Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Kad ne znamo odgovoriti...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Kad ne znamo odgovoriti...

H ima 3,5 godine.
    Srećom, nije imao fazu kao stariji da stalno zapitkuje "zašto" i svaki odgovor opet krpa sa "zašto", ali da pita - pita. I to kako!

Danas, kad smo se vraćali s mora, pitao je: "Tko je svu tu vodu ulijao u more?" Sreća moja da je MM bio spreman odgovoriti.
    Kasnije kad smo naletjeli na pljusak pitao je jesu li oblaci lagani kad tako lete nebom kao njegov (helijem punjeni) balon. Kad je dobio odgovor da su zapravo teški i puni vode, pitao je: "A zašto onda ne padnu na zemlju?". I srećom - opet je uskočio MM.

Bome se bojim ostati sama s njim, jer nema s njime odugovlačenja - odgovor odmah! I smislen, molim. Inače nisam zadovoljan.

Kako hendlate situacije u kojima ne znate odmah odgovoriti (i ujedno se čudite kakva to pitanja postavljaju - pa tek su se rodili!)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aime! mene strah sta me uskoro ceka! :shock:

pratim i cekam magicne odgovore i carobne recenice za troipogodisnjake...

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja sam se našla u par sličnih situacija... hm... mislim da sam je odmah ispočetka "naučila" da i odrasli ne znaju odgovor na sve... a bilo je i situacija kad bih osjetila da nije zadovoljna odgovorom....

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da završim gornji post

ne opterećujem se previše s time, a kako vidim, ni ona (mislim, činjenicom da joj mama ne zna odgovore na sva pitanja)

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam cula, na moje "ne znam":
    Ali mama, pa ti sve znas!
    :?

Vecinom sam znala odgovore, barem priblizno, na postavljena pitanja, nisam isla u detalje ako nisam bila sigurna
    ili bih rekla da ni meni nije skroz jasno, pa ne znam ni njemu/njoj objasniti, onda bismo zajedno nesto zakljucili sto bi moglo biti odgovor

razmisljanja mi idu slicno smjeru tinkie winkie

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kad ne znam, priznam da ne znam.
    (što je rijetko , ali stvarno ne znam smisleno i prikladno objasniti zašto se svemir još širi i od kuda mu snage i zašto ne pukne ko njegov balon kad ga previše napuhne - to je bila očito moja neuspješna poredba)
    Obećam da ćemo, kad dođemo doma, potražiti odgovor. Onda kopamo po internetu i po enciklopedijama...

npr. na temu "Kako ste me dobili?", nakon nezadovoljstva mojim odgovorima kako to izgleda kad se spermij i jajašče sretnu, začeće nam je izvrsno dočarao onaj filmić "optimist" na iskonu

uglavnom, mislim da je dobro ponekad reći ne znam i potražiti odgovor
    i tako se uči

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    uglavnom, mislim da je dobro ponekad reći ne znam i potražiti odgovor
    i tako se uči
    Slažem se!
    A meni je protiv lančane reakcije zašto-na-zašto, neopisivo pomogao jedan savjet od Ivarice :D
    Pitam se sjećaš li se još, Ivka, kad si u jednoj daaaavnoj raspravi na temu rekla da Ivaru na pitanje odgovoriš koliko god opširnije možeš i da s tim odmah pokriješ barem 2-3 dodatna "zašto" i on često bude tak zadovoljan da zašuti barem na par minuta

Isti recept savršeno pali kod Leone :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo već dulje u žestokoj "zašto" fazi i sve češće je moj odgovor "ne znam".
    S tim da moj ne postavlja pitanja o širenju svemira i postanku svijeta nego npr. "zašto jedinica ne vozi u Novi Zagreb" ili "zašto je ukinut tramvaj broj 16" itd, itd.

S druge strane, ako pokušam s opširnijim odgovorima, primjećujem da me brzo prestane slušati ili počne postavljati neka sasvim druga pitanja. Po čemu mogu zaključiti da je ipak još premali za sustavna, duga objašnjavanja, nego da traži kratke odgovore, pa se moramo i tome prilagoditi.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tu treba biti ko mm koji je nekako na njihovoj mentalnoj razini (ja nisam, previše čitam da bih bila i mentalno tamo di su oni, dok fizički to uspjevam nekako) pa im na takva pitanja odgovori jednako ˝smislenim˝ odgovorima... šteta što nije tu češće...
    ja sad moram naučiti puno o dinosaurima (Iv) i puno o svemu ostalome (B)... s Iv se nekako da dogovorit i završiti raspravu ali B uvijek ima još koje pitanjce...
    što je ovo ?
    cd - radio
    zašto to mi nemamo u autu?
    jer naše ima radio s kasetama
    kako ovo radi?
    kratko objašnjenje koje uključuje: na struju!
    aha, a di mu je struja?

i tako do u nedogled... digod bi volila da ima zašto na zašto a ne kako, di , odakle i tome slično....

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sve češče odgovaram sa neznam pa zajednički tražimo
    odgovor
    a zadnje pitanje mu je kako su nastali ljudi
    pa sam odgovara; stvorio ih je bog, hmmmmm, kako ima čaroban štapić?
    ili su se možda razvili drugačije(to mu je ostalo iz čitanja enciklopedije)
    srećom pa često sam i pita i odgovara
    i trenutno je u fazi čitanja 24sata moramo kupiti novine i čitati jer on želi znati šta se događa u svijetu

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    kako ovo radi?
    kratko objašnjenje koje uključuje: na struju!
    aha, a di mu je struja?
    OT, al ne mrem odoljet da ne napišem meni presmiješan vic na ovu temu
    Dakle, tehnika, suprotno uvriježenom mišljenju , NE RADI na struju, nego na bijeli dim.
    Dokaz?
    Kad iz tehnike izađe bijeli dim - više ne radi!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sve češće hvatam sebe kako zašto-lavinu zaustavljam kontranapadom ''A šta TI misliš?''

Mislim, jedina sam koja je stalno pored njih (ako isključimo tete u vrtiću i tatu ponekad) i više me usta bole od davanja odgovora na unakrsna ispitivanja. Kao kod istražnog sudije sam

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    ja sve češče odgovaram sa neznam pa zajednički tražimo odgovor
    srećom pa često sam i pita i odgovara
    X

Šeficina pitanja svaki dan postaju sve zahtjevnija za moje zakržljale ganglije pa je i kod mene sve češće "ne znam" jedini odgovor koji mogu dat
    a najbolje mi je kad se ja iz petnih žila trudim smislit i ponudit prihvatljiv odgovor, a ona u svojoj glavici ima sasvim deseti i mene uvjerava zašto moj odgovor nije dobar.

npr: imali smo tjedan dana pasa koji je onda nestao. i pita ona di je. ko joj smije kazat da je nestao. i ja kažem kako stvarno ne znam di je, ali je sigurno otišao proštetat pa kad se umori vratit će se.
    a jok, nije to dobar odgovor. tribala sam kazat kako se zaljubio i odveo curu na sladoled i da su oni onda odlučili živit sami u brdu

a ako je stvarno nešto ozbiljno u pitanju, pa joj objašnjavam, pa joj se ne sviđa moj odgovor nego želi da ja kažem ono što ona hoće onda mi kaže: aj reci ko fol da je to tako (ovako ona mene uči šta triba kazat) :shock:

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Za svako pitanje smislim odgovor.

Medjutim, meni je teze kako mu objasniti da je svijet generalno stvorio Bog (sto zelim da nosi u sebi), a da se kasnije sve samo po sebi razvijalo.

Jer smo neki dan upali u zamku kako je sam sebi odgovorio da je list stvorio Bog.

Kako mu to posloziti u glavi, a da nije zbunjen odgovorom i ne pomisli da muljam :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa

Medjutim, meni je teze kako mu objasniti da je svijet generalno stvorio Bog (sto zelim da nosi u sebi), a da se kasnije sve samo po sebi razvijalo.

Jer smo neki dan upali u zamku kako je sam sebi odgovorio da je list stvorio Bog.

Kako mu to posloziti u glavi, a da nije zbunjen odgovorom i ne pomisli da muljam :?
    Pa ako vjeruješ u to što mu objašnjavaš, sigurna sam da ćeš naći prave riječi.

Recimo, ja bi umrla od smijeha da mu to idem reći. Tada me niti on ne bi uzimao za ozbiljno

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj maxovamama prvotno napisa
    Pa ako vjeruješ u to što mu objašnjavaš, sigurna sam da ćeš naći prave riječi.

Ma, nalazim ja prave rijeci , no ne znam koliko je njemu sve to jasno?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja kad znam odgovor (bravo ja :D )- odgovorim kratko.
    Kad ne znam, kažem da ne znam.
    Onda ona doda: Hoćemo vidjeti na google-u?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad neznam odgovor tražimo zajedno odgovor i nije nezadovoljan, imam sreću da hoće pričekati.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa

Moja kći je isto imala pitanje tko nas je stvorio, i ja sam dala isti odgovor. To je prihvatila, poslije je ispitivala tko je stvorio tvornicu, njenu haljinu, hranu... To je već bilo opipljivo za odgovoriti.
    A što biste vi odgovorili na ovo njeno pitanje: I, mama, što će Bog na kraju s nama?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uzet ce nas k sebi!

Nemam problema s davanjem takvih odgovora.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam odgovorila: Bog je dobar, tako da što god napravi, bit će dobro. A tako i vjerujem.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja kad znam odgovor (bravo ja :D )- odgovorim kratko.
    Kad ne znam, kažem da ne znam.
    Onda ona doda: Hoćemo vidjeti na google-u?
    i kod nas je tako. neki dan mi je rekao - ajde onda malo proguglaj. a ja njemu - aj ti odi malo na google earth.
    u zadnje vrijeme je opsjednut zemljopisom, najviše afrikom, a ja i zemljopis ... :/
    te koliko država ima u africi, te koji je glavni grad zimbabvea (to mu je, zbog naziva, omiljena afrička država :shock: ), te koje su planine u africi...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

cvijeta, to su sve super pitanja, materijalna, odgovorljiva. Ja nažalost rijetko dobivam takva, moja se specijalizirala za filozofska.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    cvijeta, to su sve super pitanja, materijalna, odgovorljiva. Ja nažalost rijetko dobivam takva, moja se specijalizirala za filozofska.
    e da, sad smo u fazi afrike - ali ne brini, bili smo i u vrlo filozofskim fazama - od života i smrti, nastanka života na zemlji, preko granica svemira...
    i vjernici su tu u sigurno boljem položaju - bog je tako stvorio. a ajde ti kreni u objašnjavanje nastanka svijeta bez te opcije.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lakse je odgajati dijete u ateistickom duhu. moja je krajem prosle godine jako bila pod dojmom krampusa (onih iz austrije koji su bili na trgu) i stalno me pitala jel oni stvarno postoje. naravno rekoh joj da ne postoje, pa sama je vidjela kad su neki od njih skinuli maske (al, sunce mu kalajsano, neki i nisu!). al ako ne postoje krampusi - ne postoji ni sv. nikola... da, da... sad će me neke od vas nokautirati, al ja sam djetetu (kad je već nabrajalo) potvrdila da nema ni djeda mraza, ni strasnog vuka, ni cudovista, ni vila vilenjaka,... ni krampusa (to smo opet utvrdili gradivo)... i na kraju sam (sramezljivo dodala ): nema ni boga.

al' mama, ima li bandita? ima, duso. al oni su svi u zatvoru. (ovo je najveća laž što mozete djetetu u hr reći, al nisam imala snage joj objasnjavati hrv. pravosuđe).

inače... moja puno ne pita - nego sama stalno nešto melje i dolazi do nekih zaključaka - pa onda trazi potvrdu od mene (na koga li je?)

prije neki dan se zanebesala kad je vidjela jednu malu djevojcicu na prednjem suvozacevom mjestu. jos me ta mala pozdravljala i mahala mi (bili nam otvoreni prozori). kad smo krenuli dalje pita mene zxuja: a zasto ova djevojcica sjedi naprijed ? :shock: onda sam joj objasnila zato jer su joj roditelji neznalice.

i isto vec zna - za sve odgovore pogledaj internet. tamo gledamo i videospotove amy winehouse.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Je, znam, ali mislim da na površini izgleda lakše, ali da je u biti tako teže.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Je, znam, ali mislim da na površini izgleda lakše, ali da je u biti tako teže.
    Ja kažem da se Majka priroda za sve pobrinula...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    lakse je odgajati dijete u ateistickom duhu. moja je krajem prosle godine jako bila pod dojmom krampusa (onih iz austrije koji su bili na trgu) i stalno me pitala jel oni stvarno postoje. naravno rekoh joj da ne postoje, pa sama je vidjela kad su neki od njih skinuli maske (al, sunce mu kalajsano, neki i nisu!).
    Ooo aj nisam jedina koja se susrela s tim krampusima na trgu

Meni je fakat tesko bilo objasniti da nisu strasni kad mi se povracalo na sami pogled u njihovom smjeru

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Kad mao bolje promislim, Marta nema te faze pitanja zašto ovo, zašto ono (trebam li se brinuti?????),m mislim, bar ne svaki dan, ili da se to osjeti kao gnjavaža.

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Ja sve češće hvatam sebe kako zašto-lavinu zaustavljam kontranapadom ''A šta TI misliš?'
    Ovo protupitanje ja znam koristiti kad M. postavlja pitanja na koja sama zna odgovor, i vidim da je zabavlja pitati zašto.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

prije neki dan se zanebesala kad je vidjela jednu malu djevojcicu na prednjem suvozacevom mjestu. jos me ta mala pozdravljala i mahala mi (bili nam otvoreni prozori). kad smo krenuli dalje pita mene zxuja: a zasto ova djevojcica sjedi naprijed ? onda sam joj objasnila zato jer su joj roditelji neznalice.
    I moja ima prijateljicu koja se vozi naprijed i isto me pita zašto. Odgovorila sam slično kao i ti: njeni su roditelji pogriješili.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Meni je fakat tesko bilo objasniti da nisu strasni kad mi se povracalo na sami pogled u njihovom smjeru
    kad su se spustili s pozornice među poštene 'rvate, mi smo utekle. baš sam osjetila da joj nikako ne leže.

prije 2-3 mj. moja me pitala: jel ivo sanader naš prijatelj? - ajd, sad mi recite, što pametno djetetu odgovoriti!?!

a najbolje je kad me pita: mama, jel ovo doktor haus il si-es-aj ? ja joj odgovorim: to je lo end order. (polako, naući će!)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa

kad su se spustili s pozornice među poštene 'rvate, mi smo utekle. baš sam osjetila da joj nikako ne leže.
    Meni nikako nisu legli a moje dijete je tvrdilo da su njemu bas super (a zaljepio se za mene da ga ne mozes nozem razdvojiti ) i gundjao sto se udaljavam od pozornice. Ti si bila pametnija. Znat cu i ja dogodine

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hopla!

"Zašto je voda prozirna?"
    "Što je to avantura?"
    "Što znači 'procijeniti'?"
    "Što znači 'pretpostaviti'?"
    "Što znači 'naviknuti se'?"

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Hopla!

"Zašto je voda prozirna?"
    "Što je to avantura?"
    "Što znači 'procijeniti'?"
    "Što znači 'pretpostaviti'?"
    "Što znači 'naviknuti se'?"
    Klaića u ruke i traži pod: procjena, pretpostavka i ako budeš sreće da nađeš naviku... i avantura će tamo biti...
    A prozirna voda? Pošalji upit nekoj profesorici kemije...

Baš sam razmišljala o ovome i pričala mm. Ja ZNAM šta riječ znači, ali me ubi, ali ja ne znam objasniti i onda se zapitam da li ja STVARNO znam šta to znači ili umišljam?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma čak nije problem riječ kao takva, nego kako ju objasniti četverogodišnjaku a da on skuži.

MIslim, gleda me onim plavim okicama, trepće, ja se trudim, a on... slegne ramenima.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kao što sam rekla - pitanje je da li ti znaš riječ ... - šala mala!
    Ti objasni, možda još ni ne može da shvati, a vremenom će shvatiti,jer mislim, pa i mi smo ih nekako nučili i sada ih razumijemo

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja kad ne znam recem da ne znam i ako znam a ne znam objasniti priznam mu i to.
    ali mm mu je do sad uvijek uspio objasniti nekim malome razumljivim nacinom tako da u zadnje vrijeme najcesce kazem :"pitat cemo tatu"

no to je rezultiralo time da dijete zadivljeno misli da mu otac sve zna pa i ide po kuci i govori "moj tata zna SVE"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo od prvog trena govorili "Ne znam" ako nismo znali odgovor ili ove varijante:
    - ne znam kako da ti to objasnim, pitat ćemo tatu...
    - daj da malo razmislim i potražim odgovor...
    - pogledat ćemo u rječnik/enciklopediju (dječju, pa sad i "pravu")/internet

Rezultat: moja djeca za sve što ne znamo sada kažu "pa potraži na internetu!"

Sad sam već stekla praksu da se brzo snađem... A isto mi "probijaju uši" s tuđicama. Na primjer, ako mi kažemo AVANTURA, moj E će istog trena graknuti "Pa rekla si da se treba govoriti PUSTOLOVINA jer je to hrvatska riječ..." Ista stvar je za kompjutor - to je RAČUNALO i nedajbog da se mi, odrasli, zeznemo...

Eto, ubiremo plodove svog rada s djecom i upornog odgovaranja na pitanja. Neki dan sam starijega (9 godina) zatekla kako samoinicijativno traži nešto u Klaićevom Rječniku stranih riječi!

A kad su bili manji, bilo je pitanje s vodom (zašto je prozirna) pa sam se snašla na lukav način: da vidimo je li čista i da vidiš razliku kakva je kad u njoj opereš ruke!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    no to je rezultiralo time da dijete zadivljeno misli da mu otac sve zna pa i ide po kuci i govori "moj tata zna SVE"
    Tako je i kod nas
    S tim da ja ne govorim "pitat ćemo tatu" - ako ne znam, a mogu pronaći odgovor, skupa pogledamo u enciklopediju/rječnik, a ako fakat ne znam, priznam da ne znam.
    Ali tata se ne da on će pod svaku cijenu pokušati naći neko objašnjenje, čak i ako je krivo, ali dovoljno je samouvjeren da ga protumači kao točno, tako da je rezultat isti - dijete s divljenjem govori: "Moj tata SVE zna!"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •