najvažnije je da se izabrano ime roditeljima sviđa.
pa bilo to staro ime, starinsko, ili novo, od 2 slova.
ružno mi je kad se tuđa imena komentiraju, onako zlobno. pa roditelji su vjerojatno s ljubavlju tražili, mislili i odlučili koje bi ime dali svom djetetu...
a takve komentare ja obično čujem od onih koji i inače svašta komentiraju, obično na negativan način, uz novu frizuru, cipele, ili bilo kakav drugi tuđi izbor. pa tako i izbor imena koje je susjeda, prijateljica ili netko drugi dao.
čini mi se da se na svako ime nekako navikneš?!
valjda samo ime nema toliko utjecaja, koliko cijeli život, svi osjećaji, sve skupa proživljeno s djetetom, pa i to izabrano ime postane baš onako pravo!
ja imam neobično ime. i to mi je jako drago!!!
iako ga rijetko tko u prvi tren ispravno kaže, meni to nije problem.
a imala sam svakakvih situacija i ranije u školi, i u banci, i na telefonu (evo baš jutros jednu poslovnu komunikaciju), i kod upoznavanja, ali meni je to sve baš simpatično. obično ljude ispravim, i idemo dalje s razgovorom skroz normalno![]()
Ja sam odabrala ime Mila za drugo dijete (pod uvjetom da bude žensko, jel) i već pilam muža s tim iako bi to trebalo biti tek za koju godinu![]()
Bok, voljela bih dobiti mišljenja za ime djevojčice koja će se roditi za mjesec dana. Za sina sam znala jos u mladosti kako će se zvati a sad muž i ja muku mučimo s curom..
U užem izboru su Stela, Iris i bilo je Eva, no kad sam otkrila da je to ime u prvih pet koja se trenutno daju bebama u HR postalo mi je bezveze. Zatim Eliza i Helena.. Meni se jako sviđa kombinacija dva imena tako da zaista nema još jedne u razredu/vrtiću i to mi lijepo zvuči. Npr Stela Helena, kako vam se to čini?
Nira ♡
Meni je Helena jako lijepo ime... Dugo nisam čula ime Vinka...
Iako smo tek na početku trudnoće, počinjem maštati o imenima![]()
Kod odabira mi je važno i značenje imena, tako je i Ema dobila ime (od Emanuel=s nama Bog)
Nismo još puno pričali, ali uglavnom se mužu ne sviđaju moji prijedlozi...prije t smo nekako zajednički došli na Tena, to mi je lijepo i paše uz Ema (možda malo i previše?)
Inače mi je jako lijepo i Mila, slatko Lota, a posebno Teodora (značenje=Božji dar). Ali mislim da Teodora nema šanse kod mog muža. Vidjet ćemo, makar mi je trenutno neki osjećaj da bude dečkić, a onda sam u još većem problemu![]()
Imate kakve prijedloge na razmatranje?![]()
A Lora?
Ema i Lora ♡
Teodora mi je nekako pretvrdo... Mozda Dorotea?
Ema i Dorotea![]()
Ja nosim frajerica <3 ali da je curica zvala bi se Eva.
Dvoumila sam se izmedju Karmen i Eva, pa je Eva pobjedila.
Eto, mozda se nekom svidi i budem malo od koristi![]()
Meni je puno ljepsa kombinacija Elena-Stela. Ali posto imamo jako dugacko prezime jadnom djetetu bi trebala cijela stranica da se potpise. Posto ja i dragi radimo na bebi ja stalno smisljam imena. Deckic bi definitivno bio Petar. A za curicu bi Aurora ili Luna to mi je prekrasno ali MM se neslaze on bi Miu
fitnessgirl, i Dorotea mi je lijepa verzija imena, zadržava isto značenjeLora tako-tako.
Da, i Tea je lijepo, a tu se opet vraćam i na Tena![]()
Moj popis ženskih imena za uži izborimam ih dosta, al kakve sam sreće moj i mužev popis se neće preklapati ni u jednom
Mila (=ona koja je draga)
Tena (=u svemu najbolja , grč. ljetovati, sjediti na suncu)
Dorotea (=Božji dar)
Teodora (=Božji dar)
Dora (=dar)
Matea (=Božji dar)
Jana (=milost)
Manuela (=s nama Bog)
Lena / Elena (=sjaj, svjetlost)
Ines (=čistoća, svetost)
Iva (=Bog je milostiv)
Klara/Katja (=svjetla, čista)
Lara (=dražesna, vesela)
Veronika (=ona koja nosi pobjedu)
Zlata (=zlato)
Zora (=zora)
Koja vam se sviđaju i koja vam najbolje pašu uz Ema?
Hvala cure! kad razmislim baš svaki od vaših prijedloga lijepo pašeOsobno sam trenutno u fazi imena Mila
, makar mislim da ne bude prošlo kod mm. Imamo vremena
bmaric draga, još neznamo, imam i mušku listu imena na stranici za dečkepusa tebi i tvom malcu u buši
![]()
Što izgleda bolje:
Charlotte Persephone
Charlotte Gabriella
Charlotte Mnemozina
Ne mislim sad na imena vulgaris, nego na spelling. Charlotte nikad neću pisati po vuku, pa sad... Ako odaberem neko udomaćeno ime, poput recimo Gabrijele, hoće li Charlotte Gabrijela izgledati gore nego Charlotte Gabriella ili je potpuno svejedno?
Po meni hoće - ili obadva "po vuku" tj. u domaćoj verziji, ili obadva na stranom ...
Ili treća opcija uz Charlotte uzeti neko ime koje se piše isto i na drugim jezicima (npr. Ela, Zara, Iris i sl.)
Meni je važno i prezime u odluci, pa tako ako je ono tipično domaće, onda meni osobno ne pašu strana imena (dupla slova i sl.)... ili barem da je neko univerzalno kako je i Vrijeska rekla. I slažem se da, ako su dva imena, bolje paše ako su ili oba strana ili oba domaća, kombinacija mi ne zvuči/izgleda baš...
Posljednje uređivanje od sejla : 02.11.2016. at 08:40
J**es prezime. Pardon my French.
Niti ću prezime mjenjati u neko izmišljeno, niti će otac morati mjenjati, niti ću Charlotte pisati po vuku. Tj., zašto bi netko radio pritisak na roditelje da odustanu od imena koje vole, jer imaju tipićno Hrvatsko prezime?
Da, upada u oči Charlotte Evangeline Kovačić (izmišljeno primjera radi). Tu se malo toga može učiniti. Ime biraš, prezime nasljeđuješ. Plus, kada sam zadnji put gledala, u hrvatskoj književnosti pišemo Jane Austen ili Emma Bovary. U nekoj drugoj književnosti pišu Džejn Ostin.
Samo želim reći da je pisanje u originalu književno.
Upravo ovako smo i mi birali imena, da odgovaraju uz prezime. Nije zapravo bilo teško jer mm ima austrijsko prezime uz koje smo našli odgovarajuća imena koja su nam se svidjela. Nerijetko među starijim generacijama ima dobrih imena koja su super upotrebljiva i danas.
Kombinacija stranjskog imena i hr prezimena ne mora nužno biti loša, ali rijetke su dobre.
mi biramo cetvrto zensko ime
u biti, mm ce izabrati (dopustila sam mu, lol)
al ja mogu staviti veto, ako mi se bas jako ne svidja
sad cekam prijedloge
Jos ne znamo spol ali mi se jaako svidja ime - Liria.
Mm bi Lyria, iako je zapravo protiv jer ga podsjeca na jednoroga iz jednog crtica
Sto vi mislite?
Liria
ja svom djetetu ne bih dala ime sa stranim slovima
al ak je vama to ok, onda svejedno
Meni nije ok, ne svidja mi se iako zivimo u zemlji gdje to nije strano slovo. Al bake iz Hrvatske nece znati unucino ime napisati![]()
Salu na stranu, Liria mi je jako jako lijepo ime i ozbiljno ga razmatram, osim toga na listi za curice mi je i - Eva.
Narancica, meni je Eva predivnoI isto bih dala ime Liria u varijanti bez -y.
Jooj baš mi fali biranje i ženskog imena, da barem nosim sad i curicu i dečka![]()
Posljednje uređivanje od sejla : 10.11.2016. at 08:50
Ginger,
a da ti njemu preko kćeri sugeriraš neka tebi lijepa imena
Čestitam na još jednoj kćerci!
Ime i prezime moje curke tako lijepo klizi da se uopce ne primijeti "stranjsko" ime i "domace" prezime. Bas onako, glatko. Inicijali su joj ET, ali to ju zezamo mi, ne drugi.![]()
Ja pak imam rijetko ime i "stranjsko" prezime, i iako ide glatko, ipak ne klizi jer je dugacko i ime i prezime.
Pa da, ima cijela hrpa krasnih internacionalnih imena koja ne "deru usi" ni u jednom jeziku. Takvo je ime tvoje kceri, a i imena mojih sinova.
Ja isto imam takvo ime koje je kratko i prepoznatljivo kao zensko ime u mnogim zemljama (iako se pise na razlicite nacine), ali imam i dva prezimena, od kojih je jedno sa ČĆ a drugo nije. Bilo mi je bedasto uzeti samo muzevo prezime kad sam se udavala u 37. godinii vec imala lijep komad zivota iza sebe...
He, he... Kad sam bila trudnica MM je rekao da nema šanse da nam djeca budu Ivo i Ana. Mi imamo neobična imena i sva naša djeca imaju neobična.
Baš sam pročitala od Mani Gotovac: Snebivaš me. Naišla na 2 neobična i meni lijepa imena. Žensko Vjetra i muško Val. Trebalo mi dugo naviknuti se na Vjetra, al do kraja knjige mi se dopalo.![]()