Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: pomoc :)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno pomoc :)

moj sincic ima 5 mj.i 20 dana .e uvjerili su me da mu moram poceti davati sokove. Inace ga dojim i mlijeka ima dovoljno. Sad, interesira me kad pocinjete davati sokove, kako to ide?? Daje se po rar zlicica svaki dan,par dana isti okus ili??? Upommooooccc sad tek vidim da nista ne znam :? ([/b]

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema mjesta panici Samo polako...

Neznam koji je razlog pocetka nadohrane, i zasto su te uvjerili da mu moras poceti dati sokove.

Ovako, ako i mislis zapocinjati s raznovrsnom hranom (dohranom), onda je davanje soka jedna od najgorih mogucih opcija. Zasto? Zato sto kad se pocinje davati raznovrsna hrana, to bi trebala biti "raznovrsna hrana" - sokovi to bas i nisu.

Druga stvar je da bi dijete kad pocinje s drugom hranom trebalo na zlicicu i dobiti tu drugaciju hranu, tj. drugaciju teksturu. Davanjem soka djetetu, on nista novo ne uci.. ista tekstura, samo drugaciji okus.

Treca stvar, kasice za razliku od sokova sadrze vlakna koja su potrebna za normalnu probavu.

I cetvrta stvar, neznam niti jedno dijete na ovom svijetu koje ne voli piti sok (znas ti? ), ali znam brdooo djece koja ne vole piti vodu. Pijenje soka se povezuje s poremecajima u prehrani djeteta, ili pretilost ili neuhranjenost. Djecu treba nauciti da piju vodu, i voda je jedina stvar koju bi trebalo ponuditi djetetu za vrijeme dohrane. Ako dijete prvo nauci piti sok, a onda poslije toga mu se ponudi voda, ne vjerujem da ce bas biti odusevljen.... S obzirom da se sokovi povezuju s problemima u kasnijoj prehrani, mislim da je zaista najgori moguci izbor bas s njima zapocinjati dohranu.

A kako cete izvesti uvodjenje druge hrane? Vrlo polako i bez zurbe.. Odabrat ces neku namirnicu koja je na listi za dijete od 6.mj i dati djetetu par zlicica... I tako par dana za redom... Najbolje izmedju podoja kad dijete nije ni sito a ni gladno...

Bitno je da se nudi ista namirnica par dana, zbog moguce alergijske reakcije.

I to tako ide.. par zlicica, po par zlicica.. Vrlo polako i bez zurbe. I taj jedan obrok dnevno bude dok dijete ne "savlada" taj jedan obrok, i tek onda se krece na drugi.

Nadam se da sam ti pomogla.. Ako imas jos kakvih pitanja, pitaj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja ne voli sokove :shock: samo pije vodu :D

Ja sam prije uvođenja kašice dala nekoliko puta sok od mrkve (hipov)
    počeli smo prvo s jednim lizom žličice, pa jedna žličica, pa dvije i tako tjedan-dva, nakon toga sam uvela kašicu od mrkve i nastavila po redu i samo s vodom
    (počeli na taj način s 5 mjeseci)
    Nekako mi se to učinilo zgodnije kao uvođenje novog okusa, a bez promjene teksture - znači tekuće, ne odmah kruto

lidac2004

Početno

anchie,da li je pravilo da se daje postepeno jesti tj. recimo-prvi dan jednu zlicicu,drugi dvije itd. ili moze bebach vec prvi dan dohrane pojesti puno vise ako zeli?
    mislim,bilo bi mi zao da malenoj ne dam vise ako ona zeli jos pa me zanima....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam pocela sa sokom od jabuke,tek dva dana po par zlica soka,a on kad vidi zlicu zine ko tic tako da sam mu dala jos 2-3 zlice.Svida mu se. Ej ma sestra mi je rekla da je to sve po novome tako da su oni prije odma bocu usta pa eto ih zivi i zdravi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle, ja sam vam dala informaciju, a to kako cete vi raditi, ovisi naravno samo o vama...

Citiraj stella73 prvotno napisa
    Ej ma sestra mi je rekla da je to sve po novome tako da su oni prije odma bocu usta pa eto ih zivi i zdravi

A kad ovo cujem, kosa mi stoji dignuta u zraku par stotina metara!!.. Ma kakvih zivih i zdravih! O cemu pricamo?!? Koliko znate ljudi oko sebe da nisu alergicni bas na nista? Ili da nemaju ama bas nikakvih probavnih problema, cireve na zelucu, gastritis, itd. Jaaaako malo jelda.... Pa sve te nove preporuke su donesene na osnovu nekih uvidjenih propusta iz proslosti, pa nisu one donesene zato jer je nekom bilo dosadno...

A i kad cujem kako su nekad djeca jela kojekakve namirnice rano a sad su te namirnice "kao fol" kasno na listi... Pa sve je to s razlogom... Pa nekad se krumpir uzgajao u dvoristu i gnojio stajskim gnojivom... Ajd nadjite mi takav krumpir danas... Krumpir je sad vrlo kasno na listi na dohrani.. Zasto? pa zato jer je jedna od najzagadjenijih namirnica u danasnje vrijeme sto se pesticida tice.. I naravno da danasnja djeca nisu u stanju sa 4 mj provariti sve te pesticide, i naravno da ce im tijelo reagirati u obliku alergije...

Svako donosi odluke kako najbolje zna i kako misli da je najbolje za njegovo dijete, i s tim se slazem u potpunosti.... Ali usporedbe s tim kako je nekad bilo "i svi su zivi i zdravi", e s tim se nikad necu moci sloziti, jer puno ljudi oko mene ima probavnih problema a da ne govorim alergija... Al to nazalost nitko ne povezuje...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma nije ona to mislila tako lose :/ (na ono kako je bilo prije) Dok smo izasli iz rodilista imao je grceve sto je tako normalno i muku smo mucile i ja i ona sa tetama,bakama i svima starijima od nas da mu necemo davati ni kamilicu ni caj od komoraca, jer to ionako ne vodi nicemu. Tako jeJedna mi je susjeda cak rekla kako su one nekada toplomjerom pospjesivale stolicu bebi,ma uzas :shock: a i dok nije poceo sisati jedna mi je prijateljicacak rekla da moje mlijeko sigurno ne valja i da je bolje da uzmem kutiju umjetnog za svaku sigurnost ,fala bogu nista od toga nisam napravila i evo ga buco pravi bez kapi iceg drugog osim mog mlijeka.
    Tebi anchie hvala na savjetu i nadam se da te opet mogu ponekad nesto priupitat

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma naravno da mozes

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na portalu ima nesto clanaka o toj temi.
    Vidi
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=169&Show=740 ,
    a i u knjizi "Moja prva godina" koju smo svi dobili u rodilistu je pocetak
    dohrane i dohrana vrlo detaljno opisan.

josipa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Imam slicno pitanje pa se ubacujem. Vid ce uskoro imat 6mj. i pocinjemo s nadohranom ovaj vikend, ali sam i dalje jako zbunjena i zalim za vremenom bezbriznog iskljucivog dojenja, pa ko sto kaze naslov pomozite:

1. Odlucila sam sama pripremat kasice, ali ne znam gdje nabavit organski proizvedene namirnice (voce, povrce). Cini mi se da je neko spominjao da takvi proizvodjaci prodaju na svakoj trznici, jesu li nekako posebno oznaceni ili znate ljude koji ih prodaju. Zivim u Zgb u blizini Maksimira pa ako neko zna gdje u blizini .....

2. Sobzirom na prethodnu tocku odlucila sam za prvi obrok skuhat integralnu rizu, ali nije mi bas jasno da li se riza treba potpuno rskuhat ili kad je normalno kuhana usitnim je npr. mikserom i da li se u to dodaje malo mlijeka (izdojenog).

3. Usporedbom nekoliko tablica dohrane primjetila sam da neke preporucuju kuhanje voca, a neke svjeze, pa kakva su misljenja o tome?

Nadam se da ce mi uskoro biti malo jasnije sve to zajedno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

1. Imaš obitelj Sever

http://www.inet.hr/~sever/index.html

tu na webu imaš popis tržnica na kojima ih možeš naći i brojeve telefona, može se čak i rezervirati a može se i naručiti dostava kući.

imaš i Zlatu Nanić

http://www.bio-zrno.hr/

ona ima dućan u Ličkoj ulici, to je blizu NSB-a

Kod ovih proizvođača trenutačno ima blitve, krumpira, poriluka, danas je moja mama kod Severa kupila i korabicu; ima i mrkve. Voća nema.

2. po receptu Jadranke Boban Pejić integralna riža kuha se tako da se u ekspres lonac stavi šalica riže i 7 šalica vode, zakuha se i poklopi i onda se kuha na najlaganijoj mogućoj vatri sat i pol. Tako skuhana riža je posve mekana, može se propasirati (ja ju zmiksam multipraktikom). Ona preporuča da se doda malo rižinog slada (na vrh žličice) da bi riža dobila slatki okus. Općenito, ako misliš hraniti bebu integralnim žitaricama itd. dobra ti je knjiga od JBP Prirodno i zdravo za bebe i djecu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3. nikad nismo kuhali voce, zara ga od pocetka dohrane jede svjeze. ne kuzim zasto bih ga kuhala?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mi isto nikad kuhali voće. i ne namjeravamo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja jabuku kuham, a kuhala bih i krušku, a zašto - radi probavljivosti; kuhano voće je puno lakše probavljivo od svježeg, a ja se vodim logikom da djetetu treba davati lako probavljivu hranu. Osim toga, meni osobno je jabuka najteža postojeća hrana, teško mi 'sjedne' na želudac, tako da zamišljam da bi i mom djetetu teško pala. Drugo voće ne bih kuhala, recimo uskoro će krenuti jagode za koje još ne mogu odlučiti hoću li ih davati (nakon što sam pročitala topice o urtikarijama mislim da neću :shock: ); jagode sigurno ne bih kuhala.

josipa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mima imam knjigu koju spominjes, cini mi se ok. Tamo se preporuca kuhanje jabuke, ali probt cu mu ipak dati ne kuhanu pa cu vidjet da li mu je preteska (meni je takva puno finija).

Hvala za informacije o eko proizvodjacima, ali nisam vidla da imaju voce, nije mi jasno da li sada nije sezona voca ili ne uzgajaju nikakvo voce.
    I ako ne kod njih, gdje onda kupujete voce, na trznici koje vam se svidi ili ... :?

I jos jedno pitanjce nemam nikakav stroj za usitnjavanje hrane pa molim preporucite da li je to uopce potrebno i kakav bi mogla nabavit (mehanicki, elektricni?)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad nije sezona nikakvog voća, kod ZN i Severa je bilo prošlogodišnjih jabuka ali mislim da ih više nema, ja dajem Lei (kršitelj koda)ovu jabuku i krušku + svježe banane koje nisam mislila davati, ali sam počela u nadi da će se nadebljati od banana Inače mi se čini da je u sezoni lakše pronaći i prepoznati nekakvo 'domaće' voće nego povrće, a uostalom voće raste na stablu a ne u zemlji. U knjizi JBP se jabuka kuha jer makrobiotika smatra da sirovo voće 'hladi' organizam, s čim bih se složila, a i općenito da voće baš nije dobra namirnica, s čim se ne bih složila. Ja kašice miksam na mali multipraktik, no čini mi se da većina cura ovjde uopće ne usitnjava hranu na taj način nego je eventualno samo zdrobe.

lidac2004

Početno

ponavljam pitanje...

da li je pravilo da se daje postepeno jesti tj. recimo-prvi dan jednu zlicicu,drugi dvije itd. ili moze bebach vec prvi dan dohrane pojesti puno vise ako zeli?

i da li se pocinje bas sa vocem ili moze i nesto drugo?

i mi jos malo pocinjemo!!!

negdje je bila spomenuta neka tetica na tresnjevackom placu sa domacim vocem i povrcem a ne mogu to sad naci pa,ako neko zna,moze ponovo napisati....

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    ponavljam pitanje...

da li je pravilo da se daje postepeno jesti tj. recimo-prvi dan jednu zlicicu,drugi dvije itd. ili moze bebach vec prvi dan dohrane pojesti puno vise ako zeli?

i da li se pocinje bas sa vocem ili moze i nesto drugo?

i mi jos malo pocinjemo!!!
    nema ogranicenja, das kolko hoce. U principu bebaci kad pocnu nece pojesti ukupno vise od jedne velike zlice (15 ml) tijekom obroks, ako ne racunas ono sto je scurilo van iz usta pa obrisano krpicom, ili zavrsilo na partihlici. U pocetku sto god das napravi dosta rijetko, tek kasnije pocni sa guscim, kad vidis kako napreduje sa tehnikom guranja hrane otraga prema grlu i gutanjem. U pocetku neznaju kako s jezikom jer su nauceni na dojenje gdje je jezik skoro pa isplazen, a sa isplazenim jezikom se ne moze gutati. Ne brini ako izgleda kao da beba pljuje hranu koju joj stavis u usta, to ne znaci da je nece nego da jos nezna kako manevrirati jezikom. Ali ako se pocne buniti to znaci da ili nije jos spremna, ili tog trenutka nije zainteresirana.

Mi smo poceli sa rizinim pahuljicama (i vodom), pa jecmenim, pa zaobenim pa psenicnim, pa poceli sa povrcem, i tek poslije nekoliko povrca poceli sa vocem.

Sokove nismo ni primirsali do iza godine dana, a i onda tek debelo razrijedene.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

negdje je bila spomenuta neka tetica na tresnjevackom placu sa domacim vocem i povrcem a ne mogu to sad naci pa,ako neko zna,moze ponovo napisati....
    ja sam spominjala pa je red da ti i objasnim. daklem, kad prođeš voće koje ti je odmah na početku placa, na sredini s desne strane ti je odmah Ana - žena srednjih godina, uredno našminkana i nasmijana. ne možeš je fulat jer je stvarno primjetna. ima na štandu oznaku eko hrana iz Škabrnje. ugodno kušanje

lidac2004

Početno

zanza

josipa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zanza
    jos jednom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu