Od ova tri - Amalia
ajoj.. radim sa djecom i ubiše me mode. ne volim djecu zvati po prezimenu, ne volim davati nadimke..
grupa 20 djece, a u grupi 6 nika, 5 lana, 4 lucije.. čini se da je to bilo moderno prije 10 god
znam, čujemo pa nam je zvučno i lijepo i tako..
kad sam bila klinka grozila sam se davanju imena po babama i strinama a sada zazivam babe i strine da se izbore za svoja imena..
zezam se, nemojte me ozbiljno shvatiti ali te mode su za one koji rade s grupama 'ozbiljan' problem
u zadnje vrijeme mi se za jednu malu curicu jako sviđa ime olivia![]()
Posljednje uređivanje od centar : 15.03.2015. at 22:49
Dvoumili smo se između Georgia i Debora... ipak ce biti Debora.
Amelia je i razvojni poremećaj u kojem se djetetu ne razviju udovi.
Možda se ljudima sviđa kao naša verzija francuskog Amelie, ali meni je onda Amali(j)a puno ljepše.
Kockica, kako bi čitali Georgia?
Đurđa.
Pa što fali našem lijepom imenu Đurđica?
Mislim, svaka čast globalizaciji, ali ima naših krasnih starinskih imena koja su danas rijetka: Danica, Slava, Ljubica (to je Amalija), Mira ili Miroslava ...
Moj sin ima u razredu jednu jedinu Ružicu, a puno više imena iz meksičkih sapunica - Luana, Elena i sve tako. Lijepa su, ali nekako mi bolje idu uz španjolska prezimena nego uz naša.
Ina je zapravo Ivanka ili Ivana (barem u krugovima gdje se ja krećem).
Od svih sa ove stranice meni je najbolja Tonka!![]()
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.03.2015. at 08:31
zanimljivo, meni na Ina nije prva asocijacija benzinska nego naša forumašica![]()
slažem se s Peterlin
i ja jako volim starinska imena, predivna su mi
naravno da svatko bira i zna svoje i ima apsolutno pravo na svoj izbor
ali ja osobno bih se uvijek odlučila za starinsko hrvatsko ime, i za curicu i za dečka
I meni su puno draža lokalna imena. Da nam se dogodi još jedna kćerkica bila bi Sunčana/Sunčica ili Ruža/Ružica. Kod nas čak i maca ime prekrasno domaće ime - Branka (da se ogradim: u slučaju nje, jako sam se bila zalagala za neko klasično ime za ljubimca, ili barem neko strano ime, al' sam bila debelo nadjačana).
Evo još - iz generacije moje bake i mame: Zora, Zlata, Smilja, Anđela, Jelka (Jela, Jelena), Julka (Julija, Julijana), Marijana, Nada, Vjera
Iz moje generacije: Dubravka, Marina, već spomenuta Branka, Vesna, Jasmina, Jasenka, Snježana, Dunja, Jasna, Ljiljana, Mirjana, Renata, Zrinka, Željka
prilažem Senku i Lenku koje sam već spominjala kao generaciju moje bake pa me Apri skoro izbacila sa foruma
i još jedno meni slatko ime: Bojana![]()
Još iz moje generacije: Vedrana, Renata, Sanja, Višnja, Nina, Silvana i Silvija...
Iz starijih generacija: Ljerka, Nevenka
meni je lijepo ime Tereza/Terezija...
mi smo čak u nekom trenutku pricali da bi se nasa curka mogla zvati Katja Tereza (imena naši baka/prabaka)...
Ja sam Ana, i u mojoj generaciji, a valjda i puno generacija prije i poslije je bila svaka druga Ana. Sad mi se čini da se to ime već dosta prorijedilo. Ne znam baš puno Ana koje su mlađe od cca 20godina. Kad sam treći put ostala trudna, da je bila djevojčica, borila bih se da nam se kćer zove Marija.
Nije bas starinsko,a ni u duhu ovoga sto spominjeteali nama stize elenora <3
nikad mi to ime nije bilo ni u peti al bas nam je nekako "sjelo"
Zapravo sam trazila znacenje zora,svijetlost,svitanje i slucajno naisla na to kao inacicu eleonora
[QUOTE
Kockica, kako bi čitali Georgia?[/QUOTE]
Đorđia.
Ali cijela obitelj je objavila da bi ju zvali Đurđa
A imamo i slovo dž u prezimenu tako da bi to doista bilo too much.
Inace mm i svekar imaju inicijale DD pa mi je bilo simpa da se nastavi tradicija. Ali mm bira ime pa... nekako očekujem da u zadnji tren izvuče nešto iz rukava
Ovdje prevladavaju (tako da muku mucim kad mi o nekome prica poloviti koja od njih): Gaia, Francesca, Alice, Sara, Maria (ili Maria u kombinaciji s jos nekim drugim imenom). I to bas generacija 2002-2003.
Pozzzz svima.... U petak idem na pregled ako bude curica bit ce Marija Magdalena ili malo neobicnije Magdalena Maria.... Jos nisam odlucila a decko je defintivno Luka... Svidjaju mi se i moderna imena ali moje ime nije u kalendaru pa mi je to uvijek smtelao i zato zelim da moja djeca imaju klasicna imena...pozzzzz svima
![]()
lijepo je ime.
nije svakidašnje, a nije neobicno.
moje ime ima dvije verzije - s i bez J - ja sam bez J, pa često moram naglašavati da sam bez.
tako će vjerojatno i Elenora morati objašnjavati da je bez O.. nije neka drama, čovjek se navikne... po defaultu već govoriš - bez __ slova.![]()
Imala sam kolegicu koja se zove Itana. Meni prelijepo ime...
Kako smo različiti. Meni ta naša stara imena, tipa Danica, Ljubica...i sl. uopće i nikad nisu bila lijepa.
Ne volim ni turbo modernizaciju, volim kad ime nije "svako drugo", iako s trećim djetetom nismo uspjeli u tome i to zahvaljujući mm koji se stalno nećkao.
Da je bilo po mome, iako volim njeno ime, imala bi nešto rjeđe.
Od lijepih, starih, imena, naprave mi nešto što nije lijepo i onda mi ni ime više ne paše (Bara, Marica, Ankica....).
littlemouse Magdalena Maria se zove moje kumče, tj. Magdalena, a Marija je krsno. I meni je to lijepo.
Inače, Sara mi je tako lijepo ime za curucu i Paula isto, ima ih još... Da nosim curicu, bila bi Sara. Tj. za curice ima tako puno izbora lijepih imena, više nego za dečkiće, barem se meni tako čini.
Naš sin će najvjer. biti Luka, ali još su neka u igri, al bi se na tom imenu ja i muž našli, jer nešto što bi on, ja nebi, a nešto što bi ja, on ne bi itako. Luka mi je lijepo i jednostavno i paše uz naše prezime. Al ovo je tema "imena za curice" pa neću više o tome.
Inače, ne volim kad roditelji pretjeruju s namjerom da im ime djeteta bude nešto preposebno, ono da ga nitko drugi nema, obično mi se takva imena ne sviđaju, a treba misliti i na dijete sutra.
Mi smo godinama imali ime za curicu, Magdalena i onda prošle godine daljnja susjeda da svojoj kćeri to ime... Valjda nije mislila da ću ja nakon svih ovih godina imat dijete ..
I tako smo mm i ja odabrali drugo, nadam se da će naša princeza biti zadovoljna sa imenom Alma
Poslano sa mog SM-G800F koristeći Tapatalk
Kika, lijepo je Alma.
A šta ima veze da je susjeda dala to ime koje ste vi godinama željeli, pa nije susjeda sestra ili bliska prijateljica, kuma i sl. Sad ne znam, možda si ti skroz bliska s njom pa ti je zbog toga neugodno.
Ja se ne bih brinula zbog susjede.
Sarice moja radila sam sa njom i rekla joj kako će mi se zvati curka ako je budem ikad imala, pa mi je malo krivo.. Ali nema veze Alma mi se sad i više sviđa
Poslano sa mog SM-G800F koristeći Tapatalk
Fali to što se ne sviđaju svima ista imena.
Ali nisu svima starinska imena lijepa. Isto tako, postoje ljudi koji vole i starinska domaća imena i stranjska stara imena (npr. meni se sviđa Cvita i Heloise).
I ne, Ljubica nije isto što i Amalija. Amalija znači radišna i ima drugačije foneme i zvuk od Ljubice (L-j-u-b-i-c-a... A-m-a-l-i-j-a).
Posljednje uređivanje od Imogen : 22.03.2015. at 08:47
Oprostite ako sam bila gruba u zadnjem postu. Često primjećujem da ljudi vole govoriti da je jedno ime isto kao i neko drugo, no neko tko daje ime svojem djetetu vidi veliku razliku.
Posljednje uređivanje od Imogen : 22.03.2015. at 09:40
Imogen, meni se ne svidja vecina onih imena koja si ti do sad navodila, al eto ne svidja mi se ni vecina imena koja Peterlin navodi
Recimo Đurđica i Ljubica meni ne bi dosle u obzir, opcenito mi se ne svidjaju cvjetno-vocna imena (tu mislim kao izbor za svoje dijete)
Od cvjetnih bih uzela u obzir samo Cvita (i to spada u cvjetne, jel?)
E da, Peterlin, ni tvoji decki nemaju bas neka klasicna starinska imena![]()
Svi imamo neke svoje interese, stilove i preference. Ne moramo svi imati ista imena.
Peterlin ima svoje mišljene i to ja poštujem. Samo ne želim sljediti neku tradiciju koja meni ne znači nešto puno.
Meni samo ide na jetra kada se tradicija prikazuje kao nešto superiornije. Tradicija ima svoje dobre i loše strane, ima i dobre i loše običaje, npr. pokrivanje kose, ne pranje tijekom babinja, itd... Da ne spominjem da kultura nije konzerva ribe, pa da je možeš očuvati. Kultura jednog naroda se mjenja i uvijek se mjenjala. Nešto što ima značenje jednoj generaciji, nema značenje drugoj generaciji. To je prirodno.
Posljednje uređivanje od Imogen : 22.03.2015. at 12:23
Pa da, svi imamo svoje preference, o tome i pricam
A Peterlin je za mene jedna od The Forumasica, uvijek postujem njeno misljenje
To ne znaci da mi se moraju svidjati ista imena kao i njoj (ili bilo kome drugom)
Da, Ljubica je Violeta, čini mi se.
Imogen, ja se slažem s tobom, kultura naroda se mijenja, svijet postaje veliko selo, imena, ljudi se miješaju.
Da ne kažem da ima prekrasnih starih imena (Magdalena npr.), ali ne bih ga dala svom djetetu.
Ja sam pocela čuvati djevojčicu koja se zove Rujana. Na prvu mi ime nije sjelo, ali sada mi je fantasticno!
Rujana, baš lijepo, nisam čula ni za jednu osim Rujane Jeger![]()
Meni je ljepše Jurana ili još više Jurjana. A negdje sam čula i ime Jurja.
Moja se kćer rođena 2007. zove Rebeka. Sa k!
gledajući izvan okvira da je to bilo moderno prije 60-70 godina, a danas je totalno out
mi se sviđaju imena Nada, Olga, Ruža, Cvijeta, Ilijana, Vida
kad pogledaš, prije 30-35 godina nitko nije djeci davao imena tipa Marta, Klara, Dora jer su zvučala
kao za stare bake, a onda je "par hrabrih roditelja" razbilo taj okvir i sada rijetko kome ta imena zvuče
starinsko s negativnim prizvukom
Alma je meni prekrasno ime,
ali ja ne bih mijenjala ime koje sam namijenila radi susjede, prijateljice, čak niti rođake.
susjedi se odsele, prijatelji udalje, a ime ostaje cijeli život. a i što smeta da se isto zovu.
moja mama je meni uvijek govorila da je njoj jedna prijateljica uzela ime koje sam ja trebala dobiti,
za dijete koje se je rodilo 2 mj. prije mene.
ti su se prijatelji odselili u drugi grad kad mi još nismo krenule niti u osnovnu školu i bila bi "strašna šteta"
da se sada isto zovemo (niti se ne poznajemo)
s druge strane, uvijek postoji mogućnost da se nekome svidi ime koje si ti dala svome djetetu i onda da netko
"kopira" tebe, protiv čega stvarno ne možeš ništa.
upravo ovo se je meni desilo sa kćerinim imenom: 3 curice u familiji i još jedna od prijatelja mlađe od nje se zovu isto kao ona,
s time da 2 imaju čak i isto prezime![]()
a nije neko često ime, do nje se nitko s te strane familije nije tako zvao...
trebao bi postojati institut zaštite autorskih prava nad imenom (barem u krugu familije).
obogatila bih se na tome![]()
Istina. Jednom kad nazoveš dijete više ne možeš skrivati ime. No, ne mora to ime netko kopirati.
Posljednje uređivanje od Imogen : 10.04.2015. at 07:36
Alma je moje neprežaljeno za drugo dijete, u užoj obitelji nikako nije bilo prihvaćeno
sad nosi ime koje joj baš odgovara
Jurja mi je jako lijepo, to joj je pak krsno ime....
pišem nemojte ukrasti jer je jedna forumašica nazvala blizanke imenima za koja sam za prvo dijete navela da se dvoumim i naravno da sam napisala to na ovoj temi... rodila je par mjeseci prije mene, kasnije sam ih vidjela u potpisu...s obzirom da su imena baš rijetka i nisu hrvatska, sumnjam da ih je sama izmislila, pa sam se baš nekako osjećala pokradeno...glup osjećaj, ali eto.
i sad bi nazvala dijete tim drugim imenom, ali mi glupo jer već postoje dvije sestre istih imena...
ali, istovremeno mi je drago da curke nose tako divna imena![]()
Posljednje uređivanje od kudri : 10.04.2015. at 09:53