Sve se vidi iz naslova.
500g bjelog brašna (možda i mrvu više zavisi od brašna), 300 ml vode i so. Mijesim u pekaču na programu za tjesto
evo ih
Poslije uobičajno pravljenje pite, ali je tjesto super pa se da lako razvlačiti :D .
Sve se vidi iz naslova.
500g bjelog brašna (možda i mrvu više zavisi od brašna), 300 ml vode i so. Mijesim u pekaču na programu za tjesto
evo ih
Poslije uobičajno pravljenje pite, ali je tjesto super pa se da lako razvlačiti :D .
Ovo ću obavezno probati , jer radim odokativno i uz pomoć mišića![]()
samo da pohvalim tijesto ,ispalo je odlično.
Stavila u pekač,mjesio 20 min. ,nakon toga tijesto stajalo u ugašenom pekaču oko 1 h, podjelila na 3 kom. i napravila hrpu štrudle.
Uglavnom,mljac
OT Triplice, koji ti je pekač, tj. koja marka.
A jufke izgledaju ko prave, moš mislit mene sa trbušinom kako razvijam
![]()
:/Originally Posted by triplemama
jel tip 500 ili tip 850
da ne velim bas - pa dobro cure vi i brašno- napišite jel GLATKOG(mekog) ili OŠTROGza nas koje nikad nece naucit razlikovat bijela brasna osim tako
Za jufke ide glatko, znači nije oštro. Koji tip, nikad nisam to sužila kako ide. A kod nas ti je to "Zlatni puder" i sve ti je odmah jasno![]()
Meni uvijek čudno da netko koristi meko i oštro brašno. Ja imam u kući samo meko i uopće me ne tangira kakvo piše u receptu. Osim za krempitu ali to ne pravim![]()
Meko bijelo brašno je T-550.
I ja sam dans pravila tijesto za štrudlu u pekaču, odlično je bilo.
Ja za skoro sve, pa tako i za vučeno tijesto, koristim polubijelo brašno, T850 i tijesto mi ispada super za razvlačenje. Čak razmišljam da probam i s crnim![]()
E tako i ja osim što ja ne vučemOriginally Posted by cvijetak
... bar dok mi majka to radi. Iako moram priznati da me kinderica zaintrigirala.
može detalji...Originally Posted by kalimero
Janoccka, okuraži se pa probaj, stvarno nije neka mudrost. Ja nisam imala koga ni pitati, a kamoli vidjeti - pa su sve dosad bile jestive
A mamu čuvaj za rezervu, ako zagusti.
YO, nema tu filozofije. Ubaciš u pekač (ovo je redoslijed za moj pekač): 300ml vode
soli (ja stavim dvije minijaturne žličice)
žlicu ulja
žlicu octa
500g brašna
Ako ti se učini da je tijesto još jako ljepljivo dodaj još koju žlicu brašna dok mijesi (ja ga stalno škicam i pipkam dok mijesi)
Uključiš program za tijesto i pripaziš da pekač ugasič čim se tijesto zamijesi (jer je to program za dizana tijesta pa u određenom trenutku počne grijati, a ti je sad višak). Zamiješeno tijesto podijeliš u tri dijela (kao male lepinjice), premažeš i dobro uljem i pustiš da malo odstoje (bar pola sata) pokrivene da se ne suše.
Cvijetak![]()
Ja koristim samo 550 a oštro samo ako treba u neki kolač.
Juče sam se ubila s krompirušom, jedva sam zaspala koliko sam se petrpala.
Za pravljenje tijesta za razvlačenje najbolje je "brašno za tanka tijesta" od Podravke..nema ih baš svugdje al se isplati potražiti![]()
..ja uvijek imam zalihu :D
Pravila sam jučer nešto kao burek, znači sa sirom. I imam isti problem kao i uvijek. Sve bude super (razvlačenje, punjenje, motanje) i onda kad to nešto treba prebaciti u tepsiju - objekt krene pucati i curiti![]()
Iskusnije punjačice vučenog tijesta - heeeeeelp!
I meni nekad puca ako je nadjev prerijedak pa raskvasi koru ili ako je puno tanko razvučena.
Ja obično "frčem u kofrke" sve te pitice ali uvijek manje količine i onda ih lakše prebacim u pleh.
Mene najviše u cijeloj priči uvijek muči razvlačenje. Sjetim se uvijek svoje bake koja je razvlačila preko stola do drugog zida. U njenim rukama je to tijesto živjelo . Ista stvar je sa mojim šogorom koji je pekar. Zajedno smo radili tortille ( od istog tjesta ). Razlika je bila upravo za umrijet od smijeha. Tad mi je objasnio male tajne npr. pustiti da stoji u kugli, pa napraviti trenje sa kuglicom ( ne sjećam se više kak on to zove) i tako sve redom. Sad radim tako i stvarno su super. Zato mene zanimaju te male tajne razvlačenja tijesta. Je l prvo razvaljate? Kojom tehnikom razvačite?
Ja te kugle do pola razvijem s oklagijom(velika tanka), rastresem malo na oklagiji da se od težine recimo razvuče još na sredini i dalje lagano s rukama razvlačim koliko se da.Originally Posted by Veki
Po par puta pređem sa svih strana.
Odrežem rubove i dalje po želji slažem, rolam...
Ma nikakva oklagija kod mene..ja sve razvučem rukom i sve bude savršeno tanko..moje tijesto je dosta mekano za oklagiju![]()
Ni kod mene nema oklagije. Razvučem ga rukama začas. Kad sam ga prvo razvaljavala lijepilo mi se pa sam morala posipavati brašnom, pa bi mi se opet negdje zalijepilo, pa bi mi cijela kuhinja bila jedna jako prljava prostorija. Kuglicu prvo razvučem malo u zraku, bacim je na stol i onda natežem po stolu dok mi se ne učini da je dobro![]()
malo posipam sa brašnom i onda razvučem na rukama dok je tijesto u zraku ,stavim na stol i polako razvlačim podjednako na sve strane
Ja posipam s brašnom dok baratam s oklagijom, poslije ne. Malo je posušim i pred samo slaganje pokapam s uljem.
Dok nisam uvježbala s oklagijom, onda sam kugle držala premazane s uljem i razvlačila s rukama i užasno su mi leđa boljela.
Kad ostoje tako s uljem 15-30 min. super se daju vući i puno su ukusnije te pite al kao što rekoh leđa me boljela.