Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: VANBRACNO DIJETE

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno VANBRACNO DIJETE

POMOC MOLIM..imam dijete iz veze s deckom s kojim nisam bila nit u braku nit u vanbracnoj zajednici! nasi odnosi su trajno poremeceni!
    on je priznao dijete na poziv socijalne skrbi kad je dijete imalo mj.dana!
    u prvih mjesec,dva kupio je djetetu kolica,krevetic i koji paket pelena..
    i to je to..
    dijete sad ima 9mj.-i zadnjh 6mj od svog oca nije dobila ni paket pelena,nit bocicu hrane-ma ni kunu!!
    a on redovito zahtjeva da je vidi,a ja mu je odvedem svakih 15-tak dana..al sam odlucila prestat mu je dovoditi jer-to mi je i financijski trosak-a i on svojim ne doprinosenjem za dijete ne zasluzuje da je vidja!!
    on je radno sposoban-ali je uglavnom doma-jer mu nije bas milo raditi u zivotu..
    mene zanima slijedece:
    -mogu li ja na sudu traziti da ga se lisi roditeljskog prava??da dijete u potpunosti pripada samo meni?
    -ako odem na sud-koliko ce me to kostati-ja sam na porodiljnom i primam 2500kn!
    -da li mogu na sudu traziti alimentaciju-ali bez da otac ima susrete s djetetom?
    -postoji li nekakva udruga gdje mogu besplatno dobiti pravne savjete??
    hvala

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: VANBRACNO DIJETE

Citiraj inesm prvotno napisa
    POMOC MOLIM..imam dijete iz veze s deckom s kojim nisam bila nit u braku nit u vanbracnoj zajednici! nasi odnosi su trajno poremeceni!
    on je priznao dijete na poziv socijalne skrbi kad je dijete imalo mj.dana!
    u prvih mjesec,dva kupio je djetetu kolica,krevetic i koji paket pelena..
    i to je to..
    dijete sad ima 9mj.-i zadnjh 6mj od svog oca nije dobila ni paket pelena,nit bocicu hrane-ma ni kunu!!
    a on redovito zahtjeva da je vidi,a ja mu je odvedem svakih 15-tak dana..al sam odlucila prestat mu je dovoditi jer-to mi je i financijski trosak-a i on svojim ne doprinosenjem za dijete ne zasluzuje da je vidja!!
    on je radno sposoban-ali je uglavnom doma-jer mu nije bas milo raditi u zivotu..
    mene zanima slijedece:
    -mogu li ja na sudu traziti da ga se lisi roditeljskog prava??da dijete u potpunosti pripada samo meni?
    -ako odem na sud-koliko ce me to kostati-ja sam na porodiljnom i primam 2500kn!
    -da li mogu na sudu traziti alimentaciju-ali bez da otac ima susrete s djetetom?
    -postoji li nekakva udruga gdje mogu besplatno dobiti pravne savjete??
    hvala
    1. možeš, ali ne ide to samo tako - u čl. 114 obiteljskog zakona propisuje kada se može tražiti lišenje roditeljskog prava:
    Članak 114.
    (1) Sud će u izvanparničnom postupku roditelja koji zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava lišiti prava na roditeljsku skrb.
    (2) Roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava ako:
    1. provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, uklju¬ču¬jući izloženost nasilju među odraslim članovima obitelji,
    2. spolno iskorištava dijete,
    3. izrabljuje dijete sileći ga na pretjerani rad ili na rad koji nije primjeren njegovoj dobi,
    4. djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića, droge ili drugih opojnih sredstava,
    5. navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje,
    6. je napustio dijete,
    7. ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi,
    8. u roku godine dana ne stvori uvjete za zajednički život s djetetom s kojim ne živi, a da za to nema osobito opravdan raz¬log,
    9. ne skrbi za osnovne životne potrebe djeteta s kojim živi ili se ne pridržava mjera koje je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donijelo nadležno tijelo,
    10. na drugi način grubo zlorabi djetetova prava.
    (3) Postupak za lišenje prava na roditeljsku skrb dužan je pokrenuti centar za socijalnu skrb čim sazna za okolnosti iz stav¬ka 2 ovoga članka, a može ga pokrenuti drugi roditelj, dijete ili sud po službenoj dužnosti.
    (4) Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kad prestanu razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.
    (5) Izvanparnični postupak iz stavka 4. ovoga članka može pokrenuti roditelj kojem je to pravo oduzeto ili centar za socijalnu skrb.
    (6) U slučaju da je pokrenut postupak za lišenje roditeljske skrbi za oba ili jedinog roditelja centar za socijalnu skrb imenovat će djetetu posebnog skrbnika.
    (7) Na posebnog skrbnika iz stavka 6. ovoga članka odgovarajuće će se primjenjivati odredbe o skrbništvu za posebne slučajeve.
    (8) Pravomoćna odluka o lišenju i vraćanju roditeljske skrbi dostavit će se nadležnom matičaru radi upisa u maticu rođenih djeteta i roditelja, ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa radi vođenja očevidnika o osobama koje su lišene roditeljske skrbi, a ako dijete ima neko pravo na nekretninama odluka će se dostaviti i zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda radi zabilježbe.
    (9) Nakon punoljetnosti djeteta podaci o lišenju roditeljske skrbi ne iskazuju se u ispravama iz matice rođenih djeteta.

2. ako ides na sud, mislim da si po zakonu (zbog vrste spora) oslobođena plaćanja sudske pristojbe, no sve i ako nisi možeš tražiti oslobođenje

3. ovo za dobivanje alimentacije bez prava na viđanje dijeteta - ovisi o tome da li je drugi roditelj lišen roditeljskog prava ili ne. ako ta tvoja želja proizlazi iz činjenice da ti je financijski problem dijete voditi njemu, to nisi dužna (voditi mu dijete), (ali mislim da nije OK samo zbog toga ne dati mu da vidi dijete - ako on dođe naravno)

4. hrvatska odvjetnička komora daje besplatnu pravnu pomoć svima koji traže naplatu/određivanje alimentacije - vidi:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ni%E8ka+komora

e da, postupak ostvarivanja alimentacije su dva odvojena i različita postupka (jedan je parnični jedan je vanparnični) i ovo za oslobođenje od pristojbe a mislim i za besplatnu pravnu pomoć se odnosi samo za ovaj dio oko (ne)plaćanja alimentacije

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: VANBRACNO DIJETE

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    e da, postupak ostvarivanja alimentacije i postupak lišenja roditeljske skrbisu dva odvojena i različita postupka (jedan je parnični jedan je vanparnični) i ovo za oslobođenje od pristojbe a mislim i za besplatnu pravnu pomoć se odnosi samo za ovaj dio oko (ne)plaćanja alimentacije

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inesm,

uz ovo što ti je toma06 odgovorila, nadodajem:

- ti možeš pokrenuti proces na Centru za socijalnu skrb u vezi skrbništva nad djetetom tako da se dijete povjeri isključivo tebi na skrb.

- u tom slučaju dogovaraš se sa Centrom i sa drugim roditeljom oko pravima viđenja djeteta. Općenito je neki pristup Centra da se dijete mlađe od godine dana (ponekad čak i starije od tog) ne daje izvan majčinog "nadozora".

- što se tiče alimentacije, toma06 dala ti je link na kojem ćeš dobiti sve potrebne informacije. Poanta je u tome da se svaki roditelj MORA i financijski skrbiti o svojem djetetu te makar je otac djeteta nezaposeln odredit će mu se barem jedna minimalna svota koju će morati mjesečno plaćati.

Što se tiče postupka lišavanja roditeljskih prava, toma06 ti je o tome sve napisala.
    Ali, da li ćeš pokrenuti taj postupak, da li stvarno želiš lišiti oca svojeg djeteta prava na viđenje odnosno onemogućiti djetetu da viđa svog oca...molim te dobro o tome razmisli.

Sigurna sam da će ti se javiti još samohranih roditelja koji će ti dati neki dobar savjet. U međuvremenu pogledaj na pdf Jednoroditeljci.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Sigurna sam da će ti se javiti još samohranih roditelja koji će ti dati neki dobar savjet.
    Ja volim pravo ostaviti stručnjacima koji to odrađuju bez emocija, a onaj emotivni i praktični dio možemo na jednoroditeljcima, ako uopće bude dilema po tom pitanju.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ŠTO MI JE ONDA BOLJE OTIĆI NA SUD ILI U CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB!?? TKO BRŽE I JEFTINIJE DONOSI RJEŠENJE??

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na zalost, nejde ti jedno bez drugog
    CZSS daje misljenje na osnovu kojeg sud donosi presudu

nazovi sud ili CZSS koji je na tvom podrucju pa se raspitaj kud ti je bolje prvo ici

pripremi dokumente tipa rodni list, potvrde o prebivalistu i nesto biljega - pitaj i na sudu i u CZSS sto sve od dokumenata trebas donjeti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    na zalost, nejde ti jedno bez drugog
    X

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno IPAK NA SUD!!

NA SOCIJALNOJ SKRBI PRAVNICA ME UPUTILA NA SUD!!
    -KOLIKE SU ŠANSE DA SUD UVAŽI MOJU MOLBU DA ME IZUZME OD SUDSKIH TROŠKOVA??
    ...POČELA SAM PISATI ZAHTJEV SUDU..

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kao što su ti cure već rekla da bi od odvjetnika dobila besplatnu pravnu pomoć, odnosno zastupanje, moraš se javiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Ako pak sama pišeš prijedlog na sud, onda obavezno moraš zatražiti oslobođenje od plaćanja sudske pristojbe i uz prijedlog moraš dostaviti potvrdu o imovnom stanju koju vadiš u nadležnoj poreznoj upravi prema mjestu prebivališta.
    U Poreznoj upravi sa osobnom podigneš obrazac, ispuniš ga, oni ti ga ovjere i onda tu potvrdu prilažeš na sud. Sudac će te saslušati na okolnosti imovnog stanja, te ocijeniti da li će zahjtev usvojiti ili ne, ako ga usvoji onda si oslobođena plaćanja sudskih pristojbi.
    Inače za svaki postupak, ako ćeš ih imati još, moraš tražiti oslobođenje jer oslobođenje vrijedi samo za onaj postupak u kojem je i traženo. Zato si potvrdu o imovnom stanju kopiraj za svaki slučaj.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno PREZIME!?

HVALA SVIMA NA SAVJETIMA-MEĐUTIM JOŠ ME NEŠTO MUČI-A TO JE ŠTO OTAC MOG DJETETA PRIJETI DA ĆE OTIĆI U MATIČNI URED DJETETU PROMJENITI PREZIME!!!!
    DIJETE JE AUTOMATSKI POŠTO NISAM U BRAKU U RODILIŠTU DOBILO MOJE PREZIME-A ŽELIM DA TAKO I OSTANE,BAR DO PONULJETNOSTI KAD MOŽE SAMO IZABRATI KOJE PREZIME DA NOSI... DA LI ON MOŽE PROMJENITI DJETETU PREZIME AKO NEMA MOJE DOPUŠTENJE??

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

-koliko ja znam vi oboje birate ime kao i prezime djetetu, dakle on ne može ništa bez tvoje suglasnosti, ali ako želi dodati svoje pretpostavljam da će mu sud to dozvoliti.
    - u svakom slučaju ovu ćeš info saznati u matičnom uredu

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    -koliko ja znam vi oboje birate ime kao i prezime djetetu, dakle on ne može ništa bez tvoje suglasnosti, ali ako želi dodati svoje pretpostavljam da će mu sud to dozvoliti.
    - u svakom slučaju ovu ćeš info saznati u matičnom uredu
    potpisujem.

i molim te da ne koristiš velika slova, jer to u ovoj internetskoj komunikaciji predstavlja vikanje.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno strah me je svega

Trenutno skupljam potrebnu dokumentaciju da mogu zatraziti oslobadjanje od sudskih toškova-potvrde o primanjima..
    strah me je da mi neće odobriti oslobođenje od troškova,a onda zaista ne znam sto ću jer primam od socijalnog 2500kn-za porodiljni+IMAM KREDIT!
    Otac mog djeteta šalje mi prijeteće poruke jer nije vidio dijete mj.dana!
    i rekao je da ce za na sud uzeti nekog super odvjetnika, i da ce srediti da djete viđa svaki drugi dan
    i da neću dobit alimentacije vise od 500kn-i da za protekle mjesece djetetovog života neću dobiti ni kunu!
    psihički sam loše-ne znam dal imam snage za borbu s njim na sudu.. novaca za odvjetnika nemam...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inesm, tvoj dečko je očito "jak" na riječima. pusti ga neka priča...
    uzmi jednu bilježnicu, i u nju piši uz datume i po mogućnosti sate - sve što ti je rekao. telefonom, mobitelom, uživo - sve piši, i ne pričaj mu o tome. ako imaš sms-ove takve vrste, nemoj ih brisati. u određenom trenutku će ti sve to jako dobro doći.

koliko je meni poznato - on ne može ništa u matičnom uredu bez tebe, osim ako ga nisi navela kao oca djeteta.

strah je loš prijatelj, i jako moćan neprijatelj. postoji neizvjesnost, nedovoljno informacija - ali nemoj ih poistovjećivati sa strahom.

ukoliko si odlučila roditi i zadržati dijete - onda si isto tako odlučila da ćeš biti psihički jaka. dijete treba jaku mamu.

ja znam da ti to možeš !!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je uvijek zanimljivo čitati kako se žene lako daju prepasti od šupljih prijetnji njihovih /ex/partnera.

ines, da sam na tvom mjestu, postupila bih točno onako kako sorci veli, sve bih zapisivala, pa čak se i prisjetila i napravila inventar što je otac djeteta do sada dao/kupio djetetu i sl. i nemoj, stvarno nemoj da te plasi s tim prijetnjama... da sam na tvom mjestu ja bih nonšalantno (znam da je to lako reći, al bih tako uradila) odgovorila: slobodno ti uzmi sebi odvjetnika, uzet ću i ja, tako i treba, a o ostalom nećemo raspravljati mi, nego nek odluku donese sud. nas dvoje smo laici i mislimo oboje da smo u pravu, a evo, postoji sud za takve stvari - pa nek on odluči!

otkantaj ga na fin način i uopće nemoj ulaziti u rasprave! u takvim trenucima nećeš ništa postići lijepim objašnjenjima. samo se distanciraj i reci da ćete o svemu na sudu razgovarati. ne gubi snagu na jalove rasprave tj. svađe!

znam da je ovo teško razdoblje, al ako si već odlučila ići tim putem, izbori se do kraja i ne posustaj! osobno mislim da dijete ne bi trebala lišavati (budućih) susreta s ocem, al mislim i da nije loše da sud malo sredi vaš odnos, da se zna tko što smije ili mora. i to što se prije uvede - to bolje za dijete, a ne da se preko djetetevog leđa vi još godinama prepucavate tko je što dao, koliko minuta je dijete bilo kod jednog, kod drugog i sl.

sretno!

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ću ti samo reći što su meni rekli o prezimenu. gita ima moje prezime, na pitanje da li naknadno možemo dodati i tatino rekli su da ne. to bi kao značilo da se ona udala. nije mi logično ali tako su mi rekli. tako da se zbog toga ne moraš brinuti.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ispravke:

ne mozete traziti skrbnistvo na sudu.

pokrece se izvanparnicni postupak da sud odredi s kojim ce roditeljem dijete zivjeti i to se naziva povjeravanje na odgoj i skrb, dok se s drugim roditeljem određuju susreti i viđanja.
    czss radi obiteljsku anamnezu koju dostavlja sudu i sami daju prijedlog susreta i viđanja ako se roditelji ne mogu sloziti. u pravilu se uvijek sloze sa sudskom nagodbom stranaka ako je u dobrobiti djeteta.

u istom se postupku moze traziti i uzdrzavanje od roditelja s kojim dijete ne zivi na nacin koji je određen obz-om uzimajuci u obzir dopune i izmjene od 1.1.2008. godine.

ako se postupci ne ujedine, uzdrzavanje mozete potrazivati tuzbom.
    imate pravo na punomocnika bez prava na naknadu kojeg vam dodjeljuje hrvatska odvjetnicka komora. vise o tome ne hok-ovim stranicama.

jos nesto: stranke u postupku potrazivanja uzdrzavanja su oslobođene placanja sudske naknade. to navedite u tuzbi. radi se o clanku 15, tocka 10 zakona o sudskim pristojbama..
    uglavnom, spomenite odvjetniku...

jos nesto: vec na prom rocistu mozete traziti privremeno uzdrzavanje. nakon donosenja pravomocne sudske presude (15 dana), ako otac ne podmiri dugovanje, ide se na ovrsni postupak i administrativnu zabranu (sjedaju na placu). njegova eventualna zalba, ne odgađa izvrsenje presude.

za potrazivanje retroaktivnih dugova imate rok od 5 godina (nakon toga zastara)...

sretno.. i ako imate pitanje, slobodno

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: PREZIME!?

Citiraj inesm prvotno napisa
    HVALA SVIMA NA SAVJETIMA-MEĐUTIM JOŠ ME NEŠTO MUČI-A TO JE ŠTO OTAC MOG DJETETA PRIJETI DA ĆE OTIĆI U MATIČNI URED DJETETU PROMJENITI PREZIME!!!!
    DIJETE JE AUTOMATSKI POŠTO NISAM U BRAKU U RODILIŠTU DOBILO MOJE PREZIME-A ŽELIM DA TAKO I OSTANE,BAR DO PONULJETNOSTI KAD MOŽE SAMO IZABRATI KOJE PREZIME DA NOSI... DA LI ON MOŽE PROMJENITI DJETETU PREZIME AKO NEMA MOJE DOPUŠTENJE??
    to nije moguce i nemas se razloga brinuti.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    ja ću ti samo reći što su meni rekli o prezimenu. gita ima moje prezime, na pitanje da li naknadno možemo dodati i tatino rekli su da ne. to bi kao značilo da se ona udala. nije mi logično ali tako su mi rekli. tako da se zbog toga ne moraš brinuti.
    Moja starija kćer nosi dva prezimena i to joj je bilo promijenjeno tek naknadno u njenoj 3-oj godini, izričito na moj zahtjev.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i mislila sam da se može, nema mi logike u tome što mi je žena rekla.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a di je ines??? :?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Citiraj gitulja prvotno napisa
    Moja starija kćer nosi dva prezimena i to joj je bilo promijenjeno tek naknadno u njenoj 3-oj godini, izričito na moj zahtjev.
    pa to je druga stvar. ona nije mijenjala prezima nego dodala jos jedno..
    mislim da je gospođa prije pitala moze li njezin ex izvanbracni partner, otac mld. djeteta sam promjeniti prezime djeteta iz njezinog u svoje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •