Results 1 to 25 of 25

Thread: Jufke za bosansku pitu iz pekača

  1. #1

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tuzla; BiH
    Posts
    569

    Default Jufke za bosansku pitu iz pekača

    Sve se vidi iz naslova.
    500g bjelog brašna (možda i mrvu više zavisi od brašna), 300 ml vode i so. Mijesim u pekaču na programu za tjesto
    evo ih
    Poslije uobičajno pravljenje pite, ali je tjesto super pa se da lako razvlačiti :D .

  2. #2
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ovo ću obavezno probati , jer radim odokativno i uz pomoć mišića

  3. #3
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    samo da pohvalim tijesto ,ispalo je odlično.
    Stavila u pekač,mjesio 20 min. ,nakon toga tijesto stajalo u ugašenom pekaču oko 1 h, podjelila na 3 kom. i napravila hrpu štrudle.
    Uglavnom,mljac

  4. #4
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    OT Triplice, koji ti je pekač, tj. koja marka.
    A jufke izgledaju ko prave , moš mislit mene sa trbušinom kako razvijam

  5. #5
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default Re: Jufke za bosansku pitu iz pekača

    Quote Originally Posted by triplemama
    500g bjelog brašna .
    :/
    jel tip 500 ili tip 850
    da ne velim bas - pa dobro cure vi i brašno- napišite jel GLATKOG(mekog) ili OŠTROG za nas koje nikad nece naucit razlikovat bijela brasna osim tako

  6. #6
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Za jufke ide glatko, znači nije oštro. Koji tip, nikad nisam to sužila kako ide. A kod nas ti je to "Zlatni puder" i sve ti je odmah jasno

  7. #7

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Meni uvijek čudno da netko koristi meko i oštro brašno. Ja imam u kući samo meko i uopće me ne tangira kakvo piše u receptu. Osim za krempitu ali to ne pravim

  8. #8
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Meko bijelo brašno je T-550.
    I ja sam dans pravila tijesto za štrudlu u pekaču, odlično je bilo.

  9. #9
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Ja za skoro sve, pa tako i za vučeno tijesto, koristim polubijelo brašno, T850 i tijesto mi ispada super za razvlačenje. Čak razmišljam da probam i s crnim

  10. #10
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    meko brašno

  11. #11

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    Ja za skoro sve, pa tako i za vučeno tijesto, koristim polubijelo brašno, T850 i tijesto mi ispada super za razvlačenje.
    E tako i ja osim što ja ne vučem ... bar dok mi majka to radi. Iako moram priznati da me kinderica zaintrigirala.

  12. #12

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zadar
    Posts
    150

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Meko bijelo brašno je T-550.
    I ja sam dans pravila tijesto za štrudlu u pekaču, odlično je bilo.
    može detalji...

  13. #13
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Janoccka, okuraži se pa probaj, stvarno nije neka mudrost. Ja nisam imala koga ni pitati, a kamoli vidjeti - pa su sve dosad bile jestive
    A mamu čuvaj za rezervu, ako zagusti.

    YO, nema tu filozofije. Ubaciš u pekač (ovo je redoslijed za moj pekač): 300ml vode
    soli (ja stavim dvije minijaturne žličice)
    žlicu ulja
    žlicu octa
    500g brašna
    Ako ti se učini da je tijesto još jako ljepljivo dodaj još koju žlicu brašna dok mijesi (ja ga stalno škicam i pipkam dok mijesi )
    Uključiš program za tijesto i pripaziš da pekač ugasič čim se tijesto zamijesi (jer je to program za dizana tijesta pa u određenom trenutku počne grijati, a ti je sad višak). Zamiješeno tijesto podijeliš u tri dijela (kao male lepinjice), premažeš i dobro uljem i pustiš da malo odstoje (bar pola sata) pokrivene da se ne suše.

  14. #14

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zadar
    Posts
    150

    Default

    Cvijetak

  15. #15
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ja koristim samo 550 a oštro samo ako treba u neki kolač.

    Juče sam se ubila s krompirušom, jedva sam zaspala koliko sam se petrpala.

  16. #16
    ewa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    metropola
    Posts
    1,018

    Default

    Za pravljenje tijesta za razvlačenje najbolje je "brašno za tanka tijesta" od Podravke..nema ih baš svugdje al se isplati potražiti

    ..ja uvijek imam zalihu :D

  17. #17
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    moje se hlade, dršte fige da su jestive

  18. #18
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Pravila sam jučer nešto kao burek, znači sa sirom. I imam isti problem kao i uvijek. Sve bude super (razvlačenje, punjenje, motanje) i onda kad to nešto treba prebaciti u tepsiju - objekt krene pucati i curiti
    Iskusnije punjačice vučenog tijesta - heeeeeelp!

  19. #19
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    I meni nekad puca ako je nadjev prerijedak pa raskvasi koru ili ako je puno tanko razvučena.

    Ja obično "frčem u kofrke" sve te pitice ali uvijek manje količine i onda ih lakše prebacim u pleh.

  20. #20

    Join Date
    May 2004
    Posts
    823

    Default

    Mene najviše u cijeloj priči uvijek muči razvlačenje. Sjetim se uvijek svoje bake koja je razvlačila preko stola do drugog zida. U njenim rukama je to tijesto živjelo . Ista stvar je sa mojim šogorom koji je pekar. Zajedno smo radili tortille ( od istog tjesta ). Razlika je bila upravo za umrijet od smijeha. Tad mi je objasnio male tajne npr. pustiti da stoji u kugli, pa napraviti trenje sa kuglicom ( ne sjećam se više kak on to zove) i tako sve redom. Sad radim tako i stvarno su super. Zato mene zanimaju te male tajne razvlačenja tijesta. Je l prvo razvaljate? Kojom tehnikom razvačite?

  21. #21
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Quote Originally Posted by Veki
    Je l prvo razvaljate? Kojom tehnikom razvačite?
    Ja te kugle do pola razvijem s oklagijom(velika tanka), rastresem malo na oklagiji da se od težine recimo razvuče još na sredini i dalje lagano s rukama razvlačim koliko se da.
    Po par puta pređem sa svih strana.
    Odrežem rubove i dalje po želji slažem, rolam...

  22. #22
    ewa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    metropola
    Posts
    1,018

    Default

    Ma nikakva oklagija kod mene..ja sve razvučem rukom i sve bude savršeno tanko..moje tijesto je dosta mekano za oklagiju

  23. #23
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Ni kod mene nema oklagije. Razvučem ga rukama začas. Kad sam ga prvo razvaljavala lijepilo mi se pa sam morala posipavati brašnom, pa bi mi se opet negdje zalijepilo, pa bi mi cijela kuhinja bila jedna jako prljava prostorija. Kuglicu prvo razvučem malo u zraku, bacim je na stol i onda natežem po stolu dok mi se ne učini da je dobro

  24. #24
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    malo posipam sa brašnom i onda razvučem na rukama dok je tijesto u zraku ,stavim na stol i polako razvlačim podjednako na sve strane

  25. #25
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ja posipam s brašnom dok baratam s oklagijom, poslije ne. Malo je posušim i pred samo slaganje pokapam s uljem.

    Dok nisam uvježbala s oklagijom, onda sam kugle držala premazane s uljem i razvlačila s rukama i užasno su mi leđa boljela.
    Kad ostoje tako s uljem 15-30 min. super se daju vući i puno su ukusnije te pite al kao što rekoh leđa me boljela.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •