ma ne treba.... doći ću ja po platu...koryanshea prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
ma ne treba.... doći ću ja po platu...koryanshea prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
A ja uopće nisam do sada sumnjala u ženu koja se upustila u pravljenje sapuna. Mislim ovo su samo knedle. Ipak je lakše nabaviti jaje i krumpir nego sodu kaustiku ili kako li ga se već zove.ivarica prvotno napisa
tocno ovako ih i ja jedem!! naravno, nikad ih ne pravim samakoryanshea prvotno napisa
![]()
i mislim da nikad nisan ni probala sa sljivama, uvik sa pekmezom od sljiva (onim kupovnim) i meni su odlicne.
vrhnje i cimet, puuuunooo cimeta... ajme sad bi ih odma jela...![]()
Uf, knedle na slici su baš real a skoro će vrijeme gableca![]()
ja sam danas mamu nažicala da radi knedle i sve smo mjerile čašom od jogurta![]()
dakle ovako:
cca 1 kg krumpira skuhati u ljusci,oguliti,zgnječiti i dobro ohladiti
(hladan krumpir "pije" manje brašna i smanjuje mogućnost da knedle budu tvrde)
1/2-1 dcl ulja
1 jaje
malo soli
3 čaše glatkog brašna
3 čaše oštrog brašna
sve dobro zamijesiti da dobijete glatko tijesto
napraviti kobasu i rezati cca 2 prsta debele šnite
u svaku staviti 1/2 ili cijelu šljivu (ovisi koliko su velike šljive) i malo šećera
kuhati u kipućoj vodi u koju smo dodali soli i ulja
gotove su kad isplivaju na vrh
ja ih jedem s prezlima,a vi kako volite
dobar tek!
Mama i ja jučer i danas napravile nekih 300 knedli, za nefalit, duga je zima 8)
:shock:irenas prvotno napisa
mmm vidiš vidiš. zamrzavate ih u paketima po koliko?
![]()
moraš ih zamrznuti na tacni pa tek onda, smrznute, prebaciti u vrećicukoryanshea prvotno napisa
To ovisi koliko ih pojedete u jednom obroku, izračunaj si i tako pakiraj ali zamrzavaju se ovako kako iridana kaže, prvo na tacni pa kad su smrznute onda u vrećicekoryanshea prvotno napisa
![]()
ja knedle na radim za krumpirom, nego:
skuham pš.griz( integralni ili obični-na mlijeku-kravljem, rižinom(pa budu bolje slatke) ili na vodi i to tako da griz bude malo gušći-čvršći.
kad se malo ohladi dodajem brašno- glatko ili oštro( polubijelo, bijelo...) i zamijesim isto kao za obične knedle sa krumpirom.
i da, ne stavljam jaja,već malo soli.
imam dvije varijante- radim baš okrugle knedle punjene svježim ili smrznutim voćem ili razvaljam tijesto na veće pravokutnike ili kocke, na svaki pojedinačni stavim žličicu marmelade, carobelle( namaz od rogača) ili nutele, prepolovim, odrežem viaš tijesta i sa vilicom utisnem rubove.
ili odmah kuham u vručoj vodi ili stavim na pobrašnjenu dasku jedan do drugog i zamznem za sos prigode( to radim od ostatka griza-kad se sve ne pojede
dobar tek!
Ponosna mama, jel i takve knedle od griza isplivaju na površinu kad su kuhane?
Thnx!![]()
Jucer sam po prvi put u zivotu radila knedle - najslicnije ovima od Mije...i ispale su MLJAC, MLJAC.... :DMIJA 32 prvotno napisa
ne znam zasto mislim kad gledam ovaj recept od ponosne mame da bi i ja to mogla napraviti?
jel lakse nego od krumpira? (to se ja ustvari bojim krumpiraaaaa)
Ja sam radila knedle prije dvije godine....standardne...to je bila jedina prilika u kojoj smo se usudili pojesti jedno jaje (lažem, jedno jaje smo jeli i svake prijestupne godine u kolaču od mrkve)...ponosna mama prvotno napisa
![]()
Kako jaja zaista više nemamo potrebe jesti tako sam ja prestala raditi knedle...a tako bi ih rado ponovno mijesila i papala![]()
Kako napraviti standardne knedle, od krumpira, ali bez jaja??? Kakvo brašno unutra mora ići da se ne raspadnu, s obzirom da nemaju poveznice????
Unaprijed HVALA na odgovorima...![]()
Cure, zarazile ste me, idem sad da ih pravim, a vi bacite pogled na ovo
ivarice pa što ti je krumpir skrivio? koliko si puta pravila knedle?
ako može moj tata napravit dobro tijesto za knedle, onda vjerujem da možeš i ti
razlika s grizom je što se kraće kuha i ne moraš tenfat. ne vidim dalje neku razliku.
inače... prve knedle koje sam pravila bez stručnjaka u blizini su izgledale ovako: knedle sans expert. ne mogu nać sliku kako su izgledale (iz iste ture) nakon zamrzavanja, pa kuhanja. avaj! amorfna masa od tijesta i marelica! ali to me nije pokolebalo![]()
Super su mi bile,a nisam neki majstor bas za knedle,ali po ovom receptu sto sam vam stavila link (dva posta iznad) su mi fenomenalne, a evo vam i da se pocastite photo
moje knedle od griza isplivaju na površinu, a razlog izbjegavanja jaja i krumpira je što nisu baš poželjni u prehrani prečesto
ovako i ja. aza klince odvojim malo tijesta i stavim komadić mliječne čokolade- za iznenađenje...mama_i_vjeko prvotno napisa
a mm ih najviš voli s višnjama.
Moja baka je do nedavno radila knedle za sve nas, onda sam se ja okuražila, pa sad ja radim za sve jer im se više sviđaju moje...
i ja stavim pinku muškatnog oraščića u tijesto, tek toliko...
Ja sam neki dan upsješno napravila standardne knedle sa šljivama (nakon duuuugo vremena) te sam umjesto jaja stavila više graham brašna... savršene su bile...babyboys prvotno napisa
A moja ruska sveki rade slične "okruglice" s višnjama, ali ih ona zove "varjenike"...mmmmmmmmmmm...njam, mljac....
jel to znači da jako često radiš knedle?ponosna mama prvotno napisa
kako je slastan ovaj topic! :D
Ja sam jučer navečer od 1,5 kg krumpira zamijesila 28 knedla od šljiva.
Spakirala nešto u led, nešto smo odmah ubacili u kljun.
Fini, mekani, šljive sočne, sok curi, mmmmm .....
i još ću raditi, ali ću pola tijesta ostaviti za njoke.
I ja radim tijesto za knedle bez krumpira (to je recept iz Trsta od prije 100 godina) jer sam lijena obrađivati krumpir:
6,5 dl vode
7,5 dag margarina
1 žličica soli
375 g oštrog brašna (T400, pšenično)
1 jaje
Vodu zakipiti s margarinom i soli. Smanjiti vatru na sasvim lagano, pa usipati brašno miješajući drvenom kuhačom dok se smjesa ne izjednači. Mora izgledati kao žganci, ali bez grudica. Dobro miješati na laganoj vatri neke 3 min. Prohladiti, pa dodati jaje i umijesiti glatko tijesto.
Oblikovati u dugačku "kobasicu" rezati ploške, napuniti šljivama (ili pekmezom ili koječime) i zamotati.
Kuhati u puno vruće vode... Gotovi su kad isplivaju. Prigradnje po želji, sve je već opisano.
Napomena: uredno stoje od ručka do večere, pa čak i do drugog dana (grijem u mikrovalnoj) ako se slučajno dogodi da ostane, ali to je moguće samo ako nekog nema doma...![]()
Ja radim kao Peterlin....i odlične su mi!
Peterlin, ljubim te!![]()
Ni sama ne znam koliko već dugo tražim ovaj recept za knedle BEZ krumpira! Ajme, moram ovo sutra probati :D !
Beskrajno ti hvala!
Moja mama isto ovako osim što umjesto brašna koristi griz. Isto i za njoke.Peterlin prvotno napisa
plave šljive odnosno polovice šljiva kupim što kasnije u devetom mjesecu - kad im je kožica oko stapke malo naborana
tad su prirodno najslađe i nemaju previše soka
(otprilike onda kad se beru za sušenje)
šljive raspolovim pa na prozirnu foliju složim red od 15 kom (toliko mi pravimo za jedan obrok)
prevrnem foliju da šljive budu umotane
sad pored umotanog reda slažem novi red od 15 kom, prevrnem (umotam) i tako 6 redova
takvu kobasicu ubacim u vrečicu zajedno sa još nekoliko
zamrznem
kad mi zatreba izvadim onoliko redova koliko knedli želim praviti - svaka šljiva (polovica) bode zasebno - dopola odmrznem i punim knedle
tijesto i postupci s tijestom su već opisani gore
Da, da... i mi se tako snalazimo kad je gužva i strka, ali kad imam vremena, zamijesim bez frke!![]()
Peterlin, kako to misliš umijesiti tijesto, zar ta masa ustvari nije tijesto kad se prohladi? Ili je jako ljepljiva pa treba još dodati brašna?
Bolje da pitam nego da mi ukućani ostanu gladni![]()
Ako govorimo o smjesi bez krumpira (recept negdje gore) - da, to jest tijesto (zove se "žeženo tijesto" jer se povezuje na toplo). Malo se lijepi, jer jaje se mora umijesiti u ostalo. Dodam možda žlicu brašna ako se baš jako lijepi ali obično ide dobro. Ovisi ta "ljepljivost" i o kvaliteti brašna, ne smije biti glatko ni oštro t-550 nego baš ono jako "grisasto" t-400. Netko je napisao da se može staviti i gris. Nisam probala, ali me svrbe prsti. To se vjerojatno manje lijepi.cvijetak prvotno napisa
Sad razumijem, a griz im vjerojatno doda i onu mekoću i okus ...