eto, kako su Kanga i trampolina lojalne!
to se cijeni!
Blekonja, Blekonja... tc, tc, tc...
počet ću ispitivati gradivo
ali pouzdano znam da je netko na nekome forumu napisao: neka glupača na Rodinom forumu djetetu dala ime Orka
Orka i Zrin su prava pravcata imena... bez skraćivanja, a nije niti akronim
apricot iskreno meni su simpa imena, ali moram priznati da su i smiona
mene bi u tvom slučaju jedino mučilo pitanje kako će u školi djeca reagirati na ta imena
hoće li biti zafrkancije kao npr. Roza-koza i sl.
a ja stalno slušam kako moja Bartulina ima čudno i neobično ime
i ne mogu se čudom načuditi kako nam je (točnije meni) palo na pamet
čak su me pojedinci pitali jesam li se navikla
wtf navikla na što??? pa ja sam joj ime dala
vidiš, mene više smeta to iščuđavanje i padanje u afan
kao da sam djetetu dala ime g**no
nego činjenica da bi netko dao svom djetetu isto ime
to bi mi dapače i laskalo,
doduše da postane sad hit ime kao što je moje bilo davne 1978.
to mi ne bi bilo baš najdraže,
ali mislim da ne bih prestala pričati s nekim iz tih razloga.....
![]()
pa, u našoj kući to nije smiono
to je bapsko ime
u svakoj generaciji su bile Mara, Orka, Ana, Vera, Luja, Kata...
nije mi uopće padalo na pamet da bi to nekome bilo čudno
ono, seljačko ime iz bosne
osobno imam puno veći otpor prema imenima iz anglosaksonskog područja
ono, bilo bi mi jako čudno kćeri nadjenuti ime Lorena ili Patricija
ali, ljudima se sviđa, pa neka nazivaju djecu kako god im paše
mi smo tradicionalisti![]()
sviđa mi se i Helena,a Elena još više,a najviše Sara,a mm ni čuti,već sam rekla da bum ja ak bu curica zapisala Saru kaj on nebu ni znal
on samo gleda nekakva imena hrvatskih kraljeva
pa nećeš valjda curici dati ime Tomislav?
ili Trpimir?
ma ne,za Jelenu mi je rekal kaj je bila,al nisam ga baš doživjela,a moram priznati da ga nisam ni slušala kad mi je pričal o muškom imenu Borna...ne biraju mi se još imena jer još ne znamo kaj bude,i ne želim se sad s tim zamarat..7 godina smo iza svakog transfera birali imena pa nas je svaki put dočekala negativna beta,zato sad pušem na hladno,ne želim se opet razočarat,a za imena stvarno imamo vremena,samo da trudnoća prođe u redu i da dobimo živu i zdravu bebicu
pa jelena je stvarno prekrasno ime: snažno, plemenito... puna su ga usta
a to... imamo vremena...
tako nekako svi razmišljamo, pa onda dijete ne upisujemo i po mjesec dana jer ne znamo koje ime odabrati![]()
mi smo Tomislavu zvali Tonja i to mi je tako super
a imam i frendicu koja se zove Tomi... baš i samo Tomi
a Barbara je prekrasno ime
ima dva R, meni je to dovoljno![]()
pa daj nam reci
Ja bi Barbaru ili Beatu moj se nemre još odlučiti
mene drži verzija katrina Vera, vera ostaje definitivno po tatinom ali mni se sviđaju jos neka imena koje ne pasu k tome Vera.
Da, da... starinska imena izgleda opet dobivaju na popularnosti.
Vera (ili Vjera), Slava, Zlata, Zora.... pa ne može se čovjek odlučiti koje je bolje. Još fali i Nada da niz bude potpun, ali to mi je nekak previše obično (ima ih cijela hrpa u mom rodnom gradu, različitih generacija).
iskreno meni je Vera ni siim ni tam. Mojem muzu se sviđaju imena vesna, jasna, suzana. a meni se sviđaju olja, neva, olga, katrina, Za sad imamo tu kombinaciju katrina vera ali ako stavima neva vera ispala bude nevera, a na pamet mi padaju samo muska imena ni jedno zensko sa kojim bi bas bola odusevljen, da velim to je to.
snupi, a zašto ga ne nagovoriš na Nevu, Olju ? Neva Vera, sviđa mi s, mada ni ja nisam pobornik duplih imena, ali jedan moj frend čije tri kćeri imaju 6 imena me pitao kod izbora za moju curu : pa pobogu, kako tako kratko, a nastavak ?!
Apri, Orka i Zrin su mi super, osim tvojih kikića, ne znam nikoga tih imena, tek kad sam pročitala tvoje postove saznala sam da je i Orka često ime u Bosni (i od tamo, među ostalim, vučem korijene)...
Meni su se sviđale Olja, Zlata, Kata, Vita...i Vera sam dugo premetala po ustima, razmišljala, ali kako ja uvijek vežem ime uz osobu koju poznam, odustala sam...
A propos davanja imena koja netko x- godina ima "rezervirana" - nikad ne bih nekome "ukrala" ime, a i ne bi mi bilo svejedno da netko meni preotme ime koje godinama namjerevam dati...
Zaboravila sam pohvaliti nanimiru za malenu Piju, prekrasno, razmišljala sam o njemu u ranoj trudnoći, prije nego li sam saznala da je cura, ali znam da jedna prijateljica, koja ima sina i planira drugu trudnoću, a žarko želi kćer, ima Piju na wish-listi i visoko joj kotira, pa sam odustala...
Helena ili Rea
Meni se oba svidjaju, al velim, ne znam nastavti s kratkim imenima (koja mi se u pravilu vise svidjaju) ili ovaj put izabrati malo duze (prezime nam je dugacko)
A to hoce li moci izgovoriti R me uopce ne dira pri izboru imena - ici ce logopedu
Prva curka ima R u imenu, druga ne, al u prezimenu ih imamao dva
Mislim, moze i lose izgovarati S pa necu zbog toga eliminirati sva imena s tim slovom
Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.12.2013. at 15:48
Ginger, Helena mi je ljepše. Rea mi se čini češće...
Kod nas bi da je curka bila Julija ali cekamo dečka.
i meni je Helena ljepše
poput Jelene... tako dostojanstveno
kismet, Zrin je ime dobio po Zrinskima; meni je važno da ime ima povijest... da nekako upućuje odakle smo
i pritom uopće ne mislim na to da bi jednoga dana mogli živjeti negdje gdje su im imena neizgovorljiva
Mislim da se ljudi ovime cesto previse bespotrebno opterecuju, zato pozdravljam ovakav stav i mislim da su i Orka i Zrin fenomenalna imena. Lijepo je imati originalno ime koje ima neku pricu iza sebe. Dati djetetu ime samo jer se lako izgovara u inozemstvu je nekako povrsno.
Meni su roditelji podarili ime koje je u nas obicno, cak bih rekla dosadno i bapsko. No, zivot je htio da odselim jos za vrijeme faksa i u raznim zemljama gotovo svakodnevno moram objasnjavati kako mi se ime cita. Vecina stranaca ga cita krivo, ali to nije moj problem. Nikad me ime nije ni u cemu zakinulo. U pocetku me bilo sram objasnjavati se, ali kad sam skuzila da cure s Tajlanda nije bed s njihovim imenima od 20 slova od kojih 5 samoglasnika, nije ni mene vise bilo. To mi je bila jedna od kljucnih stvari za formiranje identiteta kao odrasle osobe.
Helena je divno ime- uzvišeno, jasno, zvučno
Rea mi nikad ne bi bila izbor
Eleonora istzo divno
Orka mi je zbog apricotine priče interesantno i posebno
Vera mi nikada ne bi bila izbor
Vida i Vita su mi lijepa
Sonja mi je prejako ime i jako ga volim zbog Sonja koje imam u životu
Daria mi je tako nekako presimpatično i milo
Ana je jedno od najčešćih ali meni prelijepo, ženstveno
ja bi trebala još jednu curicu očito![]()
Pa na drugom...
Nikako ne na prvom
Mene jedino "smeta" sto je malo duze
Inace, ne znam niti jednu Helenu medji djecicom, iako, meni ni ucestalost imena nije kriterij
Jedini je kriterij-da nam se svidja
Moja je Helena i bila sam uvjerena da će biti jedina jer nikoga nisam duuugo čula da to ime spominje a kad ono - njih 4 u vrtiću i to 3 u istoj grupi!![]()
Inače, moja je trebala biti ili Helena ili Margareta i to po sistemu ako bude tamnoputa (na tatu) biti će Helena a ako bude svjetoputa (na mene) biti će Margareta, tako sam si ja ta imena podijelila. E sad, zeznula sam sama sebe jer dijete bilo tamno i jelte dobilo ime Helena ali tek kasnije sam skužila da je tamna bila zapravo zbog žutice. Sada je plavokosa, plavooka i svjetloputa...Helena.![]()
A vidis, u mojoj glavi je H svijetla
Inace, i moja najstarija ima u vrtickoj grupi jos dvije imenjakinje
Pa nek je dugo, šta ima veze...meni nekako dugo ime i prezime zvuče moćno. Ako je prezime dugo pa uduplo, onako da ne stane na nijedan formular, još bolje
Za naglasak pitam zbog ovog Jelena-Helena, ako je naglasak na drugom slogu onda mi ta imena uopće ne zvuče isto.
Meni je Helena zbog grčkog podrijetla imena automatski tamnoputa ali evo, mojoj svjetloj Heleni ime super stoji.![]()
krasno mi je i Helena i Jelena
mislim da bih ipak odabrala Jelenu
predivno ime
Arđo, naglasak nije kao Jelena, s takvim naglaskom se Helena meni ne svidja....ne znam, nije mi to prirodan naglasak...
I ljepse ni je puno od Jelena
enchi, ima li tvoja H nadimak?
Ja bih htjela da je uvijek svi zovu punim imenom
A imas pravo ovo za grcko porijeklo, al eto...
moram priznati da mi se Jelena sve više sviđa,ali mi je i Elena jako lijepo,i iskreno ne poznajem ni jednu Jelenu,Elenu ni Helenu...jedva čekam ultrazvuk sa 16tt,možda se bu onda vidlo jel curica ili dečko,makar ja imam nekak osječaj da bu dečko
Znam jednu curu koja se zove Jelena Helena.
Mi smo se na kraju odlučili za Sofiju. Imali smo par imena u pripremi, ali nismo definitivno odlučili dok se nije rodila. Ja sam se bojala da će nam dijete ostat bez imena ako tak napravimo, ali čim smo ju vidjeli smo znali da je Sofija.
Moja sestra je Jelena pa sam pristrana, ali i inače mi je jako lijepo. Čini mi se da je Elena postalo jako često u zadnje vrijeme
Sofija je totalno prekrasno ime i drago mi je da ih je sve više
meni se dopalo Beata i Barbara i moj se odlučio zaBaricu
![]()