Stranica 4 od 30 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 1492

Tema: Iuvenilni idiopatski artritis kod djece

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nocna bol nije tipicna za JIA koliko je meni poznato. Za JIA je vise jutarnja ili nakon duzeg mirovanja.
    Ima jos nesto sto se zove "bol zbog rasta" tj "growing pains" koje je prolazno vremenom i izrazeno nocu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A tipicna je za dob 3-5 godina te 8-12 godina
    Simetricnost (obje noge), djeca se cesto zale na straznju stranu koljena i obicno masaza godi, pomaze.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    dakle bili su kod oftalmologa sve 5.
    kod fizijatra sve odlicno, ne treba ni struja ni nist, sve je odlicno.
    bili kod ortopeda tifenbaha , on ga gledao uzv i kaze da nema nikakvih naznaka ni artritisa ni nicega da je dijete potpuno zdravo i da mu on ne bi dao ni u ludilu movalis ni bilo kaj drugo. da nema nikakvih ni mrvu traga artritisa i da ak bas hoce ide na rtg ili ct prije lijeka ali da tu nema nista.

sta sad ? naravno frendica se pokolebala, lijek jos nije dala jer ne zna dal smije prekinut ak nije nista zbilja. ja sam ju savjetovala da ide po drugo msljenje kod dr buk. koja dolazi privat u alergovitu, /dolazi i h. /

sta vi mislite ?
    Ako smijem ispricala bi sto se nama dogodilo.
    Dakle pred godinu dana je to bilo. Dr. H. nas je poslao na struju i mi smo krenuli privat jer smo bili uvjereni da ćemo imati više razumjevanja nego u bolnici koje smo se odrekli u korist Klaićeve. Uglavnom, fizioterapeut nam je rekao da nam je dijete ZDRAVO i u remisiji i da mu ja nisam rekla o JIA i pokazala nalaze da bi on mislio da ima pred sobom zdravo dijete (mali je bio jako živahan i skakutao po ordinaciji). Dva tjedna kasnije sa tim nalazima i friškom upalom krenuli smo na kontrolu kod Harjačeka koji me blijedo gledao kad sam mu pokazala nalaze fizoterapeuta. Nije mu bilo jasno kako je mogao napisati da je dijete u remisiji kad on sam je u dilemi da li da djetetu poveća dozu lijeka ili ne. A kad je i na UTZ vidio frišku upalu i preporučio hitnu punkciju i kortiće intraartikularno u koljeno ozbiljno je pitao Da li ima uopće liječnika u našem gradu koji bi nam dao struju ili su svi takvi...
    Petnaest dana kasnije naišla sam na fizijatricu, predivnu ženu Dr. Bolić koja nas je poslala na struju jer je rekla da ako Harjaček to traži onda to tako mora biti. Ona nam je sama rekla da nismo mogli izabrati boljeg uz izuzetak ekipe na Šalati.

Zato ozbiljno razmislite u koga se pouzdati.
    A što se tiče struje nama je puno pomogla, bili smo i na magnetu i vježbicama. Trebali bi opet. Oko toga se nemojte dvoumiti.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ksila ja mislim 100% kao ti, i da je moje dijete u pitanju postupila bih kao ti. tj slusala h. i tako i postupam sa svojom djecom, idem ja po drugo misljenje ali uvijek slusam ono losije , tj poslusam, mislim da ortoped i fiz. nisu kompentetentni da se mijesaju u dg jednog reumatologa u njegovo podrucje , ko sto ni on ne daje djeci dg spustenog stopala . svako ima svoju specijalizaciju i trebao bi je se i drzat. a ako sumnjam u neciju dg onda cu otici k drugom specijalistu iste struke a ne slusat magistre farmacije koje se zgrazaju nad ovim ili onim ili ortopedom. svako ima svoju struku .
    i ja imam svoju i ne mijesam se u koleginu, ako sumnja covjek u dg jednog doktora onda moze otici po drugo misljenje ali reumatologa u ovom slucaju a ne ortopeda.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Lunahor..Da, reumatolog treba biti na 1. mjestu za ovakve stvari, no neizmjerno je vazna i dobra anamneza, dakle roditeljske informacije o povijesti cijele price (da li je bilo infekcija, padova, cjepljenja, nasljedni faktori, vremenu boli, temperaturama, ev. osipima, ev. aftama,....) Upala zgloba moze biti od tisucu stvari, a za sad se jedino zna da upale ima.
    Jesu li mozda dobili nalaze krvi?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne cekaju se mjesec dana ali ce uciniti iznimku pa ce biti za dva tj gotovi u vinogradskoj. na rebru se narucuje a termin nisu ni dobilki jos uvijek

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Lunahor na Rebru se djeca ne naručuju,imaju prednost i mi smo upravo danas radili pretrage,i nama su sutra nalazi gotovi.
    Istina imunološki se malo duže čekaju,nama su napravili za tjedan dana,eto pa da znate,za ubuduće.Samo morate doći do 9 h i brzo budete gotovi.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma mislim. zvala je ona tlf i rekla je da je dijete u pitanju i otkantali su ju, kao mora se naruciti, i to ili osobno ili faksom, poslal je faks na koji nikada nisu odgovorili pa je isla u vinogradsku.

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Stvarno mi je žao,hvala bogu da postoje i druge bolnice,a po novom zakonu,može iz kuće skenirat uputnicu i poslat kao mail,na željenu bolnicu.
    Odgovaraju odmah,a imaš na stranicam KBC Zagreb,samo problem je što nemaju svi kompjutere a kamoli skenere,e onda jadni moraju
    " čizma transom "u bolnicu osobno.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Istina, djeca se ne narucuju, iako svugdje pise po rebru obavezno se naruciti (bez naznake za djecu).
    U kojem mi to svijetu zivimo da se treba naruciti za vadjenje krvi?!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Da meni su rekli za našu baku da se mora naručiti za vadit krv ali je to bilo u Daruvaru pa sam mislila da je to nešto drugo, ali stvarno mi smo dosad sve imunološke nalaze vadili u vinogradskoj i bez posebnog naručivanja ali možda su nama izlazili u susret jer smo iz drugog grada, pa su nam bez problema poslali nalaze i na kućnu adresu.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

evo, da se i ovdje javim...
    Da ne ponavljam što je već dva puta napisano, želim vas samo pozdraviti i još jednom ponoviti da mi u ovim trenucima doista puno znači što sve ovo što se događa mogu podijeli s ljudima koji znaju što prolazimo

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dezire
    DOBRO DOŠLA,već smo ti ponudile ako što trebaš slobodno pitaj,tu smo,i prošle smo i znamo šta proživljavaš.
    Uvjek je jedna manje više prisutna na forumu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pozdrav desire

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zvala sam za nalaze,
    SE 15,
    RF 22 ?ali nisu mi rekli ref. vrijednosti tj. da li je poz. ili neg., ANA - čekamo, a KKS predug za čitanje.., jedva su i ovo rekli telefonski.

Da li je netko od vas koristio bioptron lampu, moji je imaju i koriste je za svašta, od zubobolje do migrene...

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nisam se upoznala s bioptornom...

Sedimentacija je bas na granici za djecu, dobro je.
    A RF zaboravih koliki je za djecu, ovo se odnosi na odrasle:

RF
    Reumatoidni faktori (RF) su obično protutijela iz grupe IgM. Osjetljivost testa za dokazivanje reumatoidnog faktora kod reumatoidnog artritisa varira od 30% u studijama na zdravoj populaciji do 70-80% u studijama na hospitaliziranoj populaciji, gdje su bolesti obično ozbiljnije.
    Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene: ≤ 14 IU/ml
    Povišeno:
    Povišeni RF titar specifičan je za dijagnozu reumatoidnog artritisa i češći je kod bolesnika s brzo napredujućim propadanjem zglobova te kod bolesnika s ekstraartikularnim pojavama kao što su subkutani reumatski čvorovi. Ipak. RF predstavlja nespecifičan test, te može biti pozitivan kod 1-5% zdrave populacije s niskim titrom, i kod 15-20% starijih osoba s kroničnim oboljenjima. Pozitivan RF može se također vidjeti kod autoimunih reumatskih bolesti kao i kod ne-reumatskih stanja s promjenjivom učestalošću: SLE, Sjörgen sindrom, subakutni bakterijski endokarditis te druge bakterijske infekcije, infektivni hepatitis, kronične bolesti jetre, kronične aktivne bolesti pluća, parazitne i virusne infekcije.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene: ≤ 14 IU/ml
    a naša je 22???? to mi baš ne izgleda ok, sutra ću ih podići i zvati dr.
    Tražila sam po int. ali nisam našla za djecu...

Danas smo na trećoj tableti, ne žali se na bol u trbuhu i ponaša se kao i obično.
    Bioptron je zepterova lampa, ne grije, sa svjetlošću "liječi"... inače baš sam stručnjak za objašnjenja, malo sam u ... jer ne znam da li je rf uredu, ali potrudit ću se da detaljnije opisšem.

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

RF kod djece je referenntni interval < 15
    kod vas 22 malo je povišeno,najbolje tražit dr mišljenje.
    A što se tiče bioptron lampe kolegica ima za djecu jer joj imaju upalu sinusa i kaže da joj pomažu.Nisam isprobala na vlastitom djetetu pa nemogu garantirat,ali ponekad vrijedi probat.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

E baš smo mi kod Harjačeka došli u 12. mj. sa bioptron lampom i rekao nam je da se učinak ne može potvrditi na djetetu i ako imalo grije tj. stvara temperaturu nikako ne djeci stavljat. Kao po svom učinku bi trebalo povećati prokrvljenost pa time i pomoći ali sve je to upitno.

Mi smo odustali jer je naš još 3 i pol godine i ne želimo riskirati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

dobro veče moje dame, pozdrav i od mene, suprug vam se već javljao (smart), a od sada ja preuzimam
    imamo djevojčicu koja od kolovoza 2007 boluje od jia, liječimo je kod dr H,
    pozdrav mamama i dječici

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Smartina
    dobro došla kako orginalano ime,već se dobro zagrijava naša tema,i tebi pozdrav i tvojoj curici,ako šta trebaš tu smu.Muž me već zeza da bi mogla otvorit kakvu agenciju za savjete,pa ako ikako mogu pomoć tu smo,mislim da mogu reći u množini jer cure se sigurno slažu sa tim.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hej anđeli; pozdrav i tebi i suprugu, nisam htjela puno komplicirati s imenom, pa eto odatle i izvedenica
    koliko smo naučile jedne od drugih ovdje mogle bismo svaka u svom mjestu stanovanja otvoriti mala savjetovališta, barem što se tiče artritisa, ha ha ha
    imam sto pitanja ili samo da potvrdite neke moje sumnje, ali drugi puta
    sada se samo upoznajem s vama svima

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Volim ljude sa optimizmom,a što se tiče savjetovališšta,nikad ne reci nikad.
    dijelićemo bar znanje i savjete ako ništa drugo,i na pravom si mjestu.
    tU SAM PITAJ DOSTUPNIJA SAM PONEKAD OD HITNE SLUŽBE.
    pOZDRAV

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bok smartina, dobrodosla
    Mene muz odavno nagovara da otvorim agenciju, ali za ljubavne savjete, vidi me ko novu magdu weltrusku (onu iz glorije)
    PS. Kad bi ja radila izvedenicu bilo bi zdravkina...koja fora

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ljubavna agencija,svaka čast,

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Desire da te malo umirim, viroza zna privremeno povisiti RF. Dobro je ponoviti nalaz kroz neko vrijeme. Jesi li jos nesti saznala?
    Glede bioptrona, mi smo na "Vitafonu", ono sto se vrti reklama po Z1, ljecenje zvukom...Ne znam sto bi rekla, nama se u ocaju cinilo da sve pomaze malo.

PS Pa onda ako trebate kakav ljubavni savjet, samo naprijed

"Amore kao more"
    Agencija za promet emocija
    Ulica iluzija br.7
    Pink city 2009

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nemoj više molim te.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neću više, artritisa mi

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav Smartina...

- nalaze ću dobiti sutra ..., s tim da sam na int. našla ref. vrijednosti Vinogradske bolnice /gdje smo vadili/ , te je tamo za muš. i žene manje od 4o nalaz ok, posebno za djecu nije naznačeno. Inače bebe je dobro... ništa se ne zbiva za sada, vježbamo ... i čekamo?!

Ja stvarno kasnim, Amore kao more"
    Agencija za promet emocija
    Ulica iluzija br.7
    Pink city 2009, svaka čast , ali ja sam još uvijek na KUPUS SEKTI, , ludnica...

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa
    Neću više, artritisa mi

Nisam se tako slatko nasmijala bar što se tiče ove naše teme.
    Dezire ja sam ti gore veće napisala RV za RF kod djece.
    Vrati se malo više pa ćeš vidjet,bit će sve ok držim fige.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sada vidim, čitam i previdim, rastresena sam, hvala andjeli.
    Nadam se stalno da je sve u redu, tj. da će biti sve u redu, budući da nema i ostalih simptoma, ali vidjet ćemo.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

desire..ksila..smartina..andjeli...sabrina...
    jesus sta ja radime medju vama, ko da citam sexy oglas..da se preimenujem
    u nutelina, mozda?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim kad "prevedem" ...

pohotna ..ratnica ..uciteljica.. djevica...prsata
    vidim da fali npr. slatkica

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa
    desire..ksila..smartina..andjeli...sabrina...
    jesus sta ja radime medju vama, ko da citam sexy oglas..da se preimenujem
    u nutelina, mozda?

s
    Platiću ti samo prestani molim te

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

DEZIRE
    sve je uredu i mi smo kroz to prošli,i potpuno te razumijemo.Bit će sve u naj najboljem redu. 0000

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Haj, nutelina, čitam ja i doleti moje dijete i kaže "Kaj je opet smješno?"

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Alo nutelina,
    Lako tako fore bacat sa toliko mladeža na obrazu.

i mi smo sutra na kontroli u metropoli pa vam svima pusu šaljem. Potrubim vam usput.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno koja ekipa

pa ovo je ludilo, svaka vam čast, ako smijem reći iz nečeg lošeg se uvijek nađe i nešto dobro pa tako i naša mala ekipa koja se stalno povećava, a ova naša imena, nemam riječi, za ovo zaista treba mašte...

mi ćemo na kontrolu u metropolu tek 19.2. a do tada pijemo mtx ( po prvi put) uz to nalgesin od 275 2xpola, nisam primjetila da je neka od vas spominjala nalgesin uz mtx, jel to uobičajeno ili...movalis je pila sve do sada tj. 1,5 god, u međuvremenu moramo odraditi i fizikalnu
    ne znam jesam li spomenula moja curica ima 4god i 3mj

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Po ko zna koji put čitam ovaj forum ispočetka. Može malo više informacija o FOLACINU :? . Da li je to nešto kao i aredia?Da li su to tablete?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Folacin - folna kiselina, daje se u tabletama, pije ga se za zaštitu od mtxa, folna kiselina je važna za organizam jer potiče stvaranje novih stanica, preporuča se trudnicama i ženicama koje namjeravaju zatrudniti. Ovo je onak iz rukava općenito, ali vjerujem da bi Kate (alias Nutelina) mogla stručnije jer je doktorirala , mi smo svi amateri.
    Moj naklon ženi koja nas danonoćno prosvjetljuje svježim informacijama i nepresušno je vrelo znanja o jia ali i šire...

Ali nismo ni mi za bacit...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

folacin... može li se uzeti na slobodno u ljekarni ili ga mora prepisati reumatolog, treba li se početi piti odmah nakon prve doze mtx ( negdje kao da sam pročitala da se pije tek nakon duže upotrebe mtx)?
    a kate, zar je stvarno doktorirala, mislim na medicinu
    ako jeste nije ni čudo što toliko zna, ( ali nismo ni mi za bacanje)
    pozdrav kate (alias nutelina)

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo nemojte da vas prepadne.
    Upotreba MTX izaziva razdražljivost,nervozu,i osteoporozu,tj duža izloženost kortikosterodima
    Folacin ima B vitamina koji čine čuda na psihu a ujedno štite od osteoporoze,zato je potrebno napravit mjerenje gustoće kostiju za osobe koje imaju predispoziciju da obole od osteoporoze,i koje su konzumirale MTX i druge kortikosteroide.
    Ako vas još zanima
    Kaća će se nadopunit,može se kupit u ljekarnoj uz predočenje povjest bolesti košta 18 kuna ili dobit besplatno na uputnicu.

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim na Kate sory,brzina.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prvo, nemam nikakve veze s medicinom, osim nekoliko knjiga doma (pedijatrija, interna medicina, djecija reumatologija, medicinski prirucnik, homeopatija, vitamiska biblija...), dakle LAIK s konjskom voljom da pronjuska i znam jednako kao vi, i ocekujem da i vi mene prosvjetljujete, zajedno smo jaci

Folna kiselina iliti B9.. MTX "ubija" folnu kiselinu direktno (MTX je antagonist folne kiseline, inhibira enzime s folnom) i zato se mora OBAVEZNO uzimati u preparatima, jer nedostatak moze stvoriti probleme anemije, osteoporoze, povecan rizik lomova kostiju... dakle sve sto je posebno bitno za artritis, a u trudnoci se daje preventivno da ne bi doslo do maformacije ploda.

Nego cure ne zaboravite prirodne izvore: brokula, šinat, peršin, tel.jetrica,šparoge, prokulice, batati, mahunarke..
    Folna kiselina je jako osjetljiva na visoku temperaturu, pa povrce kuhati minimalno..

Simptomi nedostatka folne mogu biti umor, nedostatak koncentracije, nadražljivost, blijede usne, očni kapci i zubno meso, poremećaji sna, lupanje srca, zujanje u ušima, osjećaj nesvjestice, upale sluznice, proljev...

Mi ne uzimamo MTX, pa ne znam tocno kako se daje, to cure znaju bolje, samo znam da ima vise varijanti ovisno o ljecniku...Ono sto mi nije jasno je da kad se daju vece kolicine ( i dugo) folne kiseline treba ukljuciti i B12. Znate li nesto o tome? Mozda je vec ukljuceno u Folacinu, procitajte.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

i mi smo 19.2. na kontroli kod H.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Folacin ima B vitamina koji čine čuda na psihu a ujedno štite od osteoporoze - napisal je andjeli

Mene interesira da li je to isto što i aredia, tj. Fosamax ili Bonviva. Mi bi trebali piti fosamax tj. bonvivu , ali to su konjske tablete i svaki puta ih sa strahom pije. Kako do sada nisam znala za Folacin nisam pitala za njega, ali kod sljedeće kontrole hoću.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kako mislis jeli isto ko aredia? Nije isti lijek ako mislis...ako mislis na velicinu tablete ne znam.
    Aredia je za okostavanje

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ako sam dobro shvatila Folacin se uzima da ne dođe do osteoporoze, a Aredia (dobiva se infuzijom), Fosamax i Bonviva se uzima kad je osteoporoza prisutna. Jel tako?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Folna kiselina se uzima da nadomjestis folnu kiselinu koju MTX ubija, primarno da ne dodje do anemije (ali i ostalo) ..a aredia.. kad je vec prisutna osteopenija (laicki suplje kosti).

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da te sad ne zbunim jos vise, "osteopenija" je blazi oblik osteoporoze, isto smanjena gustoca kostiju, ali se ne moze reci da je osteoporoza..

Stranica 4 od 30 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •