kole prvotno napisa
goranka prvotno napisa
Moj tata ima farmu koza i kad počne sezona mlijeka (kad mali kozlići počnu samostalno jesti i odvoje se mod svojih mama) počne i izrada sireva. Ponekad bude i do 6 sireva dnevno. S obzirom na uvjete ne čekamo da se mlijeko prirodno samo usiri nego umjesto sirila iz apoteke (koji nitko od nas ne voli) taj proces izrade sira ubrzamo našim domaćim jabučnim octom. Kad se grumeni sira odvoje od sirutke, sir stavljamo u kalup, a sljedeći da, kad se dobro ocijedi, dio na sireva na vjetar, a dio na dim......Iza toga, zna se

kako to sa octom? Koliko octa da budem preciznija

3 litre mlijeka zagrijavam do temperature oko 80 stupnjeva, smanjim vatru i onda u to lagano ulijevam do 1 dl jabučnog octa, lagano promiješam i pojačam vatru tako dugo dok se sir ne počne gruditi i onda ugasim, ostavim poklopljeno neko vrijeme i cijedim preko gaze u kalup.
Ako je mlijeko jače zagrijano, onda se brže počne gruditi i bude nekako čvršći. Pošto volim mekaniji, onda radije radim na nižoj temperaturi. Ako pak bude premlako u trenutku dodavanja octa, trebat će duže vremena da se počne gruditi, odnosno duže će trebati držati na pojačanoj vatri.
Zaboravila sam reći i da prilikom stavljanja u kalup sir koji se suši ili dimi solim, a sir koji se za pite i druge slastice ostavim neslan.