Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: DV Izvor - snimanje djece kamerom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno DV Izvor - snimanje djece kamerom

bili smo na individualnom razgovoru u vrtiću i jedan od uvjeta polaska djeteta u vrtić je bio da potpišem dozvolu za snjimanje djeteta tijekom boravka u vrtiću. bilo je šturo objašnjeno da to služi odgojiteljima u svrhu stručnog obrazovanja!?!sada, pregrmit ću to što svaka soba ima tv i kompjutor, ali razlog za snimanje djece po meni je glup a s druge strane nisam imala puno izbora. drugi vrtić koji smo dobili smo otkazali a ovdje sam stavljena pred zid. postoje i drugi načini da se prati razvoj i napredak djece.znam da možda nije primjerena usporedba, ali ni severina se nije snimala da završi na internetu. zaista sam osjetljiva na temu snjimanja djece.sada, sigurno ovdje imam roditelja čija djeca idu u taj vrtić. da li je to već od prije praksa ili je to krenulo od ove godine?naime, jasno su nam objasnili što su nam prava i dužnosti i čega se trebamo pridržavati. ali kada su oni u pitanju onda moramo potpisati i složiti se bez pogovora. sve ću preživit, ali ovo snimanje djece "mi ne sjeda".

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nismo u Izvoru, ali nama snimaju dijete da bi mi vidjeli na roditeljskom kako se ponaša u tokom dana, što voli od igračaka i kako reagira na drugu djecu. Ispočetka je i meni bilo malo čudno, ali nakon što sam vidjela snimku, mislim da je super ideja...

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

princess leia, dođeš na prvi roditeljski u vrtiću na kojem će vam pokazati snimku aktivnosti i kad vidiš kako se djeca igraju i što rade u vrtiću, više te neće mučiti ove dvojbe. uglavnom svi roditelji gledaju te snimke suznih očiju. vidjeti svoje dijete u vrtićkoj okolini, kako se ponaša među svojim vršnjacima, kako se zajedno igraju, plešu itd - prekrasno je!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Potpisujem Rozu. Ja uživam kad nam tete posnimaju jedan njihov dan od početka do kraja. Iznenadila sam se nekoliko puta koliko mi je dijete drukčije. A i nemam ništa protiv toga da one međusobno gledaju snimke i tako skupljaju iskustva i uče. Pa snimke neidu nikamo van vrtića.
    A što se tiče tv i kompa u svakoj sobi pa nije ni to nešto za pregrmit. Nit se pali svaki dan nit se gledaju grozne stvari i igraju igrice. Koliko znam tv se pali samo u dežurstvu, ponekad i onda im puštaju crtiće. ( Znam da moje dijete obožava što kad ponekad ostane u dežurstvu pa može pola sata gledat tv)

Izvor je stvarno krasan vrtić. I velika je sreća što ste ga dobili. Uživajte!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpis! Ja se znam potpuno rascmoljiti na Leonine snimke kad je još bila jasličarac

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo me sada malo umirilo, a s vremenom ću se i pomiriti s tom činjenicom.
    hvala vam na dobrim riječima o snimkama.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

znaš šta, ovo je prvi vrtić za koji sam čula da traže dozvolu i to mi je skroz na mjestu...
    nas nitko ništa nije pitao, ali ok, stvarno je bilo dobro vidjeti kako su djeca prolazila kroz adaptaciju...

apropos stručnog obrazovanja, oni stvarno imaju to nešto gdje tete trebaju predstaviti rad s djecom..kod nas su slikale, nisu snimale...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj princess leia prvotno napisa
    jedan od uvjeta polaska djeteta u vrtić je bio da potpišem dozvolu za snjimanje djeteta tijekom boravka u vrtiću
    potpis je baš UVJET?? mislim da smiješ i ne potpisati, pa će onda tvoje dijete oko kamere ciljano zaobilaziti.
    ali meni je u svakom slučaju u redu od vrtića da unaprijed pitaju roditelje za dozvolu za snimanje djeteta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije baš da su mi decidirano uvjetovale potpis=vrtić, ali nisu izražavale preveliko zadovoljstvo mojim pitanjima i strahovima jer kao do sada nisu imale loših iskustava. osim što su krivom djedu dale krivog unuka!
    no, ako svi roditelji ovdje imaju afirmativno mišljenje o praćenju djece okom kamere vjerujem da ni moje dijete neće imati ništa protiv da ju se snima. vjerujem da će u grupi imati više razumijevanja za snimanje jer doma nije uvijek raspoložena da ju slikamo. odnosno, pitamo ju da li želi ili sam pita da li ju hoćemo slikati-snimati. u protivnom izbjegava oko kamere na sve moguće naćine pa vjerujem da će tako biti i u vrtiću. a to je onda već problem teta snimačica.
    u svakom slučaju, sada mi je lakše nakon vaših dobrih iskustava. i eto, ova vrtić makar traži dozvolu roditelja.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

kod nas isto snimaju, nisu nas posebno nis pitali na razgovoru niti smo ista potpisivali, ali smo se ludo zabavljali gledajuci vlastito cudo kako se ponasa u vrticu...da ne pricam da je dvd jos iz jaslicke grupe bilo obavezno dnevno nekoliko puta pustiti na tvu kako bi nam mali covjek objasnio gdje je njegova cura i tko je njegov najbolji prijatelj...

meni je to fantasticno jer ih snimaju tako da su gotovo nesvjesni kamere pa se prirodno ponasaju, a doma cim ukljucimo kameru ili fotic odmah pocinje namjestanje ili protestni odlazak nekamo.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    kod nas isto snimaju, nisu nas posebno nis pitali na razgovoru niti smo ista potpisivali

Na stranu zabava, al ovo mi je :shock:

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Al što se tiče snimanja, mi u Izvoru nismo mogli dobit snimku za doma. i koliko mi bilo žao, toliko mi je to ok. Jer onda to više nije u svrhu njihove edukacije. Niti bi mi se svidilo znati da snimku mog djeteta ima još petnaestak domova. Pretpostavljam da niko neće to javno prikazivati ali svejedno...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Snimanje djece u vrtiću kamerom u svrhu stručnog obrazovanja osoblja ne bih potpisala. Pogotovo bi me iritiralo da mi netko i suptilno pristanak za snimanje uvjetuje ostankom djeteta u vrtiću jer mi je to nedopustivo. Ali treba poštovati da nekim roditeljima snimanje ne smeta, nego štoviše, i onda mi je to u redu. Osobno smatram da se stručne osobe vrtića mogu usavršavati tako da više razgovaraju s djecom i nadziru ih i promatraju dok borave u vrtiću. Ovako se pitam kuda to vodi, hoće li primjerice za nekoliko godina kada dijete treba otići kod psihologa zbog nekog problema taj psiholog reći dajte da ga prvom snimamo 24 sata, pa ću ga onda procijeniti. Karikiram malo, ali mi se ne sviđa da djeca, čiji su roditelji izričito protiv toga, budu pokusni kunići za "usavršavanje" psihologa, pedagoga i drugih.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    kod nas isto snimaju, nisu nas posebno nis pitali na razgovoru niti smo ista potpisivali

Na stranu zabava, al ovo mi je :shock:
    sad kad razmislim, i meni je :shock: , ali sam prezadovoljna tetamam i u jaslicama i u vrtickim grupama (dapace, tetom i stricekom u vrtickoj grupi :D ) da tesko zamjeram bilo sto.

naravno, trebalo bi reci. iskreno, nisam na to obracala paznju ranije, ali kod upisa slijedeceg djeteta obratit cu paznju da sad ne iznesem krive cinjenice...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Snimanje služi da odgojiteljice mogu vidjeti kako rade s djecom, svoje eventualne greške -npr. način govora, uplitanje u dječju igru..greške kojih nisu svjesne i ne bi bile da ih ne vide na snimkama. Snimke gledaju zajedno odgojiteljice i stručni suradnici pa ih analiziraju.
    To vam je kao kada ste snimali svoj glas kao klinci i kada ste ga prvi put čuli iznenadili ste se kako zapravo zvučite. Tako i odgojiteljice imaju sliku u glavi kako "zvuče" klincima, a snimke služe da čuju kako to zapravo "zvuči".
    Cilj tih snimanja su odgojiteljice, a ne djeca, no za svako snimanje potrebna je dozvola roditelja. Više o cilju tih snimanja i analizama možete naći u knjizi A. Miljak "Humanisticki pristup teoriji i praksi predškolskog odgoja"
    A mislim da je ok da i roditelji vide što djeca i odgojitelji rade tijekom dana, kako se ponaša njihovo dijete, da li jede...puno njih se pozitivno iznenadi.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    kad vidiš kako se djeca igraju i što rade u vrtiću, više te neće mučiti ove dvojbe. uglavnom svi roditelji gledaju te snimke suznih očiju. vidjeti svoje dijete u vrtićkoj okolini, kako se ponaša među svojim vršnjacima, kako se zajedno igraju, plešu itd - prekrasno je!
    i ja bih voljela vidjeti nikino ponasanje u tom okruzenju!

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo jučer potpisali isti papir,
    i stvarno me ne smeta snimanje

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni je skroz ok tumačenje snimanja djece tetane, premda bih i dalje bila protiv za svoje dijete. No, u svakom slučaju mi je nezamislivo da i jedan vrtić snima djecu bez da su roditelji suglasni s tim ili da to ne znaju. To je i protuzakonito. Pa, nas su u vrtiću tražili suglasnost da u slučaju hitnog slučaja mogu dijete odvesti na pregled u nadležnu ustanovu. Za dijete od kolegice, koje je pokazivalo određene trenutačne probleme, tražili su suglasnost da s njim individualno razgovara psihologica što mi jako puno, mislim pozitivno, govori o tom vrtiću. Zanima me u slučaju vrtića koji snimaju djecu je li roditelji mogu dobiti na uvid snimku boravka djeteta u vrtiću u cjelosti, primjerice i kad je dijete tužno, ili u sukobu s vršnjacima ili s tetom i kad ne jede?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

gle. nama su prikazali cca 1h snimke, ali na dvdu koji smo si presnimili bilo je vise od 2h i vidi se sve. nema cenzure. meni je u tome i poanta - da se vidi i situacija kad nije sve idealno i kad se pokefaju i kako se to hendla. moje cudo je vodja od rodjenja i nije nikad sve bajno, ako nije po njegovom, a svi znamo da nikad ne moze biti bas sve po njegovom. meni je bilo prekrasno vidjeti ga kako se druzi sa "svojima" ali i kako on hendla i kako teta i stricek hendlaju njega kad nisu "njegovi" i kad nije po njegovom.

koliko sam ja skuzila, kamera nije stalno prisutna, dapace, jako je rijetko prisutna. tak da nekak sumnjem da oni imaju puno vise snimljenog od onos sto prikazu roditeljima.

muci me strasno da li su nam to spomenuli i na razgovoru. nekak si brijem da jesu ali da sam ja to zaboravila jer sve najavljuju, za sve pitaju, rade ankete, sve nam objasnjavaju zasto i kako, njihova pravila, nasa pravila, traze suradnju konstantno pa mi je nevjerojatno da bi zaboravili ovako nesto napraviti na vrijeme...
    mislim da sam ja to jednostavno smetnula s uma jer sam OK s tim

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja djeca idu u Izvor i vrtićem smo apsolutno zadovoljni.
    Snimanje mi je potpuno u redu, ne razumijem uopće u čemu je tu problem? Pa djeca se ne snimaju gola, snimaju se njihove dnevne aktivnosti i te snimke služe za poboljšanje tih istih dnevnih aktivnosti i pristupa djeci. A budući da smo mi u tom vrtiću već 5 godina, ja primjećujem velike pomake nabolje.

Također, stručno osoblje vrtića surađuje sa drugim vrtićima na raznim projektima i u te svrhe se također koristi snimljeni materijal. Mali dio snimaka roditelji su imali prilike vidjeti na roditeljskim sastancima, to je zaista predivno, osjećaš se kao muha na zidu vrtićke grupe i gledaš kako ti dijete provodi vrijeme dok si na poslu. Meni je to jako pomoglo da budem potpuno smirena dok smo razdvojeni. Snimke se ne mogu dobiti niti presnimiti što mi je također u redu, koliko god bih htjela imati neke.

vjerujem da će u grupi imati više razumijevanja za snimanje jer doma nije uvijek raspoložena da ju slikamo. odnosno, pitamo ju da li želi ili sam pita da li ju hoćemo slikati-snimati. u protivnom izbjegava oko kamere na sve moguće naćine pa vjerujem da će tako biti i u vrtiću. a to je onda već problem teta snimačica.
    Moram se osvrnuti na ovo, dok je vi doma slikate/ snimate, pretpostavljam da je pozivate da barem nekad pogleda u kameru pa je to nervira. Snimanje u vrtiću izgleda potpuno drugačije.
    Djeca su u trenutku snimanja obično potpuno zaokupirana nekom aktivnošću - bit i jest da se snimi aktivnost a ne pojedinačno dijete, pa djeca najčešće niti ne primjećuju da ih netko snima.

nije baš da su mi decidirano uvjetovale potpis=vrtić, ali nisu izražavale preveliko zadovoljstvo mojim pitanjima i strahovima jer kao do sada nisu imale loših iskustava. osim što su krivom djedu dale krivog unuka!
    Ne razumijem zašto ovaj slučaj spominješ u ovoj temi, on zaista nema nikakve veze sa snimanjem u vrtiću. :?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni se to snimanje djece ne sviđa. :/
    a posebno mi se ne sviša što je pristanak za snimanje uvjet upisa u vrtić.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se to snimanje djece ne sviđa.
    a posebno mi se ne sviša što je pristanak za snimanje uvjet upisa u vrtić.
    Ja zaista ne vjerujem da je to uvjet upisa u vrtić.

Međutim, razumijem da je teško izbjeći da se određeno dijete/djeca čiji roditelji nisu pristali na snimanje baš nikad ne nađe u kadru i u tom kontekstu mi je sasvim logična odluka o neupisu djeteta da se izbjegne eventualna tužba roditelja ako dijete bude slučajno snimljeno negdje.

Pri upisu djeteta u vrtić sklapa se ugovor i obe ugovorne strane - vrtić i roditelji, moraju biti suglasni sa svim stavkama iz ugovora. Ukoliko nisu - nema ugovora. Ako to gledamo kao poslovni odnos, što i jest, potpuno mi je u redu i tražiti pristanka roditelja na načine rada vrtića i ne sklopiti ugovor s roditeljima koji taj pristanak ne žele dati.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nitko nema pravo snimati dijete bez pristanka roditelja, pa ni vrtić, i zakon je tu jasan. Vrtić nema pravo odbiti potpisati ugovor s roditeljima koji ne žele da im se snima dijete zbog usavršavanja osoblja ili bilo čega drugoga. To bi bilo moguće jedino kad bi se zakon izmjenio i unjela se odredba da vrtići iznimno smiju snimati djecu iz odgojnih i drugih razloga bez suglasnosti roditelja. Vrtić može imati svoj program ali koji mora biti usklađen sa zakonom, pa zato ne vjerujem da bi i jedan vrtić odbio upisati dijete jer roditelji ne žele da im se snima dijete. Snimanje je isključivo stvar izbora roditelja.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nedavno je u jednim novinama bio članak o tome kako je Izvor jedini vrtić koji je ikada do sada dobio nagradu grada Zagreba. Jer je poseban. Između ostalog spomenuta je i kamera koja snima djecu, a koja je u ovom slučaju služila da tete uvjere roditelje koji su inzistirali da im dijete spava- u suprotno. Dijete se okretalo, vrtilo, gledalo u strop, jednom rječju'mučilo. Dakle, tete su bile te koje su predložile da se dijete 'oslobodi' muke kako bi vrijeme utučeno u ležanje iskoristilo u kreativnije svrhe. A kao argument, priložile su snimku. Mene je taj stav teta oduševio. Naime, u našem vrtiću ni nakon moljakanja i višekratnih pokušaja nije bilo govra o tome da bi se djeteta oslobodilo spavanja, dapače, moralo je odležati svojih 2,5 sata. Kamere u Izvoru, dakle, vidim definitivno i jedino kao dobrobit za dijete i roditelja. Ja bih osobno bila presretna da mogu vidjeti jedan dan svoga djeteta u vrtiću. Ovako mi osim šturih informacija na dolasku i odlasku, preostaje jedino 'snimanje' peko ograde.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Možda bi se mogla javiti i koja teta oz vrtića u kojima snimaju, da pročitamo i njeno stajalište?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja potpisujem Barbi, i stvarno ne vidim nikakav problem u snimanju djece pod opisanim uvjetima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i ja bih voljela vidjeti jedan mališin dan u jaslicama, ali nikako ne bih voljela da se takva snimka razdijeli roditeljima

i da, definitivno se treba tražiti pristanak roditelja

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

i ja potpisujem rozu, kasiopeju i barbi

te snimke su im jako korisne, između ostalog, da odgojiteljice, gledajući se u interakciji sa dječicom, osvijeste neke situacije kojih možda u nekom momentu i nisu svjesne i da, gledajući same sebe ovako, "sa strane", uoče neke stvari, koje im promaknu, dok su u grupi

oni te snimke koriste i na svojim radionicama u svrhu konstantnog unapređivanja odnosa sa djecom, razumijevanja svakog djeteta ponaosob i uočavanja eventualnih vlastitih pogrešaka

kada nas je ravnateljica prošle godine na roditeljskom upoznala s tim, meni se to jako svidjelo i nisam u tome vidjela nikakav problem; naprotiv

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

muci me strasno da li su nam to spomenuli i na razgovoru
    jesu

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas (Italija) potpis nije bio uvjet upisa. Pri upisu su nam objasnili da djecu snimaju i fotografiraju, kako radi uspomena, tako i radi pracenja edukacije, i rekli nam da ne moramo potpisati, te nam predali dokument gdje je sve potanko objasnjeno.

Da smo odbili, i dalje bi sve bilo OK, jedino bi nasu curu u tim snimanjima/fotografiranjima 'zaobilazili'.

Potpisali smo, i sad cemo (jos malo pa je kraj vrticke godine) dobiti CD sa svim vrtickim fotografijama i filmicima.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mirta, u kojoj ste grupi ?!

daj na PP

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Po mom mišljenju kamere u vrtiću su super stvar!
    Tako bar možeš vidjeti osim svog djeteta i njegovog ponašanja i to kako tete tretiraju djecu, na koji način zavode red
    ili kao u mom slučaju, ima li grubih riječi, prostakluka i pokoja pljuska "iza uha"

Da sad samo mogla snimiti jedan dan, zlatom bih platila

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    na koji način zavode red
    ili kao u mom slučaju, ima li grubih riječi, prostakluka i pokoja pljuska "iza uha"

Da sad samo mogla snimiti jedan dan, zlatom bih platila
    možeš misliti kako bi ti to pokazali

meni te kamere bacaju na orwela i gotovo. :/
    a naravno da bih voljela vidjeti kako se ponašaju u grupi.

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Koliko često odgajatelji pokazuju snimke roditeljima? I koliko često se održavaju ti roditeljski sastanci .
    U našoj grupi u Izvoru imali smo samo jedan rod. sastanak na početku godine, a sada je već prošlo 6 mjeseci- niti traga od drugog roditeljskog sastanka , niti traga od ikakvih video ili foto dokumentacije koja prati razvoj djeteta u vrtiću. Kada pitamo- nema se nikad vremena za sastanak.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

u našem vrtiću to ne bi bilo loše da se vidi ponašanje jedne odgajateljice zbog koje je dolazila i Viša savjetnica, bila joj u nadzoru, nije zadovoljna s njenim radom i odnosom prema djeci, ali eto, još uvije tamo radi i nikom ništa. Iz ovakvih razloga mislim da bi to bilo jako dobro. I da se vidi ponašanje djeteta, ali i odgajatelja općenito ako bi došlo do kakvih konflikata. Kod nas tih kamera valjda neće biti još idućih 20 godina. Inače sam i ja osjetljiva na snimanje / slikanje djeteta (tipa da ne dođe do zloporabe), međutim smatram da se u ovoj situaciji ne moraš brinuti, dapače!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ok je da roditelji potpisuju pristanak za snimanje, no mislim da bi i osoblje vrtića trebalo potpisati da snimke neće izaći iz vrtića

meni je cijela ta ideja o snimanju malo :shock: , dobro kada se radi o rođendanu, nekoj proslavi, predstavi, ali snimati dijete da bi se vidjelo kako na što reagira ili kakav je u interakciji s djecom..ili još gore zbog nekog problema kojega ima pa da bi ga se moglo procijenjivati....bljak

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    ok je da roditelji potpisuju pristanak za snimanje, no mislim da bi i osoblje vrtića trebalo potpisati da snimke neće izaći iz vrtića

meni je cijela ta ideja o snimanju malo :shock: , dobro kada se radi o rođendanu, nekoj proslavi, predstavi, ali snimati dijete da bi se vidjelo kako na što reagira ili kakav je u interakciji s djecom..ili još gore zbog nekog problema kojega ima pa da bi ga se moglo procijenjivati....bljak
    Te snimke i ne izlaze van, barem koliko ja znam.
    One se koriste isključivo za usavršavanje odgajatelja na radionicama i aktivima, jer je u našem poslu jako bitna procjena i samoprocjena rada.
    Sva djeca koja se spominju u nekom kontekstu, spominju se kao xy, nikada ime.
    Barem bi tako trebalo biti.

Procjenjivanje djeteta putem snimke ne smatram uopće dobrom metodom jer kao prvo djeca mjenjaju ponašanje čim vide kameru, a kako drugo ako netko procjenjuje dijete onda je to stručni tim koji to radi u neposrednom radu u skupini.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam odgojiteljica kojoj je gledanje snimki iz Izvora potvrdilo da se može raditi i drugačije. Snimke iz Izvora su me potakle na analiziranje svojeg rada iz drugog kuta, na žalost nemaju svi hrvatski vrtići stručne timove i ovakav vid edukacije meni osobnao je od velikog značenja jer mi daje uvid o tome gdje sam ja u svemu. Snimka je gledana na stručnom skupu uz popratnu prezenatciju osoblja vrtića (članova stručnog tima kao i odgajateljica). Razgovor se vodio o prostornim intervencijama i nihovom utjecaju na kvalitetu oo rada, te o načinima evidentiranja procesa učenja u skupini (cjelokupnom objektu).

Slažem se sa Veki da snimke imaju svoje za i protiv no to nije tema ovog topica.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da li netko zna da li je to praksa u DV Tratinčica u Dugavama? Ja mislim da tamo ne snimaju, ali mi se to čini kao dobra ideja pa da nam to pokažu na roditeljskom. Mislim da bi se većina roditelja složila, ako to ostaje unutar vrtića i kao bolje predočenje roditeljima. Jer, informacije koje, npr. ja dobivam kad dođem po malog su prilično šture, kao sve je bilo u redu i to je to. (Naravno, ako ne postavim konkretno pitanje.) :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam odgojiteljica kojoj je gledanje snimki iz Izvora potvrdilo da se može raditi i drugačije. Snimke iz Izvora su me potakle na analiziranje svojeg rada iz drugog kuta, na žalost nemaju svi hrvatski vrtići stručne timove i ovakav vid edukacije meni osobnao je od velikog značenja jer mi daje uvid o tome gdje sam ja u svemu. Snimka je gledana na stručnom skupu uz popratnu prezenatciju osoblja vrtića (članova stručnog tima kao i odgajateljica). Razgovor se vodio o prostornim intervencijama i nihovom utjecaju na kvalitetu oo rada, te o načinima evidentiranja procesa učenja u skupini (cjelokupnom objektu).
    Točno ovo što je Dingač napisala prava je svrha snimanja u vrtiću, tako mi je prezentirano i ja sam potpuno suglasna da se u Izvoru snimaju i moja djeca.
    Isječci tih snimki prikazivani su nam na roditeljskim sastancima (što je super) no prikazivanje roditeljima nije primarna svrha iako jako dobro i slikovito prikazuje kako izgleda dan naše djece u vrtiću, često znatno drugačije nego što pretpostavljamo.

Sigurna sam da se ne mora dati suglasnost za snimanje ako to roditelj ne želi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    ja potpisujem Barbi, i stvarno ne vidim nikakav problem u snimanju djece pod opisanim uvjetima.
    x
    nismo u tom vrticu ali za vrijeme leinih vjezbca na goljaku fizijatrca i terapeutica su je snimale kao edukativni materijal kojeg bi koristile kao prmjer kako se uz vjezbanje moze napredovat. i meni je to bilo sasvim ok.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ni mi nismo u Izvoru ali smo u samoborskom vrticu gdje takoder snimaju klince i ja ne mogu docekat taj roditeljski gdje cemo gledat snimku jer sam prosle godine, zabunom otisla na krivi roditeljski tj. od jaslicara koji su tad vec bili godinu dana u jaslicama a moje dijete jos nije bilo ni krenulo.
    Uglavnom, kad sam se vec osramotila dovoljno da nisam skuzila na vrijeme i otisla, pogledala sam snimku iako nisam imala pojma cija su to djeca (znam, znam, slobodno se smijete) i cak sam se i ja sva raznjezila. A moram priznat da mi je to i pomoglo jer sam se uzasno bojala kako ce ponasat prema mom djetetu, tj. kako ce se snac on tako mali pa sam vidjela kako se oni odlicno zabavljaju, kako puno uce i kako ih tete odlicno poticu u njihovom osobnom razvoju.
    Kao sto vec rekoh, jedva cekam da vidim i svoje dijete! :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

napisala rosa u lipnju 2008.:
    "princess leia, dođeš na prvi roditeljski u vrtiću na kojem će vam pokazati snimku aktivnosti i kad vidiš kako se djeca igraju i što rade u vrtiću, više te neće mučiti ove dvojbe. uglavnom svi roditelji gledaju te snimke suznih očiju. vidjeti svoje dijete u vrtićkoj okolini, kako se ponaša među svojim vršnjacima, kako se zajedno igraju, plešu itd - prekrasno je!"
    međutim, bila su dva roditeljska i još uvijek nismo vidjeli ni jednu snimku. ako ih već snimaju vrlo rado bih voljela vidjeti kako su djeci ispunjeni dani tamo, kad je to već dokumentirano. pomoglo bi zasigurno i meni kao roditelju. prema napretku svoje djece u društvenoj komunikaciji (ona riječ socijalizacija je tako ružna i nastojim ju izbjegavati) vidim da se s djecom radi, da se potiče njihov talent, da je urednija i strpljivija (ja govorim ovdje o djetetu kojemu je nemoguće postaviti granice jer ono za sve ima svoje objašnjenje) pa svaki puta dođemo opet na "djetetovo" pa na kraju popustim jer "ne želim ugušiti dijete" pravilima. sve nekako izguramo kroz igru i zabavu.
    no, sada sam ja odlutala s teme snimanja djece. svakako hoću reći da bi te snimke bile korisne i nama roditeljima kao što su korisne drugim odgojiteljima na njihovim edukacijama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •