Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: učenje govora

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno učenje govora

moja uma imala je svoj gu, ga, ge, gi, brprlj (kroz slinu), ou, uu, aa. uvijek kad prića, zvuči tak sramežljivo i preslatko.

ali u zadnjih par tjedana niš. samo kriješti ko mala papigica tu i tam i to je sve. pokušavam pričat s njom, ona otvara usta i ništa. bedira me to malo. moja mama kaže da je prestala zao jer joj je sad zanimljivija fizička aktivnost i zato jer ne pičam dovoljno s njom. a to nije istina.

kak s vašim kikićima? kad su poćeli malo više "razgovarat"? kad su rekli prve riječi? kak uopće komunicirate s njima? na bebskom jeziku il na našem? tepate ili normalno pričate?
    ponekad mi komunikacija s njom djeluje ko komunikacija s drugim planetom..

jer to normalno da je najednom ušutila? strah me da ne bude mutava. moja sveki kaže da je md bio mutav do 3. godine života. ja bi radje da bude na mamu...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: učenje govora

Citiraj mama_mia22 prvotno napisa
    jer to normalno da je najednom ušutila?

zabac je nakon gugu gaga faze samo usutio i ni glasa, nista jedno 2 tjedna. kad mu je bilo oko 4 miseca. onda je poceo sa dadadadada, onda faza kokoko koja je bila super smijesna, onda mmmmmmmmammmmmm a sad smo na mama tata dada i baba od cistih plus hrpa neobicnih glasova koji nemaju pravo znacenje tipa dadatakuprsfssssss i slicno.

ja i mm mu stalno pricamo, sve mu objasnjavam, dok kuham govorim sta radim, pjevamo i plesemo puno, kad se igramo isto mu puno pricam...

kuzi sta znaci NE! to mu govorim samo za opasne stvari koje nismo mogli sklonit. i isto tako mu kazem da je nesto opasno i da mora pazit i objasnim sta treba napravit npr. sagnit glavicu da ne udari kad se provlaci negdi al to je vec i sam skuzija. kuzi "pec pec". kad ga pitam "daj daj" da mi lopticu/igracku ili sta li vec ima... kad pitam ocemo papat, am am, vristi od srece i otvara usta. ako nece vise onda vrti glavicom lijevo desno i to je znak da je gotovo sa papanjem. kad pitam oce "piti piti" gleda prema casi i mase rukicama ako je zedan ako nece vrti glavicom. i naravno na spomen sike pada u trans ma divota...

uglavnom ja mislim da super komuniciramo, vise neverbalno nego verbalno iako se meni ovo sve cini super za njegovu dob. jos malo pa ce 9 miseci.

puno pricam/o s njim i mislim da ce propricat kad za to dodje vrijeme.

al naravno imao je faze sutnje pa brbljanja pa opet malo usuti i tako.

netko je rekao da za vrijeme "sutnje" upijaju i uce pa kasnije to oponasaju.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nemoj nipošto djetetu tepati, normalno pričaj, nježno s puno ljubavi.
    oni uče od nas pa ako mu tepaš on će isto tako tapati umjesto pričati normalno.
    to je na početku slatko, al kasnije ih je teško odviknuti, a kad krenu u vrtić druga ih djeca zbog toga ismijavaju.
    moj je moto bolje spriječit nego liječiti.
    J je sad u fazi oooo. puno pričamo, pjevamo.
    ti se ne brini. sve će biti o.k.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mama30 prvotno napisa
    on će isto tako tapati umjesto pričati normalno.
    NIJE TAPATI NEGO TEPATI

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliko ti je dijete staro ?

ne očekuješ valjda da sa 6 mjeseci života recitira Petrarcu...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

jer to normalno da je najednom ušutila? strah me da ne bude mutava. moja sveki kaže da je md bio mutav do 3. godine života. ja bi radje da bude na mamu...
    Moj mali je isto kao zhabičin i ne žuri mi se. Ova starija nikako da se ugasi, pa mi uopće nije stalo da oboje budu na mene, jer ja ni ovako s njom jednom ništa više ne dospijem reći Tek sad otkrivam ljepotu mm-ovog lakonskog izražavanja

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

kak uopće komunicirate s njima? na bebskom jeziku il na našem? tepate ili normalno pričate?
    sve ti je to normalno, nemaš se razloga zabrinjavat.
    osim ako se nisi nadobudno nadala da će s par miseci starosti s tobom vodit filozofske dijaloge

ja nikad, ali nikad nisam Šefici tepala i nisam nikad dozvolila da joj bilo ko tepa. pričalo se s njom od rođenja ko s odraslom osobom.
    i kad je progovorila nikad nije tepala.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja 4-ogodišnja sad tepa

Ma samo pričaj s njom, normalno, ja sma objašnjavala sve što radim i još to radim

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moj ima vec godinu i 5 mj i svega par rijeci zna, ostalo mu je sve neko njegovo mrmljanje ali se ne zabrinjavam jer vidim da sve razumije (npr. kad mu kazem da baci pelenu u kantu ili da nesto odnese tat/baki/didu...)
    starija je propricala vec sa godinu dana.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Moja 4-ogodišnja sad tepa
    ide li u vrtić?

moja povremeno tepanje donese iz vrtića i čim zausti tepat ja se ospem. ali je njoj fora bit "mala beba" i tako pričat. kad me pita nešto tepanjem i vidi da ja ne odgovaram i ne reagiram brzo se ostavi čorava posla i vrati normalnom govoru.
    moja je u grupi 3/4 godine i bez pretjerivanja i lažne skromnosti u ciloj svojoj grupi (32 dice ima) jedina priča bez tepanja i razgovjetno ko odraslo dite. svi nešto tepaju, muckaju, kad mi se obrate ja ih pola ne razumim.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ide.
    Ne znam dal je to iz vrtića donijela, mislim da nije.
    Doduše, njena sestra još ne priča razgovijetno sve pa je valjda oponaša. Ali mala baš ni ne tepa. Niti joj s tepa. Ona (mlađa) onako sad pokušava spajati rečenice pa jedino brka padeže.

Često traži da joj pričamo kako je bilo kad je ona bila beba pa se tako zaigra...
    Onda joj kažem da ću morati sama pojesti Životinjsko carstvo jer bebe to ne jedu.
    Odmah odraste

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Često traži da joj pričamo kako je bilo kad je ona bila beba pa se tako zaigra...
    Onda joj kažem da ću morati sama pojesti Životinjsko carstvo jer bebe to ne jedu.
    Odmah odraste
    ovo boldano nam je identično. a vidim da su vršnjakinje pa je to očito faza.
    ja moram pričat kolika je bila ko beba, kako je jela, spavala, govorila.....
    za životinjsko carstvo sam crkla od smija

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Prošli tjedan sam joj rekla kako je voljela spavati na nama, na prsima, i MM-u i meni kad je bila mala, mala bebica.
    To ju je oduševilo i sad stalno žica da spava na meni.
    A ima 18 kg

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne znam koja je fora da se djetetu govori za auto didi ili psa vauvau. Moj je sasvim normalno u počecima govora znao izgovoriti auto ili pas. A ne da se poslije ispravlja.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Ne znam koja je fora da se djetetu govori za auto didi ili psa vauvau. Moj je sasvim normalno u počecima govora znao izgovoriti auto ili pas. A ne da se poslije ispravlja.
    ovo je bila i moja "politika".
    je li bolje na vrime naučit nego kasnije muku mučit (kako pjesnički u ovo doba noći )

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja J za sat ne kaže "sat" već "tika taka budi đaka"!

Ajd sad ti reci što ej lakše

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Šta vi niste nikada djetetu rekle npr. "Idemo papati", "Jesi li kakao?"? Moj ima 4. godine i nije tepao. Čisto izgovara sva slova, a ja sam u ranoj fazi njegovog života ipak s njim pričala malo "mekše" nego s odraslom osobom. Rekli su mi drugi da bi mi ton glasa tada bio drugačiji. Nismo sa 6 mj. vodili ozbiljne filozofske razgovore, već smo se više blesirali.
    I da normalno je da u nekoj fazi malo zašute.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

jučer se opet raspričala i raskreštala! kad je tekma bila na tv-u, valjda je osjetila neko uzbuđenje, štajaznam. izgledalo je ko i da ona navija.

ponekad joj tepam a ponekad i "ozbiljno" pričam s njom. ovisi kak smo raspoložene

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj franica prvotno napisa
    Šta vi niste nikada djetetu rekle npr. "Idemo papati", "Jesi li kakao?"? Moj ima 4. godine i nije tepao. Čisto izgovara sva slova, a ja sam u ranoj fazi njegovog života ipak s njim pričala malo "mekše" nego s odraslom osobom. Rekli su mi drugi da bi mi ton glasa tada bio drugačiji. Nismo sa 6 mj. vodili ozbiljne filozofske razgovore, već smo se više blesirali.
    X.
    I mi isto ovako. Mislim da je prirodno prilagoditi jezik djetetu, jer ono nije u stanju razumjeti kompleksne sintaktičke i semantičke strukture odraslih ljudi. Čak sam pročitala da djeca kojoj se "tepa" na ovaj način brže i lakše progovore. I visina glasa je s manjima prirodno viša, to radimo po defaultu, jer djeca bolje čuju više tonove.

Ali čini mi se da pod tepanjem većina misli na iskrivljavanje izgovora riječi, krivih fonema -- to ne radimo i poludim kad čujem baku i dedu da im se tako obraćaju. Zapravo, ne moram se ni pjeniti previše, jer ih mala pogleda kao da su pali s Marsa i kaže da niš' ne razumije

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj franica prvotno napisa
    a vis ja to ne smatram tepanjem.

i ja zapcu govorim neke stvari mekse i prilagodjeno, karikiram, igram se, pravim face, glumim... a neke mu cisto pricam ko sa velikim covikom, pa izdvojim ono sta mislim da bi mu moglo bit zanimljivo, npr. kad kuham onda mu pricam: sad je mama uzela krumpire pa ce ih ocistit i stavit kuhat pa ce dat svoj sreci da papa, oces papati? am am? mali krumpiric? (ovaj dio direktno s njim komuniciram, gledam ga, pokazuejm sta imam u ruci...) dat ce ti mama papat mali krumpiric samo ga moram skuhat. onda jos pjevusim o malom krumpiricu o medi i zeki... otprilike tako.

naravno da je to "razgovaranje" prilagodjeno njemu.

onaj prvi "cisti" dio me slusa i meni se cini da je jako vazno da mu pricam da se ne osjeca (zap)ostavljenim i jos mu bude zanimljivo a kad mu se bas direktno obratim onda i ucimo i igramo se i to pripremanje rucka prodje nekako u igri i veselju jer i on sudjeluje.

isto je sa stavljanjem robe na susilo (tu vjezbamo daj daj - on mi dodaje stipalice), stavljanjem robe na pranje, namjestanjem kreveta (obavezno plesemo) ...

meni je tepanje ono kad bas sve iskrivis tako stalno pricas sa ditetom, pa dite krivo uci.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja radim isto ko zhabica.

Moja Paula je sad u fazi kad po cijele dane govori "taaaaaaaataaaaaaa" i to strašno smiješno zvuči. Govori i gaga, gugu, bobo, jejeje, adede i sve melje normalnim tonom, jedino krešti kad govori tata

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •