Stranica 69 od 81 PrviPrvi ... 1959676869707179 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,401 do 3,450 od 4091

Tema: Imena za curice (5)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Miha je muško ime. Barem u mojim krajevima. Znam puno deckica s tim imenom, cure nijedne.

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Miha je muško ime. Barem u mojim krajevima. Znam puno deckica s tim imenom, cure nijedne.
    I Luka je muško ime pa se kći od Vlade Šole zove Luka :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Da. Točno. Mihael ili Mihovil (ja sam iz Podravine, a tamo se ime piše Mihovil, s tim da ga zovu Miha, Miškec, Mijo ili Miškina ako je doma iz Prekodravlja). Za djevojčicu mi Mihaela sasvim dobro zvuči, ali Miha je nekeko muško i krnje. Ali to je stvar navike.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Može biti i žensko.

kismet avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam razmišljala o Iris, a onda je muž predložio Andrea i odmah mi je leglo.
    Bila sam tada trudna 3,5 mj i znali smo da čekamo curu.
    I od tog trena je postala naša Reica tako smo joj počeli tepati još u buši, a naravno i danas.
    Ja ju najčešće tako i zovem; Rea ili Reica. Muž isto.
    Prijatelji i kolege ju zovu izvorno.

Andrea mi je divno ime

kismet avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

I danas sam cula jako lijepa imena:
    Stela
    Erin
    Ja bih dodala Helenu, Vivien, Lunu, Kim, Aniku, Niu...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mihovil, Mihael, Mikael...zuta, sad možeš sina tako nazvat (nosiš dečka? ).
    Vanja i Matija su mi unisex imena, Miha nekak ne

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kismet prvotno napisa Vidi poruku
    Andrea mi je divno ime

Hvala.
    U Italiji je to inače, muško ime.
    Pa je zgodno kad nam svaku godinu na moru Talijani objašnjavaju kako mi kći nosi muško ime

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala.
    U Italiji je to inače, muško ime.
    Pa je zgodno kad nam svaku godinu na moru Talijani objašnjavaju kako mi kći nosi muško ime
    Aha, cak bas zakonski ne smiju davati curkama ime Andrea.
    Prije par godina su razvlacili jedan par po sudu da promijene ime u Andreina ili tak nesto.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja danas valjda imam vremena, a imam i posla, al mi se ovdje više sviđa, pa bih se osvrnula na jednu misao..u sociolingvistici, a i drugim znaostima vjerujem, postoje često teorije o nacionalnom identitetu, pa se pitanje osobnog imena veže uz nacionalni identitet. Moje dijete ima hrvatsko ime, jer iako nemam neko super osobito mišljenje od državi kao pravnoj tvorevini, imam osjećaj pripadnosti, kakav takav koji mi još uvijek daje određenu dozu ponosa. Jedino gdje se taj moj osjećaj ispoljio na djetetu je osobno ime, jer sam mislila uvijek, ako će ići svijetom, živjeti na drugoj strani, neka barem zna otkuda je. (ne zove se Hrvojka, da ne bi mislili). Kod nas je trend stranih imena dosta u zamahu trenutno, pa sam pomalo i tužna što će neka imena zauvijek nestati, a u nekim crnim razmišljanjima, mislim si, zatrt ćemo i imena i jezik (ovo je too much, opriznajem). Pa onda imena s dva ista slova, npr. Stella...u našoj ortofrafiji nema duplih slova u riječima hrvatskog prijekla. Hoće li to znati pisati u školi, kod liječnika, na općini..? Hoće li dijete morati hodati državom i ponavljati - ja sam Stella s dva "L"?
    I tako..razmišljam naglas..
    Pa ne znam, samos am htjela reći svoje mišljenje. Plus, da kažžem, jer moram, politički nisam ni blizu desnici od koje bi se možda više očekivalo ovakvo razmišljanje.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lavko prvotno napisa Vidi poruku
    Pa onda imena s dva ista slova, npr. Stella...u našoj ortofrafiji nema duplih slova u riječima hrvatskog prijekla. Hoće li to znati pisati u školi, kod liječnika, na općini..? Hoće li dijete morati hodati državom i ponavljati - ja sam Stella s dva "L"?
    Pa ne znam, ovisi s kim se susreces.
    A po ustanovama se nekad mora i najobicnije podatke ponavljati (znam slucaj da su Maju upisivali kao Mariju jer je Maja, kao, bilo neobicno).
    A opet, nitko ne zna gdje ce covjek jednog dana zavrsiti i da li ce to ime tamo biti lako izgovorljivo ili ne (pokusajte npr. Talijane nauciti da izgovore, stajaznam, Zeljka (nemam nista protiv imena, da se razumijemo!)).

A opet poznam i curku koja se zove Camilla, pa si je sada, sa 14 godina, odlucila sluzbeno "skinuti" jedno L. U talijanskom jeziku to povlaci problem izgovora, odnosno naglaska na slog. Curka ima talijansko-spanjolsko podrijetlo, i ne zeli dva slova L - bez obzira na to sto je to u Italiji standardiziran nacin pisanja tog imena.

Tako da ono... Najbolje se vladati vlastitim instinktom i ne misliti previse o svemu ostalom.
    Uvijek se nadje poneki "kriticar".

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne znam, ovisi s kim se susreces.
    A po ustanovama se nekad mora i najobicnije podatke ponavljati (znam slucaj da su Maju upisivali kao Mariju jer je Maja, kao, bilo neobicno).
    A opet, nitko ne zna gdje ce covjek jednog dana zavrsiti i da li ce to ime tamo biti lako izgovorljivo ili ne (pokusajte npr. Talijane nauciti da izgovore, stajaznam, Zeljka (nemam nista protiv imena, da se razumijemo!)).

A opet poznam i curku koja se zove Camilla, pa si je sada, sa 14 godina, odlucila sluzbeno "skinuti" jedno L. U talijanskom jeziku to povlaci problem izgovora, odnosno naglaska na slog. Curka ima talijansko-spanjolsko podrijetlo, i ne zeli dva slova L - bez obzira na to sto je to u Italiji standardiziran nacin pisanja tog imena.

Tako da ono... Najbolje se vladati vlastitim instinktom i ne misliti previse o svemu ostalom.
    Uvijek se nadje poneki "kriticar".
    ja ću se samo nadovezati na tvoj post i reći da moja ljubica mora svima govoriti da je ona Ela s jednim l jer ako to ne kaže redovno slijedi pitanje (dva ili jedno l?)...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja danas valjda imam vremena, a imam i posla, al mi se ovdje više sviđa, pa bih se osvrnula na jednu misao..u sociolingvistici, a i drugim znaostima vjerujem, postoje često teorije o nacionalnom identitetu, pa se pitanje osobnog imena veže uz nacionalni identitet. Moje dijete ima hrvatsko ime, jer iako nemam neko super osobito mišljenje od državi kao pravnoj tvorevini, imam osjećaj pripadnosti, kakav takav koji mi još uvijek daje određenu dozu ponosa. Jedino gdje se taj moj osjećaj ispoljio na djetetu je osobno ime, jer sam mislila uvijek, ako će ići svijetom, živjeti na drugoj strani, neka barem zna otkuda je. (ne zove se Hrvojka, da ne bi mislili). Kod nas je trend stranih imena dosta u zamahu trenutno, pa sam pomalo i tužna što će neka imena zauvijek nestati, a u nekim crnim razmišljanjima, mislim si, zatrt ćemo i imena i jezik (ovo je too much, opriznajem). Pa onda imena s dva ista slova, npr. Stella...u našoj ortofrafiji nema duplih slova u riječima hrvatskog prijekla. Hoće li to znati pisati u školi, kod liječnika, na općini..? Hoće li dijete morati hodati državom i ponavljati - ja sam Stella s dva "L"?
    I tako..razmišljam naglas..
    Pa ne znam, samos am htjela reći svoje mišljenje. Plus, da kažžem, jer moram, politički nisam ni blizu desnici od koje bi se možda više očekivalo ovakvo razmišljanje.
    Ja se potpuno slažem s tobom. radih u stranoj firmi, bijah na konferencijama, ljepota je u različitosti i ponosu s kojim ljudi nose svoja nacionalno prepoznatljiva imena. Nisam upoznala niti jednog Indijca, niti jednog Kineza, a da ne govorim o Izraelcima koji bi bio zabrinut zbog neke moguće nespojivosti svoga imena i života u inozemstvu.

dakle, ja sam svojima dala "naša" imena, dapače i jedno ima pravo ime za babe šalim se, naravno.
    S jedne strane imamo poplavu troslovnih stranih imena, no s druge strane Cvite, Kaje, Ane i Mare ih prate u stopu

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se potpuno slažem s tobom. radih u stranoj firmi, bijah na konferencijama, ljepota je u različitosti i ponosu s kojim ljudi nose svoja nacionalno prepoznatljiva imena. Nisam upoznala niti jednog Indijca, niti jednog Kineza, a da ne govorim o Izraelcima koji bi bio zabrinut zbog neke moguće nespojivosti svoga imena i života u inozemstvu.

dakle, ja sam svojima dala "naša" imena, dapače i jedno ima pravo ime za babe šalim se, naravno.
    S jedne strane imamo poplavu troslovnih stranih imena, no s druge strane Cvite, Kaje, Ane i Mare ih prate u stopu
    I neka Cvita, Kaja, Ana i Mara...meni je to osobno draže jer ako već živim gdje živim i rođena sam gdje sam rođena, nosim to svijetom jer nisam ništa drugo, definira me jezik kojim pričam jer na tom jeziku razmišljam i na tom jeziku postojim a ime je dio mog identiteta i postojanja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I neka Cvita, Kaja, Ana i Mara...meni je to osobno draže jer ako već živim gdje živim i rođena sam gdje sam rođena, nosim to svijetom jer nisam ništa drugo, definira me jezik kojim pričam jer na tom jeziku razmišljam i na tom jeziku postojim a ime je dio mog identiteta i postojanja.

ma zapravo si dobro ovo rekla lavko.

sara79 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Ma odlicno si ovo napisala....i je kazem neka Cvita, Kaja, Ana i Mara.

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Sve 5. Bolje mi je i Cvita, i Kaja i Mara od Ana. Iako mi se Kaja ne sviđa. Jer je Ana prečesto, nekako mi preobično. Kao da nisi znao kako pa si nazvao dijete Ana ili Marko.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja inače nisam fan tog razmišljanja da ime mora svugdje biti lako izgovorljivo, to mi se čini kao previše analiziranja, kako da ja znam kamo će život odvesti moje dijete i šta je tamo nepraktično za izgovorit

jedina iznimka od toga mi je ime Jerko, šteta, kod nas uopće nije loše, čak simpatično, ali za dobrobit djeteta tu tradiciju bi trebalo ipak zatrti

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku

jedina iznimka od toga mi je ime Jerko, šteta, kod nas uopće nije loše, čak simpatično, ali za dobrobit djeteta tu tradiciju bi trebalo ipak zatrti
    Jos ako mu je prezime Fak :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ja inače nisam fan tog razmišljanja da ime mora svugdje biti lako izgovorljivo, to mi se čini kao previše analiziranja, kako da ja znam kamo će život odvesti moje dijete i šta je tamo nepraktično za izgovorit

Pa djetetu u drugoj zemlji ne daješ ime Jerko nego Hieronimus. Ili Geronimo. Kako god.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Koliko im to uopće znači.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni je suvišno razmišljati kao će neki tamo strranac djetetu reći ime..kako ja kažem njegovo? To je bogatstvo jezika. (Osim Jerka haha).

Više me zanima koliko ljudi povezuju osobno ime s osjećajem pripadnosti naciji.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je bilo bitno da se ipak može kolik otoliko izgovorit i u drugim zemljama, što znači nema slova s kvačicama.

Moja prijateljica se zove Božidarka i već je 15 ak godina u Americi, preklinje starce što joj dadoše to ime, sad je tamo svi zovu Bo a prezime naše na- ić nikako ne ide uz to Bo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.03.2016. at 16:51

Datum pristupanja
    Apr 2015

Početno

Moja se zove Lyra i zovu je i Lajra i Lira. Zapravo je Lajra ali pustam na volju svima jer mi nije bas vazno kako ju drugi zovu nego kako ju ja zovem,a ja ju ipak zovem najvise

Datum pristupanja
    Apr 2015

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ću se samo nadovezati na tvoj post i reći da moja ljubica mora svima govoriti da je ona Ela s jednim l jer ako to ne kaže redovno slijedi pitanje (dva ili jedno l?)...
    Moja se svima predstavlja Lilica hahaha i nitko ne kuzi kak se zove Lilica :D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Tangerina ti si Tena?Ja imam Tenu i moj sin je rekao mama ali to je kao tenisice .Trebam li reci i da se u mom rodnom kraju govori patike :D.
    Uglavnom divno ti je ime
    Ja sam htjela Nevu....A u uzi izbor su usle Lota,Iris,Katja i Toma.
    I na kraju ispade Tena I sad svi misle sa je to zato sto smo rodom iz Slavonije

Datum pristupanja
    Apr 2015

Početno

Kao i moja Lyra

Za sada :D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Neki dan sam čula lijepo žensko ime - Lukrecija

Baš mi se svidjelo. Obitelj joj ima i talijansku komponentu, ali to nije naročito bitno.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Neki dan sam čula lijepo žensko ime - Lukrecija

Baš mi se svidjelo. Obitelj joj ima i talijansku komponentu, ali to nije naročito bitno.
    Tako se moja prabaka zvala a zvali su je Lukrica i Lukre.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 01.04.2016. at 09:13

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nedavno sam čula za djevojčicu Matildu, baš dugo nisam čula da to ime nosi netko mlađi... Moja se teta tako zove

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj annvilli prvotno napisa Vidi poruku
    Iris mi čak zvuči ljepše na engleskom, ali kako da ju tu ljudi zovu ajris :D
    Meni baš obratno

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali sve je to relativno.

Moje ime je spanjolsko, ali prilicno uobicajeno u HR. Rodjena sam u Zagrebu, gdje sam zivjela 32 godine, govorim hrvatski. Sad zivim vani, govorim engleski i hrvatski, a razmisljam na oba jezika i mislim da me ne definira niti jedan, vec su samo mali dio onoga tko jesam.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Rebbeca prvotno napisa Vidi poruku
    Nedavno sam čula za djevojčicu Matildu, baš dugo nisam čula da to ime nosi netko mlađi... Moja se teta tako zove
    Ja znam jednu, zivi u inozemstvu a tata joj je hrvatskih korijena.
    Tena mi je prekrasno! Prijateljica je svoju kcerku tako nazvala i svi smo se odusevili!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Alternativa nasoj Petri je bila Matilda. Ali preblesavo je zvucalo uz bratovo ime. K'o Jack & Jill.

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Alternativa nasoj Petri je bila Matilda. Ali preblesavo je zvucalo uz bratovo ime. K'o Jack & Jill.
    Mate i Matilda? :D

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj fitnessgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Mate i Matilda? :D
    Nije Mate, Markus je.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Bas si me nasmijala! Ima smisla, sta je - je!

Mi smo slicno fulali kod prvih dvoje, imaju lijepa imena pojedinacno ali pletu jezik dok ih zovem jedno za drugim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Matilda mene asocira na Roalda Dahla. Neno Belan je napisao glazbu za istoimeni mjuzikl. Lani su s tim otvorili Festival djeteta u Šibeniku.

Super je ime.

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj Rebbeca prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene u kvartu ( bivšem) dvije Matilde -jedna od 4.g , a druga 6.g.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Irma.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Irma, Matilda, Lukrecija - meni sve predivna imena, a md ni cut. Nista mu se ne svidja, i nista ne predlaze

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Irma, Matilda, Lukrecija - meni sve predivna imena, a md ni cut. Nista mu se ne svidja, i nista ne predlaze
    Ne mogu zamisliti da se curica zove Lukrecija. Njezina baka da... Isto i Matilda. Eventualno curičina mama :D Irma je ok

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj fitnessgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mogu zamisliti da se curica zove Lukrecija. Njezina baka da... Isto i Matilda. Eventualno curičina mama :D Irma je ok
    kak bi Apri rekla i stare babe su nekad bila dica

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kak bi Apri rekla i stare babe su nekad bila dica
    Babe su bile dica i zvale se Lukrecija 1916. A ne 2016. :D

MalaRiba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku

Matilda <3
    MM i ja čekamo svoju već godinama, dočekat ćemo ju jednom, sigurna sam.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mene to asocira na polucija i sekrecija. xD

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pojma nemate :p

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

I meni je prije ime Matilda bilo onak starinsko, 'demode', ali kad sam upoznala ove dvije djevojčice to mi se promijenilo..ono baš im paše to ime i sad mi je skroz fora i lijepo.. I obje su onak 'zvrkaste' i skroz im pristaje to ime!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da, sad je valjda u modi Loukreaacuyyyaaeja.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U Splitu sad bas ima dosta djevojcica s imenima kakva su imala ne moja baka i njene sestre i rodice, nego moja prabala i njene sestre. Dakle, djeca 1890 i neke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •