Dječja posla,rekli bi neki...
Znam da djeca u igri,pogotovo kad se posvađaju ,znaju biti poprilično okrutna,no jučer sam se prvi put našla u takvoj situaciji da mi je dijete otrpjelo ružnu uvredu na račun roditelja .I pitala sam se da li reagirati ili ne?
Jučer je Josip iz vrtića došao jako jako potišten i bilo mi je očito da ga nešto muči,i kako mi obično sam kaže što je posrijedi,tako je bilo i ovaj put.
Radi se o jednom njegovom prijatelju,više vrtićkom kolegi nego prijatelju,za kojeg mi i same tete diskretno govore da je najneposlušniji,ništa ga ne zanima što god da se u vrtiću radi,i da odvlači Josipa na raznorazne gluposti.Doslovce ga uzme za ruku,npr i kaže :ajmo nas dvojica otvoriti vrata dok teta ne gleda i pobjeći van...Josip,kako je sve veći,ima sve izraženiji osjećaj za dobro i loše ,i sam kaže teti za to,i počeo je tog maloga pomalo izbjegavati.Naprosto traži društvo djece sličnije sebi.Na kraju krajeva,svi si sami biramo prijatelje koji nam odgovaraju,jel tako?
Ovaj mali se vjerojatno razljutio ,i jučer je Josipu pred nekolicinom druge djece rekao da su mu mama i tata,citiram,glupi,gluhi,prljavi i smrde.
Kako ja,još od jednog rođendana koji su grupno slavili svi dječaci iz grupe,slučajno imam broj moba njegove mame,odlučila sam joj ipak dati do znanja što joj je sin rekao,i poslala sam joj podvečer poruku da je Josip došao jako potišten iz vrtića iz razloga što je njen mali rekao to što je rekao,čisto da malo porazgovara s njim o tome.
Nije mi odgovorila.
Što bi vi učinile na mom mjestu?Jesam li reagirala pretjerano?Znam da ga neću vječno moći štititi od takvih mogućih scenarija,no različito tako nešto doživi petogodišnjak a različito desetogodišnjak,na primjer.Znam koliko je bio time užasnut jer on kod kuće ne sluša psovke,ružne riječi ,uvrede,pa ga je ovo doslovce šokiralo.A nisam željela da takva situacija prođe neprimjećena pa da je shvati kao normalan način komunikacije kad se na nekog naljutiš....