Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 94

Tema: diskriminacija žena - vjeronauk?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno diskriminacija žena - vjeronauk?

dakle, na razmišljanje me potaknuo današnji članak u novom listu.

mi nismo vjernici, ali poštujemo sve katoličke blagdane i tradiciju koja je i dijelom naše obitelji od kad znam za sebe (slavimo božić, uskrs i sl od mojeg djetinjstva). jedna nona mi je vjernica, druga partizanka - kad je riječ o drugoj generaciji, dakle mama i tata, mama je pravi ateist, tata - pokojni - je bio više agnostik, najviše zbog svoje prirode sklone dubokoumnim promišljanjima o svemu i svačemu. i ja i sestra smo krštene i tu je stalo svako naše daljnje druženje s crkvom. to vam sve pišem iz razloga da dobijete otprilike sliku moje obitelji.

juraj najesen kreće u prvi razred. dilema - da li ga upisati na vjeronauk ili ne. moj i mm prvi odgovor bio je ne, no počeli smo razmišljati o tome kad smo shvatili da će vjerojatno biti JEDINI u razredu. i sad, kažem si ja sebi, možda bolje da ide na vjeronauk nego da bude izdvojen iz razreda. i zašto ne bi nešto, uostalom, naučio o vjeri koja je uvelike prisutna u našem društvu - htjeli mi to ili ne. naravno da bi predmet vjerska kultura ili tako nešto bio prihvatljiviji, ali i ovako ništa loše ne može naučiti.

danas čitam spomenuti članak i opet mislim - crkva je oštro osudila pokušaje nekih njenih frakcija (dosta jakih, naročito u juž. americi) da izjednađe žene i muškarce kad je riječ o zaređivanju. dakle, zabranila je svaku mogućnost žena u svećenstvu s drakonskim kaznama- ekskomunikacijom žena, biskupa koji takav čin provedu i bilo kojim pomagačima (ispričavam se ako terminologija nije dobra).

takav stav se mora provlačiti i kroz vjeronauk - a to je u sukobu s ustavom republike hrvatske o zajamčenoj ravnopravnosti spolova. mogu li se na ustav pozvati i osuditi vjeroučitelja? ili je sporazum s vatikanom u hrvatskoj jači i od ustava?

što da radim? koje je vaše promišljanje o tome?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

joj imaš na pdf škola hrpu tema o tome, pročačkaj malo.

moj savjet ti je napravi ono što ti misliš da je najbolje, bez obzira što će netko drugi reći.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

vezano za diskriminaciju nemam neku pametnu ali samo da kazem - vjeronauk nije samo sjedenje u razredu i ucenje o vjerama i kulturama i sta ja znam. to je izmedju ostalog molitva na kraju i na pocetku sata, sto je meni jako smetalo i nikad nisam rado ostajala na vjeronauku (isto sam bila jedina u razredu koja ne ide) bas zbog toga. vise sam se osjecala kao na misi nego u skoli.
    ja mislim da je najbolje da pitas juraja sta on misli o tome

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    joj imaš na pdf škola hrpu tema o tome, pročačkaj malo.

moj savjet ti je napravi ono što ti misliš da je najbolje, bez obzira što će netko drugi reći.

X

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moj J krece na jesen u prvi razred i nece pohadati vjeronauk. Nemamo sumnji da smo napravila ispravnu odluku, iako bih puno vise voljela da je nismo morali donositi.
    Moje misljenje je da to nije odluka koju bi trebalo i/ili moglo donositi 6/7-godisnje dijete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

takav stav se mora provlačiti i kroz vjeronauk - a to je u sukobu s ustavom republike hrvatske o zajamčenoj ravnopravnosti spolova. mogu li se na ustav pozvati i osuditi vjeroučitelja? ili je sporazum s vatikanom u hrvatskoj jači i od ustava?
    Taj stav je u sukobu sa demokracijiom vec 2000g, i u mnogo starijim i razvijenijim demokracijama od nase. Vjeroučitelj je za to najmanje kriv, ne znam koji bi smisao bio reagirati prema njemu.

što da radim? koje je vaše promišljanje o tome?
    Mislim da odluka o tome da li poslati dijete na vjeronauk treba biti njegova/zelja interes da ga pohadja ili ne.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Moje misljenje je da to nije odluka koju bi trebalo i/ili moglo donositi 6/7-godisnje dijete.
    mozda sam krivo shvacena odgovornu odluku donosi roditelj, ali djetetovo misljenje moze (ovisi koliko je zainteresiran za temu) jako pomoc da se donese prava odluka. bar ja tako mislim jer ja sam sa 5 godina znala da zelim i zasto zelim ranije krenit u skolu, i isto tako sam kasnije znala zasto necu na vjeronauk

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vjera nije nesto sto se covjeku u nekoj zemlji namece tako da nije ni podlozna ustavu.
    Hocu reci da Katolicka crkva ima svoje smjernice i dogme, izmedju ostalog i da se zene nesmiju zaredjivati.
    Ako se netko s time ne moze pomiriti nece biti dio te crkve i nece slati dijete na vjeronauk.
    Mislim da ni u jednoj zemlji ustav ne moze utjecati na bilo koju crkvu, crkva se ne mora prilagodjavati zakonima zemlje, ona je takva kakva je.

Ako bi prisilili neku zajednicu da izmjeni svoje temelje zbog ustava, onda ta vjera vise nije ono sto jest, nadam se da ste me razumjeli sto mislim? :/

Kada je vjera u pitanju imamo izbor, slati dijete na vjeronauk ili ne, odluka je samo vasa i ovisi o vasim uvjerenjima, nitko vas ne prisiljava na nista

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nedavno sam razgovarala s ocem jednog firmanika čija je cijela obitelj ateista...

Njegova obitelj uopće ne ide u crkvu, roditelji su prisustvovali nekoliko misa prije same firme i to na jedvite jade su izdržali (to mi je sam otac rekao, koji u crkvi nije bio desetke godina)

I pitam ja njega zašto onda su uopće išli na misu i na vjeronauk i firmu!??!

Kaže on:dijete su dali na firmu i ide na vjeronauk samo zato jer idu svi iz njegovog razreda :shock:

I to mene osobno totalno smeta, zato sam rađe za opciju da dijete samo odabere, a ne da ide na vjeronauk radi drugih....uf! I kako onda funkcionira takav vjeronauk, takav sat....?

Nemojte zamjeriti ali ja puknem na to....

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Natalija prvotno napisa
    Nedavno sam razgovarala s ocem jednog firmanika čija je cijela obitelj ateista...

Njegova obitelj uopće ne ide u crkvu, roditelji su prisustvovali nekoliko misa prije same firme i to na jedvite jade su izdržali (to mi je sam otac rekao, koji u crkvi nije bio desetke godina)

I pitam ja njega zašto onda su uopće išli na misu i na vjeronauk i firmu!??!

Kaže on:dijete su dali na firmu i ide na vjeronauk samo zato jer idu svi iz njegovog razreda :shock:

I to mene osobno totalno smeta, zato sam rađe za opciju da dijete samo odabere, a ne da ide na vjeronauk radi drugih....uf! I kako onda funkcionira takav vjeronauk, takav sat....?

Nemojte zamjeriti ali ja puknem na to....
    Mozda je dijete odabralo jer idu svi iz njegovog razreda?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa i to mi je bedasto

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U toj dobi veliki je utjecaj drustva i zelja za pripadnoscu skupini.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kažem si ja sebi, možda bolje da ide na vjeronauk nego da bude izdvojen iz razreda
    kad svi roditelj koji tako razmisljaju NE BI slali svoju djecu na vjeronauk, ne bi im dijete/djeca bilo/a jedino/a koje/a ne pohađa/ju vjeronauk. bilo bi itekako više onih koji ne pohađaju, nego što je faktički sada.

pitanje vjernauka za moje dijete jos nije aktualno. ja ne zelim da moje dijete ide na vjeronauk, al osim mene moje dijete ima i oca. mada je on u velikoj mjeri suglasan sa mojim stavom. al jedno je sigurno - moje dijete iz čistog konformizma neće ići na vjeronauk. odgojit ću je da bude dovoljno jaka da se zna nositi s tim da je jedina u razredu il da je u manjini onih koji ne pohađaju vjeronauk.

ne vjerujem u boga, i tako je odgajam.

btw, cvijeta. imaš ateistički topic na rodama: vidi

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dakle, ja sam ateista, mm nije, jedno dijete ide u 3. osnovne, drugo u 1.
    Ne idemo čoporativno u crkvu, mm ode ponekad kad osjeća potrebu, djecu smo upoznali s vjerom i crkvom.
    Kad je princeza krenula u 1. razred, ponudili smo joj da sama odluči, njena odluka je "ne vjeronauku" i ja je poštujem.Kad je prošle jeseni sin krenuo u školu i on je imao pravo izbora i odlučio je da niti on ne želi.
    Ja sam sretna zbog toga a i mm.Tu smo apsolutno složni.
    Međutim, moram reći da od strane škole ne nailazimo na razumjevanje te se često dogodi da dijete samo stoji u hodniku škole(nije mu jasno zašto), usred nastave jer je vjeronauk.
    Što nas ne ubije , ojača nas. Ma opet bi isto i ne bi nikad radi nekog radila nešto samo da ne bi bio "jedini". A sve ove koji podržavaju to nek bude sram.Neka ih bude sram što jedno dijete od 7 g. stoji samo na hodniku.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Trebali bi organizirati da vjeronauk bude prvi ili zadnji sat, a ne usred nastave. Ako se tako moglo organizirati u mojoj srednjoj skoli, kako se ne moze u 1. razredu osnovne gdje im predaje samo jedan ucitelj????

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Slažem se. Ovo je diskriminacija i kršenje dječjih prava.
    I srce me boli zbog toga.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Trebali bi organizirati da vjeronauk bude prvi ili zadnji sat, a ne usred nastave. Ako se tako moglo organizirati u mojoj srednjoj skoli, kako se ne moze u 1. razredu osnovne gdje im predaje samo jedan ucitelj????
    zato jer se NEĆE organizirati. jer je to suptilan način one roditelje koji si nisu sigurni, "natjerati" da dijete ipak upišu u vjeronauk. što je više "ovčica" to bolje.

bome, ako moja bude imala takvih problema u školi, saznat će i o tome kako smo netolerantna (kršćanska) sredina. zašto kriti to od djeteta ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Znam da se nece, ali roditelj(i) trebaju reagirati.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da,ne žele.
    Inače ,ja sam prilično burno reagirala u školi kad sam za to doznala
    pa mi je odgovoreno bilo da i učiteljica taj sat ima rupu( pričamo o ženi od 45g.?) da to nije ništa strašno?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala na razmišljanjima, iako još uvijek nisam puno pametnija. da budem iskrena, do sad uopće nisam baš pretjerano razmišljala o crkvenim dogmama i smjernicama jer me se to ni na koji način nije doticalo. ovo s ženama mi je dalo misliti jer sam si predočila situaciju u razredu i pitanje nekog znatiželjnog prvoškolca: a zašto nema žena popova?
    marsupilami, pametno zboriš, ali nisam ni mislila da bi vjerska zajednica trebala mijenjati svoje temelje zbog ustava. da li je to samo stvar crkve kad ta crkva ima pravo edukacije u školama - javnim ustanovama? da li su onda i vjeroučitelji podložni zakonu protiv diskriminacije spolova kao i bilo koji drugi učitelj u toj istoj školi, državnoj instituciji, koji bi javno izrekao stav da ženi nije mjesto među doktorima?

MC, nisam niti vidjela onaj ateistički topic - admini mogu i prebaciti, ako žele. postavila bi sigurno tamo pitanje jer mi je na vjerskom topicu bilo bezveze, iako su mi značajna i razmišljanja vjernika o ovoj temi.

a što se tiče juraja, ako bude bio bar još jedan učenik koji ne ide na vjeronauk, neću uopće više razmišljati o tome. ako bude bio jedini, još ću se ipak premišljati cijelo ljeto - ne znam da li ću imati hrabrosti ostaviti ga samog. znam da je licemjerno, ali tako se osjećam.
    inače, on će u cjelodnevni boravak - znači od 7 i pol do 4 i pol. pa bio vjeronauk prvi ili zadnji sat - za njega će to sigurno značiti da će sat vremena čubiti na hodniku. sam. ili ??

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja sam bila u sličnim dilemama prije upisa u prvi razred.

Kako je moje dijete tada bilo dosta neborbeno i sramežljivo, a program za ispunjavanje praznih satova vjeronauka - neorganizirano, upisala sam je na vjeronauk u 1. razredu. Prije toga sam prolistala knjige iz vjeronauka i vidjela mali postotak stvari na koje sa naježim i rekla, ajde, neka prvu godinu odradi vjeronauk da ne krenemo sa izdvajanjem od početka.

U 2. razredu ona je bila druga osoba. Puno jača, samouvjerenija, sigurnija u sebe, tako da sam je bez problema ispisala u 2. razredu.
    Niti tu nije bilo organizirano vrijeme za one koji ne idu na vjeronauk, pa je provodila vrijeme vani igrajući se ili kod pedagogice u sobi rješavajući neke zadačiće.
    U 3. razredu su se valjda radi nje organizirali na način da nam je vjeronauk 1. ili zadnji sat, pa nekim danima ima jako malo sati i lijepo ode doma.

Mislim da sam ispravno odlučila sa tim postupnim ulaskom u "usudim se biti ono što jesam, pa i drugačiji od drugih". Da je ona bila kakva je sada i u 1. razredu, ne bih je upisala već tada.

Osim toga, puno žešći vjerski repertoar kreće sa svakom slijedećom godinom.

Ja ne smatram vjeronauk samo nepotrebnim, već i štetnim za razvoj djeteta te dobi:
    Počnimo od osnove onoga što se uči - griješnost čovjeka samim rođenjem (posebno žene). Neću naglašavati sve ostalo što mi smeta jer je ovo sasvim dovoljno za razvoj djetetova samopoštovanja.
    I da... jednom je prilikom bila u ovom (3.) razredu na vjeronauku i na tom je satu uspjela naučiti kako su žene neposlušne i odgovorne za oslobađanje zla - kako mi je lijepo ispričala.
    O strahu od pakla ni neću govoriti. :/

Ne mogu to probaviti, niti želim da to probavlja moje dijete.
    Kada bude dovoljno zrela i zainteresirana da eliminira te negativne segmente određene vjere, a upije samo one pozitivne, dobrodošla je. Divno je poznavati nešto veće od čovjeka, ali za to joj ne treba vjeronauk.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Draga, ja sad pomalo mogu vidjeti rezultate svoje odluke kod moje kćeri.
    Dijete je postalo jače, iskrena je oduvijek i bila. Danas smo doma svi sretni i ponosni zbog odluke koju smo donijeli. Bili smo iskreni i svoji.
    Nisam gurnula dijete u nešto u što sama ne vjerujem i samim tim učim i dijete da slijedi ono što želi u životu a ne kao ovčica u stadu.
    Gle , i ja sam se borila sama sa sobom kad je bilo vrijeme za odluku, nisam htjela dijete izložiti, tako na pladnju, lešinarima a onda kad sam pogledala tog svog malog čovjeka, i ona mene svojim lijepim okicama, odlučila sam je zaštititi. I zaštitila sam je tako da je učim iskrenosti.
    Mi nismo za vjeronauk i nećemo ga niti pohađati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ovo s ženama mi je dalo misliti jer sam si predočila situaciju u razredu i pitanje nekog znatiželjnog prvoškolca: a zašto nema žena popova?
    marsupilami, pametno zboriš, ali nisam ni mislila da bi vjerska zajednica trebala mijenjati svoje temelje zbog ustava. da li je to samo stvar crkve kad ta crkva ima pravo edukacije u školama - javnim ustanovama? da li su onda i vjeroučitelji podložni zakonu protiv diskriminacije spolova kao i bilo koji drugi učitelj u toj istoj školi, državnoj instituciji, koji bi javno izrekao stav da ženi nije mjesto među doktorima?
    Da ponovim, bili bi podlozni kada bi vjeronauk bio dio osnovnog sustava obrazovanja.
    Ovako, dokle god je vjeronauk izborni predmet gdje roditelji odlucuju da li ce im djeca slusati tog vjeroucitelja i predmet koji predaje ili ne, nije podlozan toj stavki ustava.

I samo da napomenem, onaj prvi dio citata.
    U katolickoj crkvi su svecenici, a u pravoslavnoj popovi.
    Eto da se netko ne bi nasao uvrijedjen, jer jednom je zupnik u mojoj bivsoj zupi burno reagirao kada je netko rekao "pope"

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da jt o izborni predmet onda bi imao i drugu ili i treću opciju (informatika, kemija, etika, ekologija..)

izbor je : hodnik ili vjeronauk

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da jt o izborni predmet onda bi imao i drugu ili i treću opciju (informatika, kemija, etika, ekologija..)

lijepo si to napisala i istinito

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ha, znam da nije bas neki izbor, ali ipak je izbor :/
    Evo ja osobno bih radije da mi djete slusa tisinu u hodniku nego vjeronauk

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemam nišra protvu vjeronauka kao izbornog predmeta, AKO postoji i drugi ili treći izborni predmet (ekologija bi mi bila jako drag predmet)

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jos izbornih predmeta bi se vjerovatno pojavilo kada bi bilo dovoljno djece koja bi ih pohadjala, a to ce se biti tek onda kada ljudi prestanu slati djecu na vjeronauk samo zato da "ne bi bila jedina"

MC je to super napisala
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    kažem si ja sebi, možda bolje da ide na vjeronauk nego da bude izdvojen iz razreda
    kad svi roditelj koji tako razmisljaju NE BI slali svoju djecu na vjeronauk, ne bi im dijete/djeca bilo/a jedino/a koje/a ne pohađa/ju vjeronauk. bilo bi itekako više onih koji ne pohađaju, nego što je faktički sada.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

slažem se

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kemija nije izborni predmet

i jao si ga nama ako i kad postane skupa sa fizikom i biologijom

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    jer jednom je zupnik u mojoj bivsoj zupi burno reagirao kada je netko rekao "pope"
    dotični očito ne barata komunikacijskim vještinama :/ ...

što se tiče "drugog" izbornog predmeta - ponekad se pitam da li se možda radi o strahu od "konkurencije". tj. da se smatra da bi drugi predmet mogao privući više djece - pa se zbog toga i ne nudi...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ...

što se tiče "drugog" izbornog predmeta - ponekad se pitam da li se možda radi o strahu od "konkurencije". tj. da se smatra da bi drugi predmet mogao privući više djece - pa se zbog toga i ne nudi...
    oš se kladit

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    jer jednom je zupnik u mojoj bivsoj zupi burno reagirao kada je netko rekao "pope"
    dotični očito ne barata komunikacijskim vještinama :/ ...
    Slazem se, istina nije on vikao na nikoga ali odrzao je okupljnima naporno predavanje o tome gdje su svecenici a gdje popovi i popadije

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Moj J krece na jesen u prvi razred i nece pohadati vjeronauk. Nemamo sumnji da smo napravila ispravnu odluku, iako bih puno vise voljela da je nismo morali donositi.
    isto ovako, samo nemam J nego L

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sjećam se jednom sam u školi pitala zašto mi obični smrtnici, moramo djeci organizirati izbornu nastavu prije li poslije redovne nastave, a vjeronauk je lijepo ubačen u redovnu satnicu. Odgovor je bio :"Pa zato što je uključena većina djece." Sve ove godine, dobar dio djece ne ide na informatiku jer imaju problem s prijevozom prije ili poslije nastave. Naravno, izborni predmet informatike još uvijek nije uključen u redovnu satnicu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

već sam jednom pisala na sličnom topicu, ali evo još jednom ću.

meni je ovo sve čudno čitati, jer je kod nas skroz drugačije.
    kod moje D vjeronauk je uvijek na početku ili na kraju nastave, ovisno o smjeni. od prvog razred 7-8 učenika nije išlo na vjeronauk i nikada im se nitko nije rugao niti je to ikada spomenuto kao problem.
    nakon prve pričesti većina ih se ispisala s vjeronauka.

onaj tko se ruga, rugat će se zbog bilo čega. ako dijete od malena učiš da smo svi jednaki bili debeli, imali klempave uši, bili bez ruke ili noge išli na vjeronauk ili ne, onda će ono to tako i prihvatiti. pa to su neke osnovne vrijednosti kojima učiš dijete.
    dvije curice iz razreda s kojima se moja najviše druži ne idu na vjeronauk. jedna je muslimanske vjeroispovjesti, a drugoj su roditelji ateisti. njoj to nikada nije bio problem i sretna sam što sam uspjela u tome.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moguće je da se situacija dosta razlikuje od sredine do sredine, ali mislim da nitko ne bi trebao upisati dijete na vjeronauk zbog straha od ruganja i izdvajanja. U našem razredu ima nekih 6 - 7 djece koja ne pohađaju vjeronauk. Nismo doživjeli nikakav ružni komentar od ikoga, niti sam čula da se to drugima dogodilo.
    Na stranu neopravdanost vjeronauka u školi, organizacija nastave kakva jest i sve ostalo - mislim da je prejudiciranje silnih problema pretjerivanje i da se dijete može sasvim elegantno ne upisati na vjeronauk.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene uopce ne smeta sto oskar JEDINI ne ide na vjeronauk
    a ne smeta ni njega
    meni je licemjerno pricati da sam protiv vjeronauka u skoli, a u isto vrijeme slati dijete da ne bi bilo jedino

eto
    to ja mislim o tome

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti Jan neće na vjeronauk. Ja sam ateistica, a MBM nije praktični vjernik pa smo se složili bez puno dileme da od vjeronauka ništa. Ne znam još koliki će biti postotak djece koja neće ići, na upisu su mi pokušali sugerirati da on bude za to vrijeme u razredu ako je jedini, što meni nije bilo prihvatljivo pa se počeo spominjati hodnik kao alternativa, ali uletila je pedagogica koja se u Jana totalno zaljubila i rekla da neka dođe kod nje crtati, što mi je ok.
    Ali isto mislim da je to "jedini u razredu" jedna od (suptilnih) metoda kojima se popularizira vjeronauk i da ga znatno više djece ne bi pohađalo kad se to ne bi tako predstavljalo. I ovo sa sredinom satnice i hodnicima itd.
    Po meni je dužnost škole da ga zbrine u tih 45 minuta i u tom smislu ću i djelovati.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Iv ide na vjeronauk ali ja smatram da bi vjeronauk trebao biti u crkvi a ne u školi... pa tko voli nek izvoli...
    u školi stvara nekakvu segregaciju djece i to mi nije lijepo i bilo bi bolje da je u školi npr. nekakav vjerski odgoj (o različitim vjerama kao što je lik. umjetnost o različitim smjerovima umjetnosti ili filozofija o različitim smjerovima u filozofiji)....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

može zamolba adminima da prebace na onaj ateistički topic? da možemo i o drugome raspravljati jer sam pročitala one topice oko vjeronauk da ili ne.

ma sve vi imate pravo, ali ja sam se jedino zabrinula zato što sam skužila da će biti baš jedini jedincat u razredu. da je bar još neko s njim, ali jedini? kako da mu to objasnim, zašto je jedini? mukica, daj malo više o tome - dobro je pročitati da dijete to ne smeta. možda ne bi smetalo ni juraju, ne znam ni sama više. sama slika njega u hodniku samog (u slučaju da se pedagogica u njega "ne zaljubi" - kako reče Maja) mi je nekako tužna. bez obzira na licemjerje koje svakako stoji.

i da, definitivno sam naivno do sada shvaćala taj vjeronauk, u stilu - što ima loše u deset zapovjedi božjih i sl. anita AZ - tvoj post mi je stvarno dao za misliti, ja tu brinem oko zaređivanja žena u crkvi, a ovo o čemu ti pričaš sam skroz previdjela, a nikako se ne uklapa u ono što želim da juraj uči o životu. moram nabaviti tu literaturu za 1. razred pa da ojačam u ovoj - meni ne smeta što je JEDINI...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nekoliko stvari:
    1. vjeronauk samo prvi ili zadnji sat: vjeroučitelj s punom satnicom ima 22 (ili 24, nisam siguran) sata tjedno, radni tjedan u školi ima 5 dana, to je 5 prvih i 5 zadnjih satova, ukupno 10 - gdje smjestiti ostalih 12 ili 14 sati? i bi li vi pristali na radno mjesto na kojem bi radili ujutro od 8 do 8,45, pa imali pauzu do 12 (u kojoj u 97% slučajeva ne bi niti helikopterom mogli stići doma) i onda opet radili od 12 do 12,45? i tako svaki dan?

2. već je više puta bilo na ovom forumu, ali vidim da i opet treba ponoviti: vjeronauk nije 'izborni predmet', nego 'specifični izborni predmet' ili 'izborni predmet sa specifičnim statusom'
    konkretno to znači da se nikog ne tjera na upisivanje vjeronauka, ali za one koji ga izaberu ima status OBAVEZNOG predmeta, ne izbornog

3. djeca koja ne upišu vjeronauk NE SMIJU biti sama na hodniku, škola im je DUŽNA organizirati taj sat. ukoliko ne organizira - telefon u ruke i poziv prosvjetnoj inspekciji (provjereno radi)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nabavi literaturu za 1. razred i vidi ima li šta što ti smeta u tome
    ako nema, neka ide onda 1. razred, bar dok se snađe u tom novom okruženju, pa ćeš dogodine lakše odlučiti

ako u literaturi ima nešto što ti smeta tj. protivi se tvom shvaćanju i odgoju, onda ga ili nemoj upisivati (škola se mora pobrinuti za njega) ili prati gradivo pa u pravo vrijeme umanji štetu svojim stavom i objašnjanjem

ti si njegova mama i prema tome najpametnija na svitu
    tako djeca vide roditelje kad su mala

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

prvi razred mi je bio ok.. učili su normalno važne katoličke blagdane, opraštanje, darivanje, prijateljstvo... kroz život Isusa... mada mi je zasmetala rečenica na panou: ne može imati Boga za oca, tko nema Crkvu za majku... ma molim te lipo....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Juroslave:

1. opcija drugog predmeta npr. informatika ili ekologija
    ili izbacivanje vjeronauka iz škole

2. nažalost

3. neće li to staviti "oznaku" na dijete, jer je dovelo školu u "nepriliku"?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Juroslave:

1. opcija drugog predmeta npr. informatika ili ekologija
    ili izbacivanje vjeronauka iz škole

2. nažalost

3. neće li to staviti "oznaku" na dijete, jer je dovelo školu u "nepriliku"?
    1. ne prolazi, za to bi trebali mijenjati međunarodni ugovor (uz suglasnost druge strane - mislim da se slažemo da bi tak nekaj bilo malo teže dobiti iz Vatikana)

3. je l' bi ti radije dijete s nekom 'oznakom' ili dijete koje je 1 ili 2 sata tjedno samo na hodniku

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    1. ne prolazi, za to bi trebali mijenjati međunarodni ugovor (uz suglasnost druge strane - mislim da se slažemo da bi tak nekaj bilo malo teže dobiti iz Vatikana)

3. je l' bi ti radije dijete s nekom 'oznakom' ili dijete koje je 1 ili 2 sata tjedno samo na hodniku
    1. zar stvarno treba odobrenje vatikana i za uvođenje drugog predmeta??? za izbacivanje vjeronauka iz škola mi je jasno.
    2. hvala, ali ja ne bi niti jedno od ponuđenih.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ponuđenih=ponuđenog

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

MM vjernik koji ide u crkvu svake prestupne
    ja recimo agnostik iako imam sve sakramente a i dijete smo krstili
    na jesen kreće u školu i pričala sam s njim o vjeronauku i mogućnosti da ne ide ali jedino njegovo pitanje je; a idu li svi drugi,da idu
    e onda ču i ja -tako da će ići ovu godinu a za dalje ćemo vidjeti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zar nije bila etika 2. opcija?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove