Sirota djeca.....
U mojim krajevima je to izraz kad ti je žao nekoga/nečega. Meni bi bilo žao djeteta koje se u ovo vrijeme zove Zorka, Jadranka, Blaženka, Draženka. Nije mi čak ni smiješno ni za ruganje, dapače.
To mi je ime smiješno jer je i ,,mojoj" Tomislavki bilo smiješno i promijenila ga je u srednjoj školi. To sam kasnije i napisala...
Tomislavka mi je ime kao da se njen tata zvao Tomislav, pa je tako dobila ime, samo su dodali to -ka koje meni nikako ne paše u imenima (osim eventualno Franka). Tako meni ime zvuči. Ime ko ime mi je bezveze. I da netko sutra 11.4.2016. nazove tako dijete bilo bi mi ga žao.
Fakat imas cudne razloge za sazaljevati dijete.
Meni je zao djeteta cija mater zali dijete sa neobicnim/starinskim/drugacijim imenom jer ce ta ista mater jednog dana mozda biti punica Dragutinu ili baka Zorislavi.
A zašto žao? Misliš da će biti meta vršnjačkog nasilja? Ili da će u životu imati neugodne situacije na šalterima, ili kod zapošljavanja kada ljudi prvi put čuju ime? Ili da će ljudi graditi lošu sliku o osobi prema njenom imenu?
Nasa je trebala biti Maja Vila. Pucalo me to neko vrijeme. Sva sreca kada se rodila usi su joj bile tatine, velike u spic pa sam brzo izbacila tu foru iz glave. Sada se smijemo tome. Ima lijepo ime grckih korijena kao i ostalo dvoje.
znate tko mi nedostaje na ovoj temi? apricot, koja svako ime smatra lijepim i posebnim![]()
Ma nama fakat nije smetalo. Teta mi je super zenska a i mama. I obje su totalno sasave i jako bliske. Njih je 5 sestara i ne znas koja je sasavija ali su njih dvije bas posebnu vezu razvile..tako da.. teta je Zoja a moja mama je Florasestra mi je Nora a brat Jeton,kcer Lyra,sestricne Sandra i Lisa, stric Emerih itd.. vidis da smo svi šašavi
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Poznavala sam obitelj s 4.curke..
Albina, Angelina, Paulina i Ana. Uvijek mi je bio misterij kako je zadnja dobila ime Ana, a isto neko sa -ina nastavkom..baš bi mi to bilo fora
Albina mi je jako lijepo ime, možda zbog toga što djevojka koju sam upoznala s tim imenom je isto lijepa i posebna.
[QUOTE=Cubana;2871176]Fakat imas cudne razloge za sazaljevati dijete.
Meni je zao djeteta cija mater zali dijete sa neobicnim/starinskim/drugacijim imenom jer ce ta ista mater jednog dana mozda biti punica Dragutinu ili baka Zorislavi.[/QUOT
Zetovo me ime ne bi ,,diralo", a unuke bi mi bilo žao jer mi ZORISLAVA nije ime za 21.stoljeće. Koliko god to vama dosadno bilo![]()
Npr. baš bi bila slatka mala Barica, Radojka, Desanka, Spomenka... mali Čedo, mali Uglješa. Ma nema šta, sva su imena baš lijepa <3
Ne zavidim odgajateljici tvog djeteta. To što bi meni bilo žao da se netko zove navedenim imenima, ne određuje moj odnos prema njemu. Vjerojatno sudiš po sebi, pa projiciraš na mene.
Ne, vec se ti tako ponasas i svojim postovima to dokazujes pa tako kolutas ocima i pred tom djecom na njihova vlastita imena sto su im roditelji s ljubavlju odobrali.
Al ocigledno sama nisi zadovoljna necim jer se takve osobe poput tebe konstanto imaju potrebu opravdavati i dokazivati pred nekim i necim kao ti npr.nama ovdje.
Vjerujem da bih se 85% ljudi sa mnom složilo da imena koja sam navela jednostavno nisu više prikladna za današnju djecu. U vrtiću ga neće zafrkavati, premali su za to (ali vidim negodovanja djece kad ih je u grupi po 2 ili 3 s istim imenom. Onda je jedan Veliki, a drugi Mali Luka, Marko, Ivan, Noa, Fran. Ili ih zovu po prezimenima. Ali u osnovnoj školi su šanse za ismijavanje puno veće za takvo nešto (kad je u pitanju neko starinsko ime) + netko ne voli da ga se zove po prezimenu. A kako ćeš onda dozvat ovu Mariju, a da ti se ne javi ona druga? :D
Ili npr prezivaš se Ban, a malu nazoveš Ana. I profesor okrene imenik pročita BanAna.
Osim toga poznajem 3 osobe, navela sam imena, koje su vrlo nezadovoljne svojim imenima, baš napominjući to -ka u svojim imenima. Ja bih prva promijenila takvo ime.
Ne mislim da ljudi grade, da trebaju graditi, ili da ja gradim lošu sliku o osobi prema njenom imenu.
Za mene jednostavno neka imena ne pašu u sadašnjost. Kažem, radije neobičnija nego takva ili neka prečesta.
Ali što ti to znači da ti je žao? Možeš li definirati? Misliš da će dijete imati nezgode zbog imena u životu, ili što?
Meni je moje ime na "ka" sasvim dobronekako sam se sazivila s njime :D
Pa vidim da vam nije jasno pa vam treba više puta objasniti :D i da bespotrebno napadate nekoga tko iznosi svoje mišljenje (tipično za ovaj forum kao što je netko pred par postova već komentirao).
Preko foruma se ne vidi moje ponašanje![]()
Djeca nikad ne mogu zaslužiti da se za bilo što vezano za njih koluta očima. Ne znam zašto bih imala potrebu razgovarati o njihovim imenima s djecom (osim ako oni to ne požele, ali ni tada ne iznosim osobno mišljenje) niti s njihovim roditeljima. Baš me briga kako se zovu. Prokomentiram s nekim drugim.
Ako se netko sam sprda na račun svog imena, i ja ću se s njim. Kao što se ja sa svojim prezimenom.
Žao mi ga je jer je meni ime ružno, bezveze, ne paše mi za dijete u sadašnjosti (kao što sam već par puta napisala...). Možda ćeš i ti reći da ti je Radojka ružno, ali nećeš reći da ti je žao djeteta koje se u 2016. tako zove i ima 2 godine. Ja hoću. I to je to.
I da, vjerujem da će imati ,,nezgode"...
Predivno mi je Anika.
Od ostalih na ka Danka mi je krasno. Super mi je i Jurka, Šimka, Ivka...
Kad ste već spomenuli Apricot, ime njezine kćeri mi je savršeno, pogotovo što je to tradicionalno ime u obitelji/selu.
I Bobanovima je njihova Ruza ljepasa od milion drugih i prekrasno su joj ime odabrali i bas im pristaje![]()
A gdje je apricot?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Mali i ja smo jucet gledali Pipi Dugu Carapu, i tamo se njena najbolja prijateljica zove Anika. Bas sam pomislila, lijepo imeI onda ga i tu procitam.
Kamo su nestale Lidije, Silvije, Ksenije i slične iz mog doba?