Lory kad za drugo budete izvlačili slova iz šešira, pazite dobro![]()
Lory kad za drugo budete izvlačili slova iz šešira, pazite dobro![]()
Meni je lijepo ime Franka.
A kad smo MM i ja još bili dečko i cura pričali smo kakoće se kćer zvati Lorena. Njemu se sviđalo ime Lori, a meni pjesma Lorena od Novih Fosila.
I evo, na kraju imamo Ivu..
Evo, sad mi palo na pamet da mi je lepo ime Sofi. Nekako mi fino zvuči, a internacionalno je.
Nego, jeste li čuli da pločanski župnik daje novčanu nagradu od 1000 kn za roditelje koji svojoj deci daju "tradicionalna narodna kršćanska imena".
To da bi se održala tradicija, jer se deci sve češće daju kojekakva imena koja niti liče na imena.![]()
Bio juče prilog na RTL-u.
Baš mi je bilo zanimljivo.
je, i ja sam vidjela... pitam se samo koja su to imena jer bio je naveden primjer Gabrijela koje je u korijenu hebrejsko (mislim bar da je) i nije baš tradicionalno hrvatsko ime... mislim meni je to ok, pa nije nikakva zabrana uvedena, samo se nagrađuju oni koji odaberu ime s kalendara.vanesax prvotno napisa
![]()
Nekad se mogu malo suosjećat s tim svećenicima, ipak se oni naslušaju tih imena na krštenjima a roditelja bome ima svakavih
onaj komentar "kakvo je to uopće ime lana?!" mu ide skroz uz pojavuvanesax prvotno napisa
![]()
![]()
Što se tiče svećenika nebi puno komentirala...ko voli nek izvoli![]()
Meni je lijepo ime Janja
Mi imamo Grgu![]()
Mozda se kod svećenika iz Ploča nije radilo o tradicionalnim hrvatskim imenima već o želji da krsti djecu koja će imati svoj imendan. Već nekoliko godina moraju u crkvi krstiti djecu imenom koje je napisano na rodnom listu. Nekad su djeca u crkvi dobivala druga imena ako njihovo ime nije bilo u kalendaru. Danas se to više ne smije i moraju djecu krstiti pa makar im imena bila Bongo i Perdita.
MI smo sretni s hrvatskim imenom Jure u našoj maloj obitelji. Za drugo još iščekujemo spol, ali će isto biti neko s hrvatskim korjenima. Jednostavnije je za sklanjanje po padežima.![]()
lorena mi je najljepše.Lili75 prvotno napisa
inače, ja, ko prava nemajka, svoju nerođenu ćerku već zovem po nadimkuko šta se vidi u potpisu. Ne trebaju joj vrtićka djeca za zezanje
![]()
Mi smo prvi put imali jedan predlog za dečaka( Ilija) i 5 za devojčicu:Emilija,Sofija,Hana,Natalija,Maja.Na kraju se rodila curica Marija.
Sada smo opet imali samo jedno muško ime( Tadija),ali će morati da sačeka još koju godinicu,jer nam opet stiže cura
Ovoga puta predlozi su Jelena,Katarina,Sofija i DUNA()
Jedna je mojaOvoga puta predlozi su Jelena,Katarina,Sofija i DUNA(![]()
kad smo već kod ovoga, jest malo off topic ali moram... Možda bi više pasalo na imena za dečke, ali svejedno moram...Huanita prvotno napisa
Nije mi jasno kako se ovdje u ZG lome jezici kod deklinacije iliti sklonidbe takvih "običnih" imena kao što su Jure, Mate, Šime, Ante itd, muška imena koja obično završavaju na "e".
Takva imena u ZG i pretpostavljam okolici u dativu postaju Juretu, Matetu, Šimetu i Antetu (ili još gore Jureu, Mateu, Šimeu i Anteu) umjesto Juri, Mati, Šimi, Anti... eto ja bih da mi to netko objasni![]()
Betty blue je točno napisala dative: Juri, Mati... Ovo što je krivo, ostalo je iz vremena nepismenih i kratkoškolovanih ljudi. Nažalost, udomaćilo se i, iako se to detaljno uči u školama, mnogi nastavljaju s tom lošom tradicijom.
ja govorim mati, juri, anti, ali mi za đole prirodnije dođe reći, đoleta, đoletu, nemam pojma zašto![]()
Jestmelange prvotno napisa
![]()
Ja sam mojoj Kseniji morala da dam drugo, crkveno ime (Kristina) jer nije drugačije mogla da se krsti. To je bilo 2000. godine.
Ne znam od kada važi to da se deca moraju krstiti isključivo "građanskim" imenom?
betty blue, upravu si skroz.
MarikaPika, super mi je Duna
krumpiric, moja beba je bila do 20. nedelje trudnoće Pasuljić
E onda smo saznali da je Pasuljica, ali smo nadimak vrlo inventivno promenili u - Beba![]()
i meni isto. Valjda zato što je u duhu tog imena. Još nekako kad čujem to na ulici, alimelange prvotno napisa
kad na tv-u Danijela Trbović kaže "Zašto izbacujete Šimeta?" a imala je muža koji se zvao Šime, pobogu. Meni i muž i otac imaju takva imena pa mi zato para uši
![]()
Nekad se zezamo da idemo kod npr. Juretata![]()
Prvi put čujem :shock: da je to neko pravilo u Zg, a ja rođena zagrepčanka i čitav život živim tu!!betty blue prvotno napisa
Uvijek sam govorila ja i ljudi oko mene Juri,Šimi,Mati...
Možda se radi o ljudima koji nisu zagrepčani, ali su se doselili i žive tu.
Ja npr imam kolegicu s posla koja je rođena zagrepčanka i živi cijeli život tu,a mama joj dalmatinka i kad je došla raditi svi smo mislili da je s mora. Stalo govori: ajmo ća...i sl., sad mi trnutno mozak prazan i ne mogu se sjetiti još primjera, ali i ima točno taj naglasak.
A ovo je sad fakat "oftopičarenje"
Perotu, Markotu... nisam nikad čula u Zg
tako govore u Istri
... i u nekim dijelovima Dalmacije...aleksandra70vanja prvotno napisa
Koja,koja??? Je li naš favorit?Anci prvotno napisa
![]()
Koji je tvoj favorit?MarikaPika prvotno napisa
Ovaj s velikim slovima?
Ja imam Jelenu![]()
u istri i primorju je deklinacija na "eta" normalna, i ne znam zasto se ljudi oko toga zgrazaju, to spada u nase narjecje, uslo nam je uho i rado to koristimo. Naravno, pri pisanju ili sluzbenom nekom govoru koristi se knjizevni ali mi je smijesno nedati djetetu ime Jure, radi Juretu![]()
pa sto tu ima lose?! :shock:
jos ne razmisljamo o imenima, t.j. dogovorili smo se da cemo prvo vidjeti bebu, pa tek onda dati joj ime. Za sada i ne znamo sta je, ali meni za curicu se jako svidjaju: Alisa i Agata.
Tako nešto i mi. Mislim, imamo favorite, ali tek kad vidiš bebicu, znaš koje je ime pravo za nju. Moj top of the pops za curu je Noa.Arkana10 prvotno napisa
Arkana!
meni se u zadnje vrijeme po glavi vrti Issa![]()
Ovo nije istina. Mi smo Leona krstili prije 3 mjeseca i uredno je dobio drugo ime po našem izboru.Nekad su djeca u crkvi dobivala druga imena ako njihovo ime nije bilo u kalendaru. Danas se to više ne smije i moraju djecu krstiti pa makar im imena bila Bongo i Perdita.
Da, i od moje kume mali ima drugo kršteno ime.
Nama je isto svećenik rekao da se sada djeca krste pod njihovim pravim imenima, krstio nam je Ivana pod Ivano, a ne Ivan kako smo mislili da će ga krstiti jer u kalendaru nema Ivano. :?Brunda prvotno napisa
Ne znam zašto ga niste krstili pod Leon, Leon jest ime iz kalendara, znam jer mi razmišljamo o ženskom imenu Leona.![]()
(Evo baš sada bacim oko na kalendar i vidim da je 20. veljače u kalendaru Leon, a ima i jedan u studenom )
jel to po istoj logici po kojoj je bekemov mali brooklyn?pirica prvotno napisa
![]()
ne znam kakva je njegova logika, ali ja sam naprosto već godinama zaljubljenja u Vismelange prvotno napisa
po logici da mu je sin začet u brooklynupirica prvotno napisa
![]()
Onda smo mi mogli imat Pharosa ili Issu jer je beba začeta između ta dva otoka mislim začeta na Hvaru a ugnijezdila se mami na Visu![]()
Krumpirić, :D za tvoju balončicu!
iz mog potpisa se vidi gdje i kako je naše dijete začeto. trebalo bi se onda zvat Vučica/VuKmelange prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
evo da se i ja ubacim sa idejama i primjerima...
jos ne znam nosim li curicu ili decka pa mi dolaze u obzir sva imena...
za decka mi se najvise svidaju:
- david, patrick, darius ....
za curicu:
- dalila, nika, emmi, iskra ....
..huh..tesko je izabrati ime.. :/
pokusavam izbaciti sva imena koja su mi poznata tj. imena ljudi koje znam...
ne zelim dozvati dijete a da se pritom sjetim te neke osobe...bilo ta osoba dobra ili losa...
eto to bi bio moj doprinos sto se tice imena![]()
Ako je cura, bit ce Kiara. Ako je decko, Noa![]()
Pošto sam prije dva dana saznala da je 100% cura i stiže u 6.mj. zvati će se MAI, da je dečko zvao bi se MAK - i to je to.
Ne znam jel šta znaći, ako netko sazna neka javiiiii :D :D :D !
Mi imamo Maka i baš smo zadovoljniromi prvotno napisa
![]()
a što se gornjih par postova tiče, cure htjela bih vam samo reći da su vrtići puni Nika, Noa i Patrika :/ . samo mi u grupi imamo tri Noe, pa se onda patimo kako kojega opisati
ivy prvotno napisa
e toga sam se bojala!
Nama je Noa za curicu apsolutni favorit, i UVIJEK sam si željela da nam se dijete zove nekako drugačije od sotalih, tj. da nema puno dijece koje se isto zovu. A sad sam :/. Sad će to ime generacijama biti norlalno, često i dosadno kako npr. našim generacijama "Ana, Ivana, Marko..." (nemojte me krivo shvatiti, to su lijepa imena, ali uvijek sam bila luda za rijetkim menima - jer ga i sam aimam i super mi je to)
I kaj sad?
Jel su i Nola, Lena, Elena također sad česta imena?
Hvala na info![]()
ah..toga sam se i ja bojala
nisam jos srela osobu/dijete s imenom Noa a kazete pretrpani vrtici :/
no, vi znate bolje nego ja sigurno![]()
kao sto Isabel kaze, takoder zelim dati djetetu ime koje nema svako drugo dijete...(marina,martina,marko,luka itd)..a opet ne zelim neko ime di mi se lomi jezik dok izgovaram ili je previse futuristicki ili amerikaniziran....
sva sreca pa imamo jos vremena odluciti se za ime, ali stvarno je tesko...pfff...
Nola/Enola mi je jako lijepo takoder,
kao i Elena... -> ja barem nisam srela ta imena tokom zivota...
od moje frendice mala se zove Zoa. osim nje još nisam naletila na to ime
mene Enola previše asocira na jednu od najvećih tragedija prošlog stoljeća pa ga nikada nebih dala svom djetetu.
Ivy Jesu li Nola, Lena, Elena, Luna također česta imena? Ima li ih u vrtićima, po grupama, na igralištima?
I meni je Enola jako lijepo ime, ali me podsjeća također na ebplu, pa sam odustala od tog imena.
Hvala[/quote]
[/quote]Isabel prvotno napisa
nolu čujem tu i tamo, ostale baš i ne![]()
Ja se dvoumim između imena Madlena i Ema.Nekako mi je Ema postalo dosadno,a prije 7 god sam gledala film gdje je jedna mala Madlen i toliko je bila simpatična i zvrkasta da sam rekla da ako ikad budem imala kćer zvati će se Madlena.MM je to ime toliko ušlo u uho da sada ne želi dati niti jedno drugo. :/