Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 94 od 94

Tema: diskriminacija žena - vjeronauk?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Počnimo od osnove onoga što se uči - griješnost čovjeka samim rođenjem (posebno žene). Neću naglašavati sve ostalo što mi smeta jer je ovo sasvim dovoljno za razvoj djetetova samopoštovanja.
    I da... jednom je prilikom bila u ovom (3.) razredu na vjeronauku i na tom je satu uspjela naučiti kako su žene neposlušne i odgovorne za oslobađanje zla - kako mi je lijepo ispričala.
    O strahu od pakla ni neću govoriti. :/
    Jao, Anita-AZ, ovo je užasno, da ne kažem ponižavajuće za sve curice. Žene - grešne, neposlušne, izvor zla ? Ovo me podsjetilo na U. Eca i razmišljanje klera o ženi u "Imenu Ruže", ali mislila sam da je to zauvijek pokopano u prošlosti
    Strah od pakla ? Zar je to način kojim dijete kreće u svijet - put pokore i straha ? Dobro ću razmisliti prije negoli mali krene u školu, a nadam se da će do tada biti drugačiji brojčani odnos između onih koji idu i ne idu na vjeronauk.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

naravno da neće dati drugi predmet kao izbor..
    ne znam koliko ste upoznate sa svime..oni vole samo ucijenjivati,prošle godine sam bila krizmena kuma,morali smo doći u crkvu na sastanak,gdje su nas POPOVI obavjestili da pripazimo koje će nam predmete djeca birati u srednjoj školi jer ako izaberu etiku umjesto vjeronauka neće imati mogućnost biti krizmeni kumovi,eto toliko o poštenosti naše crkve gdje djetetu već u korijenima režu mogućnost izbora,a to politici paše jer kod nas su za vrijeme izborne kampanje u vrijeme mise djelili čokoladice sa logom određene stranke..
    ako etika postoji u srednjoj mogla bi u osnovnoj tamo se ipak uče druge kulture,spolne diskriminacije i bonton,a to bi svako dijete trebalo znati.
    inače nisam veliki vjernik imam sve sakramente ali ne idem u crkvu jer mi se povraća svaki put klad vidim koliko dvoličnih ljudi ide tamo..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zar nije bila etika 2. opcija?
    ma mislila sam na opcije koje je juroslav stavio pod 3. - hodnik ili etiketa.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Anamarija S prvotno napisa
    ne znam koliko ste upoznate sa svime..oni vole samo ucijenjivati,prošle godine sam bila krizmena kuma,morali smo doći u crkvu na sastanak,gdje su nas POPOVI obavjestili da pripazimo koje će nam predmete djeca birati u srednjoj školi jer ako izaberu etiku umjesto vjeronauka neće imati mogućnost biti krizmeni kumovi,eto toliko o poštenosti naše crkve gdje djetetu već u korijenima režu mogućnost izbora,a to politici paše jer kod nas su za vrijeme izborne kampanje u vrijeme mise djelili čokoladice sa logom određene stranke..
    ako etika postoji u srednjoj mogla bi u osnovnoj tamo se ipak uče druge kulture,spolne diskriminacije i bonton,a to bi svako dijete trebalo znati.
    inače nisam veliki vjernik imam sve sakramente ali ne idem u crkvu jer mi se povraća svaki put klad vidim koliko dvoličnih ljudi ide tamo..
    Anamarija, kao da si mi uzela riječi iz usta. Ja sam odgojena u katoličkoj familiji, išla u crkvu svaku nedjelju, redovito se smrzavala u crkvi na vjeronauku, imam sve sakramente do vjenčanja -a zašto se nisam vjenčala u crkvi?! Eh, to je ono što me užasno razočaralo u crkvu i to je bio dan kad sam rekla da moja djeca neće na vjeronauk! Crkva je bivši brak MM priznala kao crkveni (navodno zakon stupio na snagu u 2001.g), a oboje su bili ateisti, dakle crkvu ni vidjeli ni primirisali, te se iz tog razloga nismo mogli vjenčati u crkvi. On, iz familije ateista, sklopljen civilni brak sa ateiskinjom, rastavljen, nikad ušao u crkvu - crkva mu je priznala brak i ja (kao odgojena katolkinja sa svim sakramentima) sam izvisila!!
    Otkud im pravo na tako nešto!?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja ne smatram vjeronauk samo nepotrebnim, već i štetnim za razvoj djeteta te dobi.
    I ja sam puno o tome razmisljala i dosla do istog zakljucka. Dijete u toj dobi jos nije sposobno za kriticno prihvacanje ili odbacivanje tudih misljenja, a vjeronauk radi upravo to - uci jedan nacin misljenja (sto je potpuno drugacije od npr. matematike koja uci cinjenice). Ako to nije indoktrinacija, onda ne znam sto jest.

Citiraj petraa prvotno napisa
    ja sam prilično burno reagirala u školi kad sam za to doznala
    pa mi je odgovoreno bilo da i učiteljica taj sat ima rupu( pričamo o ženi od 45g.?) da to nije ništa strašno?
    Ako uciteljica ima rupu kad je sat vjeronauka, zasto onda dijete koje ne pohada vjeronauk taj sat ne provede s njom (u nekoj smislenoj aktivnosti)? U zbornici, ili na kraju krajeva - na hodniku? Pitam ozbiljno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam odlučila da Nera će biti samo krštena, neće ići na vjeronauk i sl.
    kad bude dovoljno odrasla da donese odluku o vjeri i kad bude dovljno zrelo razmišljala tj. kad bude koliko-toliko formirana ličnost, neka sama odluči za ostale sakramente

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Ako uciteljica ima rupu kad je sat vjeronauka, zasto onda dijete koje ne pohada vjeronauk taj sat ne provede s njom (u nekoj smislenoj aktivnosti)? U zbornici, ili na kraju krajeva - na hodniku? Pitam ozbiljno.
    Zato što to nije njen posao. Mogla bi to raditi iz svoje dobre volje, ali možda joj se ne da, a možda i misli da to nije rješenje, nego izbjegavanje rješenja.
    Nama je ravnatelj obećao da će naći rješenje, ali to je bilo više-manje za objesiti mačku o rep. Kako se ovi naši preko tih sati zapravo super zabavljaju (jer ih je grupica, budu u dvorištu ili knjižnici, učiteljica ih malo pogleda) moram priznati da sam se malo uljuljkala i više nisam kopala po rješavanju te situacije.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja sam odlučila da Nera će biti samo krštena, neće ići na vjeronauk i sl.
    kad bude dovoljno odrasla da donese odluku o vjeri i kad bude dovljno zrelo razmišljala tj. kad bude koliko-toliko formirana ličnost, neka sama odluči za ostale sakramente
    X

ovako sam i ja odlučila. Meni su obje kćeri krštene, ostalo nek učine same jednog a dana ako to budu htjele.
    Vjeronauk u školi , bolje da imaju satove japanskog jezika

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta73, u vezi tvog prvog posta, budi spremna na to da će i u drugim predmetima biti diskriminacije ili barem rodnih stereotipa i predrasuda. Sad smo bili na završnoj priredbi, pjesmice su bile podijeljene po spolu, dečki rapaju, curice su princeze, mame su drage i dobre, tate puno rade i nemaju vremena, u skeču mama lakira nokte i jamra, tata glumi strogoću. Mislim, klinci su bili izvrsni, ali sadržaj ajme meni. A učiteljica valjda nije ni svjesna svega toga. Na zidu poster iz vjeronauka koji su djeca radila, o stvaranju svijeta, prvi dan ovo, drugi dan ono... U razredu plakat Hvala ti Marijo što nas čuvaš, ja se zovem tako i tako i dobar sam, pametan i lijep.

Ne znam, meni je najviše pomoglo mišljenje vjernika koje sam na forumu pročitala - ne šaljite dijete na vjeronauk ako ne živite vjeru. Meni je duhovnost važna u životu, ali ne i organizirana religija i sve ono što se u njoj uči, uz one dobre stvari, moj svjetonazor nije takav i moja životna uvjerenja nisu takva. MM je vjernik, ali smatra da vjeronauku nije mjesto u školi jer je škola obavezna, a vjera nije. Osim toga, još mi je gora situacija da dijete pošaljem na vjeronauk i ono tamo počne propitivati i tražiti logička objašnjenja, kojih nema, jer je to sve stvar vjere. Koju mi ne živimo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    na jesen kreće u školu i pričala sam s njim o vjeronauku i mogućnosti da ne ide ali jedino njegovo pitanje je; a idu li svi drugi,da idu
    e onda ču i ja -tako da će ići ovu godinu a za dalje ćemo vidjeti
    J je drugaciji. Poznavajuci njega i imajuci na umu da u ovoj fazi informacije o vjeronauku dobiva prvenstveno od MMa i mene, sigurna sam da bi njegov odgovor bio onakav kakav ja zelim da bude (da ne pohada vjeronauk). Nisam se osjecala ok s tim da on, naoko, donosi odluku koju sam zapravo formirala ja - korektnijim mi se cinilo da odluku donesemo MM i ja. Naravno, objasnit cu mu zasto smo tako odlucili.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

e iri,iri,ne znam dali bi se na tvoju priču smijala i plakala.ja sam se vjenčala u crkvi,ali na malo drugačiji način.
    moja draga svekrva je velika vjernica,ja ostanem trudna,slučajno.
    dolazimo,kažemo im,a ona meni hoćeš svatove ili večeru,a ja ko iz topa ja se neću udat.živjeli smo zajedno godinu i pol kad nas je toliko izmaltretirala da smo odlučili otići u crkvu 2006,obavili,od tada nogom nisam tamo kročila,kad ih vidim gade mi se,dvolični su i ucjenjivački se ponašaju.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Počnimo od osnove onoga što se uči - griješnost čovjeka samim rođenjem (posebno žene). Neću naglašavati sve ostalo što mi smeta jer je ovo sasvim dovoljno za razvoj djetetova samopoštovanja.
    I da... jednom je prilikom bila u ovom (3.) razredu na vjeronauku i na tom je satu uspjela naučiti kako su žene neposlušne i odgovorne za oslobađanje zla - kako mi je lijepo ispričala.
    O strahu od pakla ni neću govoriti. :/
    Jao, Anita-AZ, ovo je užasno, da ne kažem ponižavajuće za sve curice. Žene - grešne, neposlušne, izvor zla ? Ovo me podsjetilo na U. Eca i razmišljanje klera o ženi u "Imenu Ruže", ali mislila sam da je to zauvijek pokopano u prošlosti
    Strah od pakla ? Zar je to način kojim dijete kreće u svijet - put pokore i straha ? Dobro ću razmisliti prije negoli mali krene u školu, a nadam se da će do tada biti drugačiji brojčani odnos između onih koji idu i ne idu na vjeronauk.
    žao mi je, Anita, kaj je tvoja mala to čula (a i sva druga djeca na tom vjeronauku)
    taj vjeroučitelj/vjeroučiteljica je, usudim se reći, sramota za Crkvu

Citiraj Anamarija S. prvotno napisa
    žao mi je kaj si ovo gore upozorenje shvatila kao ucjenu
    činjenica je da su, prema Zakoniku kanonskog prava (ili, jednostavnije, crkvenom zakonu - koji je jedan za Crkvu u cijelom svijetu) uvjeti da netku bude kum na krštenju ili krizmi ti da sam bude kršten, krizman i pričešćen, ako je u braku da je crkveno vjenčan i da živi u skladu s vjerom
    upisivanje etike umjesto vjeronauka se kosi s ovim posljednjim uvjetom, i po meni puno je bolje da su vas upozorili sada nego da za godinu-dvije imate situaciju da vam dijete želi nekom kumovati a ne može zbog upisan etike
    i Crkva nikom ne reže izbore: svakom je dano na izbor želi li biti vjernik (sa prihvaćanjem SVIH obveza koje uz to idu) ili ne
    za čokoladice s logom stranke reći ću samo: prijavite u biskupiju, to se ne smije!
    i da, etika (ili nešto slično) i u osnovnoj školi bilo bi dobro rješenje, a zakaj nije uvedena pitajte u državnim ustanovama (konkretno: Sanadera i Primorca), oni to mogu uvesti kad se sjete (i uopće ne ovise o Crkvi u tome, dapače, Crkva je ta koja se zalagala za nešto slično etici od 1. razreda OŠ jer su se unaprijed predviđale ovakve rekacije)

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Crkva je bivši brak MM priznala kao crkveni (navodno zakon stupio na snagu u 2001.g), a oboje su bili ateisti, dakle crkvu ni vidjeli ni primirisali, te se iz tog razloga nismo mogli vjenčati u crkvi. On, iz familije ateista, sklopljen civilni brak sa ateiskinjom, rastavljen, nikad ušao u crkvu - crkva mu je priznala brak i ja (kao odgojena katolkinja sa svim sakramentima) sam izvisila!!
    ovako nešto moguće je jedino ako su njih dvoje (oboje) to zatražili, uz zadovoljenje hrpe uvjeta i provođenje prilično kompliciranog postupka, nikako drugačije!
    pitaj ti TM-a je l' zbilja tak kak ti veli, nemoj odmah pljuckati po Crkvi

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

i još da ne zaboravim,odlučili smo krstit Laru,morali smo to napravit subotom jer je ona dijete nevjenčanih pa ne zaslužuje isti tretman kao drugi,kada smo pitali dali treba platit,rekli su ne,ali ako mislite išta drugo obavljat u ovoj crkvi bolje vam je da ostavite barem 200 kuna.kada smo išli na predbračni hrpu stvari smo morali platit,da se na kraju nismo mogli vjenčat u crkvi jer se radilo podno grijanje.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ne kužim po čemu se upisivanje etike u srednjoj krši s tim pravilom ako se pričest i krizma obavljaju u osnovnoj školi????

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Anamarija, ja bih na tvom mjestu tu župu zaobilazil u širokom luku, grozni su, živa sramota

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne kužim po čemu se upisivanje etike u srednjoj krši s tim pravilom ako se pričest i krizma obavljaju u osnovnoj školi????
    ne možeš kumovati ako ne zadovoljavaš uvjete za kumovanje propisane na razini cijele Crkve, nema veze u kojoj dobi se prima sakrament

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

crkveno pravo... svaki svećenik ga tumači na svoj način... ja se nisam vjenčala lokalnoj crkvi jer mi je svećenik rekao da mi moja kuma to ne može bit jer nije krizmana...
    onda san ja pitala u Gospe o zdravja u Split i tamo mi je fratar reka da ti kum na vinčanju može bit i crni Cigo (ovo nije uvreda nego citiram fratra) jer on i nije kum nego samo svidok...
    i ja se lipo vinčala malo dalje od matične župe di nije bilo bitno da je ona krizmana...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    crkveno pravo... svaki svećenik ga tumači na svoj način... ja se nisam vjenčala lokalnoj crkvi jer mi je svećenik rekao da mi moja kuma to ne može bit jer nije krizmana...
    onda san ja pitala u Gospe o zdravja u Split i tamo mi je fratar reka da ti kum na vinčanju može bit i crni Cigo (ovo nije uvreda nego citiram fratra) jer on i nije kum nego samo svidok...
    i ja se lipo vinčala malo dalje od matične župe di nije bilo bitno da je ona krizmana...
    kako kad se raspalin pišen na materinjen dijalektu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ne znam još koliki će biti postotak djece koja neće ići, na upisu su mi pokušali sugerirati da on bude za to vrijeme u razredu ako je jedini, što meni nije bilo prihvatljivo pa se počeo spominjati hodnik kao alternativa, ali uletila je pedagogica koja se u Jana totalno zaljubila i rekla da neka dođe kod nje crtati, što mi je ok.
    Ali isto mislim da je to "jedini u razredu" jedna od (suptilnih) metoda kojima se popularizira vjeronauk i da ga znatno više djece ne bi pohađalo kad se to ne bi tako predstavljalo. I ovo sa sredinom satnice i hodnicima itd.
    Po meni je dužnost škole da ga zbrine u tih 45 minuta i u tom smislu ću i djelovati.
    Bas mi je drago da ste se tamo upisali Cula sam i prije da je tamo praksa da dijete sjedi na vjeronauku i ako nije upisan. To mi je stvarno ocajno... Pa mislim stvarno, koja razlika onda jel upisan ili nije? :?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Maja prvotno napisa
    Ne znam još koliki će biti postotak djece koja neće ići, na upisu su mi pokušali sugerirati da on bude za to vrijeme u razredu ako je jedini, što meni nije bilo prihvatljivo pa se počeo spominjati hodnik kao alternativa, ali uletila je pedagogica koja se u Jana totalno zaljubila i rekla da neka dođe kod nje crtati, što mi je ok.
    Ali isto mislim da je to "jedini u razredu" jedna od (suptilnih) metoda kojima se popularizira vjeronauk i da ga znatno više djece ne bi pohađalo kad se to ne bi tako predstavljalo. I ovo sa sredinom satnice i hodnicima itd.
    Po meni je dužnost škole da ga zbrine u tih 45 minuta i u tom smislu ću i djelovati.
    Bas mi je drago da ste se tamo upisali Cula sam i prije da je tamo praksa da dijete sjedi na vjeronauku i ako nije upisan. To mi je stvarno ocajno... Pa mislim stvarno, koja razlika onda jel upisan ili nije? :?
    Nemam pojma, valda ne treba moliti
    Učiteljica je bila rekla da prije nije ni imala nijedno dijete da ne ide, a od lani ima jednu curicu, ali da njeni roditelji nemaju ništa protiv da je tamo na satu pa ako meni ne bi smetalo... ja rekla da smeta, pedagogica je taman uletila inače je plan bio pitati ovo što je gore netko spomenuo, može li biti s učiteljicom.
    Još ćemo to provjeriti na roditeljskom.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ok,ovako ja sam mogla biti krizmena kuma jer sam u srednjoj imala etiku ali to je bilo davno,a moje djete neće moći jer od ove godine su valjda uveli to pravilo,iako bude imala sve sakramente??
    mislim halo???
    Zbog predmeta u srednjoj????

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije da ga svaki tumači na svoj način, nego ga, na žalost, ne znaju (čak niti takve osnovne stvari) (hmmmm, u dilemi sam kojeg smajlića staviti, možda bi najbolji bil ovaj :smajlikojijednomtrećinomhisteričnoplačedrugomt rećinomsehisteričnosmijeizadnjomtrećinomsečudo mčudi
    ja sam samo laik koji čak nije završil teologiju nego katehetiku ali me kao Zagorca pravo genetski privlači, i kao takav jako često budem u situaciji poučiti svećenike s dugogodišnjim stažom o nekim crkveno-pravnim stvarima

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok,ovako ja sam mogla biti krizmena kuma jer sam u srednjoj imala etiku ali to je bilo davno,a moje djete neće moći jer od ove godine su valjda uveli to pravilo,iako bude imala sve sakramente??
    mislim halo???
    Zbog predmeta u srednjoj????
    a čuj, jednom kad završi srednju i ode dalje nitku ju ne bude pital kaj je imala upisano
    radi se o tome da kao srednjoškolska s upisanom etikom ne bude mogla kumovati, jer njen život u tom trenutku ne bude u skladu s crkvenim učenjem (katolici imaju obavezu upisivati djecu na vjeronauk)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto ako dijete ima i etiku i vjeronauk?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

a jel a da joj onda odmah počnem uplaćivati za lukno???
    šalim se!!!
    totalno smo skrenili sa teme!!
    svaki roditelj treba sam odlučivati,ali ne vidim razloga tjerati djete na nešto u što ti ni sam ne vjeruješ.
    moja lara voli ići u crkvu,tj. pjevat,ako bude željela vjeronauk ok,ako ne,onda ne.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

anchie ne znam za druge škole, ali ta dva predmeta su obično bila istovremeno u mojoj srednjoj pa ne znam kako bi to išlo... :?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    a čuj, jednom kad završi srednju i ode dalje nitku ju ne bude pital kaj je imala upisano
    radi se o tome da kao srednjoškolska s upisanom etikom ne bude mogla kumovati, jer njen život u tom trenutku ne bude u skladu s crkvenim učenjem (katolici imaju obavezu upisivati djecu na vjeronauk)
    Znači bitno je da život u trenutku kumovanja bude u skladu sa crkvenim učenjem, a šta je bilo prije nema veze?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Znači bitno je da život u trenutku kumovanja bude u skladu sa crkvenim učenjem, a šta je bilo prije nema veze?
    tako ispada... na kraju ispada da su sva ta crkovna pravila sprdoludnja....

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    to ti je zato kaj u Crkvi postoji sakrament pomirenja ili ispovijedi: ispravnom ispovjeđu i nakon nje pričešću se vraćaš u stanje krsne milosti, tj. punog jednistva s Bogom i Crkvom
    zato je u Crkvi bitno ono kaj je sad, trenutno stanje, ne ono kaj je bilo jučer ili prije mjesec dana

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

kod njih uopće nema logike,radi se kako njima paše.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj "Juroslav prvotno napisa
    Crkva je bivši brak MM priznala kao crkveni (navodno zakon stupio na snagu u 2001.g), a oboje su bili ateisti, dakle crkvu ni vidjeli ni primirisali, te se iz tog razloga nismo mogli vjenčati u crkvi. On, iz familije ateista, sklopljen civilni brak sa ateiskinjom, rastavljen, nikad ušao u crkvu - crkva mu je priznala brak i ja (kao odgojena katolkinja sa svim sakramentima) sam izvisila!!
    ovako nešto moguće je jedino ako su njih dvoje (oboje) to zatražili, uz zadovoljenje hrpe uvjeta i provođenje prilično kompliciranog postupka, nikako drugačije!
    Jest Juroslave, upravo tako! Bili smo na razgovoru kod svećenika koji nas je trebao vjenčati i on nam je to objasnio kako crkva, po zakonu iz 2001.g, brak dvoje ateista priznaje kao crkveni brak jer ako njihova uvjerenja idu u istom smjeru, crkva to poštuje, blagoslivlja i crkveno ozakonjuje taj brak :? .
    Rijekčka nadbiskupija nam je u četvrtak u 6 navečer otkazala vjenčanje koje je bilo zakazano za subotu u 5 i pol. No, mi smo umjesto vjenčanja krstili našu mlađu kćer (trebalo je biti vjenčanje + krštenje), tako da općeniti plan nije bio poremećen. Ali, crkva mi se zgadila za vjeke!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovo može napisati samo netko tko ne zna i ne želi znati dovoljno o onom o čem piše

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

juri jesi ti možda vjeroučitelj???
    ajd mi onda objasni zašto moje dijete nije imalo pravo na krštenje s ostalom djecom??zato što joj roditelji žive u "grijehu"??

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj "Juroslav prvotno napisa
    Jest Juroslave, upravo tako! Bili smo na razgovoru kod svećenika koji nas je trebao vjenčati i on nam je to objasnio kako crkva, po zakonu iz 2001.g, brak dvoje ateista priznaje kao crkveni brak jer ako njihova uvjerenja idu u istom smjeru, crkva to poštuje, blagoslivlja i crkveno ozakonjuje taj brak :? .
    Rijekčka nadbiskupija nam je u četvrtak u 6 navečer otkazala vjenčanje koje je bilo zakazano za subotu u 5 i pol. No, mi smo umjesto vjenčanja krstili našu mlađu kćer (trebalo je biti vjenčanje + krštenje), tako da općeniti plan nije bio poremećen. Ali, crkva mi se zgadila za vjeke!
    po tom zakonu iz 2001. država priznaje civilne učinke crkvenog braka, ne obrnuto!
    taj svećenik nema pojma ni o crkvenom ni o državnom pravu!
    idite vi kod nekog normalnog i pametnog svećenika, pustite ovog gore neznalicu nek uživa u svom neznanju (još nije kasno za crkveno vjenčanje, ako želite)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ovo može napisati samo netko tko ne zna i ne želi znati dovoljno o onom o čem piše
    cure navode dovoljno primjera da potkrijepe ovu tvrdnju pa je ja ne trebam pravdati... sve je već rečeno...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

juri jesi ti možda vjeroučitelj???
    ajd mi onda objasni zašto moje dijete nije imalo pravo na krštenje s ostalom djecom??zato što joj roditelji žive u "grijehu"??
    zato kaj je svećenik koji vam je to rekao (blago rečeno) idiot, eto zakaj!
    Crkva ne radi nikakvu razliku između djece rođene u crkvenom braku, civilnom braku ili van braka!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Normalnog i pametnog!? Ispada da Riječki nadbiskup onad nije normalan i pametan! On je taj koji je to odbio, ovaj naš svećenik nam je samo prenio objašnjenje.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Anamarija, mi smo i prvo i drugo dijete krstili van braka! Tj drugo smo krstili isti dan kad smo stupili u civilni (ali civilni) brak.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tanja dragović i goran ivanišević i njihova nekrštena kćerkica....ne znam jesu li je kasnije krstili ali svojevremeno je bila afera po novinama..

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Normalnog i pametnog!? Ispada da Riječki nadbiskup onad nije normalan i pametan! On je taj koji je to odbio, ovaj naš svećenik nam je samo prenio objašnjenje.
    ili je ovaj svećenik ipak toliko pametan da se izvlači na svojeg šefa nadajući se da nećete provjeravati
    sumnjam da je tak nekaj došlo od bilo kojeg biskupa

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tanja dragović i goran ivanišević i njihova nekrštena kćerkica....ne znam jesu li je kasnije krstili ali svojevremeno je bila afera po novinama..
    :?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zato kaj je svećenik koji vam je to rekao (blago rečeno) idiot, eto zakaj!
    Crkva ne radi nikakvu razliku između djece rođene u crkvenom braku, civilnom braku ili van braka!
    čekaj malo :? ja sam radi duševnog mira moje none od 94 godine, htjela krstiti svoju djecu, ali mi je svećenik odgovorio - jedino pod uvjetom da se vjenčamo u crkvi. što naravno nije dolazilo u obzir, tako da jadna moja nona sad očajava nad svoja dva nekrštena praunuka.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sumnjam da je tak nekaj došlo od bilo kojeg biskupa
    misliš da su biskupi i kardinal uspjeli izbjeći novinske natpise u slučaju kojeg sam spomenula?... ako nisu zašto nisu ispravili netočan navod tog popa...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto cu s vama - vjeronauk smo vec prozvakalai, o odgoju u vjeri imamo topik, a pitanja o crkvi, njenom stavu o krstenju ovih ili onih nisu dio IR. kljucam 8)

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •