Meni osobno je i Marea "pretesko" za bebu.
Tia i Nia je preslicno kao Mia pa bi svi pitali "kako"???
Ista stvar je i sa Ena i Ema...to su imena gdje se mora naglasiti koje je slovo tocno pa nekad zbilja dosadi to.
Ja osobno nikada nebi odabrala takvo ime.
Marie je prekrasno al nazalost ovdje u hr bi bio problem u pisanju jer mnogi neznaju kako se pise.
A ovo sa mali i veliki Luka zbilja nije fora, slazem se.
NaravnoU svakom slučaju, ja bih se radije zvala nekako neuobičajenije, pa ponavljala, nego bila npr. Ana. Bez uvrede. Dapače, nije mi to ružno ime. Nego mi je prečesto, dosadno... Ružna su mi ona na -ka (Desanka, Spomenka, Željka, Blaženka itd). :D
Što mislite o dužim imenima...npr Elizabeta, Margareta, Leticija, Lukrecija i sl? Volite li kraća ili duža?
Ja sam se danas sjetila koliko je lijepo ime Gabi. Pa eto ako netko traži ideju možda mu se svidi.
Ja osobno volim kraca, obadvije curke imaju po tri i cetiri slova.Moje neprezaljeno ime za curicu je Elena. Nije da je bas rijetko ali opet nije ni precesto, a meni je prekrasno. Treca curka (ako Bog da
) bit ce Elena. I kao sto je netko gore napisao Rita je meni super ime, a Marea super zvuci, samo me previse podsjeca na Fiat.
![]()
I meni je Elena lijepo... Nježno jeAjme da! Fiat ima Mareuuuu, sad sam to skužila! joj nisam to trebala saznat!!
Ja preferiram imena od 4-5 slova. Ali radije od 3 slova, nego ova predugačka! Pa da se onda izvode nadimci.
Rita mi je zvučno, i ima lijepo značenje... ali ta ,,rit"!!!
Da, taj rit je malo zeznut.jooooj a bas sam citala neki dan o tim imenima, mislim da je bilo u 24 sata, npr najpopularnije ime na svijetu je Sofija-meni se osobno ne svidja. Kod nas u HR- standard, Marija, Ana, Lana, Ivana.... Nije da mi se ne svidjaju, ali nikad djecu ne bih tako nazvala, bas zato jer se svi tak zovu. Ja sam jos od tinejdzerskih godina smisljala imena za curice, i vec sam ih imala u glavi ohoho, a kad su se rodile cure, ni sama nisam znala od toliko njih kak bi ih nazvala. Kad bolje razmislim, najbolje je ono koje ti prvo padne na pamet kad ih dodjes prijaviti u maticni.
tako sam i ja, oba puta, i ispalo je super.
Meni je isto ljepše Nola, kad izgovaram Enola nekako mi se jezik lomi
Kod nas u vrticu imena koja nisu cesta (duga i kratka) a meni su simpatica.
Vjerojatno ce se naci netko da kaze kod nas ipak jesu al se dalmacija i sredisnja hr razlikuju po recimo cestim imenima.
Kora, Dea, Inja, Lote, Dora, Gita, Kira, Rina, Tesa, Luce, Anika, Brita, Bianka, Barbara, Patricia, Marlena
Peterlin što se tiče imena Nola i Enola nemam se razloga ljutiti, svi mi imamo drukčiji ukus, sreća da je tako inače bi se sva djeca isto zvala. Ja sam se zapravo samo osvrnula na raniji post da je i meni osobno ljepše Nola nego Enola, ali iskreno nije mi nijedno od ta dva na mom popisu imena za bebu. Nisam niti znala da Nola znači zvono, ovdje se stvarno može svašta naučiti. Inače više volim kraća imena a od dužih mi se sviđaju Gabriela i Magdalena. Lijepo mi je i Helena. Ima dosta lijepih imena, ali mislim kad biramo ime za dijete, da nam se mora dogoditi neki 'klik' da baš osjetimo da je to ime savršeno za naše dijete.
Šta kažetena ime Gala? Meni je onako moćno... sviđa mi se. Ali bojim se da ne bi pristajalo nekoj njeznoj plavoj curici... :D
Lote kako je i napisano!!!!
Isto kao sto ima Luce i Luca :D
Samo bih se osvrnula na ovo o težini nošenja neobičnih imena kroz život. Moji imaju neobična imena, za sada nemaju nikakvih problema oko toga, ni u školi ni u vrtiću. Kako će biti kasnije u životu, ne znam, moguće i da će nas mrziti radi toga.
Ali iskreno, nije me puno briga. Uvijek ga mogu promijeniti ako se s nekim imenom osjećaju ugodnije.
Ali realno gledano, to se može dogoditi i s "običnim" imenima-Ana, Ivan, Marko...
Kad smo davali imena tražili smo ona koja se nama sviđaju, nismo gatali kakvo će mišljenje djeca imati za xy godina.
Gaela,Arya,Lyra,Kiana ili Kian, Neo, Rita,Vila,Kiśa...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Mojoj je malo nedostajalo da se zove Iris. No s engleskim izgovorom (po pjesmi GooGoo Dolls, jedna od meni najdrazih, posebno znacenje, blablabla).
No dosla sam do zakljucka da mi je to nemoguce izvesti, da "natjeram" nove ljude (ne obitelj naravno, nove u smislu vrtic, skola, poznanici) da to ime tako izgovaraju.
Sa Erin nemamo problema oko izgovora.
A u nizim razredima je i bila jedna Iris (izgovaralo se onako kako se pise), pa eto... nisu bile dvije.![]()
Mi imamo Iris, a jedna Erin Lorelai joj je bila najbolja prijateljica u vrtiću..
Sva djeca su nam rođena u SAD-u pa smo birali imena koja se jednako pišu na oba jezika, iako se ne izgovaraju isto.
Iris mi čak zvuči ljepše na engleskom, ali kako da ju tu ljudi zovu ajris :D
Još s tim mekim r.
I moje ime mi je ljepše izgovoreno na engleskom (Sara).
A što se tiče duplih slova, zašto Hannah, ako se neće izgovarati Hena.
Ili Emma, Ella, Vanessa, Patrick...to mi je u Hrvatskoj baš bezvezno kompliciranje života djetetu.
To je i nama bilo bitno, s tim da sam ja pokusavala naci nesto sto se i izgovara barem dovoljno slicno (slicnije od Hana/Hannah).
Vrijeska, ja poznajem ili znam za podosta ljudi koji su promijenili ime zato da bi im bilo lakse u zivotu. Trenutno imam studenta na praksi, zovemo ga CJ. Nigerijac je, pravo ime mu je Chijioke. Kaze da mu se ne da objasnjavati kako se to izgovara ili pise pa se prozvao CJ. Imam dosta takvih primjera.
Moja kći ima kolegicu Kišu.
I koliko god to meni zvučalo lijepo i simpatično, priča mi da Kišu stalno svi zezaju.
Čak i kad je nema zbijaju šale na njen račun, tipa: netko kaže- kiša će, a na to odmah netko uleti sa- ne, Kiša je doma ili Kiša je s Lucijom...
Glupo, ali eto.
To su neobična imena.
I još najčešće pitanje- a jel' padala kiša kad si se rodila?
Ne, nije. To se ime mojim roditeljima svidjelo.
I tako cijeli život...
pa to nije nužno vezano za neobična imena, i mi smo uvijek kad bi profesori pitali "je li još ko ....?" odgovarali sa "nema Joška"
u biti to i na poslu nekad radimo, a Joško nam je šef
ja sam Tena. U mnogim dijelovima Hrvatske najnormalnije ime. U mjestu di sam živila, naziv za tenisice. Bilo je bisera koji su me zvali patika, onih koji su me zvali brašno.. (ko što vidiš, sve same umotvorine), ali prošlo je. Mislim da je bilo više vezano za moj plašljivi karakter tada.
Tko im je kriv što nisu čitali lektiru... Ovo govori više o njima nego o tebi i tvom imenu. Meni se sviđa to ime. Prikladnije je za današnja vremena od izvorne Terezije, iako ni to nije loše. Sad se ljudi prisjećaju tih imena (dio obitelji mi je iz Međimurja pa primjećujem trendove povratka starinskim imenima: spomenuta Terezija, Agata, Julijana, Elizabeta (Lizika)....)
ma to je bilo prije lektire, dob recimo 7-10 godina
U toj dobi zezanje je standard, bez obzira na ime. Ako nije ime, naći će klinci neki drugi razlog - krive noge, klempave uši...svejedno. Ja cijeli život imam viška kila, ne puno, ali taman dovoljno za zezanje... U pravu si kad kažeš da to ima više veze s osjetljivim karakterom nego bilo čim drugim.
Meni je Kiša baš lijepo ime
nedavno sam dobila obavijest da se rodila jedna Rosa, to mi je isto jako slatko
a moj favorit, a već znam tri malene tako da očito je ušlo u modu: Iskra
ako bude još jedna curica Elena ili Lina.
Posljednje uređivanje od annie84 : 25.03.2016. at 19:09
Meni su lijepa ženska imena Hannah, Una i Vanessa.![]()
Iris od Goo Goo Dollsa...divna pjesma, nakon davno odgledanog filma City of Angels jedna od najdražih..
Posljednje uređivanje od annie84 : 25.03.2016. at 22:32
I ja sam razmišljala o Iris, a onda je muž predložio Andrea i odmah mi je leglo.
Bila sam tada trudna 3,5 mj i znali smo da čekamo curu.
I od tog trena je postala naša Reicatako smo joj počeli tepati još u buši, a naravno i danas.
Ja ju najčešće tako i zovem; Rea ili Reica. Muž isto.
Prijatelji i kolege ju zovu izvorno.
Prvom djetetu smo namijenili ime Greta Elizabeth, ali rodio se sin. Drugi put Greta vise nije dolazila u obzir.