Page 52 of 82 FirstFirst ... 242505152535462 ... LastLast
Results 2,551 to 2,600 of 4091

Thread: Imena za curice (5)

maca papucarica's Avatar

A vidis, meni je bitno ime kad se izgovara, a ovo kako se pise mi ne igra ulogu.
    Ako neka special slova igraju ulogu u izgovoru, neka ih, a inace oce se pisati po Vuku, po originalu ili... potpuno mi svejedno.

Jedino mi je opsesivno izbjegavanje slova j u "nasim" imenima u kojima je ono uvijek postojalo cisto (i neshvatljivo) pomodarstvo.
    Maria umjesto Marija

nanimira's Avatar

A da, recimo moje ime mi nikako ne stoji (nije nanimira hehe) i to svi kažu jer je nastalo iz pridjeva a moj karakter je totalno suprotan. tak da ono... možda kad vidimo dijete ću imat bolju viziju kako da ju/ga nazovemo.

nanimira's Avatar

Da se nadovežem i na to kak se izgovaraju i kako pišu neka imena s primjerom. Osobno mi je ime Zoe predivno,ali ne kao hrvatsko ime - jednostavno ne zvuči dobro. Poznanica je malu nazvala Zoe a bake ju zovu doslovce Zoe,Zoje,Zoji, dok mlađi Zoui i tak..ja ni ne znam kak bi ju zvala. A kad malenu pitaju kak se zove kaže Z

Mislim, to je sve stvar ukusa i stvarno je individualno. Meni je svako ime lijepo ako ga nosi lijepa osoba (iznutra i izvana)

Osoblje foruma apricot's Avatar

eto, sad si nam odala da se zoveš Mirna
    i to je baš prekrasno ime

Argente's Avatar

ili Tihana

dahlia's Avatar

Imogen, znam da se Amelia i Dalia dekliniraju sa j. Radim u školi pa se kod pisanja pohvalnica u kosom padežu dodaje to nesretno slovo. Ali ajde, još mi kod ta dva imena to nekako i prirodno zvuči i izgleda. Prošle sam godine imala učenika koji se zove Mateo, a na pohvalici je moralo pisati Mateju. Malac je bio jadan jer je mislio da smo mu krivo napisali ime, ali tako je to po našem pravopisu. Deklinira se jednako kao i Matej. Go figure

Inače, bili smo prije tjedan-dva odlučili da će bit Amelia. I kako smo ju počeli tako zvati i kako smo drugima počeli govoriti to ime, uvidjeli smo da nije ni malo praktično. Mnogi su krivo zapamtili i misle da je Amalija, mnogi zatežu taj e pa ispada Ameeeelija, nespretno je izgovorit i nije nam sjelo. Ime nam je i dalje predivno ali jednostavno nejde. U igri su opet Nola i Dalia. Sad njih testiramo. Možda nam još nešto i sine usput. Fala bogu, imamo još vremena.

Što se tiče Chiare i Kjare, meni je puno ljepši original ali mi je bedasto vidjeti strana imena napisana po Vuku i to mi se nikako ne sviđa.

nanimira's Avatar

Dalija je jako lijepo ime i sa slovom j - barem meni. Ako bude Amalija postoji šansa da ju zovu Ljuba. tak su moju baku zvali, Baba Ljuba, a bila je sva neka profinjena i jako se ljutila na to

Paula je fora, nisam već dugo čula da je netko tak kćer nazvao.. i još Gracija-tak mi je posebno,al mislim da bi me kćer zatukla hehe

I Nevena.

mishekica's Avatar

Quote Originally Posted by dahlia View Post
    Prošle sam godine imala učenika koji se zove Mateo, a na pohvalici je moralo pisati Mateju. Malac je bio jadan jer je mislio da smo mu krivo napisali ime, ali tako je to po našem pravopisu. Deklinira se jednako kao i Matej. Go figure .
    Je li ovo 100 % točno? Koliko sam ja učila iz hrvatskog, a Bogu hvala, učila sam, j se treba dodati samo da se izbjegnu dva jednaka samoglasnika, a ne kad su bilo koja dva samoglasnika jedan pokraj drugog.

Moja jedina kći je Patricija i baš joj odgovara, znači: plemenita.

dahlia's Avatar

Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Je li ovo 100 % točno? Koliko sam ja učila iz hrvatskog, a Bogu hvala, učila sam, j se treba dodati samo da se izbjegnu dva jednaka samoglasnika, a ne kad su bilo koja dva samoglasnika jedan pokraj drugog.
    Je, sto posto je točno. Tražila sam mišljenje dvije profesorice hrvatskog i konzultirale smo dva različita pravopisa. Pravilo vrijedi kod bilo koja dva samoglasnika, a ne samo kad su u igri isti. Dakle i Mia i Tea će dobit j, baš kao i Diana, Matea i slično.

nanimira, neće bit Amalija. Trebala je biti Amelia, ali kao što vidiš, jako puno puno ljudi uopće ne kuži razliku Moja baka je bila Ljubica, dakle Amalija. Zato sam ja htjela da bude Amelia jer je to varijacija (imaju isto podrijetlo i značenje) na temu, a meni osobno ljepše zvuči. I ne podsjeća me na anomaliju

ja navijam za Ljubicu
    toliko prekrasno i ženstveno ime

flopica's Avatar

meni je Dalija
    nikako mi ne paše bez, baš treba j
    a Amelia mi je bez j

aLJubica je jedno predivno ime
    ujedno i ime moje predrage prijateljice

isto tako mi je divno i Viola

Viola je prelijepo. Ali problem je asocijacija na glazbeni instrument.

Quote Originally Posted by apricot View Post
    ja navijam za Ljubicu
    toliko prekrasno i ženstveno ime
    moja pokojna sveki je bila Ljubica
    i ja svoju kći od milja zovem Ljubice moja
    prije mi je to ime bilo onako, za staru babu, ali sad mi je baš lijepo, nježno

n.grace's Avatar

i meni je Ljubica nježno
    volim ta stara imena
    Manda, Ika, Kaja, Marija, Marta, Josipa
    sva su mi lijepa, pogotovo Manda i Marija, baš su mekana i ženstvena

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by flopica View Post
    meni je Dalija
    nikako mi ne paše bez, baš treba j
    a Amelia mi je bez j
    slažem se
    ja bih u gotovo sve stavila j
    osim, recimo, Andrea, Adriana

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Manda, Ika, Kaja, Marija, Marta, Josipa
    i meni su predivna

da je Zrin bio curica, bio bi ili Jurja ili Jaka
    ta starinska imena su mi baš <3

n.grace's Avatar

Jurja je jako lijepo i posebno ime
    moje obje bake su bile Ike
    muževe bake su bile Mare
    a jedna prabaka mu se zvala Judita
    isto prelijepo

i moja baka je bila Mara
    i imam jako puno Mara u najužoj obitelji (jer nas ima jako jako puno)
    to je prije 30 godina bilo seljačko bapsko ime
    kao i Orka, Vera, Jela, Janja, Kata, Luca, Luja, Ljubica, Stana...

a sada bih najradije imala 10 kćeri kako bih sva ta imena mogla iskoristiti

lulu-mama's Avatar

Meni je prekrasno i Maßa. Uh, nemam sh slovo na tipkovnici

n.grace's Avatar

i moja baka je bila Mara
    i imam jako puno Mara u najužoj obitelji (jer nas ima jako jako puno)
    to je prije 30 godina bilo seljačko bapsko ime
    kao i Orka, Vera, Jela, Janja, Kata, Luca, Luja, Ljubica, Stana...

a sada bih najradije imala 10 kćeri kako bih sva ta imena mogla iskoristiti
    sva su lijepa
    Orka je stvarno posebno

zaboravila sam na Matiju
    tako se zvala moja prabaka

Prijateljicina nećaknja se zove Marla i to mi je preslatko

ljubilica's Avatar

ja sam za Dora, Jelena, Tena, Anja.. nemam razloga zašto, jednostavno su mi lijepa. I nijedno od tih se ne sviđa mm
    Ljubica hmmm imam u obitelji al to mi je ime nekao baš za tepanje..
    Vera, Jela, Janja, Kata, Luca, Luja, Stana - bez uvrede ikome, stvarno bez uvrede al kad čujem neko takvo ime kod djeteta od 2 god. dođe mi da pitam mamu po kojem je kriteriju birala ime. Makar znam da svako ime ima svoju draž. Znam da je svakome svako ime ponaosob lijepo, i ima pravo na njega, al ta starinska imena jedino mogu zamisliti na staroj baki iz BiH (i ja sam iz BiH da nebi bilo i ne sramim se svojih korjena)
    Nadam se da nisam pretjerala, nisam imala namjeru
    Last edited by ljubilica; 02.06.2013 at 18:10.

nisi
    samo si sigurno mlada

ljubilica's Avatar

osjećam se mladom kao i sve vi, 83.god.

kako i rekoh, jako si mlada

sjećam se kada sam, nekada davno, slušala arsena dedića
    i kako mi se sestra moje najbolje prijateljice rugala i sprdala me da slušam nekog budalu starca

ona sada ima 33
    i voli arsena dedića

dahlia's Avatar

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    slažem se
    ja bih u gotovo sve stavila j
    osim, recimo, Andrea, Adriana
    Meni pak je prirodnije bez j. Dejan, Mateja, Andreja... Ta mi imena vuku na srpske inačice (da ne bi sad ispalo da sam neka zatucana desničarka ili da imam nešto protiv susjeda, molim lijepo) i nekako su mi zastarjela. Ljepše mi i svježije djeluju ta ista imena bez j. A da ne velim da su internacionalnija.

Kaj se Ljubice tiče, meni je to više kao nadimak ili ime od milja. Recimo, moja mama i ja jedna drugu često zovemo Ljubice ili Ljubi, više kao skraćeno od ljubavi, a opet pod utjecajem bakinog imena. Kad smo razmatrali ime Amelia, odmah sam MM rekla da ću ju vjerojatno ja od milja zvati Ljubi ili Ljubica. To ime doživljavam kao tepanje i tako ću vjerojatno povremeno tepati i našoj kćerkici, bez obzira na to kako se zvala. Ali želim joj dati ime, a ne nadimak. Nadimaka će imati dovoljno kroz život, sigurna sam.

Što se pak tiče ovih starinskih imena poput Ljuba, Mara, Kata... Meni osobno ne sjedaju jer mi više zvuče kao pejorativi. Za male djevojčice su mi prikladnija nježna i ženstvenija imena. Čak ne razmatram ni imena sa nekim grubo zvučećim glasovima poput R. Ali to sam samo ja. Ukusi su različiti.

palčica's Avatar

Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Ako vlasnik imena inzistira ne dodaje se j u nijednom padežu - može biti Mii i Miji - mada pravopis prednost daje Miji. Tako je nama na fakultetu rečeno.

i ja se s time slažem
    u našem jeziku su mi neprirodna dva ista slova, jedno uz drugo
    osim tamo gdje mora: najjači, najjadniji, koordinacija i slično

Što se pak tiče ovih starinskih imena poput Ljuba, Mara, Kata... Meni osobno ne sjedaju jer mi više zvuče kao pejorativi. Za male djevojčice su mi prikladnija nježna i ženstvenija imena.
    odustajem od dalje komunikacije s tobom
    ovo što si napisala mi je baš ružno

da - ime pejorativ

a to da je z amale djevojčice nužno dati nježno ime...
    djevojčice rastu

da - ime pejorativ
    Možda je ružno, ali je istina. Ako nisi primijetila Dahlia je iz Zagorja, i kao što je Mara možda negdje sasvim uobičajeno ime, tako je u sjevernoj Hrvatskoj uobičajeno kao "pogrdno". Isto kao i Bara za Barbaru. Nećeš nazvati Bara malu slatku curicu Barbaru neko neku staru babu s kojom baš nisi u dobrim odnosima.
    Uobičajeno i vrlo često ovdje po selima i među starijim ženama je Marija, od čega su najčešće izvedenice Marica i Micika. To je kao od milja. Suprotno od toga je Mara

E da, i nedavno je moja baka od 80 god. čula da su ljudi dali djetetu ime Mara i zgražala se "pa zakaj tak grdo, kaj ju nisu mogli nazvati Marija"

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Sirius Black View Post
    E da, i nedavno je moja baka od 80 god. čula da su ljudi dali djetetu ime Mara i zgražala se "pa zakaj tak grdo, kaj ju nisu mogli nazvati Marija"
    Eh, čuj, to ovisi odakle tko dolazi... Meni je sasvim prirodno da se Ličanke zovu Mara i Kata, a moja kolegica Prigorka je Marica (i svaka se tako "piše"). Sa mlađim sinom išle su u vrtić dvije prekrasne djevojčice (roditelji Dalmatinci) Mare i Luce. Tako da nije ime "grdo" nego po obliku imena odmah znaš porijeklo. To mi je zgodno.

dahlia's Avatar

da - ime pejorativ

a to da je z amale djevojčice nužno dati nježno ime...
    djevojčice rastu
    Ne razumijem zašto si se ti osobno našla tako povrijeđenom. Oprosti, meni nije namjera nikoga vrijeđati ali smatram da imam pravo na mišljenje, a forum je mjesto predviđeno za razmjenu mišljenja, ideja i savjeta. Zato sam napisala da je to samo mišljenje i da se ukusi razlikuju.

I kao što je Sirius Black napisala, moja percepcija tih imena uvjetovana je, nažalost, okolinom u kojoj živim. Mara je možda uobičajeno ime u Dalmaciji ili čak nadimak ili ime od dragosti, ali Zagorju ne. Baš naprotiv. Kod nas su Štefa, Bara, Mara, Ljuba, Kata, Ivka pogrdni nadimci za Šteficu, Barbaru, Mariju, Ljubicu, Katarinu i Ivanku. A Amaliju u narodu nikada drugačije nisu zvali nego Malča, što je meni grozno.
    Last edited by dahlia; 03.06.2013 at 10:45.

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Eh, čuj, to ovisi odakle tko dolazi... Meni je sasvim prirodno da se Ličanke zovu Mara i Kata, a moja kolegica Prigorka je Marica (i svaka se tako "piše"). Sa mlađim sinom išle su u vrtić dvije prekrasne djevojčice (roditelji Dalmatinci) Mare i Luce. Tako da nije ime "grdo" nego po obliku imena odmah znaš porijeklo. To mi je zgodno.
    Nisam ni mislila da je ime grdo, meni je Mara lijepo ime. Ali u nekim krajevima se Mara doživljava kao pejorativno ime jer se tak uobičajeno koristi.

anasti's Avatar

Jednom mi je prijateljica rekla da je ime koje ću dati/sam dala sinu "teško" za dijete,pa sam joj rekla da ni ne dajem ime djetetu nego čovjeku.
    A mene su npr. ta "nježna" ženska imena uvijek odbijala. Pogotovo jer su postala prečesta. I ima nešto u tom kićenju slatkim imenom, rozim haljinicama i čipkicama što me odbija. Valjda zato što sam ja drugačija.
    Meni su baš lijepa Vera, Eva, Mare..

A Amaliju u narodu nikada drugačije nisu zvali nego Malča, što je meni grozno.
    Amalija - Malča (ili Mauča/Mavča)
    Elizabeta - Jalža
    Josipa - Pepa
    Barbara - Bara
    Matilda - Tilča
    Terezija - Treza
    Sofija - Žofa

itd. itd. Mara bi bila u istoj kategoriji

palčica's Avatar

Jednog dana ne priželjkujem imati slatku, rozastu djevojčicu nego superjunakinju takvog imena.

joj, daj
    cijelo vrijeme se traži neka internacionalnost jerbo ulazimo u EU, trebamo biti konkurentni i imenom...
    a onda nam je stalo kako će nam dijete zvati u zagorskome selu

pa neka je zovu kako žele, ne možeš to izbjeći

mene su u tatinom selu zvali umbrela
    jer im je moje ime bilo čudno
    baš simpa

Peterlin's Avatar

joj, daj
    cijelo vrijeme se traži neka internacionalnost jerbo ulazimo u EU, trebamo biti konkurentni i imenom...

baš simpa

Vidiš kako ljudi odmah nešto novo (ime) povežu s nečim što im je poznato.... Genijalno!

dahlia's Avatar

Quote Originally Posted by anasti View Post
    Jednom mi je prijateljica rekla da je ime koje ću dati/sam dala sinu "teško" za dijete,pa sam joj rekla da ni ne dajem ime djetetu nego čovjeku.
    A mene su npr. ta "nježna" ženska imena uvijek odbijala. Pogotovo jer su postala prečesta. I ima nešto u tom kićenju slatkim imenom, rozim haljinicama i čipkicama što me odbija. Valjda zato što sam ja drugačija.
    Meni su baš lijepa Vera, Eva, Mare..
    I meni su odbojne roze haljinice i šljokice i sigurno tako ne mislim oblačiti svoje dijete, niti sam planirala kupiti komad roze opreme za bebu. Ali to je isto stvar ukusa. A što se tiče teških i nježnih imena... Ja sam svjesna da će ta djeca odrasti i postati odrasli ljudi i da im treba dati ime koje će moći ponosno nositi cijeloga života. Zato mi imena u umanjenicama poput Ljubica, Verica, Milica također ne dolaze u obzir jer znam da će moja cura jednom biti (nadam se snažna i emancipirana) žena i to mi se onda ne paše. Znam jednu ženu koja se zove Zlatica, visoka je 190cm, jaka i ima izrazito dubok glas. Ime joj nikako ne pristaje. To pak ne znači da mi ta imena nisu lijepa, samo znači da ih ja iz ovog ili onog razloga ne bih odabrala za svoje dijete. Želim odabrati ime koje će ne nužno biti ženskasto ili slatkičko, već ženstveno, melodično... Mislim da je razlika velika.

Inače imena poput Mare i Luce su mi super, ali nisu prihvatljiva za moju okolinu. Isto tako ime Zlata mi je super i Mila isto. Ona mi ne zvuče grubo, baš naprotiv.

dahlia's Avatar

joj, daj

baš simpa
    A kaj tebe toliko muči to što ja želim dati svome djeteu internacionalno ime? To je moja stvar i imam svoje razloge za to. Chiara je ok ali Amelia i Dalia bez j je bogohuljenje?! Ne kužim po kojem to kriteriju? Osim toga nije da ću joj dati ime krcato duplim slovima, ipsilonima ili kaj ja znam čime.

Svatko bira po svom ukusu i nekim svojim kriterijima.

Osim toga, svjesna sam da će djeca svakom imenu i svakom djetetu smislit neki nadimak. To me ne dira. Radi se sad samo o tome što se meni i MM sviđa. Pa neću svom djetetu dati ime koje je tebi super, a meni se ne sviđa ili mislim da joj neće pristajati.

Smajlich's Avatar

Quote Originally Posted by palčica View Post
    Ako vlasnik imena inzistira ne dodaje se j u nijednom padežu - može biti Mii i Miji - mada pravopis prednost daje Miji. Tako je nama na fakultetu rečeno.
    Nije točno, vlasnika se niš ne pita

Anemona's Avatar

joj, daj

baš simpa
    Pa meni je npr. stalo, jer živim u zagorskom selu.
    Nisam tu jednom na godinu, pa koga briga, nego svaki dan.
    I da tu je ovako kako pišu Sirius i dahlia - jednostavno pogrdno (Štefa, Jalža, Bara, Kata...).
    Isto tako Cveta, Cvijeta, Roža i slično se zove svaka druga krava, pa mi ni to nije primamljivo, Nora je kod nas luda, tako da i Nora otpada.

S druge strane obožavam starinska imena, ali ova bih izbjegla iz navedenih razloga.

Moje dijete je bilo 5 godina samoprozvani Matek, pa sam poštivala njegov odabir, iako mi se u početku dizala kosa na glavi.

Imam i jednu anegdotu, kako u Zagorju može svašta čudno zvučati. Bilo je neko događanje i jedna gđa. iz Dalmacije (inače prof. engl.) pita jedno dijete kako se zove onaj pas, a dijete kaže: teri teta?

Teta kaže, ooo Tery, baš lijepo ime, a dijete je pitalo koji (teri) teta?

dahlia's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Isto tako Cveta, Cvijeta, Roža i slično se zove svaka druga krava, pa mi ni to nije primamljivo, Nora je kod nas luda, tako da i Nora otpada.

S druge strane obožavam starinska imena, ali ova bih izbjegla iz navedenih razloga.
    Meni je Nora isto mrak i čak me ne smeta kaj to kod nas znači luda, ali smeta MM pa je zato otpalo Isto mi je i Lena. MM veli da joj svi budu govorili da je ljena (lijena). Jednostavno se teško othrvati tomekad znaš da će dijete potencijalno svakodnevno biti izloženo takvom ruganju.

Imam i jednu anegdotu, kako u Zagorju može svašta čudno zvučati. Bilo je neko događanje i jedna gđa. iz Dalmacije (inače prof. engl.) pita jedno dijete kako se zove onaj pas, a dijete kaže: teri teta?

Pa meni je npr. stalo, jer živim u zagorskom selu.
    Nisam tu jednom na godinu, pa koga briga, nego svaki dan.
    I da tu je ovako kako pišu Sirius i dahlia - jednostavno pogrdno (Štefa, Jalža, Bara, Kata...).

Moje dijete je bilo 5 godina samoprozvani Matek, pa sam poštivala njegov odabir, iako mi se u početku dizala kosa na glavi.

pa naravno da ti je stalo
    jer tamo živiš
    i ne trudiš se dati ime koja se lako izgovaraju u bangladešu, londonu, kualalumpuru ili madeiri

meni je sasvim ok da netko da ime maria guadalupe morena
    jer im se tako sviđa
    ok, ja ne bih, jer živim tu gdje živim i nije me briga hoće li moje dijete jednoga dana za svoje boravište odabrati island ili brazil

ali onda lijepo kažem: ime mi se sviđa i gotovo
    a ne tražim veze u bezvezama
    i ne opravdavam svoj izbor bajkama
    što se koga tiče kako se zove moje dijete
    kao što se ni mene ne tiče njegovo

ionako imena vežemo uz osobe, a ne uz skup slova

Mima's Avatar

ovako je moja poznanica u posjeti kod muževe obitelji rekla sinu "dođi simo" pa su se svi zgražali što je djetetu dala ime Simo.

Anemona's Avatar

i ne trudiš se dati ime koja se lako izgovaraju u bangladešu, londonu, kualalumpuru ili madeiri

meni je sasvim ok da netko da ime maria guadalupe morena
    jer im se tako sviđa
    ok, ja ne bih, jer živim tu gdje živim i nije me briga hoće li moje dijete jednoga dana za svoje boravište odabrati island ili brazil
    Ustvari se u ovome slažemo, moj je odabir uvijek ime koje označava na neki način pripadnost mjestu gdje živimo, a ako će jednom živjeti u Kini, njegov problem.

dahlia's Avatar

što se koga tiče kako se zove moje dijete
    kao što se ni mene ne tiče njegovo

ionako imena vežemo uz osobe, a ne uz skup slova
    Točno tako.

Isto tako se nikoga ne tiču moji osobni razlozi niti kriteriji za odabir tog imena.

Anemona's Avatar

E da i Arsena Dedića ne volim ni prije 10 godina, ni sad, a prilično sam sigurna da ga ni za 10 neću voljeti.

Page 52 of 82 FirstFirst ... 242505152535462 ... LastLast