nisam baš u zadnje vrijeme kako treba ,valjda če proč .Gore smo 25.11pa provajte se dogovorit da popijemo kavu na rebru .
nisam baš u zadnje vrijeme kako treba ,valjda če proč .Gore smo 25.11pa provajte se dogovorit da popijemo kavu na rebru .
Kila, da li ti ideš kod dr Bukovac, ja sam čula da je ona od 23.11. na Srebrnjaku
Pozdrav cure! Nisam na čistu s tom gripom. U aninom razredu jedan dečko navodno ima blagi oblik. Ne znam da li da se cijepi ili ne. Više nije na Mtx pa mislim da će pregrmit i bez njega. A inače, nikad nije imala ni ovu običnu gripu.
Svima![]()
ne ja idem kod dr.jelušić provijerit ču ,ali su bili rekli da ona neide.Jel ko zna dali endokrinolozi ostaju na rebruSABRINA prvotno napisa
Dr Bukovac jedina seli na Srebrenjak,i nitko više,a endrokrinolozi naravno nemiču nigdje.
Tako da nemaš razlog za brigu,a što se tiče gripe bilo kakvog naziva i porjekla meni se digne kosa na glavi.
Pitam se dali mi to malo više sugestivno privlačimo to zlo od svinjske gripe,kad bi netko izmislio da se ebola pojavila da bi bio isti slučaj.
Možda se varam. :?
previše bruje o tome i običnaa gripa može izazvat posljedice nekim ljudima,ali ovo očit nekom odgovara ovako.Očemo li mi na kavu kad dođem gore ,a gripa nek stoji tamo di je.
Kila, kad ideš endokrinologu? Mi smo naručeni 22.1!
meni je omogučeno sve isti dan 25.11,a na iduču ču vidit.Uspli la sam malo bit fina sa dr.endokrinologom:D
zaboravila sam pitat koji je vaš endokrinolog ,naš je dr. dumić
Kila čućemo se više ništa ne planiram duže od pola sata,
nadam se da ćemo uspjeti.
Naša je dr Baretić. U srijedu je a išla vadit na Rebro nalaze. Bit će gotovi za tri tjedna. Još uvijek joj se uzlupa srce. A ponovno će početkom prvog mjeseca.
za sad još uvijek stoji da dolazimo ,pa ko je voljan nek dođe na kavu na rebro
žaomije šta nisam s nikim popila kavu,jersmo več u 10.30 bili na kolodvoru ,.Imam super vijest ivona pije od srijede samo omacor ,a movalis je samo po p.p,.Jućer se žalila na kralježnicu ,ali smo se nas dvije dogovorile da ako mođe da izdrži malo bol pačemo vidit kakva če bit situacija,ako je bude jako smetala pri hodanju,ležanju ,ili sjedenju da če popit tabletu -i za sad je ok.Možda neki nisu znali ,ali i ja sam nedavno saznala da 1 tableta movalisa je isto šta skoro tri tablete ibuprofena ,ali manje štetna .
Kila :D ,vesele me dobro vijesti.
Ja sam bila jako zauzeta za kavu čule smo se i znaš.
Bit će prilike![]()
Kila, zrago mi je za I- to su baš lijepe vijesti! Samo tako!!
Žao mi je za kavu, meni je malena bila kući, bolesna pa se nisam mogla nikako organizirat..tako da sam bila s oboje sama.
Nadam se, drugi put više sreće!
ivona se danas cijepila protiv obične gripe
Kila,zašto se vakcinisala,vi ste hteli ili joj je neko preporučio?
I zašto u ovom momentu protiv obične kad vlada svinjski grip i kod nas i kod vas,i tvrde svi da je samo on prisutan,da ni nema običnog...zašto se odmah nije vakcinisala protiv svinjskog,vajkcinacija kod vas je počela zar ne?
cijepivo protiv obične gripe je ispitano i zvala me njena pedijatrica da je dođem cijepit jer je kronični bolesnik,a protiv svinske gripe ni uludilu jer nije ispitano na djeci i dolescetima ,pa neželim riskirat ,a ni njena pedijatrica
jaki bolovi u desnoj nogi,nažalost morala je popit movalis i ibuprofen
Ajme kila baš mi je žao,što smije popiti i Movalis i ibuprofen.
ne smije se to kombinirati ni za živu glavu
žao mi je![]()
draga moja smije popit movalis ujutro ,a ibuprofen navečer ako jon movalis sam nepomogne.
anđela ono je u sređivanju ,još imam neke obavit razgovore i navijerovatnije poslje nove godine predajem papire ze odobrenje
Pa nisu normalni :shock: ....Movalis djeluje 24h i najstrože je zabranjeno kombinirati 2 različita antireumatika NSAID.
ma to ja da preduhitrim druge, udaviše me svi![]()
Nestignem još pročitat sve stranice o ovoj temi ali budem to još večeras!!
Evo ovako bili kod reumatologa diagnoza: radi se vjerovatno o razvoju kroničnog idiopatskog artritisa (sa upitnikom?)
Uglavnom dobili Movalis 5mg na dan.
Trebamo obavit pregled očiju i izvadit nalaze krvi abf/rf.
Nekih većih simptoma osip povremenog šepanje nema.
Mene sad više muče ove tablete, muka mi je kad pročitam upute i nuspojave.
Inče smo temperaturu snižavali sa ibuprofenom, što sad? Dal smim davati lupocet i movalis??
Zaboravila samdr spomenuti da dijete ima šum na srcu te malu rupicu, inače kardiolog je rekao da je to minimalno i već polako zarasta, no svakako sad nisam pametna dal da počmem sa tabletama il da ipak potražim opet savjet reumatologa?
Anbo,dobrodosla...nije lako,ali imas nas...svi smo prolazili kroz razne faze ove bolesti i ja bi kao majka sve na svetu bi dala da sam imala ovakav tim majki i vec dobrih i iskusnih strucnjaka na forumu,kad se moja kci razbolela.
Mozes li nam reci koliko ti je dete,od kada ima problema,sa kojim zglobom i kod koga se lecite(mada već znam)...za početak da se upoznamo...
Nas mama ima puno,i tata sa istim problemima kod dece,diskutujemo,uporedjujemo,tesimo se medjusobno...imas jako puno toga i na sajtu zajedno do zdravlja,sekcija artritisa...samo polako,stalozeno,nemoj previse sebi trpati informacija u glavu i najvaznije BEZ PANIKE MOLIM TE,bice sve ok...uradite što pre tu kontrolu očiju,jako je važno!
Pozdrav iz Beograda
dobro došla anbo drži se i slobodno pitaj šta te zanima mi smo tu
anbo
od srca ti preporučujem da poslušaš dr. za Movalis i to točnu dozu i dovoljno dugo, ne brini se za nuspojave, brini samo da nije na prazan stomak (mi smo pili u 20h da budemo sigurni).
Movalis je sitnica naspram svih ostalih lijekova druge i treće linije, kad prva linija (Movalis ili Ibuprofen) ne djeluje
Ja sam jedna od onih mama koja je okljevala zbog doze i nuspojava (nije poslušala) pa je reaktivni artritis (otok koljena 15 dana nakon infekcije) proglašen juvenilnim, no na svu sreću Movalis je i naknadno odradio sve.
Bit će sve Ok.
Paracetamol (lupocet) i movalis mogu zajedno.
Nemoj kombinirati ibuprofen i movalis
mraonicus prvotno napisa
Oprostite u ciloj zabuni ništa nisam napisala što sam tila.
Moja cura će za mejsec dana napuniti 3 godine. Radi se o koljenima iako se ona žalila sam na jedno al je znala na obe noge šepati - kako kad.
Imala je 14 mj kad se počela žaliti na bol al je to bilo jako rijetko. Pedijatrica nije ništa poduzimala do njenih 20 mj. tada smo obavili neuroped. fizijatra.ortopeda i razne krvne nalaze kao ANA, waaler rose, AST-O, AST-A, GGT....
Uglavnom u 3 mj. ove godine kad su se ti svi nalazi pokazali dobrim moja kćer se prestala žaliti i nije šepala sve do prije mjesec dana. Imala je virozu koja se odužila 5-6 dana i od te viroze su opet počeli bolovi i šepanje.
Kod dr. harjačeka smo bili prvi put, on nije baš pretjerano dizao paniku.
Ja sva zbunjena nisam se sjetila ničeg da ga pitam.
Kad mi je nekako sve to sijelo onda sam tek počela razmišljat o svemu tome!
E da i šta se tiče Movalisa - dr. H nam je rekao 5mg po danu - ujutro nakon doručka.
Dobili smo Movalis od 15 mg i sad ga moram djeliti na 3 djela, uopće neznam kako da to izvedem da to bude otprl. točno. Uglavnom sutra ujutro počimnjemo sa prvom dozom!!
Nije važna precizna doza, slobodno otprilike, nek bude manje od pola (7,5mg), više od četvrtine.
ima li cura izljev u zglobu i jel spominjao punkciju ili samo zadebljanje sinovijalne membrane koljena?
ja sam znala povraćati i prije i poslije pregleda kod njega, ali onda sam počela popisivati pitanja i polako...sjetit ćeš se drugi put, a ionako mislim da su nama poznati gotovo svi odgovori
uzv: obostrano zadebljala sinovijalna memebrana s pojačanim 2/ PDkate prvotno napisa
uredan somatski status, lagana zadebljenja bez palpabilnoh izljeva
:? :? evo to prepisano ništa ja nekužim (dobro aj malo kužim al opet :? )
Ne znam šta je 2/PD, vjerojatno neki protok, ali dobro da nema izljeva.
To što je simetrično (oba koljena) ukazuje da vjerojatno nije reaktivni artritis već juvenilni.
Sad je najvažnije da oči kontrolirate. Imaš prekrasnu d. Nedu Striber u Klaićevoj, koja inače dolazi privatno u polikliniku Exacta na kvatriću, utorkom ujutro.
i da redovito vježbate zglobove..
Anbo i od mene dobrodošlica.
Nažlost sve je više novih slučajeva sa dijagnozom JIA.
Jako puno pitanja se mota po glavi i znam da samo naj roditelji opstaju i školuju se bar što se tiče ove bolesti.
Anbo curica je mala ali bitno da startate odmah i da slušate doktore,jer jedino tako možete pomoći svom djetetu.
A ii mi smo tu da pomognemo,
ali opširnnije o ovoj dijagnozi ima i na ovom forumu.
I ovdje smo ali tamo smo opširniji,pa navrati.
http://zajedno-do-zdravlja.hr/forum/...5d3eb68ebdd77c![]()
anbo, da se razumijemo, vi još nemate dijagnozu JIA, samo ste u promatranju i tako to gledaj
Drage moje, želim vam sretan Božić!
SRECAN BOŽIĆ SVIMA KOJI SLAVE,PUNO ZDRAVLJA I LEPIH TRENUTAKA,VAMA I VAŠIM PORODICAMA![]()
![]()
Anbo, dobrodošla i od mene, ovdje!
Kao što je već i napisano, ja bi isto sve dala da su ovi forumi i ovi roditelji bili ovako aktivni kad se to mom djetetu prvi put javilo. Ja sam više toga doznala na forumu nego u 2,5 god liječenja!
Sad se već 3,5 god. liječimo, kod dr.H i same rijeći hvale - u dobrim ste rukama.
Ne tražite uzrok - nećete ga naći! Borba je duuuga i treba puno strpljenja. Ne brinite za Movalis- ja sam očajnički željela da se čim prije skine i onda nam se vratilo tako da je sad i na Movalisu i na MTXu.
Što god trebate- pitajte, tu smo da si međusobno pomognemo.
Samo hrabro!
Sretan i blagoslovljen Božić od sveg srca svima želimo ja i moja obitelj!
SRETAN BOŽIĆ![]()
![]()
![]()
Sretan Božić svima koji slave.
Zdravlja ljubavi,sreće i mira uz božji blagosov za sve nas i naše obitelji.
Od srca želimo ja i moja obitelj.![]()
I ja želim Božji blagoslov svima koji vire na ovaj topik![]()
Dobar dan svima,
nadam se kako cu ovdje dobiti neke odgovore na pitanja koja me muce. Inace, imamo djevojcicu od 8 godina i prije 1,5 mjesec na kontroli ociju smo saznali da ima Uveitis na desnom oku sa kataraktom i priraslicama.Jedino sto smo mogli primjetiti na tom oku 10-tak dana prije je bila blago roskasta boja uvecer pred spavanje. Dovoljno da odemo na pregled.Nakon toga smo zavrsili u bolnici na ispitivanjima, jer do tada nismo imali apsolutno nikakvih problema sa njenim zdravljem. Sve je krenulo dobro sa nalazima, da bi prije par dana saznali kako nalazi ukazuju na Reumatoidni artritis. Šok za nas jer nam curica nikada nije imala problema sa zglobovima, jako je aktivna, rijetko kada je nesto moze zadrzati da mirno sjedi. Doktori planiraju poceti sa terapijom MTX pocetkom prvog mjeseca. Iskreno, ne znam sto da radimo. Da pristanemo na terapiju ili ne ? Da li netko poznaje dobrog lijecnika - reumatologa u BIH koji bi nam mogao savjetovati sto dalje. Oprostite na ovako dugom i opsirnom uvodu. Lijep pozdrav.
Karmela,žao mi je što se ovim povodom javljaš i želim da ti kažem da niste sami...ovde ćete čuti iskustva drugih koji se bore sa istim ili sličnim stvarima,duže nego vi,svako iskustvo je dobrodošlo.
Da,uveitis se nekada hoće javiti i pre artritisa.
Ako smem da pitam,koliko razumem,uveitis je bio bez simproma potpuno,samo promena boje dužice vas je navela da odete lekaru?
Šta je trenutna terapija za uveitis,kortikosterodine kapi i midrijaza(za sirenje zenice) jel tako?Koji dr je leci uveitis i u kom ste gradu?
Ja isto imam devojčicu ali od 3ipo godine,sa uveitisom i JIA,počelo je pre njegog drugog rodjendana.Ono što je u slučaju vaše ćerke dobro je što ima vise godina tj vid se razvio pre katarakte,sto je jako vazno.Ipak,sledece sto je vazno je da je ona imala uveitis duže vremena(mnogo vise nego sto vi msilite)cim je ostavio kao posledicu kataraktu.Takodje,vazno je kolika je ta katarakta tj da li ce se samo dalje pratiti ako je mala ili je vec dosta velika,pa je treba cim se bude pre moglo operisati.Operacija sama po sebi nije problem,ali je razlikuje od klasicne operacije katarakte to sto je uveiticna tj mora oko biti mirno,bez upale najmanje 3 meseca da bi se mogla operisati i jako je vazno da to uradi dr koji zna operisati uveiticnu kataraktu.Uz duzno postovanje doktorima u BIH ali mislim da to tamo niko ne radi.
O svemu vezanom za uveitis,mozes me kontaktirati na pp,rado cu ti reci sve sto znam.Sada ti samo kazem...ODMAH POCNITE SA MTX,ALI ODMAH!On je lek izbora za JIA ali i za uveitis,a treba mu par meseci da dostigne puno dejstvo.Nemojte ga se bojati,moja mala A.ima samo 3 i po godine a dobija ga vec godinu i po,od toga godinu dana u injekcijama,i to 12,5mg.
Opet kazem,veoma je velika prica,obe bolesti se daju drzati pod kontrolom,ali morate odmah pribeci lecenju,bez odlaganja.Sto pre se u terapiju uvede imunosupresiv to bolje.Narocito nemate izbora zbog ociju,jako je vazno sto pre da uveitis uvedete u remisiju.
Stojim na raspolaganju za sva pitanja,ako šta mogu pomoći,a dosta toga znam.Takodje o svim savetima u vezi dr u Beogradu sam tu.
Puno srece![]()
Zaboravih,imamo jednu mamu,našu prijateljicu koja je iz Sarajeva,ona bi mogla pomoći sa savetima koji su dr najbolji u BIH...javiće se ona![]()
Hvala Vam na brzom odgovoru. Sada da i ja odgovorim, da Uveitis je bio bez velikih simptoma.Kao sto sam i navela pojavila se ta roskasta boja pred spavanje i par dana je oko znalo da malo svrbi. Radi se samo o desnom. Ali kako je nisam nikada vodila na pregled okica, to je samo malo ubrzalo nas plan kontrole. Zaista nisam sumnjala da je nesto tako ozbiljno. Oko trenutno miruje. Bili ste u pravu vezano za terapiju, ali kapi Atropin i mast nisu pomogli za kidanje priraslica. Bili smo u Sarajevu na klinici, ali takoder smo isli u ZG - "Svjetlost" po preporuci na pregled. Oni su nam sve isto povrdili. Kada zavrsimo sa ovim nalazima koje radimo u Sarajevu, idemo opet u ZG, jer smo sigurniji u sposobnost dr-a (opet po preporuci)
Zaboravila sam reci da su nam sada propisali Ibuprofen i Magalox kao pred-terapiju. Opet naglasavam da nema nikakvih, ali bas nikakvih simptoma na bilo kojem zglobu.
Šta su vam tačno rekli u Svjetlosti u ZG?Sta kazu za kataraktu,jeli mala i koliko to traje,šta misle?
Ne znam za zglobne manifestacije,znam samo da se uveitis nekada moze javiti i mesecima pre JIA.Da li ste vadili neke nalaze na osnovu kojih su postavili dijagnozu artritisa?HLA-B27?ANA titar?RF faktor?
Koliko shvatam ona sad nema upalu na desnom,a kako vidi na njemu?Sta je sa ocnim pritiskom,jesu li joj merili?Levo potpuno čisto?Imate li sad neku terapiju kapima?Sta joj je tacno postavljena dijagnoza u vezi ociju,prepisi mi sa nalaza ako ih imas pri sebi?