Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: edipov kompleks ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno edipov kompleks ili?

moj sin ima 3 i pol godine. beba je s certifikatom (rezultat prvog pokušaja ivf-a) i ja sam mu se od kad je začet svim srcem dala. od prvog dana sam znala da je dječak, predosjećala sam, al sam saznala tek mjesec i pol prije poroda. kad se rodio odmah na porodu osjetila se ta posebna veza između nas dvoje: doslovce me je dva puta pomilovao po licu kad su mi ga nakon carskog prinjeli da ga vidim. to je bilo toliko dirljivo da su oba kirurga i anestezičar skupa sa mnom doslovno zaplakali jer su znali moju priču, a znamo se i privatno. naravno da je to bila reakcija, al' djelovala je tako realno, kao da mi je bembo kad me vidio tim dodirom rekao: ne brini mama, evo me tu sam napokon, živ, zdrav i tvoj. i od tad počinje moj život. sve prije toga ne smatram nečim previše vrijednim jer tek sam začećem i rođenjem djeteta saznala što znači nekog voljeti više od sebe. niej da nisam i da ne volim svog muža, al i sami ćete se složiti koliko je jača ljubav prema djetetu i drugačija naravno.

počinje moje nesebično davanje bembu. svaki svoj trenutak sam provela uz to dijete. moja ga mama nije presvukla 3 puta u prva 3-4 mjeseca života, ogromna briga i pažnja prema njemu 24 sata na dan. od kad se rodio nisam prestala ga držati na rukama i ljubiti po rukicama. kad se uhvatio noga više se nije dao nositi i to mi je bilo ok, al se zato mazio i ljubio sa mnom stalno. grljenja, ljubljenja, maženja su nam od tad svakodnevni rituali. i stalno smo zajedno. od kad je imao 6 mjeseci s njim smo bili u pola hrvatske, u njemačkoj 2x, na svim svadbama i svugdje gdje smo mi trebali ići. samo je 5 puta prespavao kod moje mame u ove 3 i pol godine. ja sma stalno osjećala grižnju savjesti da nisam dobra mama ako ga ostavim kod moje mame, a ja da se šetam il odmaram. trčim s posla u vrtić da stignem prije nego ga stave leć jer je njemu ljepše spavati doma nego u vrtiću i tako cijelu prošlu godinu, ne idem s kolegicama na piće jer mi se stegne u grlu kad pomislim da on tamo stoji u stvarno puuuuuno lošijim uvjetima nego doma, a ja ga mogu odvesti ranije od tamo. kad ja i mm trebamo izaći i izađemo ja se osjećam loše jer sam ga ostavila, a nisam željela već sam to uradila smao da udovoljim mm koji želi svoj život sa mnom kao ženom , a ne samo kao sa mnom kao mamom.

sve moje kolegice i ljudi koji me znaju, tete u vrtiću i susjedi, poznanici će reći da sam ja super mama jer zaista ulažem sve napore u njegov razvoj, al ja znam da to nisam i ako zbog ničeg, a onda zbog faze u kojoj je moj sin trenutno. naime, moj sin jako brzo uči, jako brzo prolazi stvari, puno toga je već doživio što njegovi vršnajci nisu. stalno se selimo iz faze u fazu pa je bio pola godine opsjednut vješticama, divovima, čudovištima i sl., pa je onda bio lik iz skoro svih slikovnica, da bi od prije nekih 3 mejseca odjednom zaželio biti mama. on je mama, oblači moje štikle, obožava rozu boju, želi biti ženska. druži se u vrtiću s curicama, želi imati dugu kosu, hoće da mu rodim sestru... mogla bih tako do besvijesti. moj je zaključak da je moj sin umjesto da mu otac bude uzor i zrcalo projicirao svu svoju pažnju i ljubav na mene i želi biti ja. mislim da je dijelom krivac i tata koji nije našao svoj način s njim i budući je dosta blaga osoba ne odgovara mu temperamentom. čak me je pitao neki dan: "mama, tata nije bio lijepi princ na tvom vjenčanju. mogu li ja biti tvoj princ". a i ne provodi jako puno vremena s njim. dijelom je razlog taj što sam ja toliko vezana za njega i zanemarila sam da je jako važno da ga ne "gušim" i svojatam (sve je to bilo od velike ljubavi, a on se jako lijepo osjećao u tom silnom maženju i baš mu je godilo) i da ga za njegovo dobro ostavljam češće u bake, duže u vrtiću, češće s ocem i sl.

ova barbie faza u kojoj se nalazi moj sin mi diže svu energiju. ne želim ga spriječavati, a ne želim ga ni poticati. vidim da sam u odgoju pogriješila vezavši ga toliko za sebe, al' pozadina mi je uvjetovala ponašanje budući sam ga jedva dočekala . nije mi baš drago kad on od svih stvari želi baš barbiku plavušu (pogađate da sam plavuša ) i govori za nju da je on ta barbika. sve što ima veze sa mnom on želi. kako je već površno shvatio da je on ipak muškić i da tati i baki i djedu nije baš drago kad on za sebe govori da je barbika onda je to prefolmulirao da će se on oženiti barbikom. ja ga osjećam i znam da je to rekao jer ima odličan instinkt i osjeća njihove vibre bez obzira na dob od 3 i pol godine.

ono što u cijeloj priči ne pomaže je i to da bembo nema muške djece u blizini osim u vrtiću. u obitelji ima samo rodicu (moje sestre kćer) godinu stariju od njega koju svim srcem obožava i stalno su zajedno. ne mogu mu smanjtii viđanej s rodicom jer oni se ludi jedno za drugim. moju nećakinju je u isto vrijeme kad i bemba uhvatila faza power rangera i ninja kornjača, a njega barbie. pa su se zamijenili igračkama. ona je prošla tu fazu i vratila se lutkama, a on je još svim srcem u žendkoj fazi. i kretnje su mu postale ženskaste (dodupe kad ja to kažem mami ili sestri one mi kažu da sam luda jer one to ne vide) jer on je dijete glumac, veliki transformator jer se stvarno uživi u ulogu koju "igra".

tete u vrtiću kažu da su mom sinu dječaci u njegovoj grupi dosadni jer su ispod njegove raznie iako su skoro svi od njega stariji pa i po godinu i pol i da se stoga ira s djevojčicama koje su zrelije od dječaka. on je pacifista jer je to dio životsa mm i mene pa mu ne odgovaraju igre tipa ubij, slomi, razruši, ružne riječi il psovke...koliko su one mogle vidjeti njemu jako leži crtanje, slikanje, kreativne radionice svake vrste, razgovori, čitanje slikovnica... sve ono što prakticiramo i doma. jedini je u vrtiću oblačio žensku odjeću i masu puta me je dočekao u ženskoj haljini koju nije želio skinuti kad smo trebali ići doma. to smo nekako raspravili i dogovorili smo se da više nema oblačenja haljina i to je on mirno prihvatio. nije išao mjesec dana u vrtić, a onda kad smo došli smo vidjeli da su dva dječaka vjerojatno potaknuti bembovim slobodnim ponašanjem i mojom mirnoćom kao mamom (gorjela sma u sebi al mu nisam htjela nametati svoj ritam) počeli nositi haljine i igrati se mama i sl. to nam je bilo iznenađenje, al on ipak nije više tražio da se oblači u vrtiću u žensku jer je takav dogovor. strašno se svi držimo dogovora i on zna da dogovor nije lijepo prekršiti.

oko sebe moj sin ima mamu, pa baku koju jako voli, kumu koju obožava, rodicu za kojom je lud, moju sestru koju nježno voli, zubarica, doktorica, tete u vrtiću su ženske...

drage moje, ono što želim reći jest to da me je strah (iako je on jako malo za to) da moj sin ima edipov kompleks i da ne znam ako to jest tako kako postupati. ono što sma instinktivno učinila jest to što sam ga počela sve više spajati s tatom, malo duže ostavljati u vrtiću, malo više u bake... sve to ne pretjerano da mu bude stre, al malo po malo povećavam tu odvojenost od mene. to radim već mejsec dana, al pomak i nije baš neki. osvrt na ovaj moj "problem" bi mi puno značio, posebno od mama koje su prošle ili prolaze slične stvari.

eto, izjadala sma se. možda sam izrekla gomilu gluposti i možda nije lijepo što se žalim na ovo kad mi je Bog dao živo, zdravo, pametno i bez lažne skromnosti nadasve lijepo dijete, al' kao svaka majka pokušavam ga usmjeriti da bude sretan u životu i da mu kroz život bude što lakše. nema recepta, al' mogu pokušati...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li si razgovarala s nekim psihologom? radi SEBE, ne radi njega .

ja znam dečka koji se igrao lutkama. "muške" igračke su mu bile "agresivne" . društvo su mu bile uglavnom curice... muško društvo je doživljavao kao i tvoj sin...

izrastao je u prekrasnog, mirnog, prezgodnog dečka - i mislim da će se cure pomlatiti oko toga koja će ga dobiti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga, moi rođci su dvojajčani blizanci, sada imaju 11 godina. "Mlađi" je uvijek bio puno nježniji, odnosno puno je to više pokazivao. Oboica su divni dječaci i potpuno različiti. Mlađi se igrao barbikama, crtao, bio strašno kreativan i dan danas je. Neko vrijeme se igrao tako da je on bio curica, ali sve je to prošlo. Nitko ga nikad nije sputavao, niti odvraćao, imali su isti odgoj i iste uvjete. Mislim da je sve to faza, imaš jako maštovito dijete, o Edipovom kompleksu malo znam, ali čini mi se da je premali da bi se nešto takvo ispoljavalo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: edipov kompleks ili?

Citiraj puros prvotno napisa
    drage moje, ono što želim reći jest to da me je strah (iako je on jako malo za to) da moj sin ima edipov kompleks i da ne znam ako to jest tako kako postupati.
    Edipalna faza je normalna faza u psihoseksualnom razvoju svakog čovjeka.

A i ono što si instiktivno počela činiti, dobro je: bitno je da dijete ima odnos s ocem, bitno je da ti i muž imate odnos muža i žene i da je dijete svjesno postojanja tog odnosa, i bitno je omogućiti mu odvajanje.

Na tvom mjestu, da si bolje razjasnim neke stvari, poslušla bih sorcinu sugestiju.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i ja mislim da je on samo u "curica" fazi.

znam momka (on je rođak od mojih rodica) koji se cijelo svoje djetinjstvo šminkao i oblačio ko curica. i to ne samo u dobi ko tvoj bembo nego i podosta starijoj. i nema onoga tko nije mislio kako je to ispoljavanje "ženskih crta" pokazatelj njegove buduće spolne orijentacije (nisu baš svi bili ovako fini, zna se kako su govorili da će mali ispast). međutim, to je danas predivan i prezgodan momak, izuzetno senzibilan, društven, komunikativan....čak ga ni svojevremena tv slava nije prominila.
    prošlo djetinjstvo, prošla "ženskasta" faza, a danas je opet u fazi ženskica, ali da s njima bude, a ne da bude one.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja samo moram reći da sam se topila čitajući tvoj post za kojeg mislim da nema mjesta brizi.
    Vaš odnos je predivan, a da si ti majka koja ni u kojem slučaju nije izgubila kompas pokazuje i sam post.
    Beba s certifikatom? Ne znam jel bi prije došla ovako ili ovako .

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: edipov kompleks ili?

Citiraj nela prvotno napisa
    drage moje, ono što želim reći jest to da me je strah (iako je on jako malo za to) da moj sin ima edipov kompleks i da ne znam ako to jest tako kako postupati.
    Edipalna faza je normalna faza u psihoseksualnom razvoju svakog čovjeka.

A i ono što si instiktivno počela činiti, dobro je: bitno je da dijete ima odnos s ocem, bitno je da ti i muž imate odnos muža i žene i da je dijete svjesno postojanja tog odnosa, i bitno je omogućiti mu odvajanje.

Na tvom mjestu, da si bolje razjasnim neke stvari, poslušla bih sorcinu sugestiju.
    jako lijepo rečeno i mislim da je to rješenje cjelog ovog problema.

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislim da je to samo faza i da zaista ne moraš brinuti. Pa u svakoj knjizi o odgoju ima poglavlje o tome...

Uostalom, ako nije faza, što je najgore što se može dogoditi?!

Čega se zapravo bojiš?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da te ne treba previše zabrinjavati Barbie faza. Po meni mislim da je presudno to šta je okružen ženskim rodom. Djeca uče imitirajući. On je sad u fazi imitiranja i uživljavanja u uloge. Kažeš da instinktivno daješ veću ulogu tati i mislim da je to super, ali nije presudno.
    Svojedobno sam kod sebe u vrtiću imala prekrasnog dečkića koji je stalno oblačio rozu haljinicu ( koju smo imali u kutiću mašte za presvlačenje ), zadivljeno se gledao u ogledalo, igrao se sa curicama mame i tate i obavezno glumio mamu. Ma bio je silan, toliko simpa, predrago stvorenjce. Isto je dugo trajalo i onda se jednostavno njegov interes preusmjerio na neke druge stvari. Moram priznati da je meni to bilo toliko simpatično da nisam ni pomislila da ima mjesta zabrinutosti radi toga. Sve je u oku promatrača, možda bi se netko zabrinuo, zvao psihologa.
    Mislim da ti instinktivno znaš sve.
    Moj savjet je da uživaš u svom klincu, u njegovoj osobnosti, u njegovoj mašti, šta sigurno i radiš bez grižnje savjesti da si nešto krivo radila u odgoju. Osim toga pitaj se da li bi nešto promjenila.
    Ja imam i curku i frajera i oboje ih isto odgajam sa puuuuno pusa, zagrljaja, žnjaranja. Moj maleni je puno mlađi od tvog, ali je stalno uz mene i prava je mala mazica . Meni je skroz normalno da se on igra sa sekinim lutkicama, da kuha, da pleše jer vidi seku, ona mu je uzor i nju oponaša.
    Imali smo i epizodu kad ga je seka koja ide na ples učila doma plesati. Vidio frajer da ona oblači haljinice za ples i poželio i on haljinicu. Mama nebudiluda odmah izvadila sekine stare haljinice i faca si izabrao haljinicu sa volančićima i mašnicom na guzi ( uopće ne znam od kuda nam ta haljinica ), obukao sekine baletne šlapice i zaplesao. Nije bilo sretnijeg i ponosnijeg djeteta. Umirali smo od smijeha.
    Najsmješniji su mi bili komentari ljudi kad sam prepričavala kako se obukao. Skoro svi su pitali da ajme, meni a šta je rekao tata na to. Vjerojatno su očekivali da se tata zgrozi, zabrani da mu sin to nosi i ne znam kakve još gluposti. Ja sam samo rekla da je tata prvi odjurio po fotić i ponosno uslikavao sina .
    Znam da ti nisam puno pomogla, ali ja iskreno vjerujem u isti odgoj curica i dečki sa puno nježnosti, bez stereotipnih igri i igračaka ( makar moj frajer stereotipno obožava autiće, nama potpuno neobjašnjivo )
    Da imaš curicu njeno ponašanje bi bilo skroz prihvatljivo i podrazumjevalo bi se takvo ponašanje.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Puros, prije svega Mislim da pitanja koja postavljaš pokazuju koliko zapravo jesi zahvalna na tome što imaš!

Ovdje imaš tekst o Edipovom kompleksu koji je potpuno normalna razvojna faza, a javlja se otprilike u periodu od 3. godine.

Puno veći problem od Edipovog kompleksa mi se čini tvoja nemogućnost da ga "pustiš". Simbioza je zdrava za maleno dijete, ali dijete te dobi treba naučiti pustiti, ne ispunjavati svaku želju (npr. spavanje u vrtiću nije nikakva drama, ostanak s odraslim ljudima koji ga vole dok se ti šetaš i odmaraš je ne samo dobar, nego i poželjan itd.). Ugodan boravak s ocem je jako važan, da njih dvojica nađu svoje igre, zajedničke zanimacije. Vidim da si to već počela raditi, ali mislim da je "puštanje" djeteta nešto šte se treba dogoditi iznutra, a ne izvana. Znači, da se ti osjećaš OK dok to radiš, da ulogu supruge svoga muža osjećaš kao jednako važnu, da uživaš u vremenu samo za sebe, kao i vremenu s mužem... I u tom dijelu se slažem sa Sorciere, razgovor s nekim stručnim može jako pomoći.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu samo malom bembu poslati veeeeliku

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mogu potpisati tvoj post o odnosu s djetetom sve do u tancine, u fazio od tri i pol godine nije niti jednom spavao bez nas, prvi puta je ostao kod bake pred peti rodjendan. I, nismo imali fazu oko koje se ti tako brines.

Hocu reci, sve je to tako individualno, ja se uopoce ne bi brinula oko toga, uzivala bih i dalje u svojem djetetu u njegovoj posebnosti.

Ovaj savjet da se vise okrenes i ti i dijete muzu je meni OK ako nije isforsiran i iz straha, nikako ne bi bilo dobro da klinac skuzi kako si nesigurna zbog njegova ponasanja, to ce dovesti samo dodatne nevolje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Uostalom, ako nije faza, što je najgore što se može dogoditi?!Čega se zapravo bojiš?
    ne znam ni ja čega se stvarno bojim. mislim da se bojim toga da se u mom djetetu ne krije ženska osoba premda duboko u sebi znam da će gospođice ludjeti za njim i on za njima te da će biti na kraju pravi senzibilni muškarac. a zašto se bojim jer ako to jest tako to ne mogu promijeniti, bar ne dugo vremena? zato jer bi mi bilo grozno da mu život bude težak,a bio bi mu puno teži.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    Puno veći problem od Edipovog kompleksa mi se čini tvoja nemogućnost da ga "pustiš". Simbioza je zdrava za maleno dijete, ali dijete te dobi treba naučiti pustiti, ne ispunjavati svaku želju
    e pa to i ja vidim kao veći problem premda osjećam da mi se u glavi događaju promjene i da znam da je vrijeme da se stvari za njega počinju drugačije događati. i znam da se mora sam izboriti za svoje mjesto pod suncem. samo da kažem da moje dijete može dobiti sve, dobro stojimo Bogu havla, i mogu mu kupiti što god želi. to ne radim iz jednostavnog razloga što smatram da to nije dobro za njega. od kad je mogao pričati naučio je da u butizi može izabrati samo jednu stvar (znam kako su se tete u butizi koje nam znaju stanje čudile i iščuđavale jesmo normalni i zašto mu ne kupimo kad možemo). juler smo imali dogovor da idemo u butigu po spenzu, al da ne može danas ništa kupiti. i to se ispoštovalo. već smo počeli štednju koju on polako počinje razumijevati, savršeno funkcionira sistem kazni i nagrada (nema udaranja)... dakle, kad ja kažem da radim ono što je dobro za njega to ne znači da mu ispunjavam svaku želju, nikako ne. spavanje u vrtiću je meni noćna mora, njih 25 u 50m2 gdje spavaju jedan do drugog dok im klima dere po glavama, a u tom istom prostoru su se do prije nekoliko minuta igrali i jeli ručak. bljak! to naravno ne opavdava moje ponašanje što ga više ne okrećem baki i tati. bembopv tata je divan, al čovjek stalno radi i žao mi je bilo da ga opterećivam, al i on je shvatio da je došlo vrijeme da se više angažira i počeo se stvarno davati premda ima jednak posao. postala sma svijesna toga da je to potrebno za njegov pravilan razvoj i to je to.

sorci je predložila da pođem na razgovor u sihologa radi sebe i bila sam. doduše u mog šk.psihologa koji dolazi u našu školu po potrebi i žena me je saslušala i rekla otprilike sažeto kao i svi vi zajedno i potvrdila da radim ispravno. zahvaljujući razgovoru s njom odluka je pala da bembo svaki tjedan jednu noć provede u bake dok se muž i ja odmaramo (objasnila mi je da nema ništa loše u tome malo se i odmoriti jer da je uloga roditelja iscrpljujuća i da to u konačnici rezultira boljim roditeljstvom). zbog toga sam neki dan kupila karte za nas 6 mama za 3 dnevni put u barcelonu. i dok sam ih kupovala shvatila sam da sam na pravom putu, da to ustvari radim radi svog djeteta, a puno manje radi sebe i da je to pravi put. i nisma imala grižnju savjesti, po prvi put. i odoh u 10.mjesecu planski jer do tad će se već odvajanje ispraksirati pa će mu biti lakše kad me neće bti 3 dana.

mm i ja imamo dobar odnos, al je on rijetko s nama. on je miran čovjek, blag, kreativac, a ja sam totalna suprostnost. ja sam vatra i jaka stijena dok on stalno važe. to se osjeti u našem braku i ja vodim obitelj kroz život. moj sin to vidi jer se to ne da sakrit (kad mama skoro sve radi), al sve ui svemu mislim da jako dobro funkcioniramo. potpuno različito, al zajedno dajemo cjelinu.

zanimljivo je to što ja duboko u sebi osjećam da će sve biti u redu i da sam rodila princa, a ne princezu i da će doći vrijeme kad će mi cure dodijavati jer, opet moram biti neskromna, imam lijepog dječaka. ovo je smao faza koja će proći, a to što bih ja htjela ekspres rješenje i da se sve vrati na stanje od prije 3 mjeseca je nemoguće. thnx cure što ste tu za mene .

i kao završnicu ovom dugom postu reći ću smao da osjećam da je moja ljubav prema njemu toliko jaka da će nadvladati svakui sebičnost pa i onu tipa pretjerane simbioze. osjećam to.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da osjećam da je moja ljubav prema njemu toliko jaka da će nadvladati svakui sebičnost pa i onu tipa pretjerane simbioze. osjećam to.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i kao završnicu ovom dugom postu reći ću smao da osjećam da je moja ljubav prema njemu toliko jaka da će nadvladati svakui sebičnost pa i onu tipa pretjerane simbioze. osjećam to.
    Naravno, zato sam i rekla da si ti majka koja nije izgubila vezu s realnošću. Voljeti do zadnjeg daha je jedno, a iz ljubavi osakatiti dijete je nešto što ti sigurno ne radiš samim time jer ovdje o tome pišeš.
    Ta nježna ljubav koju spominje i Bubica, neodvojenost niti trenutka do djetetove tri godine, (sa sinom i do pet) ta vječna strepnja ni meni nije strana.
    Šaljem vam jedan

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    je nešto što ti sigurno ne radiš samim time jer ovdje o tome pišeš.
    veliki potpis.

puros

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i dok sam ih kupovala shvatila sam da sam na pravom putu, da to ustvari radim radi svog djeteta, a puno manje radi sebe i da je to pravi put.
    meni, recimo, ovo ne sjeda. Da si ti kupila karte stvarno radi sebe ne bi riječ rekla, ali, ovako, cini mi se isforsirano nekakvom djetetovom dobrobiti koja uopce to ne mora biti. Za njega je jedino vazno da si ti zadovoljna sobom i njime, pri tom je potpuno nevazno jest eli 24 sata skupa ili ne...[/quote]

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    i dok sam ih kupovala shvatila sam da sam na pravom putu, da to ustvari radim radi svog djeteta, a puno manje radi sebe i da je to pravi put.
    meni, recimo, ovo ne sjeda. Da si ti kupila karte stvarno radi sebe ne bi riječ rekla, ali, ovako, cini mi se isforsirano nekakvom djetetovom dobrobiti koja uopce to ne mora biti. Za njega je jedino vazno da si ti zadovoljna sobom i njime, pri tom je potpuno nevazno jest eli 24 sata skupa ili ne...
    [/quote]

ja smatram da je ovo dobar put. odvajanje od djeteta (za sada na kraće vrijeme) potrebno je ponekad i djetetu i roditelju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    meni, recimo, ovo ne sjeda. Da si ti kupila karte stvarno radi sebe ne bi riječ rekla, ali, ovako, cini mi se isforsirano nekakvom djetetovom dobrobiti koja uopce to ne mora biti. Za njega je jedino vazno da si ti zadovoljna sobom i njime, pri tom je potpuno nevazno jest eli 24 sata skupa ili ne...
    [/quote]

i ja sma mislila da je nevažno jel on sa mnom 24 sata il ne i zato je stalno sa mnom, al kad ti netko stručan kaže da to za moje dijete nije dobro onda se ne mislim dva puta. i kad još k tome osjećam da je to jedan od razloga edipovog kompleksa kod mog djeteta (ajmo to nazvat edipov kompleks premda vjerojatno nije toliko naglašen da bi dobio dijagnozu).

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Dajem ti veliku podršku da odvojiš vremena za sebe ( a i za muža, naravno )
    bez grižnje savjesti.
    Meni je to bio dug put da shvatim da dijete stvarno može bez mene i da mu time radim dobro. Prekrasan je osjećaj kad se konačno toga oslobodiš, da možeš sa povjerenjem nekome ostaviti dijete, da znaš da nitko ne pati zbog toga i da nemaš grižnju savjesti zbog toga.
    Ne mislim da sam loša mama, dapaće mislim da sam puno smirenija i zadovoljnija od kada si MM i ja priuštimo noći za sebe. Nije to često, ali klince damo baki i mi si priuštimo malo romantike,makar šetnju po gradu, ništa posebno, ali je vrijeme kad smo opet kao prije, sami i zaljubljeni .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puros ispravno radiš,cure su ti sve rekle,i mislim da si super mama

ja sa svojim starijim sinom imam sličan,ali različit problem....baš Edipov kompleks na djelu

od kad se rodio i od kad me prvi put pogledao imam osjećaj da pupčana vrpca između mene i njega nikad nije presječena....od dana kad sam ga rodila,na svoj rođendan,baš simbolično,ja sam za njega jedina osoba na svijetu.svi ostali su sporedni likovi.

S mlađim sinom je drugačije,on jednako voli mamu i tatu i ima odnos i prema nama i prema svima ostalima...nekako normalan,rekla bih

stariji je...ženomrzac. i zbog toga mi je jako krivo.Ja sam mu jedina lijepa,samo mene ljubi i grli,i kako se u njegovoj grupi u vrtiću već lagano stvaraju "ljubavni"parovi on stalno ističe kako su sve cure glupe i kako ih je on sve odbio,i pritom se sav naljuti.

Ja ga stalno pitam ima li kakva lijepa i dobra curica koja mu se sviđa više od ostalih,na što se on sav uspjeni i kategorički odbija takvu mogućnost.Fizički je jako lijep,puno mi i često ljudi govore da rijetko vide tako lijepog dječaka,što bi automatski trebalo nekako otvoriti vrata suprotnom spolu...a on...cure uopće ne doživljava.Za razliku od ostalih svojih vršnjaka.

Kako živim odmah do vrtića tako su mi svakodnevne situacije pred nosom,i vidim puno toga.Neki dan je djevojčica koja nekako slovi kao najljepša(mala je stvarno šećer),valjda preponosna da bi ga sama pitala,poslala par curica do Josipa da ga pitaju bi li on bio Sarin dečko.Na što ih je on doslovce otjerao!Trebam li se brinuti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ronin, točno znam taj osjećaj nepresječene pupčane vrpce. i moj je jako, jako lijep i to stalno slušam do te mjere da sam mu počela objašnjavati da nije važno biti lijep već dobar čovjek. na to me on uvijek pita: a zašto onda meni svi govore da sam lijep? to uključuje i djecu u vrtiću. neki dan se jedna curica iz starije grupe zaljepila za njega i doslovno mu rekla: ti si najljepši dječak u našem vrtiću. bembo je još mali i ne shvaća svoju ljepotu, ali ono što mene brine je potpuno drugačije od tvog slučaja. moj je opsjednut s curama, obožava plavuše, crnke ne voli, voli dugu kosu, rozu boju, lijepe naušnice, lijepe salonke kad vidi u koga . on jednostavno sve što je lijepo voli, a voli izgleda sve što ono što vidi na meni. i htio bi i on nositi. kod tebe je meni se čini ista stvar samo drugačiji nalik. tvoj ne želi curice kraj sebe osim svoje mame, u njima vidi konkurenciju. moj pak konkurenciju vidi u ocu. i tvoj i moj su jako vezani za nas obje i u tom grmu leži zec. ja sma sad na tom putu polaganog odvajanja i ne znam hoće li upaliti... želim nam objema sreću i mislim da se nme trebamo previše brinuti.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Puros, inspirativno mi je čitati te i vidjeti koliko razmišljaš o vlastitom roditeljstvu i svjesno radiš na njemu, pa i protiv stvari koje bi tebi možda bile "komotnije".

Vjerujem da ste na dobrom putu da se dio te vezanosti više usmjeri na tatu.

I OT: sve više mi fali edit opcija na ovom forumu... Naravno da Edipov kompleks nije normalna faza razvoja, nego je to edipalna faza

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisam stigla ni uspjela sve pročitat...al sam htjela kazat da je M u edipovskoj fazi, trči za mnom da ga ljubim u usta i tatu doživljava ko prijetnju. Sreća da sam štreber pa sam znala da je taman vrijeme za nešto takvo, inače bi se uspaničila...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisam stigla ni uspjela sve pročitat...al sam htjela kazat da je M u edipovskoj fazi, trči za mnom da ga ljubim u usta i tatu doživljava ko prijetnju. Sreća da sam štreber pa sam znala da je taman vrijeme za nešto takvo, inače bi se uspaničila...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Sreća da sam štreber pa sam znala da je taman vrijeme za nešto takvo, inače bi se uspaničila...
    i ja sam štreber , al ne javlja se ova faza kod sve djece. prema onome što vidim i čitam javlja se kod manjeg broja djece. stoga, ja ne bih rekla da je bilo taman vrijeme za takvo nešto...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neznam, susrela sam se sa x članaka i tema na forumu o trogodišnjacima koji prolaze kroz edipovu fazu i to mi je bio dovoljni argument da se ne opterećujem istom.
    U suprotnom bi mi sigurno kozna što prolazilo kroz glavu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    neznam, susrela sam se sa x članaka i tema na forumu o trogodišnjacima koji prolaze kroz edipovu fazu i to mi je bio dovoljni argument da se ne opterećujem istom.
    U suprotnom bi mi sigurno kozna što prolazilo kroz glavu.
    svi znamo da edipov kompleks kod djece traje do 3. do 5., al' ja se zbilja nisam susrela s x tema na forumu o tome. daj mi link il' mi reci gdje si to na kojem forumu čitala da mi bude lakše kad vidim da nas ima .

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vjerujem da ne pišu svi o tome, a i različito je - kod nekih je blaže, kod nekih jače.
    Npr. evo naš primjer - AA je jednu večer prije spavanja izjavio da ne želi da tata spava s nama. Kad smo ga pitali zašto, rekao je da želi on sam spavati s mamom, a tata neka ide u njegovu (dječju) sobu Također, nevjerojatno je kako može nanjušiti da smo MM i ja zagrljeni, čak i ako je on u sobi do naše, odmah dotrči do nas, ugura se između i počne mene maziti i ljubiti. Nema agresije prema tati, taj dio je također rezerviran za mene, ja sam mu trenutno izvor najvećeg emotivnog uzbuđenja, kako pozitivnog, tako i negativnog.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam pročitala članak, pa ako može samo neko ukratko reći koja bi bila prava reakcija na to? Bez reakcije, a bez poticanja, tj. odbijanja djeteta od takvog ponašanja?

Hvala..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Potpisujem sve što su cure rekle
    Njegova "roza" faza mi zvuči skroz u redu. Društvo je toliko stereotipizirano da nema šanse da izbjegne maskulinizaciju i komad mačizma kad odraste. hoću reći, sve društvene silnice idu kontra njegove prirode, čini mi se grijeh da i tvoja nastojanja idu istim smjerom.

ono što je možda problem je njegova vezanost za tebe - a i ona je to upravo u onoj mjeri u kojoj je pretjerana tvoja vezanost za njega. Bravo za putovanje!

samo moram dodati da me uvijek iznova iznenadi razlika u količini brige roditelja i okoline kad je riječ o "ženskastom" dječačiću i one kad je riječ o curici koja je "muškić".
    Čini mi se da se znatno manje zabrinemo za grublju curicu koja se tuče i igra autićima, jer je to danas postalo nešto društveno prihvatljivije nego prije.

daj nam bože više senzibilnih dečkića koje nitko ne sputava u iskazivaju svoje nježne prirode, i ovaj svijet će postati bolje mjesto.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čini mi se da se znatno manje zabrinemo za grublju curicu koja se tuče i igra autićima, jer je to danas postalo nešto društveno prihvatljivije nego prije.
    x

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da svi dečkići prolaze kroz tu fazu zaljubljenosti u mamu.I ne mislim da to ima pretjerano veze s tim što si i ti zaljubljena u njega (koja mama nije u svoje dijete?).
    Ali oslobađanje djeteta u smislu da se povremeno odvoji od tebe je dobro u svakom drugom pogledu.Ne može vječito prolaziti kroz život držeći se za tvoju suknju,ne može i ne smije se oslanjati samo na tebe u svakom trenutku i mora se učiti sam i sa drugim ljudima doživljavati svijet oko sebe.Ali on je još tako malen da za sve ima vremena.Ovo tvoje putovanje je super početak.
    Što se ljepote tiče,mislim da ni to nema veze sa njegovom ženskastom fazom.On je lijep i dobit će još tisuću puta takav kompliment ali ljepota je subjektivna i s vremenom će naučiti i to,da svojim slatkim okicama neće moći svakoga omekšati,niti je to važno u suodnosima sa drugom djecom.Dobrota je ono što prolazi kod svih.Ali i za to je malen,i to će shvatiti kako bude rastao.To su sve neke normalne faze kod djece,ja se na tvom mjestu uopće ne bih zabrinjavala oko toga,kako je došlo tako će i proći.
    Znam(pretpostavljam) što te muči-kad god čitamo nekakve ispovijesti homoseksualaca prvo pročitamo kako su se kao mali oblačili u robu suprotnog spola,kako su oduvijek bili nježniji od ostalih i oduvijek bili drugačiji.Ali možda nemaju djecu i nisu nikad čitali dječju psihologiju pa pojma nemaju kako skoro sva djeca imaju takve osjećaje i igre u određenim trenucima.I ja sam se kao mala osjećala drugačije,htjela sam biti muško i nikad me nije privlačilo ništa ženskasto.Pa evo me,normalna heteroseksualka koja i dalje ne voli štikle

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da svi dečkići prolaze kroz tu fazu zaljubljenosti u mamu.I ne mislim da to ima pretjerano veze s tim što si i ti zaljubljena u njega (koja mama nije u svoje dijete?).
    Ali oslobađanje djeteta u smislu da se povremeno odvoji od tebe je dobro u svakom drugom pogledu.Ne može vječito prolaziti kroz život držeći se za tvoju suknju,ne može i ne smije se oslanjati samo na tebe u svakom trenutku i mora se učiti sam i sa drugim ljudima doživljavati svijet oko sebe.Ali on je još tako malen da za sve ima vremena.Ovo tvoje putovanje je super početak.
    Što se ljepote tiče,mislim da ni to nema veze sa njegovom ženskastom fazom.On je lijep i dobit će još tisuću puta takav kompliment ali ljepota je subjektivna i s vremenom će naučiti i to,da svojim slatkim okicama neće moći svakoga omekšati,niti je to važno u suodnosima sa drugom djecom.Dobrota je ono što prolazi kod svih.Ali i za to je malen,i to će shvatiti kako bude rastao.To su sve neke normalne faze kod djece,ja se na tvom mjestu uopće ne bih zabrinjavala oko toga,kako je došlo tako će i proći.
    Znam(pretpostavljam) što te muči-kad god čitamo nekakve ispovijesti homoseksualaca prvo pročitamo kako su se kao mali oblačili u robu suprotnog spola,kako su oduvijek bili nježniji od ostalih i oduvijek bili drugačiji.Ali možda nemaju djecu i nisu nikad čitali dječju psihologiju pa pojma nemaju kako skoro sva djeca imaju takve osjećaje i igre u određenim trenucima.I ja sam se kao mala osjećala drugačije,htjela sam biti muško i nikad me nije privlačilo ništa ženskasto.Pa evo me,normalna heteroseksualka koja i dalje ne voli štikle

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trina, baš lijepo izlaganje .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    I ja sam se kao mala osjećala drugačije,htjela sam biti muško i nikad me nije privlačilo ništa ženskasto.Pa evo me,normalna heteroseksualka koja i dalje ne voli štikle
    I ja isto. Uvijek sam se radije igrala s dečkima, cure su mi bile totalno čudne, umirala sam od srama kad sam morala obući haljinu jer sam se osjećala više ko dečko nego ko cura. I ja sam hetero i ne volim štikle, ni lickanje, ni šoping. Često se puno ugodnije osjećam u muškom društvu nego u ženskom.

Mislim da je to normalna faza i podjednako se događa i kod cura i kod dečki samo se za cure nitko previše ne zabrinjava.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

OT, pa di si, puros?! slučajno sam te tu ugledala, šaljem vam pusu!
    p.s. ja imam dva edipića... čekam tvog drugog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nikailuka prvotno napisa
    OT, pa di si, puros?! slučajno sam te tu ugledala, šaljem vam pusu!
    p.s. ja imam dva edipića... čekam tvog drugog
    mislim da ću ostat na jednom edipiću . ljudi svoja dva edipića

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Citiraj Trina prvotno napisa
    I ja sam se kao mala osjećala drugačije,htjela sam biti muško i nikad me nije privlačilo ništa ženskasto.Pa evo me,normalna heteroseksualka koja i dalje ne voli štikle
    I ja isto. Uvijek sam se radije igrala s dečkima,
    Često se puno ugodnije osjećam u muškom društvu nego u ženskom.
    .
    eto i mene, slično, samo volim štikle i haljinice ,iako mi i dalje najmiliji hobiji : zidarenje i vrtlarenje
    ne volim ići u frizera, pedikera , masaže...
    i hetero sam

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

živi s muškarcima, radi s muškarcima, ne voli štikle ni haljine, šminkanje, nema nokte, mrzi frizere, kozmetičare i salone...hm, a štaš kad sam takva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas sam ga popodne ostavila u moje mame na noćenje. sad me je zvao i tužnim glasom pitao: mama, kad ćeš doći po mene? lagala si me da ćeš odmah doći. ja sam mu objasnila da ga nisam lagala jer da je dogovor da večeras spava u bake i da ću doći sutra ujutro kad se dobro naspava i papa doručak. imam osjećaj da je osjetio da je ovo ostavljanje početak nečega dubljeg i nikako nije htio u bake. a ja se osjećam tako bezveze. dođe mi upalit auto i otić po njega, al' to neću napravit. do sad sam svih ovih 5 puta imala stvarni razlog zbog kjeg je ostao na spavanju u bake, a ovaj put to nije tako. baš se bezveze osjećam. toliko smo povezani da sam preko slušalice osjetila njegovu tugu što nije sa mnom. no, odoh sad pravit kolače jer me to smiruje, a i zbog toga što bembo ima imendan u petak . znam da sam na dobrom putu. dajte samo vibre hrabrilice da i odspavam večeras .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam da sam na dobrom putu. dajte samo vibre hrabrilice da i odspavam večeras .
    i ja znam da si na dobrom putu! samo hrabro dalje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    . uh, sa svakim putem bit će lakše, trebam to tako gledat.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hoće,hoće i nemoj pojest sve kolače od nervoze

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    hoće,hoće i nemoj pojest sve kolače od nervoze

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ evo da prizivis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

curke, preživjela :D . opet za 7 dana bembo ide kod bake, a mm i ja ćemo odvojit vrijeme za sebe. ovaj put kod bake je bila bembova najdraža rodica i spavala je kod bake kao i on. inače su ludi jedno za drugim i kad je ona s njim ja mogu slobodno u zanzibar (dobro, ne baš tako, al je stanje puuuno lakše). sljedeći put je u bake sam, bez rodice, pa ćemo vidjeti kako će ići.

thnx curre za vašu podršku. puno mi znači .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •