i nema veze jel 90 ili 120. Odakle ti ta ideja. Mora se strogo praviti po upustvima ako je djete zdravo. NITI POD RAZNO SE NE SMIJE STAVLJATI VISE FORMULE NEGO PISE NA KUTIJI.

Ocete djeci da zauvjek ostetite bubrege. Djeciji bubrezi nisu u mogucnosti da prevare sve te proteine ako se formula ne mjesa pravilno.

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Nije istina za ovo da tri mjerice i nema veze jel 90 ili 120. Odakle ti ta ideja. Mora se strogo praviti po upustvima ako je djete zdravo. NITI POD RAZNO SE NE SMIJE STAVLJATI VISE FORMULE NEGO PISE NA KUTIJI.

Ocete djeci da zauvjek ostetite bubrege. Djeciji bubrezi nisu u mogucnosti da prevare sve te proteine ako se formula ne mjesa pravilno.
    Pa zar nije Mima napisala za više vode, ne formule... :?

Kužiš, ako na kutiji piše tri mjerice formule u 90ml, ne ići na 4 mjerice u 90ml vode nego na 3 mjerice u 120ml vode...

Ono što se ne smije je stavljanje više praha od propisanog.
    smaritanka, nadam se da ćete riješit to...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •