Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 83 od 83

Tema: knedle sa sljivama ili cimgod - kako

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    nego, sorc, a sta bi ti? da ti se pojavim s platom na vratima?
    ma ne treba.... doći ću ja po platu...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj jadro prvotno napisa
    prosle su 3 godine...je l Ivar jos jede Ledove, ili je otkriven kvalitetni krumpir, kolicina brasna...?

ja se uopce necu upustati u avanturu, za sada Ledo zadovoljava nase potrebe 8)
    pogodi
    A ja uopće nisam do sada sumnjala u ženu koja se upustila u pravljenje sapuna. Mislim ovo su samo knedle. Ipak je lakše nabaviti jaje i krumpir nego sodu kaustiku ili kako li ga se već zove.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

evo vam opet: knedle, fo' real
    tocno ovako ih i ja jedem!! naravno, nikad ih ne pravim sama
    i mislim da nikad nisan ni probala sa sljivama, uvik sa pekmezom od sljiva (onim kupovnim) i meni su odlicne.

vrhnje i cimet, puuuunooo cimeta... ajme sad bi ih odma jela...

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uf, knedle na slici su baš real a skoro će vrijeme gableca

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja sam danas mamu nažicala da radi knedle i sve smo mjerile čašom od jogurta

dakle ovako:

cca 1 kg krumpira skuhati u ljusci,oguliti,zgnječiti i dobro ohladiti
    (hladan krumpir "pije" manje brašna i smanjuje mogućnost da knedle budu tvrde)
    1/2-1 dcl ulja
    1 jaje
    malo soli
    3 čaše glatkog brašna
    3 čaše oštrog brašna
    sve dobro zamijesiti da dobijete glatko tijesto
    napraviti kobasu i rezati cca 2 prsta debele šnite
    u svaku staviti 1/2 ili cijelu šljivu (ovisi koliko su velike šljive) i malo šećera
    kuhati u kipućoj vodi u koju smo dodali soli i ulja
    gotove su kad isplivaju na vrh

ja ih jedem s prezlima ,a vi kako volite

dobar tek!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mama i ja jučer i danas napravile nekih 300 knedli, za nefalit , duga je zima 8)

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Mama i ja jučer i danas napravile nekih 300 knedli, za nefalit , duga je zima 8)
    :shock:

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

:shock: mmm vidiš vidiš. zamrzavate ih u paketima po koliko?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moraš ih zamrznuti na tacni pa tek onda, smrznute, prebaciti u vrećicu

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

To ovisi koliko ih pojedete u jednom obroku, izračunaj si i tako pakiraj ali zamrzavaju se ovako kako iridana kaže, prvo na tacni pa kad su smrznute onda u vrećice

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja knedle na radim za krumpirom, nego:

skuham pš.griz( integralni ili obični-na mlijeku-kravljem, rižinom(pa budu bolje slatke) ili na vodi i to tako da griz bude malo gušći-čvršći.
    kad se malo ohladi dodajem brašno- glatko ili oštro( polubijelo, bijelo...) i zamijesim isto kao za obične knedle sa krumpirom.
    i da, ne stavljam jaja,već malo soli.
    imam dvije varijante- radim baš okrugle knedle punjene svježim ili smrznutim voćem ili razvaljam tijesto na veće pravokutnike ili kocke, na svaki pojedinačni stavim žličicu marmelade, carobelle( namaz od rogača) ili nutele, prepolovim, odrežem viaš tijesta i sa vilicom utisnem rubove.
    ili odmah kuham u vručoj vodi ili stavim na pobrašnjenu dasku jedan do drugog i zamznem za sos prigode( to radim od ostatka griza-kad se sve ne pojede
    dobar tek!

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ponosna mama, jel i takve knedle od griza isplivaju na površinu kad su kuhane?
    Thnx!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    dobar tek!
    Jucer sam po prvi put u zivotu radila knedle - najslicnije ovima od Mije...i ispale su MLJAC, MLJAC.... :D

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam zasto mislim kad gledam ovaj recept od ponosne mame da bi i ja to mogla napraviti?
    jel lakse nego od krumpira? (to se ja ustvari bojim krumpiraaaaa)

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ponosna mama prvotno napisa
    ja knedle na radim za krumpirom, nego:

skuham pš.griz( integralni ili obični-na mlijeku-kravljem, rižinom(pa budu bolje slatke) ili na vodi i to tako da griz bude malo gušći-čvršći.
    kad se malo ohladi dodajem brašno- glatko ili oštro( polubijelo, bijelo...) i zamijesim isto kao za obične knedle sa krumpirom.
    i da, ne stavljam jaja,već malo soli.
    imam dvije varijante- radim baš okrugle knedle punjene svježim ili smrznutim voćem ili razvaljam tijesto na veće pravokutnike ili kocke, na svaki pojedinačni stavim žličicu marmelade, carobelle( namaz od rogača) ili nutele, prepolovim, odrežem viaš tijesta i sa vilicom utisnem rubove.
    ili odmah kuham u vručoj vodi ili stavim na pobrašnjenu dasku jedan do drugog i zamznem za sos prigode( to radim od ostatka griza-kad se sve ne pojede
    dobar tek!
    Ja sam radila knedle prije dvije godine....standardne...to je bila jedina prilika u kojoj smo se usudili pojesti jedno jaje (lažem, jedno jaje smo jeli i svake prijestupne godine u kolaču od mrkve)...

Kako jaja zaista više nemamo potrebe jesti tako sam ja prestala raditi knedle...a tako bi ih rado ponovno mijesila i papala

Kako napraviti standardne knedle, od krumpira, ali bez jaja??? Kakvo brašno unutra mora ići da se ne raspadnu, s obzirom da nemaju poveznice????

Unaprijed HVALA na odgovorima...

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Cure, zarazile ste me, idem sad da ih pravim, a vi bacite pogled na ovo

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ivarice pa što ti je krumpir skrivio? koliko si puta pravila knedle?
    ako može moj tata napravit dobro tijesto za knedle, onda vjerujem da možeš i ti
    razlika s grizom je što se kraće kuha i ne moraš tenfat. ne vidim dalje neku razliku.

inače... prve knedle koje sam pravila bez stručnjaka u blizini su izgledale ovako: knedle sans expert. ne mogu nać sliku kako su izgledale (iz iste ture) nakon zamrzavanja, pa kuhanja. avaj! amorfna masa od tijesta i marelica! ali to me nije pokolebalo

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Super su mi bile,a nisam neki majstor bas za knedle,ali po ovom receptu sto sam vam stavila link (dva posta iznad) su mi fenomenalne, a evo vam i da se pocastite photo

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

moje knedle od griza isplivaju na površinu, a razlog izbjegavanja jaja i krumpira je što nisu baš poželjni u prehrani prečesto

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj mama_i_vjeko prvotno napisa
    Ma možda zvuči kao gnajvaža ali ja ih napravim brdo, pa ih sirove stavim u škrinju i onda kuham po potrebi.I na gotove stavim sve i prezle i vrhnje i cimet sa šečerom pa uživam!Moja baka ih je radila i sa jagodama,marelicama,šljivama i pekmezom i sve mi je fino Ali meni je i inače gotovo sve fino...
    ovako i ja. aza klince odvojim malo tijesta i stavim komadić mliječne čokolade- za iznenađenje...
    a mm ih najviš voli s višnjama.

Moja baka je do nedavno radila knedle za sve nas, onda sam se ja okuražila, pa sad ja radim za sve jer im se više sviđaju moje...
    i ja stavim pinku muškatnog oraščića u tijesto, tek toliko...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    Citiraj mama_i_vjeko prvotno napisa
    Ma možda zvuči kao gnajvaža ali ja ih napravim brdo, pa ih sirove stavim u škrinju i onda kuham po potrebi.I na gotove stavim sve i prezle i vrhnje i cimet sa šečerom pa uživam!Moja baka ih je radila i sa jagodama,marelicama,šljivama i pekmezom i sve mi je fino Ali meni je i inače gotovo sve fino...
    ovako i ja. aza klince odvojim malo tijesta i stavim komadić mliječne čokolade- za iznenađenje...
    a mm ih najviš voli s višnjama.

Moja baka je do nedavno radila knedle za sve nas, onda sam se ja okuražila, pa sad ja radim za sve jer im se više sviđaju moje...
    i ja stavim pinku muškatnog oraščića u tijesto, tek toliko...
    Ja sam neki dan upsješno napravila standardne knedle sa šljivama (nakon duuuugo vremena) te sam umjesto jaja stavila više graham brašna... savršene su bile...

A moja ruska sveki rade slične "okruglice" s višnjama, ali ih ona zove "varjenike"...mmmmmmmmmmm ...njam, mljac....

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ponosna mama prvotno napisa
    moje knedle od griza isplivaju na površinu, a razlog izbjegavanja jaja i krumpira je što nisu baš poželjni u prehrani prečesto
    jel to znači da jako često radiš knedle?

kako je slastan ovaj topic! :D

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jučer navečer od 1,5 kg krumpira zamijesila 28 knedla od šljiva.
    Spakirala nešto u led, nešto smo odmah ubacili u kljun.
    Fini, mekani, šljive sočne, sok curi, mmmmm .....

i još ću raditi, ali ću pola tijesta ostaviti za njoke.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja radim tijesto za knedle bez krumpira (to je recept iz Trsta od prije 100 godina) jer sam lijena obrađivati krumpir:

6,5 dl vode
    7,5 dag margarina
    1 žličica soli

375 g oštrog brašna (T400, pšenično)
    1 jaje

Vodu zakipiti s margarinom i soli. Smanjiti vatru na sasvim lagano, pa usipati brašno miješajući drvenom kuhačom dok se smjesa ne izjednači. Mora izgledati kao žganci, ali bez grudica. Dobro miješati na laganoj vatri neke 3 min. Prohladiti, pa dodati jaje i umijesiti glatko tijesto.

Oblikovati u dugačku "kobasicu" rezati ploške, napuniti šljivama (ili pekmezom ili koječime) i zamotati.

Kuhati u puno vruće vode... Gotovi su kad isplivaju. Prigradnje po želji, sve je već opisano.

Napomena: uredno stoje od ručka do večere, pa čak i do drugog dana (grijem u mikrovalnoj) ako se slučajno dogodi da ostane, ali to je moguće samo ako nekog nema doma...

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja radim kao Peterlin....i odlične su mi!

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Peterlin, ljubim te!
    Ni sama ne znam koliko već dugo tražim ovaj recept za knedle BEZ krumpira! Ajme, moram ovo sutra probati :D !
    Beskrajno ti hvala!

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    I ja radim tijesto za knedle bez krumpira (to je recept iz Trsta od prije 100 godina) jer sam lijena obrađivati krumpir:

6,5 dl vode
    7,5 dag margarina
    1 žličica soli

375 g oštrog brašna (T400, pšenično)
    1 jaje
    Moja mama isto ovako osim što umjesto brašna koristi griz. Isto i za njoke.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno knedle sa šljivama cijelu godinu

plave šljive odnosno polovice šljiva kupim što kasnije u devetom mjesecu - kad im je kožica oko stapke malo naborana
    tad su prirodno najslađe i nemaju previše soka
    (otprilike onda kad se beru za sušenje)

šljive raspolovim pa na prozirnu foliju složim red od 15 kom (toliko mi pravimo za jedan obrok)
    prevrnem foliju da šljive budu umotane
    sad pored umotanog reda slažem novi red od 15 kom, prevrnem (umotam) i tako 6 redova
    takvu kobasicu ubacim u vrečicu zajedno sa još nekoliko

zamrznem

kad mi zatreba izvadim onoliko redova koliko knedli želim praviti - svaka šljiva (polovica) bode zasebno - dopola odmrznem i punim knedle

tijesto i postupci s tijestom su već opisani gore

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

lidl- 20 kom knedli 20 kn ( na akciji budu oko 13kn)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da... i mi se tako snalazimo kad je gužva i strka, ali kad imam vremena, zamijesim bez frke!

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Peterlin, kako to misliš umijesiti tijesto, zar ta masa ustvari nije tijesto kad se prohladi? Ili je jako ljepljiva pa treba još dodati brašna?
    Bolje da pitam nego da mi ukućani ostanu gladni

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Peterlin, kako to misliš umijesiti tijesto, zar ta masa ustvari nije tijesto kad se prohladi? Ili je jako ljepljiva pa treba još dodati brašna?
    Bolje da pitam nego da mi ukućani ostanu gladni
    Ako govorimo o smjesi bez krumpira (recept negdje gore) - da, to jest tijesto (zove se "žeženo tijesto" jer se povezuje na toplo). Malo se lijepi, jer jaje se mora umijesiti u ostalo. Dodam možda žlicu brašna ako se baš jako lijepi ali obično ide dobro. Ovisi ta "ljepljivost" i o kvaliteti brašna, ne smije biti glatko ni oštro t-550 nego baš ono jako "grisasto" t-400. Netko je napisao da se može staviti i gris. Nisam probala, ali me svrbe prsti. To se vjerojatno manje lijepi.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad razumijem, a griz im vjerojatno doda i onu mekoću i okus ...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •